Koronavirüs Vakası

Çevrimdışı sebocan

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 32.896
  • 512.890
  • 32.896
  • 512.890
23 Şub 2020 00:24:04
Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) dünya geneline yayılırken, her ülke virüsle mücadele yöntemlerini geliştirmeye devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) 23 Mart 2020 verilerine göre, virüs 190 ülke ve bölgede 334 bin 981 kişide tespit edildi ve bugüne kadar 14 bin 652 can aldı. Virüsün tüm dünyada en çok can aldığı ülkeler başta İtalya olmak üzere Çin, İspanya ve İran oldu. Türkiye'de ise 23 Mart itibarıyla 1529 kişiye tanı konuldu ve 37 kişi yaşamını yitirdi. Peki koronavirüs nedir? Nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir? Virüse karşı maske takmak gerekir mi?

İşte A'dan Z'ye koronavirüs rehberi...

Koronavirüs ile mücadele kapsamında alınan tedbirler, bulaş yolları, belirtiler, tanı yöntemleri, aşı ve ilaç çalışmaları, doğru bilenen yanlışlar, maske kullanım esasları ve Türkiye'deki son durum ve hayata geçirilen uygulamalar, DSÖ ve Sağlık Bakanlığının uyarıları sonucu güncellendi.

Buna göre, Kovid-19'a ilişkin merak edilenler ve Türkiye'de yapılan çalışmalar şöyle:

KORONAVİRÜS NEDİR?

Koronavirüsler, hayvanlarda veya insanlarda hastalığa neden olabilecek büyük bir virüs ailesi olarak tanımlanıyor. İnsanlarda, birkaç koronavirüsün Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) gibi daha şiddetli hastalıklara kadar solunum yolu enfeksiyonlarına neden olduğu biliniyor. Son olarak dünya genelinde çok sayıda ülkede ölümlere yol açan koronavirüsün yeni tipi Kovid-19 görüldü ve hala etkinliğini sürdürüyor.

KOVİD-19 NEDİR?

Kovid-19, en son keşfedilen koronavirüsün neden olduğu bulaşıcı hastalık olarak tanımlanıyor. Yeni koronavirüs, ilk olarak Çin'in Hubei eyaleti Vuhan kenti aralık ayının sonlarında ateş, öksürük, nefes darlığı şeklindeki solunum yolu belirtileri gelişen bir grup hastada yapılan araştırmalar sonucunda 13 Ocak 2020'de tanımlandı.

Salgın başlangıçta bu bölgedeki deniz ürünleri ve hayvan pazarında tespit edildi. Daha sonra insandan insana bulaşarak Vuhan başta olmak üzere, Hubei eyaletindeki diğer şehirlere, Çin Halk Cumhuriyeti'nin diğer eyaletlerine ve dünyaya yayıldı.

BELİRTİLERİ NELER?

En yaygın semptomları ateş, yorgunluk ve kuru öksürük. Bazı hastalarda ise ağrı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğaz ağrısı veya ishal olabiliyor.

Virüsün bulaştığı kişilerin yaklaşık yüzde 80'i özel tedaviye ihtiyaç duymadan iyileşebiliyor. Kovid-19 bulaşan her 6 kişiden 1'i ağır hastalanıyor ve nefes almakta güçlük çekiyor. Vakaların yüzde 20'si hastane koşullarında tedavi edilebiliyor. Hastalık, genellikle 60 yaş ve üzerindeki kişileri daha fazla etkiliyor.

Virüs, yaşlılar ile yüksek tansiyonu, kalp ve diyabet gibi kronik hastalıkları olanlarda ölümcül sonuçlara yol açabiliyor. Ateş, öksürük ve nefes almakta zorluk çekenlere mutlaka tıbbi destekte bulunulması gerekiyor.

VİRÜS NASIL YAYILIYOR?

Hastalık, kişiden kişiye, Kovid-19'lu bir kişi öksürdüğünde veya nefes verdiğinde yayılan küçük damlacıklardan ya da ağızdan bulaşabiliyor. Damlacıklar kişinin etrafındaki nesnelere ve yüzeylere düşüyor. Diğer kişiler bu nesnelere ya da yüzeylere dokunduktan sonra ellerini göz, burun veya ağzına sürdüğünde virüs kendisine bulaşabiliyor.

