Öğrencilere literatür bilgilenmesi yaptırılır, ardından dikkatlerini su ve elektrik kullanımına çekip; bu konularla ilgi “afiş” ve “slogan” yarışması düzenleyebilirsiniz ve tüm çocukların katılımı sağlamak her öğrencinin ilgisini konuya çekmek için konuyu
afiş ve sloganla birlikte:
* Afiş
* Slogan
* Şiir
* Kompozisyon
* Resim
* Proje.....vb ...gibi
çalışmalar ve yarışmalar da düzenletilebilir.
Bir grup öğrenciye okuldaki elektronik araç gereçlerin takibi ve gereksiz kullanımı nasıl önleyebiliriz çalışması verilebilir.
Bir grup öğrenciye de su kullanımı ile ilgili yine aynı şekilde uygulamalı uyarıcı takip çalışmalrı verilebilir.
Bu arada matematikle ilgilenen öğrencilere yönelikte: Bir önceki su ve elektrik tüketimleri araştırtırılır, çalışmalar yürütülürken ve çalışmalar tamamlandıktan sonraki faturalar ve sayaçlar kontrol ettirilerek yürütülen çalışmanın verimliliği takip ettirilebilir.
Aynı çalışmaları mutlaka evlerinde de yapmalarını sağlayıcı yönlendirmeler de yaptırılır. Şimdilik bu kadar daha fikirler gelirse eklemekten zevk duyarım.
Bizlerinde bu şekilde çalışmalar yürütebileceğimizi düşünmemizi ve konuyu fark etmemizi sağladığınız için biz Teşekkür ederiz. Saygılar.
Sibella Öğretmenimizin paylaşımları için kendisine ve önemli konuları bizlerle paylaştığı için Sayın Tekbaba Hocamıza çok teşekkür ediyorum.
Yapılabilecek çalışma örneklerini Sibella Öğretmenimiz özetlemiş zaten .Ben de bir kaç tane örnek çalışma sunmak istiyorum:
* Okulunuzun her yerini Küresel Isınmayla ilgili afiş ve materyallerle donatabilirsiniz.
Hatta, okul koridorundaki bir köşeyi ''Dünyamıza sahip çıkalım'' benzeri bir isim vererek, bu köşede yıl boyunca Dünya'yı etkileyen sorun ve çözüm yollarının sergilendiği bir köşe olarak kullanabilirsiniz.
* Afiş Çalışmaları :
** Dünya'nın dünü, bugünü ve yarını konulu bir afiş çalışması,
** Bir günde 4 mevsimin yaşandığı ve bunun etkilerinin anlatıldığı bir afiş çalışması,
** Yaşanan sorunlar ve küresel ısınma için 3 temel çözüm önerisini gösteren afiş çalışması (Öğrencileri gruplara ayrılarak,her grubun bulduğu çözümler farklı olacağı için çözüm yolları da sergilenmiş olacaktır)
...
* Küresel Isınma ile ilgili teatral performanslar, öğrenciler tarafından hazırlanıp, her hafta bir gün okuldaki öğrencilere ve velilere sergilenebilir.
* '' Küresel Isınmaya Hayır Günlüğüm'' şeklinde her öğrenciye, küresel ısınmanın önlenebilmesi için yaptığı etkinliklerini gün gün yazdığı bir günlük tutturulabilir.(Bugün, kullanmadığımız halde boşyere yanan yatak odamın ışığını söndürdüm... gibi)
Basit önlemler gibi geliyor ama bu çalışma ile çocukların bu önemli konuya dikkatlerini çekebilir ve her geçen gün duyarlılığının alışkanlığa ve yaşam şekline dönüşmesine bu yolla katkıda bulunabiliriz.
* Öğrencilerimiz, küresel ısınma ve hızla tükenen kaynaklar konulu powerpoint sunumları hazırlattırıp sunmalarını sağlayabiliriz.
* Bu ve benzeri çalışmaları tüm yıla yayarak, biliçlenmeyi kalıcı hale getirebiliriz.
* Projeler ödev konusu olarak, alternatif enerji kaynakları üretme konularını seçebiliriz.
* Okulda ''Çevremi koruyorum'' sandığı oluşturup, çevre bilinci için yapılan çalışma örneklerini paylaşmalarını isteyebiliriz öğrencilerimizden.Hatta katılımı arttırmak için bu etkinliği yarışmaya dönüştürebiliriz.
* Öğrencilerin aile ve çevresinde de bu duyarlılığı oluşturmak ; verilen önemin tespiti için öğrencilerimizden bu konu hakkında kapsamlı bir anket hazırlayıp,uygulamalarını; anket sonuçlarını diğer öğrencilerle paylaşıp çözüm yolları üretmelerini isteyebiliriz .
(...)
Yapılabilecek daha birçok çalışma var.
Önemli olan, Küresel ısınma ve sonuçlarının, öğrencilerin tam olarak kavramasını sağlayıp; çevre koruma bilincinin yaşantılar yoluyla ve düzenli yapılan çalışmalar sonucu oluşan bilinçle devam ettirilmesini sağlamak olmalıdır.
Biliçlendirelim; yaşatalım ve hayata geçirelim de sloganımız olsun