arkadaşlar okulumuzda bulunan ücretli öğretmenler 4. ve 5. sınıf beden eğitimi ve trafik derslerine girmişlerdir. Bununla ilgili olark bu ücretli öğretmenlere ödeme yapılarak devleti zarara uğratmaktan hakkımızda soruşturma açılmış. Sizce sonumuz ne olur bir bilgisi tecrübesi olan varsa yardımcı olsun lütfen...
Bununla ilgili iki tane yazı var. Birincisi 2005 yılına ait ve ek ders ücreti karşılığında branş öğretmeni olarak görev yapanlar 1.kademede hiçbir derse giremez. Ancak 2008 yılındaki bir yazıya göre ingilizce öğretmeni derse girebiliyor.
1. Yazı;
T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Personel Genel Müdürlüğü
SAYI : B.08.0.PGM.0.23.01.02.32 / 42/61-75735 15.12.2005
KONU : Ek Ders Ücreti karşılığı ders okutanlara verilemeyecek görevler
İLKÖĞRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE
İLGİ: a) Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği
b) Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Pansiyonları Yönetmeliği
c) Milli Eğitim Bakanlığına Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine ilişkin esaslar
Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarında ek ders karşılığı ders okutmak üzere görevlendirilenlerin, ilköğretim okullarının 1 ve 5'inci sınıflarında özel bilgi, beceri ve yetenek isteyen beden eğitimi, müzik, resim-iş, din kültürü ve ahlak bilgisi, yabancı dil, iş eğitimi ve bilgisayar derslerini okutamayacakları; bunlardan sınıf öğretmenliği alanında görevlendirilenlerin, derslerine diğer branş öğretmenlerinin girdiği saatlerde bu saatlere rastlayan ders görevlerini yapmış sayılıp sayılmayacakları; bunlara belleticilik ve öğrencileri yetiştirme, sınavlara hazırlama kursları ile ders dışı eğitim çalışması kapsamında görev verilip verilmeyeceği ile yerine getirdikleri ders görevine bağlı olarak ayrıca ders dışı hazırlık ve planlama görevi karşılığı ek ders ücretinden yararlandırılıp yararlandırılmayacaklarına ilişkin tereddütlerin giderilmesi bakımından aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.
Bilindiği gibi ilgi (a) yönetmeliğin 64'üncü maddesinde; "İlköğretim okullarında dersler sınıf veya branş öğretmenleri tarafından okutulur.
Öğretmenler, kendilerine verilen sınıfın veya şubenin derslerini, programda belirtilen esaslara göre planlamak okutmak, bunlarla ilgili uygulama ve deneyleri yapmak, ders dışında okulun eğitim-öğretim ve yönetim işlerine etkin bir biçimde katılmak ve bu konularda kanun, yönetmelik ve emirlerde belirtilen görevleri yerine getirmekle yükümlüdürler.
İlköğretim okullarının 4 ve 5'inci sınıflarında özel bilgi, beceri ve yetenek isteyen beden eğitimi, müzik, resim-iş, din kültürü ve ahlak bilgisi, yabancı dil, iş eğitimi ve bilgisayar dersleri branş öğretmenlerince okutulur. Ancak branş öğretmenlerince karşılanamaması halinde bu dersler yüksek öğrenimlerini söz konusu branşlarda yapan sınıf öğretmenleri ve sınıf öğretmeni olup bu alanda hizmet içi eğitim sertifikası almış öğretmenler tarafından ders değişimi yolu ile okutulabilir. Bunun da mümkün olmadığı durumlarda söz konusu dersler sınıf öğretmenince okutulmaya devam edilir." hükmüne yer verilmiştir.
Diğer taraftan ilgi (b) yönetmeliğin 10'uncu maddesinde "Yatılı ve pansiyonlu okullarda, öğrencilerin yeme, yatma, dinlenme, eğitim, öğretim, etüt çalışmaları ve benzeri hizmetlerinin yürütülmesinde belletici görevlendirilir. Belleticiler, okulda görevli öğretmenlerden, yeterli sayıda öğretmen olmaması halinde aynı yerleşim yerindeki diğer eğitim kurumlarında görevli öğretmenlerden, yeterli sayıda öğretmen olmaması halinde aynı yerleşim yerindeki diğer eğitim kurumlarında arasından istekli olanlara öncelik verilerek okul müdürünün teklifi ve milli eğitim müdürünün onayı ile görevlendirilir..." denilmiştir. İlgi (c) Esasların 13'üncü maddesinde de; "Yatılı ve pansiyonlu okullarda görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere her belleticilik görevi için 4 saat ek ders ücreti ödenir.
Bunlardan 24 saatle süreyle nöbet tutanlara ilave olarak 2 saat daha ek ders ücreti ödenir. Ancak bir günde 3'den fazla belletici görevlendirilmez ve bunlara ayda ödenecek ek ders ücreti 48 saati geçemez" hükmüne yer verilmiştir.
Ayrıca esasların 16'ıncı maddesinde ise; "Ders dışı izcilik, beden eğitimi ve spor çalışmaları, halk oyunları ve güzel sanatlarla ilgili dallarda fiilen çalışma yaptıran yönetici ve öğretmenlere; aylık karşılığı ders, ek ders, ders niteliğinde yönetim ve ders dışı hazırlık ve planlama görevi saati sayısına bakılmaksızın, gündüz ücreti üzerinden haftada azami 6 saat ek ders ücreti ödenir. Ancak, bir ders yılında bu kapsamda ödenecek ek ders saati sayısı, okulun bir ders yılındaki toplam ders saati sayısının % 8'ini geçemez.
Bu etkinliklerde görev alacak yönetici ve öğretmenlerde aranacak nitelikler, her bir etkinlik için aranılacak en az öğrenci sayısı ile benzeri diğer hususlar, Millî Eğitim Bakanlığı'nca belirlenir. Etkinlik programları, okul müdürlüklerince hazırlanır ve milli eğitim müdürlüklerince onaylanır." hükmü yer almaktadır.
Yukarıda belirtilen hükümlerin incelenmesi sonucunda ilköğretim okullarının 4 ve 5'inci sınıflarında söz konusu derslerin okutulması ile ders dışı eğitim çalışmaları ve belleticilik görevlerinin yürütülmesinin sadece bakanlığımız öğretmen kadrolarında bulunanlar tarafından yerine getirilebileceği, dolayısıyla bakanlığımız öğretmen kadrolarında bulunmayan ek ders ücreti karşılığı ders okutmak üzere görevlendirilenlere bu kapsamda görev verilmesinin mümkün olmayacağı değerlendirilmektedir.
Yine söz konusu görevlilerin ücretlerinin, fiilen yerine getirdikleri ders görevleri karşılığında ödenebileceği göz önünde bulundurulduğunda bunlardan sınıf öğretmenliği alanında görevlendirilenlerin derslerine diğer branş öğretmenlerinin girdiği saatlerde bu saatlerine rastlayan ders görevlerini yapmış sayılmaları da mümkün gözükmemektedir.
Ayrıca ders ücreti karşılığı ders okutmak üzere görevlendirilenlerin ders dışı hazırlık ve planlama görevi karşılığı ders ücretinden yararlandırılmaları mümkün olmadığı gibi, bu görevlilere, öğrencileri yetiştirme ve sınavlara hazırlama kurslarında görev verilmesi de mümkün bulunmamaktadır.
Bilgililerinize arz ederim.
Remzi KAYA
Genel Müdür
2.Yazı;
T.C.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
İlköğretim Genel Müdürlüğü
Sayı : B.08.0.İGM.0.08.01.01-320/2156
Konu : İlköğretim 4-8inci Sınıflarda
Görevlendirilecek İngilizce Öğretmenleri
HATAY VALİLİĞİNE
(İl Milli Eğitim Müdürlüğü)
İlgi : a) Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği,
b) Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar,
c) Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar,
d) 07/02/2008 tarihli ve B.08.0.PGM.0.23.01.01.40-339/7984 sayılı yazı.
İlköğretim okullarının 4 ve 5inci sınıflarında özel bilgi, beceri ve yetenek isteyen ; beden eğitimi, müzik ,görsel sanatlar, din kültürü ve ahlak bilgisi,yabancı dil ve bilgisayar derslerinin kimler tarafından ne şekilde okutulacağı İlgi (a)Yönetmelikin 64üncü maddesinde belirtilmiştir.
Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarında eğitim-öğretim faaliyetleri; öncelikle kadrolu öğretmenlerle yürütülmeye çalışılmakta bunların sayısının yetersiz olduğu durumlarda da eğitim kurumlarının tür ve derecelerine göre ihtiyaçlar doğrultusunda sözleşmeli öğretmen, usta öğretici ve ek ders ücreti karşılığında öğretmen görevlendirilmesi yapılabilmektedir.
Bilindiği gibi, İlgi (b) Esaslar İlgi (c) Kararın yürürlüğe girmesiyle yürürlükten kaldırılmıştır. Bu bakımdan konu hakkında günün şartlarına göre yeni bir değerlendirme yapılmış ve ilköğretim 6,7 ve 8inci sınıflarında uygulamaya konulacak olan Seviye Belirleme Sınavında (SBS) yabancı dil sorularına yer verilecek olması da göz önüne alınarak, bundan böyle ilköğretim okullarının 4 ve 5inci sınıflarındaki İngilizce derslerinin İlgi (c) Kararın 9uncu maddesi kapsamında görevlendirilenler tarafından da okutulması Personel Genel Müdürlüğünün İlgi (d) yazısı ile uygun görülmüştür.
Ancak, öğretmenlik mesleğine lisans düzeyindeki mezunların atandığı göz önüne alındığında, İngilizce derslerini okutmak üzere ilköğretim 4-8inci sınıflarda görevlendirileceklerin öncelikle alan öğretmenliğine atanabilecek durumlardaki lisans mezunlarına öncelik verilerek seçilmesi, bunun mümkün olmadığı durumlarda diğer yüksek öğrenimlilerden faydalanılmasının eğitimin kalitesinin artırılması bakımından daha faydalı olacağı değerlendirilecektir.
Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.
İbrahim ER
Bakan a.
Genel Müdür