VİRÜS HAVA YOLUYLA BULAŞIR MI?

Bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmalar, Kovid-19'un havadan çok solunum damlacıkları ile bulaştığını gösteriyor.

ANTİBİYOTİKLER HASTALIĞIN ÖNLENMESİNDE VE TEDAVİSİNDE ETKİLİ Mİ?

Antibiyotikler virüs üzerinde etkili değil. Kovid-19'a bir virüs neden olduğundan antibiyotikler işe yaramıyor.

HASTALIĞI TEDAVİ EDECEK YA DA ÖNLEYECEK BİR İLAÇ YA DA AŞI VAR MI?

Bugüne kadar Kovid-2019'u önlemek veya tedavi etmek için aşı ve spesifik bir antiviral ilaç bulunmuyor. İlaç ve aşı geliştirilmesine yönelik de çalışmalar yürütülüyor ve olası aşılar ve bazı spesifik ilaçlar klinik araştırmalarla test ediliyor.

KORUNMAK İÇİN MASKE TAKILMALI MI?

Kovid-19 hastası ya da virüs bulaşan birine bakım veriliyorsa maske takılmalı. Tek kullanımlık yüz maskeleri sadece bir kez kullanılmalı.

MASKE NASIL TAKILIP ÇIKARILMALI?

Maske sadece sağlık çalışanları, bakım görevlileri ve ateş ve öksürük gibi solunum semptomları olan kişiler tarafından kullanılmalı.

Maskeye dokunmadan önce, eller alkol bazlı bir el ovma veya sabun ve su ile temizlenmeli. Maskede delik olup olmadığı incelenmeli. Maskenin doğru tarafının (renkli kısım) dışarıya baktığından emin olunmalı. Maske yüze yerleştirilmeli, maskenin metal şeridi veya sert kenarı, burnun şekline göre ayarlanmalı.

Maskenin dibi aşağı doğru çekilerek ağız ve çenenin kapatılması sağlanmalı. Kullandıktan sonra maske çıkarılmalı. Maskenin potansiyel olarak bulaş olmuş yüzeylerine dokunmamak için maske yüzden ve kıyafetlerden uzak tutularak kulakların arkasındaki elastik halkalarından çıkarılmalı. Kullanımdan sonra maske kapalı bir kutuya atılmalı.

Maskeye dokunduktan ya da attıktan sonra el hijyeni uygulanmalı.

VİRÜS YÜZEYLERDE TUTUNUYOR MU?

Kesin olmamakla birlikte Kovid-19'un da diğer koronavirüsler gibi davrandığı öngörülüyor. Yapılan bilimsel çalışmaların ön bilgilerine göre, yüzeylerde birkaç saat veya birkaç güne kadar kalabiliyor. Bu süre, yüzey tipi, ortam sıcaklığı veya nem oranına göre değişiklik gösterebiliyor.

KOVİD-19 TANISI NASIL KONULUYOR?

Yeni tip koronavirüs testi 60-90 dakika içinde kapsamlı sonuç alınmasına olanak tanıyan yerli tanı kitinin yanı sıra 15 dakikada sonuç verebilen hızlı tanı kiti ile belirleniyor.

Basit önlemlerle koronavirüsün yayılmasını engellemek mümkün mü?

Koronavirüsün yayılmasından korumak için 14 maddelik kurala uymak gerekiyor.

