Milli eğitim bakanlğı izin yönergesi :
Ayrıca, doğum yapan kadın memura, doğum yaptığı tarihten altı hafta sonra (doğumun sezaryenle olması halinde sağlık raporunda gösterilen dinlenme süresinin altı haftayı aşması halinde aşan süre dikkate alınmaz) başlamak ve günde birbuçuk saat olmak üzere altı ay süre ile süt izni verilir. Bu izin, eğitim-öğretimin aksatılmaması bakımından; okulöncesi ve sınıf öğretmenlerine eğitim ve öğretim saatleri dışında, diğer öğretmenlere ise çocuk emzirme durumları göz önünde bulundurularak derslerinin günün belli saatlerine konulması suretiyle kullandırılır.
Ana sınıfı ve sınıf öğretmenleri eğitim öğretim saatlari dışında diyor sayın hocam
Süt izinleri idarenin insiyatifinde değildir. Memurun-öğretmenin tercihi esastır
Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü 04/01/2012 tarihli, 555 sayılı ve “Süt izni” konulu yazıları ile “Bakanlığımız bünyesindeki kurumlarda görev yapan kadın memurların analık izni süresinin bitimi itibari ile süt izninin kullanacağına ilişkin bazı yöneticilerin, kadın memurların süt izinlerinin kullanmalarında zorluklar çıkarıldığı veya engellendiği yönünde şikâyetler olduğu hususundaki ilgi yazınız incelenmiştir.
İlgi yazınızda belirtildiği gibi, süt izninin ne şekilde kullanılacağı ilgili mevzuatında çok açık şekilde belirtildiği halde ilgili mevzuatı uygulamayanlar hakkında işlem yapılabilmesi için somut bilgilerin verilmesi halinde konunun değerlendirilmesi mümkün olacaktır.” açıklamasında bulundu.
657 sayılı Kanunun 104. maddesinin (D) fıkrası çerçevesinde doğum sebebiyle verilecek süt izninin uygulanmasına ilişkin açıklamalara aşağıda yer verilmiştir:
1- Memura bir yaşından küçük çocuğunu emzirmesi için günde toplam bir buçuk saat olarak verilen süt izni, doğum sonrası analık izni süresinin (asgari 8, azami 13 hafta) bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saate çıkarılmış ve ikinci altı ayda ise günde bir buçuk saat olarak belirlenmiştir.
2- Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususu kadın memurun tercihine bırakılmıştır.
3- Süt izninin, kadın memurun çocuğunu emzirmesi için günlük olarak kullandırılması gereken bir izin hakkı olması sebebiyle bu iznin birleştirilerek sonraki günlerde kullandırılmasına imkân bulunmamaktadır.
Süt izninin kullanımını belirleme ve saatini seçme konusunda ilk söz anneye ait olduğundan Süt izni tarih ve zamanlarının okul idaresine bildirilmesi gerekmektedir.
“Süt İzni Saatine İdare Karar Veremez” haberimiz için tıklayınız.
Süt izinlerini hangi günlerde ve saatlerde kullanacağını okul idaresi öğretmenden alarak Ders programlarını buna göre düzenlemelidir. Bu işlem yapılırken süt izinlerinin karşılıklı anlayışla düzenlenmesi yerinde olacaktır.