Çalışcağız hocam, çalışacağız ama kafamız rahat değil ki? 7. yılım bitti öğretmenlikte, kimi 10 yıl çalışmak gerek diyor meb sube müdürlüğü için, klavuzda 3yıl yeterli diyor. EK1'e göre alım yapılacak deniyor, acaba EK1'e göre ben o 3 katı'nın arasına girebilecek miyim? Bunların hepsi insanda çalışma azmi bırakmıyor ki. Ama nolursa olsun calışacağım. Ve sınava girsem yeterli inşallah...
Hizmet süresi
Madde 6- Devlet memurlarının görevde yükselme mahiyetindeki atamalarının yapılabilmesi için
kurumların çıkaracakları görevde yükselme yönetmeliğinde belirtilen süre kadar bulunduğu kurumda veya diğer kurumlarda alt görevlerde çalışmış olmaları şarttır.
Kurumlar atanılacak görevin niteliği itibariyle aranacak hizmet sürelerini, Devlet Memurları
Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendi hükümlerine göre değerlendirerek kendi kurumlarında ve diğer kurumlarda geçen süreleri dikkate alarak belirler. Bu sürelerin en az iki yılının atamanın yapılacağı kurumda geçmiş olması şartı aranır.Ancak, yeni kurulan kurum ve kuruluşlar ile görevde yükselmeyle ilgili ilanlara başvuru olmaması halinde atamanın yapılacağı kurumda en az iki yıl çalışmış olmak şartı aranmaz.”
MEB Görevde Yükselme Yönetmeliğinde yukarıdaki hükme uygun olarak;
Görevde yükselme sınavı suretiyle atanacaklarda aranacak özel şartlar
MADDE 7- (Değişik 12/12/2008 tarih ve 27078 sayılı R.G. Yayımlanan Yönetmelik İle)
(1) Bu Yönetmelik kapsamındaki görevlere görevde yükselme suretiyle atanacaklarda
aşağıdaki özel şartlar aranır.
a) Şube müdürü kadrosuna atanabilmek için;
1) Fakülte veya en az dört yıllık yüksekokul mezunu olmak.
2) Talim ve Terbiye Kurulu uzmanı, eğitim uzmanı, APK uzmanı, şef, tesis müdürü, öğretmen,
mimar, mühendis, raportör ve sivil savunma uzmanı kadrolarından birinde veya bu kadrolarda toplam
en az üç yıl görev yapmış olmak.
denilmektedir.
Görüldüğü üzere özel şartlarda üç yıl öğretmen olmak ve şef olmak gerekmektedir. Üç yıl bu görevleri yapanlar özel şartları taşımış olur.
“ Görevde yükselme sınavı suretiyle atanacaklarda aranacak genel şartlar
(1) Bu Yönetmelikte belirtilen görevlere görevde yükselme yoluyla atama
yapılabilmesi için aşağıda belirtilen genel şartlar aranır.
a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen
hizmet şartlarını taşımak,
b) Bakanlık kadrolarında en az iki yıl süreyle görev yapmış olmak,
..... denilmektedir.
Peki ya genel şartları taşıyor muyuz? Bunun için yönetmelik genel şartlarında belirttiği üzere DMK 68/B bendine bakmamız gerekecektir.
“ Madde 68 – (Değişik: 12/2/1982 - 2595/5 md.)
B) (Değişik: 4/5/1984 - KHK 199/1 md.) Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir.
Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için ilgilinin;
a. 1 nci dereceli görevlerden ek göstergesi 650 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl,(2)
b. 1 ve 2 nci derece görevlerden ek göstergesi 650'den az olanlar için en az 10 yıl,(2)
c. 3 ve 4 ncü dereceli görevler için en az 8 yıl,
(Ek fıkra: 26/8/1993 - KHK - 501/1 md.; İptal Anayasa Mahkemesinin 6/10/1993 tarihli ve E. 1993/32, K. 1993/32 sayılı kararı ile)
(Değişik: 27/6/1989 - KHK - 375/7 Md.) 8.6.1984 tarih ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına dahil kurumlarda fiilen çalışmış olması ve yüksek öğrenim görmüş bulunması şarttır. Ancak dört yıldan daha az süreli yüksek öğrenim görenler için yukarıdaki sürelere ikişer yıl ilave edilir. Yasama Organı Üyeliğinde, Kanunlarla kurulan fonlarda, muvazzaf askerlikte ve okul devresi dahil yedek subaylıkta ve uluslararası kuruluşlarda geçen sürelerin tamamı ile yüksek öğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürenin 6 yılı geçmemek üzere 3/4'ü yukarıdaki sürelerin hesabında dikkate alınır.
Bu bent hükümlerine göre atananlar atandıkları kadronun aylık (Ek gösterge dahil) ve diğer haklarından yararlanırlar. Bu suretle üst dereceye atananların bu kadrolarda geçirdikleri her yıl kademe ilerlemesi ve her "3" yıl derece yükselmesi sayılmak suretiyle kazanılmış hak ve emeklilik keseneğine esas aylık derecelerinin yükselmesinde gözönüne alınır. Ancak atandıkları kadro aylıkları, başka görevlere atanma halinde kazanılmış hak sayılmaz.”
Görüldüğü üzere DMK 68/B bendinde açıkça 1.ve 2. dereceli görevler için 10 yıl çalışma şartı var.
Şube Müdürlükleri 1.ve.2. dereceli görevler olması nedeniyle bu görevlere atanacakların 10 çalışması gerekir.
Peki 10 yıllık sürelere neler dahildir.
1-DMK 68/B’de “ 8.6.1984 tarih ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına dahil kurumlarda fiilen çalışmış olması” ibaresi yer almaktadır.
“Bu Kanun Hükmünde Kararname kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşları şunlardır:
a) Genel bütçeye dahil dairelerle, katma bütçeli idareler ve bunlara bağlı kuruluşlar,
b) İl Özel İdareleri ve belediyeler, bunların birlikleri ve bunlara bağlı iktisadi müesseseler, işletmeler,
c) İktisadi devlet teşekkülleri, kamu iktisadi kuruluşları ve bunların müesseseleri, bağlı ortaklıkları ve iştirakleri,
d) Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları dışında kalan ve kamu fonu kullanan, özel kanunlarla veya bunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan kamu kuruluşları ve bu nitelikteki bankalar ve bunların en az sermayesinin yarısından fazlasına iştirak suretiyle kurdukları müessese, ortaklık ve iştirakler,
e) Döner sermayeli kuruluşlar ile özel kanunlarla kurulan fonlar ve kefalet sandıkları,”.
Bu kamu kurum ve kuruluşlarında fiili hizmet süreleri (işçi statüsü ile geçici personel statüsünde geçirilen hizmetler hariç) 10 yıllık süre hesabında değerlendirmeye alınır
2. DPB görüşlerinde “Söz konusu Kanun Hükmünde Kararnamenin kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşlarında fiilen açıktan vekil olarak çalışılan sürelerin adı geçen Kanunun 68/B maddesine göre yapılacak atamalarda hizmet süresinin hesabında dikkate alınabileceği değerlendirilmektedir.
3.DMK 68/B’de “muvazzaf askerlikte” geçen sürelerin tamamı değerlendirmeye alınır denilmektedir. Bu nedenle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 83. madde kapsamındaki ( Devlet memuru iken muvazzaf askerlik hizmetini yapmak üzere silah altına alınanlardan muvazzaf askerlikte geçen süreleri ) süreler ile 84. madde kapsamındaki ( Muvazzaf askerlik görevini yaptıktan sonra Devlet memurluğuna atananlar muvazzaf askerlikte geçen süreler) geçirilen süreler hizmet süresi hesabında dikkate alınır.
4. Kamu kurum ve kuruluşlarında 4/B’li olarak geçen süreler kapsam dahilindedir.
Bu açıklamalar ışığında Şube Müdürlüğüne atanabilmek için 3 yıllık şef ve öğretmen olmanın yanında toplamda en az 10 yıl çalışmış olmak gerekir. Yani sadece 3 yıl öğretmenlik yapan birisi mevcut şartlarda şube müdürlüğü sınavına giremez. Aynı şekilde 3 yıllık şeflik görevi bulunanlardan toplamda 10 yıllık çalışma süresi bulunmayanlarda şube müdürlüğü sınavına giremez. MEB’in bir şey değiştirdiği yoktur. Zaten bu durum mevcut durumdur. Kaldı ki böyle değişikliği de yönetmelikle yapması da mümkün değildir. Bu kanuni bir zorunluluktur.
yalnız bir de şu durum var;
(Değişik: 4/5/1984 - KHK 199/1 md.) Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir.
deniliyor....takıldığım nokta şu;
"Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı hariç" şube müdürlüğü eğitim-öğretim sınıfında değil mi???eğer eğitim-öğretim sınıfındaysa 10 yıl şartı aranmayacak... yok eğitim öğretim sınıfı değilse o zaman 10 yıl şartı aranacak...