14 KURAL NEDİR?

1- Ellerinizi su ve sabun ile en az 20 saniye boyunca sık sık yıkayın.
2- Öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı, burnunuzu tek kullanımlık mendille kapayın. Mendil yoksa dirsek içini kullanın.
3- Ellerinizle gözlerinize, ağzınıza ve burnunuza dokunmayın.
4- Soğuk algınlığı belirtileri gösteren kişilerle aranıza en az 3-4 metre mesafe koyun.
5- Yurt dışı seyahatlerinizi iptal edin veya erteleyin.
6- Yurt dışından dönüşte ilk 14 günü evinizde geçirin, ziyaretçi kabul etmeyin.
7- Bulunduğunuz ortamları sık sık havalandırın.
8- Kapı kolları, armatürler, lavabolar gibi sık kullanılan yüzeyleri su ve deterjanla her gün temizleyin.
9- Havlu gibi kişisel eşyalarınızı ortak kullanmayın.
10- Kıyafetlerinizi 60-90 derecede normal deterjanla yıkayın.
11- Tokalaşma, sarılma gibi yakın temaslardan kaçının.
12- Güçlü bir bağışıklık sistemi için bol sıvı tüketin, dengeli beslenin ve uyku düzeninize dikkat edin.
13- Soğuk algınlığı belirtileriniz varsa yaşlılarla ve kronik hastalığı bulunanlarla temas etmeyin ve maske takmadan dışarı çıkmayın.
14- Düşmeyen ateş, öksürük ve nefes darlığınız varsa maske takarak bir sağlık kuruluşuna başvurun.

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR


Uzmanlar, virüsten korunmada bilginin doğru kaynaklardan edinilmesinin önemine işaret ederek, doğru bilinen yanlışlardan kaçınılması gerektiği uyarısında bulunuyor. Uzmanların verdiği bilgiye göre, en sık bilinen doğru bilinen yanlışlar ise şöyle:

"YANLIŞ: Her Kovid-19 enfekte olgu, ağır ve ölümcül seyretmektedir.

DOĞRU: Hastalığın seyrinde yüzde 10-15 oranında ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve çoklu organ yetmezliği görülebilir ve yüzde 2-5 oranında ölümle sonuçlanırken, yüzde 80 oranında hastalık hafif seyretmektedir.

YANLIŞ: Hastalıktan korunmak için maske takmanız yeterlidir.

DOĞRU: Maske, kişiyi virüsü kapmaktan yeterince korumaz. Sadece kişi hasta ise virüsün başkalarına bulaştırılmasına engel olabilir. Hele ki sağlıklı kişilerin toplumda, gündelik hayatta maske takmasına gerek yoktur. Korunmada en önemli yöntem el temizliğidir. Eller mümkün olduğunca temiz tutulmalı ve göz, burun ve ağza götürülmemelidir.

YANLIŞ: El dezenfektanları tüm sorunu çözer.

DOĞRU: Piyasada değişik isimler ile pazarlanan sözde antiseptik, dezenfektan ve mikrop öldürücülerin çoğu elleri iyi bir 'su-sabun temizliğinden' daha çok koruyamayacaktır. Ellerin, sık sık bol sabunlu su ile dikkatle iyice ovularak yıkanması koruyuculuk için yeterli olacaktır. Su ve sabuna ulaşılamayacak durumlarda 70 derece ve üzerinde bir kolonya veya alkol bazlı el dezenfektanı da kullanılabilir.

YANLIŞ: Burnu tuzlu suyla yıkamak, tuzlu suyla gargara yapmak ya da sirke virüsün bulaşıcılığını engeller.

DOĞRU: Bu konuda hiçbir bilimsel veri yoktur. Hatta tuzlu suyun tuz oranı yüksek olursa üst solunum yolu hücrelerine hasar verebilir. Solunum sistemini viral enfeksiyonlardan ya da dış etkenlerden korumada bir kalkan özelliği gösteren, bakteri ve virüslerin solunum hücrelerine tutunmasını engelleyen mukus tabakası da hasar görebilir.

YANLIŞ: Sıcak içecekler içmek virüsü öldürecektir.

DOĞRU: Aşırı sıcak içecekler, ağız-boğaz bölgesini yakıp kavurarak 'koruyucu epitel tabakayı' ve 'önleyici bağışıklık salgılarını' tahrip ettiğinden, faydadan çok zarar verebilir.

YANLIŞ: Enfekte yüzeyleri sadece su ile ya da ıslak mendil ile silmek yeterlidir.

DOĞRU: Yüzeyler, belli oranlarda sulandırılmış (1:100; 1 birim çamaşır suyu, 99 birim su) çamaşır suyu ya da deterjanla temizlenmelidir. Basit deterjanlar da koronavirüsü önlemede çamaşır suyu kadar etkilidir.

