Arkadaşlar açık lise sınav görevini ek ders modülüne nasıl giriyoruz?
İkinci maddede ayrıntılı yazmislar
Ek derslerle ilgili çok sorulan sorular ve cevapları... (1)
📌 Ek derslerin aylık olarak onay tarihleri hafta bütünlüğüne göre yapılır.
Mart ayında tüm Türkiye'de ek ders onaylarının tarihleri;
3 Mart ve 30 Mart arasında...
Nisan ayında tüm Türkiye'de ek ders onaylarının tarihleri;
31 Mart ve 27 Nisan arasında... gibi olacak.
1 Mart ve 2 Mart tarihinde öğretmenin (BİLSEM'ler...) ek dersi varsa; kurumlar onları ek ders ekleden 'geçmiş dönem ek dersi' butonuna tıklayarak sisteme girebilecek. Açıklama kısmına da bu durumlar belirtilmeli. (Örneğin; 1 Mart günü nöbet tutan öğretmenin nöbeti o tarihe girilemediği için bugüne verilmiştir.. gibi)
📌 "Açık Öğretim Kurumları 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı 2. Dönem Yazılı Sınavı"nda görev alanların ek dersini ek ders modülünden yapmayacağız. (Ek ders modülündeki 'sınav görevi' kısmı BİLSEM tablet sınavları, bireysel uygulamalar... için gireceğimiz sınav görevi sekmesidir.)
"Açık Öğretim Kurumları 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı 2. Dönem Yazılı Sınavı"nda görev alanların ek dersini KBS'den giriş yapacağız.
Aşamalar;
1️⃣ KBS'ye giriyoruz.
2️⃣ Ek ders sekmesine tıklıyoruz.
3️⃣ Hesaplama Seç'e giriyoruz.
4️⃣ Ardından bordro seçimi yapıyoruz ve en son ilçe milli eğitim müdürlüğümüzün açtığı bordroyu seçiyoruz.
5️⃣ Sonra *Düzenle*ye giriş yapıyoruz.
6️⃣ Ardından üst tarafta yer alan *ek ders dışı ödemeleri* seçiyoruz.
7️⃣ 'Veri ekle' butonuna tıklıyoruz.
8️⃣ Öğretmeni listeden seçiyoruz ve MEBBİS-Sınav İşlemleri sekmesinin en altında yer alan 'KBS Görevli Ödeme Listeleri'indeki raporda yer alan öğretmenlerin görevlerini, gösterge değerlerini yazıp kaç oturum görev aldıysa onu da işaretliyoruz.
9️⃣ En son işlem olarak *kaydet* butonuna tıklıyoruz. Bu pencereyi kapattıktan sonra da 'bordro'da da kaydet dememiz lazım ki sisteme işlesin...
📌Aylık karşılığı ders görevini tamamladığı halde iyep, destek eğitim, ev eğitim vb. görevlerinin maaş karşılığına sayılması ya da bu görevlerin hazırlık ve planlamayı etkilememesi durumunda; "Ders Yükü İşlemleri"(Ders okutan personel) ya da "Ek Ders Yeniden Hesaplama" (Ders okutmayan personel) Ekranlarından ilgili personel ve hafta için yeniden hesaplama yapılmalıdır.
📌Pazartesi gününden sonra yapılmış olan değişiklik, modüle bir hafta sonra yansır.
📌E-Kurs ve E-Yaygın modüllerinden otomatik aktarılan ancak hatalı olduğu düşünülen verilerin güncellenmesi için;
"Ders Yükü İşlemleri"(Ders okutan personel) ya da "Ek Ders Yeniden Hesaplama" (Ders okutmayan personel) Ekranlarından ilgili personel ve hafta için yeniden hesaplama yapılmalıdır.
Yeniden Hesaplama yapılmasına rağmen hatalı yansıyan verinin silinmesi için tarafınıza yetki verilmiştir. (Sağ tıklanarak silinecektir.)
📌 "Vekaleten görevlendirilen idareci"lerin; "MEBBİS-Görev Bilgileri-Görevlendirme" kısmına görevlendirme nedeni olarak "Vekaleten Görevlendirme" yazılmadığı için ek ders işlemleri yapılırken modül sistemi bu görevlendirmeleri "geçici görevlendirme" olarak algılıyor ve ona göre ek ders hesabı yapıyor. Yani modül 16. madde veya 22. maddeye göre görevlendirmelerin hepsinin açıklama kısmını baz alıyor. Yine "kurucu müdür" olarak görevlendirilen yöneticinin de MEBBİS sistemine işlendikten sonra açıklama kısmına yazılması gerekiyor.
📌Ek dersi personelin kadrosunda olan kurum öder.
22. madde vekaleten görevlendirme yapan yöneticiler hariç hepsinin ek dersini kadrosu yapar.
📌Kurucu müdür olarak görevlendirilen bir kişinin MEBBİS-Görevlendirme kısmında açıklama olarak vekaleten görevlendirme yazılamaz. Geçici görevlendirme yazılır. Eğer ki vekaleten görevlendirme yazıldıysa; sistem onu algılamaz ve boş gösterir.
📌29 Mart cumartesi günü bayram arefesi olduğu için BİLSEM'lerde öğleden sonra ders olmayacak.
Ek ders modülü otomatik olarak cumartesi öğleden sonraları düşmüyor. O yüzden manuel olarak ders yükü kısmından cumartesi öğleden sonraki dersleri düşebilirsiniz.
Ancak burada şu hususa dikkat etmekte fayda var: Öğretmenin nöbeti de düşüleceği için ve hafta sonu nöbet girilemediğinden idarecilerimiz bu nöbeti açıklama kısmına (Hafta sonu nöbet ücreti verilemediği için bugüne yazılmıştır.. gibi ) hafta içine yazmış olmaları gerekiyordu. Eğer ki; cumartesi günü öğleden sonra nöbeti olan bir öğretmenimiz varsa onun o gün yazdığımız nöbetini bulup silmemiz gerekmektedir.
📌Geçmiş döneme girilen ek derslerin mutlaka açıklaması olması gerekir. Açıklama kısmına ne yapıldığı tek tek yazılması lazım.
📌3 Mart ve 9 Mart tarihleri arasında ek ders hesaplamada genellikle Türkiye geneli sıkıntı var. Boş gözüktüğü de oluyor, yanlış girildiği de gözüküyor. Bunu en kısa sürede Bakanlığımız çözecek.
📌Bir öğretmen rapor aldıysa; sisteme zamanında giriş yapıldığında o gün raporlu olarak gözükecektir. Öğretmenin ek dersi düştüğü için eğer 20 saat altına ek dersi düşerse; ek ders modülünde otomatik olarak Hazırlık ve Planlama Saati 1 saat düşer.
Sosyal ve Kişilik Hizmetleri ile Nöbet ücreti eğer otomatik olarak düşmediyse bunu manuel olarak silmemiz lazım.
📌Öğretmenken geçici görevlendirmeyle idareci olarak 16. madde ile görevlendirilen yöneticiye ikili eğitim ücreti yansımaz. Ödenmez.
📌E-kurs ve e-yaygınla ilgili Türkiye genelinde sıkıntı var. Bakanlığımız bugün yarın onla ilgili güncelleme yapacak.
📌Rapor, izin bilgilerinin aktif hafta içerisinde MEBBİS'e girilmesi büyük önem taşıyor. Aktif hafta dışında diğer haftalara rapor veya izinler işlendiği zaman sisteme hemen yansımıyor bir hafta sonra yansıyor. O yüzden izinler veya raporlar alınır alınmaz hemen sisteme işlenmesi yararlı olacaktır.
📌İlkokullarda genellikle sorulan sorulardan biri: sınıf öğretmenin boş dersi oluyor 4.sınıfta.. İngilizce veya din kültür öğretmeni derse giriyorsa ve arta kalan... bu saatlerde eğer ki sınıf öğretmenlerini destek odalarında görevlendirildiysek; ne normal artırım ne de yüzde yirmi beş artırım alamaz. Bunla ilgili görüş yazıları da var.
📌29 Mart Bayram arefesi olduğu için BİLSEM'lerde Cumartesi günü öğleden sonra ders olmayacak.
📌E-Okul, E-BİLSEM.. modülünü güncel tutalım. Ders programını güncelleyelim. Giriş saati, çıkış saatlerini yazalım.
Veysel KUL
veysel.kul@meb.gov.tr
Ek derslerle ilgili çok sorulan sorular ve cevapları... (2)
📌Öğretmen ya da idareci o gün yarım gün geldi ya da öğretmen 4 saat derse girdi ardından öğleden sonra acil bir durum oluştu rapor aldı veya izin aldı. Bu durumda yapılacak iş: ek ders modülünde yeni devamsızlık girişi yapıp yıllık, sağlık, mazeret izni ek ders alabilir kaydını oluşturmamız lazım. Ardından MEBBİS'e personelin ilgili verisini gireriz. Bunu yaparsak o zaman veri silinmez kişiler de mağdur olmaz. Eğer bunu yapmadan MEBBİS'e girip e-personelden o kişinin iznini ya da raporunu girersek; bu sefer o kişi o gün okula gelse dahi ek dersi kesiliyor.
📌İlerleyen günlerde de sisteme mesleki eğitimler de dahil olacak. Sisteme şimdilik %90'a yakın öğretmen, idareci.. dahil oldu.
📌Ders yükünde; manuel olarak elle girilme işlemini pek tasvip etmiyoruz. Yanlış sisteme işleyen veriler bu şekilde sürekli düzeltilmemeli. Amaç her defasında elle düzeltmek değil. Bu sorunun çözümü; e-okul, MEBBİS, e-bilsem... sistemi üzerinden öğretmenin ders programı güncel tutulmalı. Güncel tutulursa zaten veri otomatik olarak çekilecektir.
📌Kurumlardan istenilenlerden biri; kişisel sosyal hizmetleri ve nöbet görevini eklemeleri. Özel eğitimse %25 artırımlı olarak nöbet ücreti vermeyi unutmayalım.
📌Bir okula görevlendirilen öğretmenin ek dersi çıkması için mutlaka e-okula dersini işlemesi gerekir. Yoksa çıkmaz.
📌Öğretmen veya idareci okuldan ayrıldıysa hemen sisteme işlenmeli. Bu unutulduysa, sonradan girilecekse o zaman geçmişe girip o öğretmenin dersini silmemiz lazım. Ardından da öğretmeni bulup yeniden hesapla dediğimizde sistem düzelecektir.
📌Rehber öğretmenler e-okulda yanlış yere işaretlenirse, yani öğretmen öğrencileri görsün diye danışman olarak ders atanırsa -şube öğretmeni olarak işaretlenirse- yanlışlıkla ders planlama verir Rehber Öğretmene. Sistem onun dersi varmış gibi gösterir. Bu yöntem doğru değildir. Rehber öğretmene; e-okulda, e-bilsem'de herhangi bir şekilde şube öğretmeni olarak işaretlenmemeli.
📌Valilik onay verse de kaymakam da onay verse yöneticiler için her münhal kadro vekalet koşulunu oluşturmaz. Kaymakamın vekaleten görevlendirmesi yok zaten. Valilik onayı lazım.
Onay için de 22. maddeye göre görevlendirilmesi ibaresi olması lazım. Bu onay olmasına rağmen MEBBİS'te görevlendirme kısmında o kişiye geçici görevlendirme yazılamaz. Yazıldıysa da Vekaleten görevlendirme olarak düzeltilmesi lazım.
📌Formatör olanlar, MEBBİS'e bu görevini işletmesi veya güncelletmesi gerekiyor. Yoksa algoritma doğru çekmiyor ve onu formatör olarak göstermiyor. Ek dersi de yanlış hesaplanıyor.
📌Geçmiş döneme ek ders girerken en yukarıdaki başta bulunan tik işaretlenmesi gerekir. Bu tik işaretlenmezse bazı kodlar (%25, artırım..) çıkmaz.
📌Ücretli öğretmenler de ilerleyen günlerde "ek ders modülü"nde olacak. Onla ilgili de çalışmalar yapılıyor.
📌İkili eğitimde ana sınıfında bulunan yöneticilerin hepsine ek ders yansıyor. İkili eğitimden sorumlu müdür yardımcısına sadece bu sekme açılması lazım ama yazımsal olarak şimdilik bu olmuyor. Okulların bunda yapacağı şey, sorumlu olmayan yöneticilere verilen ikili eğitim ek dersini silsin.
📌Kadrosu pansiyonsuz olan bir okulda olup da pansiyonlu okulda nöbeti olan öğretmenin bu görevini pansiyonlu olan okul sisteme işleyecek. Eğer işlemediyse veya vaktinde girmediyse; geçmiş dönem ek dersi olarak işaretlenmesi gerekir.
📌BİLSEM'lerde hafta sonu nöbet tutan öğretmenin nöbet ücretini hafta içi herhangi bir güne yazılabilir. Hafta içi de olsa hafta sonu da olsa "nöbet %25" ücreti aynıdır. Açıklama kısmında belirtilirse yeterlidir. Örneğin; Cumartesi bir öğretmenimiz nöbet tuttu. Ama biz hafta sonuna giremediğimiz için bu kodu; Çarşamba günlerine nöbet ücretini girdik diyelim. Açıklama kısmına: Cumartesi günü 1. katta sabah nöbetçi... gibi bir açıklama yazmak mantıklı olur. Ancak burada şu konuya dikkat edilmeli. Eğer cumartesi günü nöbetini çarşamba gününe yazdıysak ve o öğretmen de çarşamba günü rapor aldıysa; yanlışlıkla çarşamba gelmedi diye de nöbetini silmeyelim. O haftaya özgü olarak başka bir güne nöbet ücreti yazılabilir.
📌Kadrosu başka bir okulda olup BİLSEM'e görevlendirilen sözleşmeli öğretmenin nöbet ücreti ile 2 saat sosyal ve kişilik hizmetleri kısmını da kadrosunun bulunduğu okul girecek.
📌BİLSEM'lerde uçak öğretmeni olarak görev yapan öğretmenler var. Onların ek dersi şu anda gözükmüyor. İlçelerde bu öğretmenlerin ek dersleri ayrı olarak teslim ediliyordu.
Bu sorun da kısa süre içerisinde çözülecek ve bu öğretmenler de modüle eklenip ek dersleri bu modül üzerinden yapılacak.
Veysel KUL
veysel.kul@meb.gov.tr