Köy Okulunun İcatçı Öğretmeni

Van’da bir köy okulu öğretmeni yaptığı ve sosyal medya hesabında yayınladığı ilginç icatlarla dikkat çekiyor. Tweet atan kahve makinesi, hoparlöre tıklayarak açılan bilgisayar, parmak hareketiyle ayarlanan lamba, otomatik bitki sulama aleti gibi ilginç buluşlara imza atan öğretmen, 72 bin takipçili ‘benrobotx’ isimli hesabında meraklısına bu icatların nasıl yapılacağını hızlandırılmış videolarla öğretiyor. Çalışmalarıyla İrfan Sayar’ın efsane karakteri Zihni Sinir’in buluşlarını akla getiren Doğanay öğretmenin yaptıkları öğrencilerinin de çok ilgisini çekiyor.

Hürriyet'ten Beyazıt Şenbük'ün haberine göre; Van’ın Saray ilçesine bağlı Koçbaşı köyündeki ortaokulda hem bilişim teknolojileri öğretmeni hem de okul müdürü olan 31 yaşındaki Doğanay Yıldız hayatını renklendiren pratik buluşların yanı sıra sese duyarlı işlevsel robotlar da tasarlıyor. Bunların başında konuşan insansı robot Pinok-io ve ona ihtiyacı olan bilgileri veren Iron Man kaskı geliyor. Yaptığı icatları köy okulundaki sınıfına da götüren okul müdürü öğrencilerine ilham kaynağı olmak istediğini söyleyerek şöyle devam ediyor:

AMAN PİNOK-İO İSPİYONLAMASIN! 

“Köyümüz İran sınırına 4 kilometre, ilçe merkezine ise 55 km uzaklıkta. Öğrenciler teknolojiyle cep telefonları ve sınıfa götürdüğümüz materyaller aracılığıyla tanışabiliyor. Pinok-io’yu okula götürdüğümde çok ilgilerini çekti. Ders sırasında başarılı olan öğrenciler benden değil robottan ‘aferin’ aldı. Pinok-io insan kafası formunda olduğu için ona gerçek biriymiş gibi davranan öğrenciler oldu. Ön sırada oturan bir öğrencim bana duyurmak istemediği konuşmasını, robot ispiyonlar diye düşünerek arkadaşının kulağına söyledi ve ‘sessiz ol duyacak’ diyerek robotu gösterdi. Robotun ispiyonculuk yapabileceğini düşündüler. Buradaki çocukların gündemi, dünyası çok farklı. Hayatında hiç teknolojiyle tanışmamış çocuklar var. Bu çocuklar robotu görünce ilk defa denize girecek biri gibi takılıp kalıyor. Ben de tanımaları incelemeleri için onları özgür bırakıyorum. Sonrasında merak edip sormaya başlıyorlar. Bu tarz icatlarla öğrencilerimin ilgisini çekmek ve bilişim alanında hayatlarında bir kıvılcım olmak istiyorum.”
 
MERAK DEDEMDEN GELİYOR
 
Elektroniğe ilgisinin çocuk yaşta başladığını söyleyen Doğanay öğretmen; “Rahmetli dedem elektrikçiydi. Onun yanında dura dura temel şeyleri öğrendim, el becerimi geliştirdim. Hatay’da üniversite öğrencisiyken, birçok elektronik cihazın içinde bulunan mikro denetleyicileri kodlamayı öğrendim ve çok sevdim. Öğrencilik yıllarımda yazılım ve oyun geliştiriciliği üzerine çalışmayı düşünürken, yaptığım projelerde daha elle tutulur sonuçlar elde etmek isteyerek icatlar yapmaya karar verdim. İnsanın konuşabilen bir robot üretmesi çok keyif verici.
 
IRON MAN KASKI KİŞİSEL ASİSTANI
 
Bir led ışığı yakmak, basit bir motoru çevirmek gibi kolay şeylerle başladım. Daha sonra hayal etmeye başladım ve 3 boyutlu yazıcı edinerek açık kaynak kodlu projeler üzerine çalıştım. Pinok-io isimli bir robot ve bir Iron Man kaskı yaptım. Geliştirdiğim sesli asistanla Iron-Man kaskına Tony Stark gibi istediğimi yaptırabiliyorum. İnternetten arama yaptırıp anlık bilgi alabiliyorum, Youtube’dan şarkı çaldırabiliyorum. Robot Pinok-io ise çenesini hareket ettirip gözlerini oynatabiliyor. Bilgisayara yazdığım metinleri senkronize bir şekilde okuyabiliyor. Bunlar geliştirilebilir projeler.”
 
KAHVEMİ TELEFONUM HAZIRLIYOR
 
İcatlarını önce eğlenmek, kendini geliştirmek sonra ilgilisine faydalı olmak için yaptığını söyleyen Doğanay müdür şöyle devam etti. “Tweet atan kahve makinesini, elektrik kesildiğinde tweet atan bir çalışmadan esinlenerek, kahveyi çok sevdiğim için yaptım. Kahve makinesini söktüm, içindeki butonla mikro denetleyiciyi hareket ettirebileceğimi düşündüm ve Twitter’a bağladım. Eğlenmek için yaptığım bu çalışma en çok dikkat çekenlerden biri oldu. Akıllı telefona sesli komut vererek çalışan kahve makinesi ise daha orijinal bir fikir. Nerede olursam olayım kahve yap dediğimde telefon, kahve makinesine yerleştirdiğim karta bağlanıyor. Bu altyapıyı kullanarak pek çok şey yapılabilir.
 