YANLIŞ: Sarımsak, soğan yemek koronavirüs enfeksiyonunu önler.

DOĞRU: Sarımsak ve soğan içerdikleri alisin ve kuvarsetin sayesinde antimikrobiyal özellikleri olan sağlıklı gıdalardır ama koronavirüsten koruma gibi bir faydaları bilimsel olarak ortaya konmamıştır.

Çevrimdışı Edeb_46

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.342
  • 1.486
  • 1.342
  • 1.486
# 23 Şub 2020 00:42:29
Rabbim ülkemizi bu musibetten muhafaza etsin.
Yetkililere zamanında müdahale,önlem feraseti versin.
Tüm evlatlarımızı korusun inşallah.

Çevrimdışı php_korsan

  • Bilge Üye
  • *****
  • 13.107
  • 14.680
  • 13.107
  • 14.680
# 23 Şub 2020 07:43:31
Bizde ciddi tedbir yok gibi.Benim şehirde sadece İranlı vatandaşların oturduğu mahalle cadde var.Bu insanlar Çarşamba günleri trans asya treni ile sürekli Tahran'a gidip geliyorlar.En ufak tedbir yok şu an.İrana geldiyse bize bulaşması çok kolay olacak.Sadece girişte vücut sıcaklığını kontrol etmekle olmuyor bu işler.Akşam video izledim Bangladeş havaalanı personeli bilimkurgu filmlerindeki gibi tedbir sağlamış.

Çevrimdışı narses

  • B Grubu
  • 2.113
  • 3.091
  • 2.113
  • 3.091
# 23 Şub 2020 08:26:53
Tedbirler erken alınsaydı

Çevrimdışı baslan33

  • B Grubu
  • 220
  • 124
  • 1. Sınıf Öğretmeni
  • 220
  • 124
  • 1. Sınıf Öğretmeni
# 23 Şub 2020 09:44:54
Profesör dediydi.bir anlığına bilimin ve aklın egemen olduğu bir ülkede yaşadığınızı düşünün.keske...

Çevrimdışı nikador

  • Uzman Üye
  • *****
  • 2.209
  • 2.342
  • Özel Eğitim Öğrt.
  • 2.209
  • 2.342
  • Özel Eğitim Öğrt.
# 23 Şub 2020 09:51:33
Bu konuda Canan Karatay gibi düşünmekteyim...
Coronavirüsü yeni bir şey değil. Şimdiye kadar 6 tane coronavirüsü var yedinci 19 oldu. Senelerdir birlikte yaşıyoruz. CDC raporuna göre ocak ayına kadar 15 milyon kişi garip olmuş Amerika'da. Bunun 140 bini hastaneye yatmış ve 18 ocak ayına kadar 8 bin 200 kişisi vefat etti. Neden bunlar söylenmiyor da corona söyleniyor? Dünyada her sene bu kadar kişi ölüyor zaten. Çin'de ölenlerin yaşı 80 yaşın üzerinde. Ölenler birçok hastalığı olanlar. Bu kadar dünyayı korkutacak bir olay değil. Bizim vücudumuzda zaten virüsler var. Biz asırlardır virüslerle yaşıyoruz.

Bunun için bir kere virüs. Ben corona ve grip virüsünden bahsediyorum. Kelle paça güç veriyor. Bağışıklık sistemi güçlü olanlar ölmüyorlar, hastalanmıyorlar. Daha önce gördüğümüz diğer salgınlar var. Diğer salgınlardan daha az ölüme neden oldu.

Korunmaya gelince birçok yönü var. Bir tanesi kelle paça. Bir kere senelerden beri söylüyoruz, kişinin bağışıklık sistemini güçlendirmesi lazım. Bağışıklık sistemi güçlenince virüsleri çok iyi atlatabiliyoruz. Yaşam biçimi çok önemli. Kış aylarında dışarıda dolaşacağız, soğuktan korkmayacağız. Kış aylarında evlerimizi havalandıracağız. Bol su içeceğiz, kristal kaya tuzuyla. Kristal kaya tuzunda 84 tane dengeli mineral var. İkincisi vücudun kuvvetlenmesi nasıl olacak? Lahana, turp, kereviz, sarımsak, soğan, pancar bunlar çok önemli. Bunların hepsi toprağın içinde. Doğa zaten size yol gösteriyor, kışın bunları yiyin diyor.

