kodlama önemini hala anlamış daha doğrusu hissetmiş değilim
KODLAMA NEDİR?
Kodlama
Kodlama, kısaca bilgisayara komut veren, programlama dili olarak tanımlanır. Kodlama yapılırken algoritma yani bir işi başından planlayarak yapma mantığı ile hareket edilir. Kodlama, bir işi en başından planlayarak aşamalandırdığımız ve sonuca ulaştığımız durumu, bir şekilde (parça bütün ilişkisi kurarak, hazır bloklar kullanarak, yazarak vb.) yazılım dilinde ifade etmemizi sağlar.
Verilen, istenen ve çözüm aşamalarından oluşan temel kodlama mantığı giderek günlük hayatın önemli bir parçası haline gelmektedir.
Dünyada yapılan çalışmalar gösteriyor ki bir çocuk dört yaşlarından itibaren algoritma geliştirmeyi ve kodlama mantığını kavrayabilir.
Ülkemizde 2017-Okul Öncesi Eğitim Rehber Kitabında Bilişsel Alanda 48 aylık bir çocuğun “modele bakarak iki nesne ile örüntü oluşturma” gelişim özelliğine ulaşmış olması ile öncelikle mekanda konum kavramı hedeflenerek sonrasında ilerleyen yaş ve gelişim düzeylerine uygun bir şekilde neden-sonuç ilişkisi kurma ve sayma becerisi gösteren öğrenciler kodlamanın ait yapısını kavramaya hazır bulunuşluluk sergilemektedir.
Z Kuşağı İçin Yeni Yaklaşımların Önemi
2000’li yıllardan günümüze değin doğan nesile verilen isimlerden birisi “Z” kuşağıdır.
Ortak özellikleri:
Herhangi bir kullanım kılavuzuna ihtiyaç duymadan dijital araçlara hakim olma
Aradığı bilgiye en hızlı yoldan internet kanalı ile ulaşma
Dikkat süreleri az olsa da aynı anda birçok işle ilgilenme gibi becerilere sahip oldukları gözlenmiştir.
Sokakta saklambaç oynamanın tarihe karıştığı adeta tabletlerle sosyalleşen bu çağ çocukları, öyle ki ilkokul ile tanıştıkları erken çocukluk döneminde dijital araçlardan tamamen arındırılmış bir mekanda, dijital geleceğe hazırlanmalarını beklemek, onlara balık tutmayı öğretmeden yaşam sürmelerini istemekten farksızdır.
Hayatımıza dahil olduğu günden bu yana teknolojinin insanlık için yarattığı fırsat ve tehditleri iyi anlamak herkes için önemli hale gelmiştir. Başta öğretmenler olmak üzere teknolojiden eğitim alanında faydalanmayı en iyi seviyeye çıkarmak muhakkak görevimizdir. 21. Yüzyılda dijital kültürün ortak dili olan kodlama; okuma-yazma, problem çözme gibi eğitimin hedeflendiği temel becerilerin yanında fark edilir bir yer edinmiştir. Bu beceri onlara değişen ve gelişen Dünya’ya ayak uydurmaları, endüstriyi tüketen kesimden çok üreten kesimde yer almaları için kendi geleceklerini inşa etme fırsatı sunmaktadır.
MEB Eğitim Bilişim Ağı, FATİH Projesi kapsamında öğrencilerin kodlama öğrenmelerini destekliyor. Öğretmenlere hizmet içi eğitim olanakları ile mesleki ve kişisel gelişimleri için fırsatlar sunuluyor. Proje temelli yaklaşımların eğitimde kalıcılığı yenilikçi yaklaşımların müfredatlara alınması hususunda ülkemizde hızla gelişmeler kat ediliyor. Kodlama-Robotik-STEM-Maker gibi yeni kavramların temel mantığının çocukların gelişim düzeyine uygun olarak tasarlanıp Okul Öncesi Çağdan itibaren kazandırılması mümkündür.