LGS tercih döneminin başlamasıyla birlikte öğrenciler en iyi okullara girmek için doğru tercih yapmanın yollarını aramaya başladı. Bir özel okulun ÖDS Koordinatörü Murat Acet, doğru tercih yapmanın formülünü anlattı. Acet, “Tercih listesini oluştururken yüzdelik dilimler esas alınmalı. Ülke ve il başarı yüzdenizi dikkate alan geniş yelpazede bir tercih listesi, yerleşme ihtimalinizi artırır” dedi.
SON GÜN 19 TEMMUZ
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında lise tercihleri devam ediyor. Devlet liseleri için 3 Temmuz’da başlayan tercihler, 19 Temmuz saat 17.00’ye kadar sürecek. Yabancı özel liselerde ise 1’inci kayıt döneminde asil listelerin kayıtları tamamlandı, sırada yedek liste kayıtları var. 10 Temmuz’da da 2’nci ön kayıt dönemi başlayacak. Yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanlar, 24 Temmuz’da ‘meb.gov.tr’ adresinde ilan edilecek. Özel Derece Sınıfları Koordinatörü Murat Acet, lise yerleştirmelerinde dikkat edilecek noktalar ve tercihlerle ilgili önemli tüyolar verdi. Murat Acet’in açıklamaları şöyle:
YERLEŞTİRMEDE 10 KURAL
1- Adaylar, ‘merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar’, ‘yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar’ ve ‘pansiyonlu okullar’ olmak üzere üç grupta tercih yapacak.
2- Tercihler e-okul üzerinden yapılacak. Ancak herhangi bir ortaokul müdürlüğüne onaylatmanız gerekiyor. Aksi halde tercihleriniz geçersiz sayılacak.
3- Bir özel okula kesin kayıt yaptırdıysanız tercih ekranı açılmayacak. Ya kaydınızı sildireceksiniz ya da nakiller dönemini bekleyeceksiniz.
4- LGS puanıyla öğrenci alan liselere yerleştirmeler, LGS puan üstünlüğüne göre yapılacak.
5- Sınavla öğrenci alan liseler için 10 tercih hakkı bulunuyor. Bu tercihlerde okul türü ya da il sınırlaması yok.
6- Sınavla öğrenci alan okulların ekranının açılması için yerel tercih yapmak zorunlu. Aksi halde ekran açılmayacak. Yerel tercihte 5 okul hakkı var ama hepsini doldurmak zorunlu değil.
7- Sınavsız yerleştirme olarak da tanımlanan yerel yerleştirme okulların türü, kontenjanı ve bulundukları yere göre oluşturulan ortaöğretim kayıt alanı ile öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanları ve devam devamsızlık gibi kriterler göz önünde bulundurularak yapılacak.
8- 24-28 Temmuz ve 31 Temmuz 04 Ağustos tarihlerinde olmak üzere iki kez nakil uygulaması olacak. Nakiller döneminde özel okullar tekrar kayıt alabilecek.
9- İlk merkezi yerleştirmede okulların yüzdelik dilimlerine bakılmıştı, nakillerde ise okulların puanlarına bakılacak.
10- Tercih yapmayan veya tercihleri doğrultusunda hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrenciler, açık liselere kaydedilecek. Ancak 8-16 Ağustos tarihlerinde il ve ilçelerdeki nakil komisyonlarına başvurup, kontenjanı uygun okullara da yerleştirilebilecek.
BUNLARA DİKKAT!
AİLELERE TAVSİYELER