Gelecek sene karşımıza çıkacak virüslerin ne olduğunu bilmiyoruz. Grip virüsleri her zaman kılıf değiştiriyor.

Çevrimdışı php_korsan

  • Bilge Üye
  • *****
  • 13.107
  • 14.680
  • 13.107
  • 14.680
# 23 Şub 2020 10:37:06
Programı ben de izledim.Ama bu virüs grip ve zatürreden öte birsey.Hava yoluyla bulaşıyor.Antibiyotık yada kaliteli beslenme fayda etmiyor.Kurtuluşun yok.

Çevrimdışı huseyinyesilot

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 11.877
  • 147.684
  • 1. Sınıf Öğretmeni
  • 11.877
  • 147.684
  • 1. Sınıf Öğretmeni
# 23 Şub 2020 10:43:53
İlk olarak 1960’lı yıllarda görülmeye başlayan Corona virüsün, Çin’in Hubei eyaleti Wuhan şehrinde ortaya çıkması nedeniyle hastalık oldukça merak edilir bir konu oldu. Akciğer hastalığına neden olabilen ve tedavi edilmediğinde ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu gibi hastalıklara yol açan Corona virüsü hakkında Hisar Hospital Intercontinental Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ramazan Gözüküçük bilgi verdi.
Özetle Hastalığın Belirtileri:
•   Ateş
•   Öksürük
•   Nefes darlığı
•   İshal
•   Bulantı ve kusmadır
Nasıl Tedavi Edilir?
Corona virüs hastalığı olan çoğu kişide hafif seyirli olduğundan hastalar ilaç tedavisine gerek duymadan iyileşebilir. Ancak bazı belirtileri azaltmak ve hastayı rahatlatmak için hastaya ağrı kesici ve ateş düşürücüler, öksürük ilaçlarıyla bol sıvı desteği ve istirahat önerilir. Ek hastalığı ve durumu ağır olanların hastanede yatarak tedavileri gerekebilir.
Corona Virüsünden Korunmak İçin Mutlaka Bu Önlemleri Alın
Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için standart öneriler arasında düzenli el yıkama, öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burnun kapatılması, et ve yumurtaların iyice pişirilmesi yer alır. Öksürme ve hapşırma gibi solunum yolu rahatsızlığı belirtileri gösteren kişilerle yakın temastan kaçınmalıyız.
Şu an MERS-CoV enfeksiyonuna karşı geliştirilmiş bir aşı henüz yoktur.
 
Corono virüs dahil tüm solunum yolu hastalıklarından korunabilmek için aşağıdaki önlemlerin düzenli olarak uygulanması önerilmektedir:
•   Ellerinizi sık sık, 20 saniye süreyle su ve sabunla yıkayın. Küçük çocukların da aynı şekilde ellerini yıkamasını sağlayın.
•   Su ve sabun bulunamıyorsa alkol bazlı bir el dezenfektanı kullanın.
•   Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu kağıt mendille kapatın, ardından mendili mutlaka çöpe atın.
•   Kirli ellerle ağzınıza, burnunuza ve gözlerinize dokunmayın.
•   Corona Virüs belirtileri olan yada teşhisi konmuş hastalarla aynı kaptan yemek yemek, aynı bardağı paylaşmak veya öpüşmek gibi kişisel temastan kaçının.
•   Kapı kolları ve oyuncak gibi sık dokunulan yüzeyleri temizleyin ve bunları dezenfekte edin.
•   Dünya Sağlık Örgütü, riskli bölgelere seyahat eden herkesin, çiftlikler, pazarlar, ahırlar ve hayvanların bulunduğu diğer yerleri ziyaret ederken genel hijyen kurallarına uymalarını, hayvanlarla temas öncesi ve sonrası düzenli olarak ellerini yıkamalarını, hasta hayvanlarla temastan kaçınmalarını, çiğ ya da iyi pişmemiş hayvan ürünlerini tüketmemeleri konusunda uyarmaktadır.
Ayrıca DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) aşağıdaki ilave önlemleri tavsiye etmektedir:
1.   Develerle temastan kaçının.
2.   Çiğ deve sütü ve deve idrarı içmekten kaçının.
3.   İyi pişmemiş etleri özellikle de deve etini yemeyin.

Çevrimdışı carpediem03

  • Bilge Üye
  • *****
  • 6.128
  • 12.097
  • 1. Sınıf Öğretmeni
  • 6.128
  • 12.097
  • 1. Sınıf Öğretmeni
# 24 Şub 2020 13:54:04
Canan KAratay'a katılıyorum, bağışıklığımı yüksek tutmak için elimden geleni yapıyorum, beni burada endişelendiren şey, Çin'in savaş önlemleri almış olması ve inanılmaz sıkı bir karantina uygulaması...
Bu virüsten dolayı doktorların ölmüş olması.
Kesinlikle ne küçümsüyorum ne de yandık bittik diyorum. İran'daki gelişmeler endişe verici. Vaka sayısı net değil, 50 ölüden bahsediliyor...
IRak'a da sıçramış.
Bizim dezavantajımız çevremizdeki ülkelerin az gelişmiş ülkeler olması. ORalarda bu virüs inanılmaz hızlı yayılacaktır ve bu durum bizi de ister istemez etkileyecektir diye düşünüyorum.

Çevrimdışı çelebiç

  • Bilge Üye
  • *****
  • 1.720
  • 15.458
  • 2. Sınıf Öğretmeni
  • 1.720
  • 15.458
  • 2. Sınıf Öğretmeni
# 24 Şub 2020 14:18:28
Corana Virüsünden korunmak için el yapımı hakiki Adana şalgamı içiniz.Adana şalgamının virüsler üzerinde etkili olduğu ve bağışık sistemini güçlendirdiği dair bilimsel çalışmalar var.

Çevrimdışı kutlu11

  • Uzman Üye
  • *****
  • 862
  • 1.643
  • 862
  • 1.643
# 24 Şub 2020 14:28:42
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
Canan KAratay'a katılıyorum, bağışıklığımı yüksek tutmak için elimden geleni yapıyorum, beni burada endişelendiren şey, Çin'in savaş önlemleri almış olması ve inanılmaz sıkı bir karantina uygulaması...
Bu virüsten dolayı doktorların ölmüş olması.
Kesinlikle ne küçümsüyorum ne de yandık bittik diyorum. İran'daki gelişmeler endişe verici. Vaka sayısı net değil, 50 ölüden bahsediliyor...
IRak'a da sıçramış.
Bizim dezavantajımız çevremizdeki ülkelerin az gelişmiş ülkeler olması. ORalarda bu virüs inanılmaz hızlı yayılacaktır ve bu durum bizi de ister istemez etkileyecektir diye düşünüyorum.
SAYIN HOCAM ÜLKEMİZDE SAĞLIK TURİZMİ DENEN OLAY ÇOK GELİŞTİ.ÖRNEĞİN VAN DA HASTANELERE BİNLERCE YABANCI GELİYOR,ZATEN SINIRLARIMIZ YOL GEÇEN HANINA DÖNDÜ.İRAN A BULAŞAN VİRÜS BİZE GELİRSE VAY HALİMİZE .
  YAPILACAK İLK İŞ HABER VE YAYIN YASAĞI GETİRİLMESİ OLACAKTIR.RİZE DE GÖRÜLEN VAKADA OLDUĞU GİBİ,

Çevrimdışı Darkk

  • Çalışkan Üye
  • ***
  • 44
  • 57
  • 44
  • 57
# 25 Şub 2020 13:44:32
Virüs sadece göz,burun,ağız yoluyla degil siz hiç kimse ile etkileşimde bulunmasaniz dahi aynı apartmani paylaştığıniz komşularımızın ortak giderlerdeki su aracılığıyla bile buluşmaktadır.Konun ciddiyeti virüsün yarattığı tahribat hakkında çoğu kimsenin bilgi sahibi olmadığını düşünüyorum.Yayinlanan makaleler güvenilir kaynak.olarak alabilecegimiz araştırma sonuçları virüsün kendisini çok ciddiye almaz getektigini ve gerekli tedbirlerin alınmasının bilhassa önemli olduğunu bize gösteriyor...

Lakin sinirlarimizda vaka bulmuş hastalık taşıyan ulkeler varken bu kadar rahat olmamız düşündürücü ..."Bize bir sey olmaz ""Hayatımızın merkrzine mi alalım" gibi düşünce ile hareket edildiği takdirdi maalesef çok yol kattedemeyiz...Hepimizin sınıflarında yabancı uyruklu öğrencilerimiz var...Çoğunun da ülkesinde bu virüse rastlanmış durumda...Acilen sinirlarin kapatılması,ucuslarin durdurulması lazım.

..Daha bugün Esenboğa acil iniş yapan İran uçağında vücut ısısı kritik seviyede olan yolcular varmış...Bu gidisle inşallah olmaz ki öyle umut ediyorum lakin virisun ülkemize girmemesi imkansız ...Maske,antiseptik temizleyici ürünlerin ne olur olmaz bulundurulmasi ,vücut bağışıklık sisteminin güçlü tutulması şart...Hiç olmazsa H1N1'den korunmuş olursunuz...

Çevrimdışı suatin

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 12.659
  • 57.186
  • Müdür Yardımcısı
  • 12.659
  • 57.186
  • Müdür Yardımcısı
# 25 Şub 2020 14:01:02
Rica ediyorum eğitimli insanlar olarak kelle paça ya da şalgam gibi öneriler sunmayalım. Devletlerin baş etmeye çalıştığı ve baş edemediği bir virüsü bu kadar küçümseyip insanların yanlış düşünmesine sebebiyet vermeyelim.

Şahsi görüşüm bakanlığımızın vakit geçirmeden maske ve el dezenfektanı dağıtımı yapmalıdır. Öğretmen ve öğrenciler maske kullanması zorunlu olmalıdır. Ama hastanelerde bile maalesef  herkes korunmasız geziyor. Ben hayret ediyorum. Çok fazla rahatız.

Manisa ilinin Turgutlu ilçesine dahi Afgan mülteciler geliyor. Kaçak yollardan girip sığınma başvurusu yapıyorlar. Ne aşıları var. Ne de kontrolleri. Allah'a emanetiz.

Çevrimdışı mc_delta_te

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 917
  • 4.090
  • 2. Sınıf Öğretmeni
  • 917
  • 4.090
  • 2. Sınıf Öğretmeni
# 25 Şub 2020 14:05:11
İrandan gelen uçaktaki 17 yolcuda yüksek ateş tespit edilmiş.. Uçak Ankaraya iniş yapmış. İrandaki Türk vatandaşlarını ülkemize geri getiriyormuş..

Çevrimdışı mc_delta_te

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 917
  • 4.090
  • 2. Sınıf Öğretmeni
  • 917
  • 4.090
  • 2. Sınıf Öğretmeni
# 25 Şub 2020 14:09:12
BASIN AÇIKLAMASI

Bilindiği üzere, 23 Şubattan itibaren, komşumuz İran'la kara, demir ve havayolu geçişleri durdurulmuştur. Kara sınırlarımız karşılıklı olarak kapalıdır ancak havayoluyla ülkemizden İran'a dönmek isteyen İran vatandaşları için dönüşler devam etmektedir.

İran'dan ülkemize dönmek isteyen Türk vatandaşları için ise özel bir sefer düzenlenmiştir. İran'dan bu seferle ülkemize gelen Türk vatandaşları 14 gün süreyle gözlem altında tutulacaktır.

Bu çerçevede THY'ye ait TK879 sefer sayılı Tahran uçağının Ankara'ya inişi planlanmıştır. Uçakta bulunan 132 Türk yolcu ve mürettebat ilk kontrolleri ve karantina süreçleri için daha önce boşaltılmış ve karantina hastanesi olarak hazırlanmış olan Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesine nakledilecektir.
Yolcuların detaylı sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra numuneleri alınarak Ulusal Viroloji Laboratuvarımızda tahlilleri tamamlanacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Dr. Fahrettin Koca
T.C. Sağlık Bakanı

 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK