Lise Öğrenimi İçin Kıbrısa Nakil Olur Mu?

Çevrimdışı hurşito

  • Çalışkan Üye
  • ***
  • 76
  • 80
  • 76
  • 80
01 Ağu 2010 13:34:35
Arkadaşlar, lise son sınıfa geçen biri kıbrısa nakil olabiliyor mu? İşlemler için neler yapılması gerekir?

Çevrimdışı mtdemirci

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 10.051
  • 9.256
  • 1. Sınıf Öğretmeni
  • 10.051
  • 9.256
  • 1. Sınıf Öğretmeni
# 01 Ağu 2010 13:38:59
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
Arkadaşlar, lise son sınıfa geçen biri kıbrısa nakil olabiliyor mu? İşlemler için neler yapılması gerekir?

Hocam sitede ilköğretimciler çoğunlukta ama yardımcı olmaya çalışalım.

ortaöğretim yönetmeliği:
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]

BİRİNCİ BÖLÜM
Kayıt ve Kabul

Kayıt zamanı

MADDE 21 – (1) Kayıtlar, çalışma takviminde belirlenen süreler içinde yapılır. Bu süre içinde kayıtlarını yaptıramayanlardan özürlerini belgelendirenler için valilikçe gerekli önlemler alınır.

(2) Okulların sınav, başvuru ve kayıt-kabul tarihleri ile kayıtlara ilişkin diğer hususlar, Bakanlık veya Valilikçe belirlenir ve iletişim araçları yoluyla ilan edilerek kamuoyuna duyurulur.

(3) Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin okullara kayıtlarında gerekli tedbirler alınır.

Öğrenci yerleştirme komisyonları

MADDE 22 – (1) Birden fazla okul veya kurum bulunan il veya ilçelerde öğrenci yerleştirme iş ve işlemlerini yürütmek üzere; kayıt ve kabullerin başlamasından önce millî eğitim müdürünün yetki ve sorumluluğunda, müdür yardımcısı veya şube müdürünün başkanlığında lise müdürlerinden öğrenci yerleştirme komisyonları oluşturulur.

(2) İhtiyaç durumunda toplanan ve ders kesimine kadar görev yapan bu komisyonlar:

a) Yerleşim birimindeki okul veya kurumlara yeni kayıt olacak öğrenci kapasitesini ve hangi çevreden öğrenci kabul edileceğini belirler.

b) (Değişik bent : 22.04.2010/27560 RG) Özel eğitim gerektiren öğrencilerin durumlarını dikkate alarak okul veya kurumlara dengeli bir şekilde dağıtılmaları için gerekli önlemleri alır. Bu çerçevedeki okul veya kurumlarda, özel eğitim gerektiren öğrencilerin yerleştirileceği sınıf mevcudunun azaltılmasına, aynı sınıfta iki ayrı özel eğitim gerektiren öğrenci grubundan öğrenci bulunmamasına ve öğrencilerin özel durumlarına göre gerekli fiziki düzenlemelerin yapılmasına yönelik tedbirleri alır.

Kayıt ve kabul

MADDE 23 – (1) (Değişik : 22.04.2010/27560 RG) Okullara kayıt ve kabuller;

a) Sınavsız öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına kayıt ve kabul işlemleri elektronik ortamda yapılır. Bununla ilgili usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.

b) Merkezî sınav sistemiyle öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına öğrenci kaydı, ortaöğretime yerleştirme puanı esas alınarak yapılır. Sınav ya da sınavlar, ortaöğretime yerleştirme puanının belirlenmesi ve öğrenci yerleştirme ile ilgili usul ve esaslar yönerge ile belirlenir.

c) Yetenek veya uygulama sınavı ile öğrenci alan okullara öğrenci seçimi ile kayıt ve kabul işlemleri, okulların özel yönetmeliklerinde belirtilen hükümler doğrultusunda yürütülür.

ç) Akşam lisesi, açıköğretim lisesi ile mesleki açıköğretim lisesinden gelen öğrencilerin kayıt ve kabulleri, örgün ortaöğretim okul ya da kurumlarında öğrenim haklarının bulunması ve okulların kayıt-kabul şartlarını taşımaları hâlinde yapılır.

(2) Örgün ortaöğretim okul veya kurumlarına ilk defa kaydolacakların, öğretim yılının başlayacağı tarihte 18 yaşını bitirmemiş olmaları gerekir. Tasdikname ile kaydolacaklarda ise sınıf tekrarı yapmış ve öğrenim hakkını kullanmamış sayılma süreleri de dâhil öğrenim göreceği okulun azami bitirilme süresindeki yaş sınırını geçmemiş olma şartı aranır.

(3) Okullara kayıt ve kabulde; diploma, tasdikname veya denklik belgesinin aslı istenir. Adres tespitinde ulusal adres veri tabanı ikamet adres bilgileri esas alınır.

Yurt dışından gelen öğrencilerin denklik işlemleri

MADDE 24 – (1) Öğrenimlerinin bir kısmını yurt dışında gören öğrencilerin denklik ve kayıt-kabul işlemleri, 5/3/2004 tarihli ve 25393 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Denklik Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülür. Ancak özel yönetmeliği bulunan okullara kayıt ve kabullerde özel yönetmelik hükümleri de dikkate alınır.

Yabancı uyrukluların kayıt ve kabulleri

MADDE 25 – (1) Yabancı uyrukluların kayıtlarında:

a) Usulüne uygun pasaport ve öğrenim vizesi almış olmaları şartı aranır.

b) Ülkesi belli olmayan (Haymatlos) veya sığınmacı/mülteci durumundaki yabancı çocuklarından öğrenim vizesi istenmez. Bu durumda olanların emniyet makamlarınca verilmiş en az altı ay süreli ikamet izinleri yeterli görülerek kayıt esaslarına göre kayıtları yapılır.

c) Türkiye’de çalışma ve ikametlerine izin verilen yabancıların çocuklarından öğrenim vizesi istenmez. Ancak, anne, baba veya vasisinin çalışma izni aldığını veya en az altı ay ikamet izinlerinin bulunduğunu belgelendirmeleri gerekir.

ç) Türkiye’deki yabancı misyon şefliklerinde veya uluslararası kuruluş temsilciliklerinde görevli personelin çocuklarının kayıt ve kabulleri için usulüne uygun pasaport almış olmaları şartı aranır.

d) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını kazanmış olup sonradan Bakanlar Kurulundan Türk vatandaşlığından çıkma izni alarak yabancı bir devlet vatandaşlığını kazanan kişilerin ve bunların çocuklarının kayıtları yapılır.

(2) (Değişik ikinci fıkra : 22.04.2010/27560 RG) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hususlarda 15/4/1985 tarihli ve 85/9380 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Türkiye’de Öğrenim Gören Yabancı Uyruklu Öğrencilere İlişkin Yönetmelik, 14/11/2002 tarihli ve 24936 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Göçmen İşçi Çocuklarının Eğitimine İlişkin Yönetmelik, 5/3/2004 tarihli ve 25393 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Denklik Yönetmeliği ile kayıt yaptırılacak okulun özel mevzuat hükümleri uygulanır.

Dosya istenmesi, belgelerin tamamlanması ve kesin kayıt

MADDE 26 – (1) Kayıtları yapılan öğrencilerden e-okul sistemi içerisinde yer alanların dosyasındaki bilgiler, elektronik ortama işlenir. Diğer öğrencilerin dosyası ise kaydı takip eden bir ay içinde geldikleri okuldan istenir. Açık ilköğretim, açık öğretim lisesi ve meslekî açık öğretim lisesinden gelenlerin dosyaları istenmez.

(2) Yeni kayıt olan öğrencilerden ders yılı başlamadan önce okul veya kurumlardan ayrılmak isteyenlerin kayda esas belgelerinin arka sayfasına açıklama yapılıp kayıt sırasında alınan zarfın üzerine “Kayıt evrakını aldım.” ibaresi yazıldıktan ve imzalatıldıktan sonra velisine belgeleri iade edilir.

(3) Yeni kayıt olan öğrencilerin kayıtları, ders yılının başlamasını takip eden 20 gün içinde kütük defterine veya elektronik ortama işlenir. Bu süre içerisinde nakil veya ayrılma talebinde bulunan öğrencilerin öncelikle kütük defterine veya elektronik ortama kayıtları yapılarak tasdiknameleri verilir.

Öğrenci velisi

MADDE 27 – (1) Her öğrencinin, eğitim-öğretimi ile yakından ilgilenebilecek bir velisinin olması zorunludur. Yatılı okul veya kurum yöneticileri, öğrencilerinin veliliğini asıl velisinin yazılı izni ile üzerlerine alabilir.

Çevrimdışı hurşito

  • Çalışkan Üye
  • ***
  • 76
  • 80
  • 76
  • 80
# 01 Ağu 2010 13:49:25
hocam yanıtınız için teşekkürler, ancak bu ülkemizde uygulanan ortaöğretim yönetmeliği. Kıbrıstaki ortaöğretim yönetmeliği lazım.

Çevrimdışı mycskn

  • Üye
  • *
  • 2
  • 3
  • 2
  • 3
# 03 Eyl 2015 23:38:50
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
Arkadaşlar, lise son sınıfa geçen biri kıbrısa nakil olabiliyor mu? İşlemler için neler yapılması gerekir?
[/quote
Aşağıdaki link sorunuzu cevaplıyor
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]

Çevrimdışı mycskn

  • Üye
  • *
  • 2
  • 3
  • 2
  • 3
# 03 Eyl 2015 23:39:48

TC - KKTC Arasında Öğrenci Nakil ve Geçişleri

 


 
facebooktwitterlinkedingoogle
   

 





 

Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında okulöncesi, ilk, orta ve lise kademelerinde nakil ve geçişlerle ilgili mevzuat düzenlemeleri aşağıda yazılmıştır.

  1. MİLLETLERARASI ANDLAŞMA (Karar Sayısı : 2005/9442)

(11 Ekim 2005  tarihli ve 25963 sayılı Resmî Gazete)

“Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Arasında Eğitim, Bilim ve Teknik Alanlarda İşbirliği Protokolü” 

MADDE 9

Taraflar, ülkelerindeki ilk, orta, lise, mesleki ve teknik okullar ile kolej, fen ve anadolu liseleri gibi okullardan gelen öğrenciler için her hangi bir denklik işlemi yapmaksızın, bu öğrenciler için düzenlenen tasdikname, diploma ve diğer öğrenim belgelerine göre geldikleri türdeki okullara kayıtlarını yapacaklar ve bu konuda işbirliği içinde olacaklardır.

    2.  MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ

(7 Eylül 2013  tarihli ve 28758 sayılı Resmî Gazete)

Yurtdışından gelen Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğrencilerin kayıt ve nakilleri

MADDE 27- (1) Ortaöğretim kurumlarında okumakta iken çeşitli sebeplerle öğrenim görmek üzere yurtdışına giden öğrencilerden, bulundukları ülkede en az bir dönem öğrenim gören ve okulun nakil şartlarını taşıyanların nakilleri denklik belgesine göre önceki okullarına veya aynı türdeki diğer okullara yapılır. Öğrencinin denklikle ilişkilendirildiği sınıf e-Okul sistemine işlenir.

(2) Yurtdışında 8 inci sınıfı bitiren öğrenciler ile ortaöğretim kurumlarında asgari bir eğitim ve öğretim yılı öğrenim gören ve ortaöğretime yerleştirmeye esas puanla öğrenci alan okulların nakil şartlarını taşımayan öğrencilerin Anadolu, Anadolu imam-hatip veya Anadolu türü mesleki ve teknik liselere nakil ve geçişleri; denklik belgesine göre program uyumu dikkate alınarak okulların kontenjan durumu ve öğrencinin ikamet adreslerine uygun okullara öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonu tarafından yapılır. Bu öğrencilerin nakli yapılan okuldan bir başka okula naklinde de bu fıkra hükümleri uygulanır.

 


3. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI DENKLİK YÖNETMELİĞİ
 

 


Resmî Gazete 
 
: 5.3.2004/25393
 

Tebliğler Dergisi
 
: NİSAN 2004/2559
 
 

Denkliği Yapılmayacak Okullar

Türkiye Cumhuriyeti tarafından yurt dışında açılan okullardan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden gelen öğrenciler(3)

Madde 11 — (Değişik : 12.8.2009/27317 RG) Türkiye Cumhuriyeti tarafından yurt dışında açılan okullardan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden gelen öğrenciler denklik işlemine tabi tutulmaz. Bu öğrencilerin, düzenlenen tasdikname, diploma ve diğer öğrenim belgelerine göre aynı türdeki okullara kayıtları yapılır ve dosyaları okulundan istenir. Ülkemizde merkezi sınavla ve yetenek sınavıyla öğrenci alan okullara kayıt-kabul ve nakiller ise söz konusu okulların özel yönetmelik hükümlerine göre yapılır.

 

       BUNA GÖRE:
1.
Her iki Ülke arasında yapılacak nakil ve geçişlerde denklik belgesi aranmamakta; okuldan alınan tasdikname, diploma ve diğer öğrenim belgelerine denklik işlemi yapılması gerekmemektedir.

2.
Öğrencileri, tasdikname, diploma ve diğer öğrenim belgelerine göre geldikleri türdeki okullara kayıtlarını yaptırabileceklerdir.   

Nakil ve Geçişlerde İstenen Belgeler:

1.
KKTC ‘ye Öğrenci naklinde;


•Türkiye’deki okulunda alınacak tasdikname, diploma veya öğrenim belgesi


•Nüfus Cüzdanı


•Velisinin Çalışma İzni Belgesi veya KKTC’de kamu göreviyle bulunuyorsa görev belgesi.

Nakil İçin Başvuru Yeri: KKTC Milli Eğitim Bakanlığı İlgili Öğretim Dairesi (İlköğretim Dairesi, Genel Ortaöğretim Dairesi veya Mesleki Teknik Öğretim Dairesi)

1.
Türkiye’ye Öğrenci Naklinde;


•KKTC’deki okulundan alınacak tasdikname, diploma veya öğrenim belgesi


•Türkiye’deki yerleşim yeri belgesi.

Nakil İçin Başvuru Yeri:

Okulöncesi, ilkokul ve Ortaokul için: Doğrudan Okul Müdürlüğüne

Ortaöğretim (Anadolu Türündeki Liseler) İçin: İl Milli Eğitim Müdürlüğü (Öğrenci Yerleştirme Ve Nakil Komisyonu)


 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK