?
İşte derece derece memur zamları
Ek ödeme doktorun yüzünü güldürdü müsteşarlar üzgün. Kim ne kadar zam aldı?
Hükümetin döner sermaye ve ek gösterge geliri almayan 1 milyon 600 bin memura verdiği ek ödeme, çalışanlar tarafından büyük sevinçle karşılandı. Ek ödemenin toplu görüşmelerin başladığı tarihe denk getirilmesi ise sendikaların elini zayıflattı.
Hükümet attığı son adımla sendikaların yıllardan beri dillendirdiği 'eşit işe eşit ücret', 'kamuda maaş' talebini karşılamış oldu. Ancak çalışanların maaşlarındaki artışın toplu görüşmelerin bitmesi beklenmeden yapılması, sendikalar için önemli bir kozun ellerinden alınması anlamına geliyor. Hükümet ise memur maaşlarını iyileştirme kararını toplu görüşmelerin tamamlanmasını beklemeden açıklayarak sendikaların ek ödemeyi kendi başarıları gibi göstermesinin önüne geçti. Memur sendikaları, 15 Ağustos'ta başlayan toplu görüşmelerde hükümetle zam pazarlığına başladı, ilk turu yapılan görüşmelere 21 Ağustos Perşembe günü devam edilecek.
Hükümet, aileleriyle birlikte düşünüldüğünde en az 5 milyon kişiyi ilgilendiren önemli bir karar aldı. Buna göre ek ödeme almayan 1 milyon 600 bin memurun maaşına 'ek ödeme' formülüyle 103 ile 264 YTL arasında zam yapıldı. Böylece kamuda maaş adaletsizliği son buldu. Aynı eğitime sahip, aynı işi yapan ve aynı statüde çalışan kişilerin, kurumlarının farklı olması sebebiyle farklı maaş almasının önüne geçildi. Resmi Gazete'de önceki gün yayımlanarak yürürlüğe giren ek ödemeye ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, içeriği kadar zamanlaması yönünden de dikkat çekiciydi. Ek ödemeye ilişkin açıklamanın tam da toplu görüşmelerin başlamasının ikinci gününe denk getirilmesi, sendikalara önemli bir darbe oldu. Eğer ek ödeme kararı, 2 hafta sonra açıklanmış olsa, bu durum sendikaların toplu görüşme masasındaki başarısı olacaktı. Zira sendikalar, ısrarla ek ödeme almayan memura seyyanen zammı savunuyorlardı. Toplu görüşmelerin ilk gününde de bu yöndeki taleplerini hatırlatıp ek ödemeye ilişkin düzenlemenin kendileriyle birlikte yapılmasını istediler. Ancak hükümet, maaşların dengelenmesine ilişkin çalışmayı bekletmeden kamuoyuna duyurdu. Böylece uzun süredir üzerinde çalıştığı ek ödeme düzenlemesinin sendikaların başarısı olarak görülmesinin önüne geçti.
'Sendikalar konu mankeni oldu'
Sendikalar ise önemli bir pazarlık unsurunu yitirmiş olmanın şaşkınlığını yaşıyor. Maaşlarda 103 ile 264 YTL arasındaki artış sağlanmış olması sebebiyle yüksek zam taleplerinin gerçekçi olmayacağının farkında olan sendikaların, toplu görüşme masasında daha çok sosyal haklara ilişkin istekte bulunacağı ifade ediliyor. Öte yandan hükümetin taviz vermeye yanaşmayacağı, 2009 için enflasyon beklentisi olan yüzde 7 civarında zam yapacağı belirtiliyor. Hükümetin ek ödemeye ilişkin zamanlamasına dikkat çeken Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Başkanı Resul Akay, memura ek ödeme verilmesinin olumlu olduğunu; ancak zamanlamasının sendikalar için 'ölümcül bir darbe' anlamına geldiğini iddia ediyor. Ek ödemenin hükümet tarafından tek yanlı olarak belirlendiğine dikkat çeken Akay, toplu görüşme masasına oturan sendikaların 'hiçe sayıldığını' öne sürüyor. Hükümetin ek ödeme kararıyla 'memura maaş zammı yapacaksam ben yaparım' diyerek toplu görüşme masasındaki sendikaları konu mankeni konumuna düşürdüğü görüşünde.
Memur sendikaları, 15 Ağustos'ta başlayan toplu görüşmelerde hükümetle zam pazarlığına başladı. Görüşmelere 21 Ağustos Perşembe günü devam edilecek. Hükümetin 2009 yılı için enflasyon beklentisi olan yüzde 7 civarında zam yapacağı belirtiliyor.
Ek ödeme doktorun yüzünü güldürdü müsteşarlar üzgün
Ek ödeme almayan 1 milyon 600 bin memura müjde veren hükümetin en yüksek maaş artışını mühendis ve doktora yaptığı ortaya çıktı. Denge tazminatından faydalanan personelin aylıklarını düzenleyen hükümet, en düşük maaş artışını ise üst düzey bürokratlara yaptı. Zaman'ın ulaştığı bilgiye göre, müsteşarın maaşı 108, genel müdürün ise 109 yeni lira artış gösterdi. Mühendisin maaşı 264 lira artarak 1.992 yeni liraya yükselirken, uzman doktorun maaşı ise 200 yeni liralık artışla 2 bin 34 yeni lira oldu. 2008'in temmuz ayı itibarıyla net görev aylığı 4 bin 73 yeni lira olan müsteşarın maaşı 4 bin 181, 3 bin 710 yeni lira alan genel müdürün maaşı ise 3 bin 819 yeni liraya çıktı.
Aile yardımı dahil en düşük maaş alan hizmetlinin eline bin 16 yeni lira geçerken, bu rakam Ağustos 2008 itibarıyla 1.119 yeni liraya yükseldi. Öğretmenler ve din görevlileri ağustos maaşını 112, astsubay çavuşlar 127, polisler 161, araştırma görevlileri de 171 yeni lira zamlı alacak. Memurlar ayrıca, toplu görüşmelerden çıkacak sonuca göre 2009 Ocak ayından itibaren enflasyon zammı da alacak. Kamu kurumlarında 2,5 milyon civarında memur görev yapıyor. Bunlardan Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve DPT gibi kurumlarda çalışan 900 bini aşkın personel ek ödeme alırken, aynı işi yapan 1,6 milyon memur ise bundan yararlanamıyordu. Hükümetin yaptığı maaş artışının 2008 bütçesine olan yükü ise 947 milyon yeni lira olacak.
ZAMAN
19.Ağustos.2008 09:49:09