TEKNOLOJİYİ SATIN ALMAK EN KOLAYI
 
Sosyal medyadan gelen mesajlar arasında ‘ne gerek var’ diyenler var. Bunları yaparken insanlık adına önemli katkılar sağlamak gibi bir amacım yok. Benim ilk amacım eğlenmek, hayal ettiğimi gerçekleştirmek ve kendimi geliştirmek. Belki de ileride önemli bir buluşun temelini atacağım. Teknolojiyi ekonomi el verdiği ölçüde satın almak kolay, küçük de olsa kusurlu da çalışsa bir şeyler üretmek insana çok haz veriyor.
 
HEM EĞLENİYOR HEM ÖĞRETİYOR
 
Çektiğim kısa videoların hiç bilmeyenler için ilham verici, meraklısı içinse öğretici olmasını istiyorum. Temel robotik bilgisi olanlar bu videoları izleyerek benzer icatları ya da kendi fikirlerini hayata geçirebilir. Bilmeyenlerse mesela ilginç gelen bir icadın anlatımında duyduğu bir kelimeyi arama motoruna yazdığı andan itibaren farklı ve alternatif bir dünyanın kapısından içeri adım atmış olur.”

 

  • 14 4
  • 10 Ocak 2023 08:50 5.320
  • Aktif Haberler
  • mezlakam
    12 Ocak 2023 11:53
    4 0
    Hocam, ne işiniz var bilim, sanat ve sporla? Bir de sınıfa getirip öğrencilerin gözünün önünde yapıyormuş...

    Hele bazı öğretmenler varmış, haftada 5 saat olan beden eğitimi dersinde dışarı çıkıp oyun oynuyorlarmış. Bu çocukların ihtiyacı olan tek şey matematik varken beden eğitimi dersinde matematik yapmayıp çocukları eğlendiriyorlarmış, paylaşmayı, hayatı öğreniyorlarmış.

    Bir de müzik dersi yapanlar yok mu? Çocuklarla şarkı söyleyip oynamayı bırakın, bir de onlara enstrüman çalmayı öğretiyorlarmış. Sınavlarda ne işe yarar bunlar, söyleyin?

    Ama resim yapmanın hakkını veriyoruz gerçekten. Yoğun matematikten sonra ve sıkılınca, çocukları dinlendirip bu arada biz de pıt pıt yapabiliriz.

    HERKES ELİNİ VİCDANINA KOYSUN!

    Öğretmenimizi tebrik ediyorum.
  • mamox
    11 Ocak 2023 17:06
    4 0
    Apple, ilk dokunmatik telefon ekranini tasarlandiginda nokia ceo su alay edip hic bir sey tuşların yerini tutamaz demisti.simdi tarih olan kim , piyasayi domine eden kim?
    Belki bu arkadas zaten bilinen seyleri yapiyor ama mesele baska.buyuk icatlar yuzyili geride kaldi.
    Motora pervane takip onu ucurma zaten bilinen bir seydi. ne zaman ki yazilim kontroluyle bu yapildi, ona termal kamera, gece gorus, mikrodenetleyici, silah vs eklendi; onun adina drone dedik, iha dedik, siha dedik. Aslinda, elektrik gibi, nukleer fizyon gibi yeni bir bulus yapilmadi.var olanlardan yeni ve etkin bir urun cikarildi.simdi buyuk ulkeler mufredatlarini bu yonde guncelliyorlar. bizde de kendi capinizda STEM adiyla biseyler yapilmaya calisiliyor.
    Bu yuzyilin esas sermayesi hayal gucudur. bilgi artik ikinci planda.cunku bilgi her yerde bedava google a yaz tonla akiyor.ama hayal gucunu bulacak bir arama motoru henuz yok
    Õnemli olan elde olanlari gelistirip daha etkin bir urune donusturme. bunu anlamayan veya goremeyenler elbette ki "bos is" deyip gececek.
  • mamox
    11 Ocak 2023 16:31
    6 0
    Bu tur islerle ,hayal gucunu katarak ulasanlara bizde deli, gelismis ulkelerde maker, inventor vs diyorlar
  • Sencer Melik
    10 Ocak 2023 11:44
    10 16
    Adamın birisi 10 metre ileriye koyduğu iğnenin deliğinden ipliği eliyle fırlatıp delikten geçiriyormuş. Bu becerisinden dolayı yaşadığı yerin yöneticisi huzuruna almış. Adama önce 40 kese altın vermiş, sonra da 40 sopa vurun demiş. Adam aman efendim altını anladım da niye 40 sopa vurduruyorsun demiş. Yönetici,40 kese altını zor olan bir şeyi becerdiğin için veriyorum. 40 sopayı ise gereksiz, kimseye faydası olmayan bir işle uğraştığın için vurduruyorum demiş.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK