Küresel Isınma Ve Alınacak Tedbirler

Çevrimdışı tekbaba

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.514
  • 499
  • 1.514
  • 499
20 Nis 2007 13:16:38
Bugün saat 11:35 itibariyle okulumuza ulaşan yazıda "KÜRESEL ISINMANIN "had safhaya geldiği belirtiliyordu.
Bu yüzden okullarda hiç olmazsa "SU" ve "ELEKTRİK" ile ilgili tasarrufa yönelik ne gibi bir çalışma yapılabileceğinin,alınacak tedbirlerin neler olabileceğinin öğrencilere anlatılması.Ayrıca komisyon kurarak "AFİŞ" ÇALIŞMALRINA" da yer vererek sonuçlarının gözlenmesini ve bildirilmesi gerektiği belirtiliyordu.

Çevrimdışı dehliz

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 7.715
  • 29.501
  • Müdür Yardımcısı
  • 7.715
  • 29.501
  • Müdür Yardımcısı
# 20 Nis 2007 15:01:37
Sayın hocam gerçekten de bu durum çok vahim bir konu mevsimler değişiyor sanki.Öğrencilerimize bu konuda gerekli olan bilgiler verilmeli ve tedbirler alınmalı.Saygılarımla

Çevrimdışı iskorpit

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 155
  • 84
  • 155
  • 84
# 20 Nis 2007 15:40:45
Bu konun un en can sıkıcı durumu ise küresel ısınmanın baş sorumlusu olan ülkelerle birlikte tüm dünyanın etkilenmesi. Yani bizim alacağımız önlemlerin ne derece katkısı olacağını düşünüyorsunuz. Ben öyle sanıyorum ki bizim katkımız veya bizim ülkemiz gibi 20 ülkenin küresel ısınmaya katkısı amerikanınki kadar yoktur.Biz tabiki,hem enerjnin hemde suyun tasarruflu kullanılması gerektiğini anlatıyoruz ama inanın bunu küresel ısınmayla bağdaştırmıyorum. Sadece enerjinin ve suyun ne kadar önemli olduğuyla ve sınırsız olmadığıyla ilgili örnekler veriyorum.

Çevrimdışı sibella

  • Uzman Üye
  • *****
  • 329
  • 91
  • 329
  • 91
# 20 Nis 2007 16:47:45
Bana maille gelmişti sizlerle de paylaşmak istedim.
              Küresel iklim değişimi ve onun en önemli işaretlerinden biri olan küresel ısınma zamanımızın en önemli problemlerinden. Bunun çözümünde birey olarak bize de önemli görevler düşüyor. Bu nedenle gelişmiş ülkelerde bireyi hedef alan kampanyalar, küreselleşen dünyada artık dışarıda yemek yemeyi, uzak mesafelere gezmek ve alış veriş amaçlı seyahatleri kısıtlayıp, yerli malı kullanılmasını salık veriyor!.. İşte birey olarak küresel ısınmayı durdurmak için yapmamız tavsiye edilen en önemli 10 şey:


1.Bilgilen!     Anlamadığınız bir şeyi çözemezsiniz. Ne konuştuğunuz hakkında bilgilenin, araştırmacı olun, daha fazla ve sürekli öğrenin. Herkes doğruyu söylemiyor! Her okuduğunuza ve gördüğünüze de inanmayın. Doğru kaynaklardan iklim değişimi problemini ve çözüm yollarını öğrenin ki insanlara onun hakkında bir şeyler anlatabilesiniz ve birilerinden çözüme yönelik istekte bulunabilesiniz.


2. Ağaç dik.  
   Varsa kendi bahçenize, evinizin etrafına veya komşularınız ile birlikte yerel yönetimlere başvurarak yollara, vb boş yerlere ağaç dikin. Ağaçlar, havadaki karbonu alıp oksijen verirken aynı zamanda kışın rüzgârı kesip buharlaşma ile olan soğumayı önleyip evlerimizin ısıtma faturasını; yazın ise gölge yaparak soğutma ihtiyacını azaltıp enerji faturası ve dolayısı ile fosil yakıtı kullanımını azaltabilir.

3. Enerjiden tasarruf et.     Kışın eviniz çok sıcak olunca serinlemek için pencereleri açmayın; kaloriferleri kısın. Isıtıcıyı daha fazla açmak yerine sizi sıcak tutacak giysiler giyin. Normal ampulleri floransan vb tasarruflu ampuller ile değiştirin. Böylece yılda 1.5 ton sera gazı üretmemiş olursunuz. Aynı zamanda hem elektrik faturanızı azaltabilirsiniz, hem de sık sık ampul değiştirmek zorunda kalmazsınız. Kısa duşlar alın. Çamaşır makinesini kullanmak için yeterince çamaşırın birikmesini bekleyin. Yazın kavurucu güneşin içeriye girmesini perdeleri kapatarak önleyin. Sıcak günlerde klimayı açmak yerine daha hafif, bol giysiler giyin ve vantilatör kullanın.

4. Elektrikli aletleri düğmesinden kapat.    
   Kullanmadığımız zaman ışıkları, televizyonu, bilgisayarı, ısıtıcıları, vb elektrikli aletleri açık bırakmayın. Tembellik edip TV, bilgisayar, vb. elektrikli aletleri standby’da da bırakmayın. Bilgisayar ve TV’leri de kullanmadığınız zaman düğmesinden kapatın. Şarj aletlerini saatlerce fişte bırakmayın. Nadiren kullanılan veya kullanılmayan elektrikli aletlerin ise fişini çekin. Böylece ailece karbon dioksit emisyonunuzu yaklaşık olarak yüzde 10 veya daha fazla azaltabilirsiniz.

5. Alış verişini olduğun yerde yap.     Yerel mağaza, alış veriş merkezlerinden ve pazarlardan alış veriş yapın. Yerli malı kullanın. Alış veriş için seyahat etmek sera gazlarını artırır. Ayrıca dışarıdan getirilen malların uçak ve kamyonlar ile büyük miktarlarda fosil yakıtları kullanılarak uzun mesafeler taşındığını unutmayınız.

6. Daha az ve kısa mesafelere seyahat et.  
   Zorunlu olmadıkça tatil için çok uzaklara gitmeyin. Uçak gibi büyük miktarda fosil yakıtı kullanan araçlar ile seyahat etmekten sakının. Aracınıza binmeyerek büyük bir fark yaratabilirsiniz; evinizin etrafında 3 km’lik mesafeleri yürüyün veya bisiklete binin. Toplu taşıma araçlarını veya özel otomobilleri ortaklaşa kullanın. Araç kullanma alışkanlıklarınızı değiştirin; unutmayın otomobiller çok hızlı sürülmediklerinde daha az benzin yakar.

7. Güneş enerjisi kullan.    Mümkün olduğunca güneş enerjisi kullanın. Güneş enerjisi ile doğanın dengesini bozmadan sıcak su elde edebilir, evinizi ısıtabilir ve elektrik enerjisi üretebilirsiniz. Hükümetlerden temiz enerjinin yaygınlaştırılmasını ısrarla isteyin.

8. Yemek pişirmeyi öğren ve evde ye.     Evde pişirip yemek, sadece daha ekonomik değil, aynı zamanda seyahat etmeyeceğiniz için fosil enerjisinden tasarruf sağlayarak küresel ısınma probleminin çözümüne de katkıda bulunur.

9. Az tüket, yeniden kullan, geri döndür.  
   Plastik vb maddelerin kullanımını ve çöp üretimini azaltın. Alış verişte aldığınız ürünler aşırı paketlenmiş olmasın. Mümkünse bu tür çevreye zararlı maddeleri fazlaca satın almayın. Mevcut plastik alış veriş torbaları gibi şeyleri tekrar kullanın. Alış veriş torbalarınız ve satın aldığınız ürünlerin ambalajları geri dönüşümlü olsun. Çöpleri asla yakmayın…

10. Karar vericilerine yaz ki, iklim değişimi problemine karşı duyarlı olduğunuzu bilsinler.
   Birey olarak burada sırlananları uygulayarak önemli bir fark yaratabilirsiniz, fakat aynı zamanda idareciler, sanayiciler de üstüne düşenleri yapmalı.  Onlardan enerji verimliliği ve tasarrufu için önlem almalarını, temiz enerji kaynaklarının geliştirilmesini ve daha çevreci ulaşım araçlarının yaygınlaştırılmasını, vb şeyleri isteyen. Enerji tasarrufu, ağaç dikme, çevre koruma, vb konularda çalışan sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarına da katılın…

Unutmayın kişisel tercihlerinizin küresel iklim değişimi ve bizi yönetenlerin üzerinde büyük etkisi var. Bu nedenle, tercihinizi lütfen bugünden yarını düşünerek doğru yapın…(Mikdat Kadıoğlu)Alıntıdır.

Çevrimdışı tekbaba

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.514
  • 499
  • 1.514
  • 499
# 20 Nis 2007 17:09:25
Okulda bu görevi haberim olmadan bana vermişler.Verdiğiniz bilgiler için hepinize teşekkür ederim.
Afiş ve Slogan için de fikirlerinize ihtiyaç duyduğumu belirtmek istiyorum.Benimle paylaşmak istediğiniz bilgiler varsa buraya yazar mısınız?

Çevrimdışı sudee

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 7.534
  • 14.535
  • 7.534
  • 14.535
# 20 Nis 2007 17:27:01


TÜRKİYE’NİN İKLİM DEGİSİKLİGİ KONUSUNDA ALMASI GEREKEN ACİL ÖNLEMLER

Dr. Ümit Sahin
Türkiye Yesilleri _klim Degisikligi ve Küresel Ekoloji Sözcüsü

Türkiye iklim degisikligine iliskin olarak iki alanda önlem almak zorundadır:

1-Türkiye küresel ısınmanın durdurulmasına iliskin bütün dünya ülkeleri tarafından alınacak önlemlere katılarak üzerine düseni yapmalıdır.

2- Küresel ısınmadan dolayı Türkiye’nin yasayacagı kuraklık vb. sorunlara iliskin öneyici ve adaptasyon saglayıcı çalısmalar yapılmalıdır.



1- Küresel Isınmanın Durdurulması:

Küresel ısınmanın geri dönülmez noktaya gelmemesi için fosil yakıt kullanımının 2030’a kadar %60, 2050’ye kadar %80-95 arası azaltılması gerektigi bilinmektedir.

Türkiye’nin küresel ısınmaya yol açan CO2 ve diger sera gazlarını atmosfere salma açısından sorumlulugunun sanıldıgından çok fazla oldugunu artık biliyoruz.

Türkiye dünyada CO2 emisyonlarını en hızlı arttıran ülkedir, bu artıs 1990-2004 arasında %110’dur.

Devlet tarafından 2006’da açıklanan envanter raporuna göre Türkiye 1990’da 170 milyon ton sera gazı alımı yapmıstır. Bu rakam 2004’te 358 milyon tona çıkmıstır.

Bu artısın nedeni kömür ve dogalgazdan elektrik elde etmeye ve petrole dayalı
ulasıma (otomobil ve karayolları) yapılan büyük yatırımlardır.

'' Türkiye Avrupa’nın en çok CO2 üreten ülkelerinden biridir, emisyon miktarı pekçok Avrupa ülkesine yakındır. Bu nedenle Türkiye küresel ısınmadan sorumlu ülkeler arasında yer almaktadır.

Türkiye’nin sera gazı emisyonlarını azaltmak için alması gereken acil önlemler sunlardır:

- Türkiye derhal Kyoto protokolünü imzalamalı ve 2012 yılına kadar belli bir sera gazı emisyonu azaltma taahhüdü belirlemelidir.

- Türkiye’nin Kyoto protokolünü imzalaması iklim degisikligi ile ilgili inkar
politikasını terkettigi anlamına gelecektir. Bununla birlikte kapsamlı bir iklim degisikligi politikası sivil toplumun da katılımıyla hazırlanmalıdır.

- CO2 emisyonlarını düsürmek için ilk is olarak yeni termik santral yapılmaması ve mevcut kömürlü termik santralların tümünün kapatılması gereklidir.

Öncelikle yeni termik santral planları derhal iptal edilmelidir. Örnegin Afsin-Elbistan’a yeni üniteler, Amasra, Saray vb.

- Birkaç yıllık bir plan dahilinde Türkiye’deki bütün kömürlü termik santrallar kapatılmalıdır. : İlk adım olarak en kirletici termik santral olan Yatagan termik santralı derhal, Afsin-Elbistan gibi en büyük ve en kirletici santrallar çok kısa süre içinde kapatılmalıdır.

- Yeni dogalgaz çevrim santralı projeleri derhal iptal edilmelidir.

- Yeni petrol ve dogalgaz boru hattı projeleri derhal iptal edilmelidir.

- Bugünden itibaren yapılacak bütün eneri yatırımları yenilenebilir enerji
kaynaklarına (rüzgar, günes, jeotermal, biyokütle) yapılmalıdır.

- Enerji verimliligine yönelik sıkı uygulamaları zorunlu kılan bir yasa çıkarılmalı ve basta sanayi tesislerinde kullanılan teknolojide, ulasım araçlarında ve tüm elektrikli cihazlarda enerjinin en etkin kullanımını saglayan standartlar gelistirilmeli, basta kamu kurumlarında olmak üzere aydınlatma ve ısınma için yapılan enerji harcamasını kısacak önlemler alınmalıdır.

- En fazla CO2 salımına neden olan çimento fabrikalarının sayısı hızla azaltılmalı, yeni çimento fabrikası yatırımları derhal iptal edilmelidir.

- Ulasımda motorlu tasıtları terkederek, toplu ulasım, raylı sistemler, bisiklet ve
yürümeye dayalı haraketlilige öncelik veren politikalar gelistirilmelidir. Yeni otoyol, karayolu, köprü yatırımları durdurulmalıdır.

- Otomobil sayısını kısıtlayacak önlemler alınmalı, yük ve sehirlerarası yolcu
tasımacılıgı tamamen demiryollarına, sehir içi ulasım da raylı ulasıma
kaydırılmalıdır. Bunun için yeni yapılacak bütün ulasım yatırımlarının demiryollarına
ve raylı sehiriçi tasımacılıga yapılması gerekir.



2- Korunma ve adaptasyon:

Son birkaç yıldır küresel ısınmanın etkileri ılıman kusaktaki ülkeler için çok belirgin hale gelmeye basladı.

Zaten bütün arastırmalar küresel ısınmadan en çok Akdeniz ve Ortadogu ülkelerinin zarar görecegini söylüyor. Türkiye de ne yazık ki bu ülkeler
arasında basta geliyor.

Küresel ısınma nedeniyle Türkiye’nin yasayacagı en önemli felaket kuraklıktır. Kar ve yagmur (özellikle de kar) yagısının azalması yeraltı sularının seviyesinin düsmesine, dolayısıyla akarsu ve göllerin kurumasına neden oluyor.

Bu da Türkiye’nin can damarı olan tarıma büyük darbe vuracak. Muhtemelen tüm
zamanların en sıcak yılı olacak olan 2007’de, yani bu yıl da sonuçlarını açıkça
görecegimiz gibi, sulu tarım yapılan Çukurova ve benzeri yöreler kuraklık nedeniyle verim kaybına ugrayacak. 2003’de yine küresel ısınmaya baglı sıcak dalgaları nedeniyle Avrupa tarımı büyük darbe almıs, Fransa %20, diger bazı Avrupa ülkeleri de %10-80 arasında verim kaybına ugramıstı.

Türkiye tarımı sadece sulama suyunun azalmasından degil, yagısların ve topraktaki nemin azalmasından dolayı da ciddi zarar görecektir.

Tarım dısında içme ve kullanma suyu kaynaklarındaki kuruma nedeniyle sehirlerde de susuzluk bas gösterebilir.

Bu yıl Yuvacık barajının kuruması nedeniyle İzmit’in susuz kalması bunun en erken belirtisidir.

Ayrıca kuraklık ve sıcak hava dalgaları nedeniyle önümüzdeki yaz da geçen sene oldugu gibi orman yangınlarında artıs olabilir. Sıcak hava dalgaları olursa bu çok sayıda yaslı ve hasta insanımızın ölümüne yol açabilir.
,
2003’deki sıcak hava dalgası nedeniyle Avrupa’da en az 50 bin kisinin öldügü biliniyor. Ülkemizdeki en son sıcak
hava dalgası geçen yaz yasandı. Bu yaz yine yasanabilir.

Ayrıca geçen sene Güneydogu illerimizi vuran sellerin nedeni de küresel ısınmanın sonucu olan ani ve beklenmedik yagıslardır. Bu tip sel felaketlerinin de tekrarlanması beklenebilir.




Alınması gereken acil önlemler:

- Türkiye küresel ısınmanın etkilerini en aza indirecek adaptasyon çalısmaları
yapmalıdır. Bunun için öncelikle sulak alanların korunması saglanmalı, bütün göl ve akarsuları besleyen kaynaklar üzerindeki barajlar kaldırılmalı, sulak alanlar ıslah edilmelidir.

- Sulu tarım yapılacak yerler iyi seçilmeli, topragın tuzlanmasına ve çöllesmeye
neden olacak yerlerde sulu tarıma son verilmeli, ürün çesitlendirilmesine
gidilmelidir. Monokültür tarımı terkedilmelidir.

- İçme, kullanma ve sulama suyunu tasarruflu kullanmayı saglayacak yasal önlemler alınmalıdır.

- Kuraklık afet kapsamına alınmalıdır.

- İklim degisikliginin sonuçları üzerinde çalısacak bagımsız bir bilimsel kurulus
olusturulmalıdır.


Sonuç:

Türkiye küresel ısınmanın durdurulmasını saglamak ve görecegi zararı azaltmak için ekolojik sıçrama yapmak, enerji yatırımlarında tamamen günes ve rüzgara yönelmek, ulasımda motorlu tasıtları terketmek, tarım politikalarında ekolojinin ilkelerini benimsemek zorundadır.

Biz Türkiye Yesilleri olarak 2005 yılından bu yana iklim degisikligi kampanyası
yürütüyoruz. İklim degisikliginin önce yoksuları vuracagını söylüyor ve küresel
ısınmanın küresel adaletle olan iliskisini vurguluyoruz. Alınması gereken önlemlerle ilgili çalısmalar yapıyor, toplantı ve egitimler düzenliyoruz. Bize göre dünyanın iklim degisikliginden daha önemli ve daha kritik bir sorunu bulunmamaktadır. Bu sorunu çözmek gelecegimizi kurtarmak demektir.


Dr. Ümit Sahin
Türkiye Yesilleri _klim Degisikligi ve Küresel Ekoloji Sözcüsü

Çevrimdışı sibella

  • Uzman Üye
  • *****
  • 329
  • 91
  • 329
  • 91
# 20 Nis 2007 17:27:49
 Öğrencilere literatür bilgilenmesi yaptırılır, ardından dikkatlerini su ve elektrik kullanımına çekip; bu konularla ilgi “afiş” ve “slogan” yarışması düzenleyebilirsiniz ve tüm çocukların katılımı sağlamak her öğrencinin ilgisini konuya çekmek için konuyu
 afiş ve sloganla birlikte:

*  ::) Afiş
*  ::) Slogan
* ::) Şiir
* ::) Kompozisyon
*  ::) Resim
* ::) Proje.....vb ::) ...gibi
çalışmalar ve yarışmalar  da düzenletilebilir.

    ;) Bir grup öğrenciye okuldaki elektronik araç gereçlerin takibi ve gereksiz kullanımı nasıl önleyebiliriz çalışması verilebilir.

    ;) Bir grup öğrenciye de su kullanımı ile ilgili yine aynı şekilde uygulamalı uyarıcı takip çalışmalrı verilebilir.

    ;) Bu arada matematikle ilgilenen öğrencilere yönelikte: Bir önceki su ve elektrik tüketimleri araştırtırılır, çalışmalar yürütülürken ve çalışmalar tamamlandıktan sonraki faturalar ve sayaçlar kontrol ettirilerek yürütülen çalışmanın verimliliği takip ettirilebilir.

    ;) Aynı çalışmaları mutlaka evlerinde de yapmalarını sağlayıcı yönlendirmeler de yaptırılır. Şimdilik bu kadar daha fikirler gelirse eklemekten zevk duyarım.

     :) Bizlerinde bu şekilde çalışmalar yürütebileceğimizi düşünmemizi ve konuyu fark etmemizi sağladığınız için biz  Teşekkür ederiz. Saygılar.

Çevrimdışı sudee

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 7.534
  • 14.535
  • 7.534
  • 14.535
# 20 Nis 2007 17:32:53

Acik Radyo Genel Yayin Yonetmeni ve Bilgi Universitesi' nde kuresel isinma konulu dersler veren Omer Madra, CNN'de Gece Gorusu programinda yayinlanan bir soylesisinde oldukca urkutucu tespitlerden bahsediyor.
Iste gecen haftalarda yayinlana soylesiden cirpici basliklar ve Madra'nin korkutan tespitleri:

• Sorun enerji dengesinin bozulmasindan kaynaklaniyor. Medeniyet buyuk tehlike altinda. Okyanuslar isiniyor .

• Dunyanin akcigeri dedigimiz tropik yagmur ormanlari, kuraklik yuzunden bir-iki yil icinde yok olabilir, milyonlarca yildir var olan 200 metrelik dev agaclar kokunden devrilebilir. (Yasarken karbondioksit emen agaclar, oldukten sonra karbondioksiti geri birakiyor.)

- NASA'dan James Hanson'a gore gezegen 1 milyon yildan beri en sicak gunlerini yasiyor. Hanson ekliyor: "Bir seyler yapmazsak "2015'i zor goruruz."
 
• Bu ne karamsar tahmin demeyin. Beteri var. Tabiat ana teorisini ortaya atan bilim insani James Lovelock ise "Artik is isten gecti, ne yapsak bos" gorusunu savunuyor ve o da ekliyor: " Kuzey Kutbu'nda bir 500 milyon kisi kalirsa kalir, digerleri icin yapacak bir sey yok."

• Kutuplar isiniyor. Beyazken gunes isinlarini yansitan buzullar eridikce, alttan lacivert deniz ya da kara parcasi cikiyor. Daha koyu olan buzul gunesi geri yansitamiyor ve boylece daha cok isinip daha cok eriyor. Tam bir kisir dongu.

• Konuyla ilgili yeni bir de kesif var. Okyanuslarin dibinde buz kristalleri seklinde metan gazi yumrulari milyonlarca yildir kimseyi rahatsiz etmeden bekliyordu. Isinmayla ve altinda kaldiklari buzullarin erimesiyle ortaya cikmaya basladilar. Bu ne demek? Metan saliniminin artmasi demek. Soyle soyleyeyim: Metan, kuresel isinmada, karbondioksitten 20-22 kat daha etkili.

• Dunya tarihinde ilk kez bir meskun ada haritadan silindi, ustunu sular kapladi. Yok artik. Hindistan'da Bengal Korfezi'nde, 10 bin kisinin binlerce yildir yasadigi bir ada gectigimiz ay bosaltildi. Yani kuresel isinma dunya haritasini degistirecek kadar "curetkar." Ustelik bu sadece baslangic, devami gelecek goreceksiniz.

• Aslinda gezegen 251 milyon yil once de benzer bir felaket yasamisti. Nedeni tam belli olmasa da, Sibirya'daki volkanik patlamalar etkili olmustu. O zamanki sicaklik artisi 6 dereceymis. Dunya 15 yilda 6 derece isinmis ve felaket olmus. Simdiki beklenti ne, biliyor musunuz? Onumuzdeki yillarda gezegenin isisi yine 6 derece artacak. O zaman sadece metan salinimiymis problem, simdi bir de endustri devrimiyle gelen karbondioksit de var. Uzun lafin kisasi yasamin yuzde 90'i yok olacak.

Peki ne yapilmali?

Tum yuk bizim kusagin omuzlarinda. Yani cocugumuz ya da torunumuzun elinden bir sey gelmez, vakit yok cunku. Herkesin bildigi, bizim de icinde bulundugumuz birkac ulke disinda tum dunyanin taraf oldugu KYOTO Protokolu aslinda sembolik bir anlam tasiyor. Herkes uysa, gaz salinimlari yuzde 5 azalacak. Ama dunyanin acilen ihtiyaci olan rakam ne? Yuzde 60! Hatta bu rakam ABD icin yuzde 90!

Haydi bunlar devlet politikalari, bireysel olarak ne yapabilirim derseniz, iste size Omer Madra'dan birkac tavsiye:

• Evlerde, bildigimiz Tungsten ampuller artik kullanilmamali . Yerine yuzde 75 daha az enerji harcayan tasarruflu ampuller var. Her yerde satiliyor.

• Gogu isitmak kadar cilginca bir sey olamaz. Kafelerin bahcelerindeki o gazli, semsiye seklindeki isiticilar kullanilmamali . Fenerbahce taraftari kis mevsiminde usumesin diye Saracoglu Stadi isitilmamali.

• Plazma TV'ler, gercekten ihtiyac yoksa satin alinmamali. Vergi oranlari artirilmali. Muazzam enerji harciyorlar cunku.

• Otomobil kullaniminda ortak havuza gecilmeli.

• Belki de en yaygin yanlis, elektrikli cihazlar "stand by" yani bekleme konumunda birakilmamali. Orada da yuzde 25'e varan enerji kaybi soz konusu cunku. Ustunden kapatmak o kadar da zor degil.

(alıntıdır)

Çevrimdışı sudee

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 7.534
  • 14.535
  • 7.534
  • 14.535
# 20 Nis 2007 17:34:17


Küresel ısınma göçmen kuşları olumsuz etkiledi
 
                           02.12.2007 

Dünyada sera gazlarının kontrolsüz salınımı ve aşırı çevre kirlenmesi neticesi yaşanan küresel ısınma, göçmen kuşların göç mevsimlerini değiştiriyor. Erken ya da geç göç eden kuşlar ya yumurtlamıyor, ya da yumurtadan erken çıktığı için yavru yaşayamıyor.
 

Anadolu Doğa ve Kültür Belgeselleri Derneği (ADOKBEL) Başkanı Raşit Akıncı, Türkiye'nin en önemli göçmen kuş konaklarından olan Beyşehir Gölü'nde yaptıkları çalışmalarda, küresel ısınma neticesi göçmen kuşların olumsuz etkilendiğini tespit ettiklerini belirterek, "Küresel ısınma neticesi kış mevsiminin geç gelmesi güneye göç edecek göçmen kuşların göç mevsiminin değişmesine neden oldu. Bazı göçmen kuşlar erken göç ederken, bazı kuşlar hala göç etmedi. Bu mevsim değişikliği göçmen kuşlar üzerinde olumsuz etki bırakıyor. Mevsim değişikliği kuşların yumurtlama zamanlarını da etkiliyor. Belli yumurtlama dönemleri olan bu kuşların bazıları hiç yumurtlamazken, bazıları ise erken yumurtluyor ve yavru doğması gereken dönemden önce doğuyor. Bu erken doğma neticesi ise yavru uzun süre yaşayamıyor. Bu iki olay sonucu ise kuşların sayıları gün geçtikçe azalıyor" dedi.
Küresel ısınmanın dışında da kuşların göç yolları üzerinde bulunan konakların kirlenmesi ve yok edilmesinin de kuşları olumsuz etkilediğini dile getiren Raşit Akıncı, "Bu konaklardan biri olan Beyşehir Gölü'nde 258 kuş tür olduğu saptanmıştı. Bu kuşlardan bir çoğu nesli tükenmekte olan kuş türleri ve resmiyette koruma altında. Ancak gerek gölün suyunun çekilmesi, gerekse kaçak sazlık kesimi bu kuşların sayılarının daha da düşmesine neden oluyor. Çünkü bu kuşlar sazlıkların arasına yumurtluyor ve bu dönemde sazlıklardan çıkmayarak buradaki böcek ve bitkilerle besleniyor. Sazlıkların kesimi ya da yakılması bu kuşların yumurtlama ve beslenme alanlarının yok edilmesi manasına geliyor. Örneğin 15 yıl öncesine kadar görülen tepeli pelikan artık yok oldu. Tepeli pelikanın yanı sıra karabatak, gece balıkçılı, küçük ak balıkçıl kuluçkaya yatmıyor ve son araştırmalarda bu kolonilerin tümüyle yok olduğu belirtiliyor. Türkiye'de 60 tane kalan toy kuşundan 15 tanesinin de bu bölgede olduğu söyleniyor, ancak bu kuşu bugüne kadar görüntüleyen olmadı. Bu kuşlarda kelaynaklar gibi koruma altında ama onlar kadar üzerine düşülmüyor maalesef" şeklinde konuştu.
Göl çevresindeki yerleşim yerlerinde yaşayan halkında bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Akıncı, "Özellikle Türkiye'de 4.5 milyon kayıtlı avcı var. Bir o kadar da kaçak avcı var. Beyşehir Gölü çevresindeki halk maalesef bu göle gelen kuşları kontrolsüzce avlıyor. Kaçak avlanmayla ilgili ağır cezai müeyyideler var ama halkımız bunları bilmiyor. Bu konuyla ilgili bilgilendirme toplantıları yapılmalı ya da kahvehanelere bilgilendirici afişler asılabilir. Çünkü avlanan insanlar, hangi hayvanın avlanıp avlanmayacağını, hangi hayvanın hangi mevsim avlanacağını ve nesli tükenmekte olan hayvanları bilmiyor. Ayrıca göl çevresinde bulunan fabrikaların atık su arıtma tesislerini kurmaları ve göle zehirli atık bırakmamaları konusunda yaptırımlar uygulanmalı. Ayrıca ilçe ve köylerde yazın kullanılmak amacıyla göletler yapılıp Beyşehir Gölü'nden bu göletlere su çekiliyor. Bu da gölün suyunun daha hızlı azalmasına neden oluyor. Bu durum böyle devam ederse 10 yıl içinde göl kalmayacak" dedi.
 
 

Çevrimdışı sudee

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 7.534
  • 14.535
  • 7.534
  • 14.535
# 20 Nis 2007 18:50:01
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
Öğrencilere literatür bilgilenmesi yaptırılır, ardından dikkatlerini su ve elektrik kullanımına çekip; bu konularla ilgi “afiş” ve “slogan” yarışması düzenleyebilirsiniz ve tüm çocukların katılımı sağlamak her öğrencinin ilgisini konuya çekmek için konuyu
 afiş ve sloganla birlikte:

*  ::) Afiş
*  ::) Slogan
* ::) Şiir
* ::) Kompozisyon
*  ::) Resim
* ::) Proje.....vb ::) ...gibi
çalışmalar ve yarışmalar  da düzenletilebilir.

    ;) Bir grup öğrenciye okuldaki elektronik araç gereçlerin takibi ve gereksiz kullanımı nasıl önleyebiliriz çalışması verilebilir.

    ;) Bir grup öğrenciye de su kullanımı ile ilgili yine aynı şekilde uygulamalı uyarıcı takip çalışmalrı verilebilir.

    ;) Bu arada matematikle ilgilenen öğrencilere yönelikte: Bir önceki su ve elektrik tüketimleri araştırtırılır, çalışmalar yürütülürken ve çalışmalar tamamlandıktan sonraki faturalar ve sayaçlar kontrol ettirilerek yürütülen çalışmanın verimliliği takip ettirilebilir.

    ;) Aynı çalışmaları mutlaka evlerinde de yapmalarını sağlayıcı yönlendirmeler de yaptırılır. Şimdilik bu kadar daha fikirler gelirse eklemekten zevk duyarım.

     :) Bizlerinde bu şekilde çalışmalar yürütebileceğimizi düşünmemizi ve konuyu fark etmemizi sağladığınız için biz  Teşekkür ederiz. Saygılar.



Sibella Öğretmenimizin paylaşımları için kendisine ve önemli konuları bizlerle paylaştığı için Sayın Tekbaba Hocamıza çok teşekkür ediyorum.

Yapılabilecek çalışma örneklerini Sibella Öğretmenimiz özetlemiş zaten .Ben de bir kaç tane örnek çalışma sunmak istiyorum:


:)*  Okulunuzun her yerini Küresel Isınmayla ilgili afiş ve materyallerle donatabilirsiniz.

Hatta, okul koridorundaki bir köşeyi ''Dünyamıza sahip çıkalım'' benzeri bir isim vererek, bu köşede yıl boyunca Dünya'yı etkileyen sorun ve çözüm yollarının sergilendiği bir köşe olarak kullanabilirsiniz.


:)*  Afiş Çalışmaları :


**  Dünya'nın dünü, bugünü ve yarını konulu bir afiş çalışması,

**  Bir günde 4 mevsimin yaşandığı ve bunun etkilerinin anlatıldığı bir afiş çalışması,

**  Yaşanan sorunlar ve küresel ısınma için 3 temel çözüm önerisini gösteren afiş çalışması (Öğrencileri gruplara ayrılarak,her grubun bulduğu çözümler farklı olacağı için çözüm yolları da sergilenmiş olacaktır)
 ...


 :)*  Küresel Isınma ile ilgili teatral performanslar, öğrenciler tarafından hazırlanıp, her hafta bir gün okuldaki öğrencilere ve velilere sergilenebilir.

:)* '' Küresel Isınmaya Hayır Günlüğüm'' şeklinde her öğrenciye, küresel ısınmanın önlenebilmesi için yaptığı etkinliklerini gün gün yazdığı bir günlük tutturulabilir.(Bugün, kullanmadığımız halde boşyere yanan yatak odamın ışığını söndürdüm... gibi)

Basit önlemler gibi geliyor ama bu çalışma ile çocukların bu önemli konuya dikkatlerini çekebilir ve her geçen gün duyarlılığının alışkanlığa ve yaşam şekline dönüşmesine bu yolla katkıda bulunabiliriz.


:)*  Öğrencilerimiz, küresel ısınma ve hızla tükenen kaynaklar konulu powerpoint sunumları hazırlattırıp sunmalarını sağlayabiliriz.

:)*  Bu ve benzeri çalışmaları tüm yıla yayarak, biliçlenmeyi kalıcı hale getirebiliriz.

:)*  Projeler ödev konusu olarak, alternatif enerji kaynakları üretme konularını seçebiliriz.

:)*  Okulda ''Çevremi koruyorum'' sandığı oluşturup, çevre bilinci için yapılan çalışma örneklerini paylaşmalarını isteyebiliriz öğrencilerimizden.Hatta katılımı arttırmak için bu etkinliği yarışmaya dönüştürebiliriz.

:)*   Öğrencilerin aile ve çevresinde de bu duyarlılığı oluşturmak ; verilen önemin tespiti için öğrencilerimizden bu konu hakkında kapsamlı bir anket hazırlayıp,uygulamalarını; anket sonuçlarını diğer öğrencilerle paylaşıp çözüm yolları üretmelerini isteyebiliriz .

(...)

Yapılabilecek daha birçok çalışma var.

Önemli olan, Küresel ısınma ve sonuçlarının, öğrencilerin tam olarak kavramasını sağlayıp; çevre koruma bilincinin yaşantılar yoluyla ve düzenli yapılan çalışmalar sonucu oluşan bilinçle devam ettirilmesini sağlamak olmalıdır.

Biliçlendirelim; yaşatalım ve hayata geçirelim de sloganımız olsun :)

Çevrimdışı sibella

  • Uzman Üye
  • *****
  • 329
  • 91
  • 329
  • 91
# 20 Nis 2007 18:58:40
     
          :)  “ Bilinçlendirelim; yaşatalım ve hayata geçirelim” :) de sloganımız olsun. (Sudee)
   Sayın Sudee Hocam  harika bir slogan.. İzninizle alıyorum.
Burada biriken bilgi paylaşımını da seviyesi uygun şekilde öğrencilere aktarabiliriz. Emeğinize Düşündüren Araştıran Desteğinize Sağlık...Saygılar.

Çevrimdışı bedirdekihamza

  • Uzman Üye
  • *****
  • 286
  • 19
  • 286
  • 19
# 20 Nis 2007 19:31:11
NELER YAPILABİLİR?

Ülkeler bazında geniş önlemlerin alınması, en geniş kapsamlı önlem. Doğru enerji kaynaklarının kullanılması, fosil yakıttan uzak durulması bu önlemlerden birkaçı… Kyoto Anlaşması, bu yöndeki en ciddi girişimdir. Ülkelerin karbon salınımlarına kısıtlama getirmiştir. Anlaşmayı imzalamayan ülkeler arasında Amerika ve Türkiye de bulunmaktadır. >:(


Bununla birlikte, dünya üzerinde üretilmiş enerjiyi kullanan herkes, basit bireysel önlemler alarak küresel ısınmaya kattığı yükü azaltabilir


Çevrimdışı Ayçanur

  • Yeni Üye
  • 153
  • 20
  • 153
  • 20
# 25 Nis 2007 21:35:14
aslında ben bir fidan da olsa dikilmesi gerektiğini düşünüyorum çünkü ağaçların olduğu yerlere bol bol yağmur yağar bu konuyu  bir anket olarak başlatçaktım ama sizlerinde bir fikrini almak istedim eğer hemen mesaj atmaya başlarsanız o kadar çabuk ankete çevirebiliriz...

Çevrimdışı Ayçanur

  • Yeni Üye
  • 153
  • 20
  • 153
  • 20
# 25 Nis 2007 21:38:42
MESAJLARINIZI BEKLİYORUUUUM!...

Çevrimdışı i_r_e_m

  • Yeni Üye
  • 5
  • 0
  • 5
  • 0
# 25 Nis 2007 21:43:47
BENCEDE BİR FİDAN BİLE DİKMEK ÇOK BÜYÜK BİR KATKIDIR VE EN ÖNEMLİSİ PARFÜM SIKMAMAK :D :)

 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK