salon başkanlığı ne mi değildir?
sınav görevlerinde gözetmene emir veremez. gözetmenin, başkanın yardımcısı olduğunu bilir. bu görevlerde sorumluluğun büyük oranda kendisine ait olması, gözetmene, "önce şunları yapalım, şunları dağıt... "gibi bir eğitimciye yakışmayacak biçimde konuşma hakkını kendisine vermez.
artık hepimiz ezberledik sınav kurallarını; yapılması gerekenleri... sınavlarda farklılık olduğu için idareci arkadaşlarımız da (evet, arkadaşlarımız...bunun altını burada özellikle çizmek isterim. çünkü idarecilik de birlikte çalışmayı gerektiren bir konum. emretme konumu değil. iyi idareciler bunun kıymetini bilir.) bizlere hatırlatma yapıyor. keşke şu hatırlatmayı da yapsalar: salon başkanı olan arkadaşlar; sorumluluğunuz daha fazla olsa da gözetmenlerle göreviniz eşittir. kimse kimseye amirlik taslamamalı."
sabah oturumunda canım sıkıldı evet. başkana da gereken cevabı verdim. bildiğimi yaptım, boyun eğmedim. siz meslektaşımsınız, şu yaptığınız çok ayıp dedim. birkaç öğrenci de duydu. (duysunlar ama değil mi?)
ücreti umrumda bile değil bunlara şahit olduktan sonra. arada 5 tl falan bir fark var. ücreti daha az olsaydı da sırf bu saçmalıklara tanık olmamak adına başkanlığı tercih ederdim, seçme şansımız olsaydı.
Hocam dediklerinize katılmakla birlikte "ama" diye de devam etmek istiyorum .
Salon başkanı,sandık başkanı gibi görevlerin olduğu sınavlarda ,seçimlerde gözetmenler ya da yardımcıların bir çoğu kuralları bilse de maalesef nasıl olsa sorumluluk bana ait değil diyerek birşey yapmak istemiyorlar.
Hal böyle olunca da salon ya da sandık başkanları tamamen sorumluluk duygusuyla vr iş yükünü azaltmak amacıyla görev paylaşımı yapmak zorunda kalıyorlar(emir vermek zaten tasvip edilemez.)
Bugün sınavda salon başkanıydım,optikleri ve kitapçıkları dağıttıö,diğer arkadaşa da imzaları attırır mısınız dedim.Burada amaç görev paylaşımı yapmaktır.
TYT günü de gözetmendim.
Başkan da bana bazı yapmam gerekenleri hatırlatma gereği hissetti,şöyle yapalım böyle yapalım diyerek.
Bu gibi şeylere alınmamak gerekiyor.
Burada kıstasın düzgün uslüp olduğunu düşünüyorum.
Herkes birbirine nezaketle yaklaşırsa bir sorun da yaşanmayacaktır.