Dünyada hukuk sistemleri en gelişmiş ülkelerde başlayan kimi covid-19 uygulamaları…
İNGİLTERE
İngiltere'de ekim ayından itibaren bakım evi çalışanlarının korona virüsü aşısı yaptırması zorunlu olacak. Gece kulüpleri ve kalabalıkların gittiği diğer eğlence mekanlarında da eylül sonundan itibaren müşterilerin iki doz aşı yaptırdıklarını beyan etmesi gerekecek.
FRANSA
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 12 Temmuz'da açıkladığı karar doğrultusunda, ülkede tüm sağlık çalışanlarının aşı yaptırması zorunlu hale getirildi. Sinema gibi kapalı alanlara girmek isteyenlerin veya toplu ulaşımı kullanmak isteyenlerin de aşı kartlarını veya negatif test sonuçlarını göstermesi gerekiyor.
YUNANİSTAN
Yunanistan'da bakım evi personeline ve sağlık çalışanlarına aşı zorunluluğu getirildi. 16 Temmuz'dan beri de, sinema, tiyatro, bar ve spor salonları gibi kapalı yerlere sadece aşılı kişilerin girişine izin veriliyor.
İTALYA
İtalyan hükümetinin mart ayında aldığı karar çerçevesinde, eczacılar dahil tüm sağlık çalışanlarının aşı yaptırması zorunlu. Bunu reddedenlerin yıl sonuna kadar ücretsiz izne çıkarılması öngörülüyor.
"California'da öğretmenlere ve okul çalışanlarına, aşı veya haftalık test zorunluluğu geliyor"
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] İtalya'da 1 Eylül itibarıyla öğretmenlerin ve üniversite öğrencilerinin de geçiş kartını ibraz etmelerinin zorunlu olacağı aktarıldı.
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] "
Fauci, öğretmenlere aşının zorunlu olmasını istedi. Fauci, "Okul sezonuna girerken büyük bir dalganın ortasındayız. Durum çok ciddi" dedi."
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] "Fransız Anayasa Mahkemesi 'zorunlu aşı' kararını verdi"
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] “Netflix ABD, oyuncu ve çalışanlarına aşı zorunluluğu getiriyor”
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] “CNN Aşı Olmadan Ofise Gelen 3 Çalışanını İşten Kovdu”
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] Kanunlar sadece çerçeve sunar, hakim takdiri diye bir unsur vardır. Bu noktada yorum devreye girer hukukta,pandemi sürecinde bu yorumu yapacak olan da tıp dünyasıdır. Dünkü koşullardan apayrı koşullar yaşıyoruz, bu sebeple yukarıda sıraladığım ülkelerdeki uygulamalar genişleyerek devam edecek. Yasalar pandemi gerçekleriyle yorumlanacak. İşten çıkarılma yasaya aykırıysa ücretsiz izne tabi tutulacak aşısız çalışan, üniversitelerde aşısız öğrenciye online’dan devam et denecek vs.