EK DERS ÜCRETİ NEDİR? NASIL HESAPLANIR.
Bir çok öğretmenlerimiz yazmışlar
- Ayın kaçı oldu daha ek ders ücretimi alamadım.
- Siz ne kadar aldınız? Ben 60 saat için 348,00 TL aldım. 5.8 den aldım v.s.
Bu ve bunun gibi yazılardan anladımki Ek Ders Ücretinin nasıl hesaplandığını, ne zaman tahakkuk ettirilip ne zaman hangi aşamalardan geçtikten sonra banka hesaplarına gönderildiğini, hesaplarına ne zaman geçtiğini bir çok öğretmen arkadaşımız bilmiyor. Hani yadırgamıyorum, bilmesi de gerekmiyor belki ama bilmelerininde yararlı olcağını düşünüyorum. bir de şunu gördüm; Ek Ders Ücretinin nasıl hesaplandığını bilmediği için doğrudan kendilerine ödenen ücreti ekders saatine bölerek bir saatlik ekders ücretini hesapladıklarını farkettim. Onun için de bu konuda bir yazı yazmanın yararlı olacağını düşündüm.
Çok Detayına girmeden şimdi konu başlıkları ile ek ders ücretini ele alalım.
Ek Ders Ücreti Nedir?
Ek ders ücreti maaş karşılığı girmesi gereken derslerin dışında girmiş oldukları derse ödenen ücreti ifade eder.
Ekders Ücreti Nasıl Hesaplanır?
Yürürlükteki Memur Maaş Karsayısının (2010 İlk altı ay için : 0,057383), ekders göstergesi (140) ile çarpılması sonucu bulunan rakama bir saatlik bürüt ekders ücreti denir. Bu Tutar ilgilinin ek ders saati toplamı ile çarpılarak toplam ekders ücreti bulunur.
Yani formüle edecek olursak;
Ekders Göstergesi X Kaaş Katsayısı = Bir Saatlik Bürüt Ek Ders Ücreti
140 X 0,057383 = 8,03 TL
Bir Saatlik Bürüt Ek Ders Ücreti x Ders Saati Toplamı = Toplam Ekders Ücreti
8,03 TL x 60 Saat = 481,80 TL
Hesaplanan Bürüt ek ders ücretinin tamamı öğretmene ödenmez. Gelir vergisi, Damga vergisi gibi kanunen kesilmesi gereken vergiler düşüldükten sonra kalanı ilgiliye ödenir.
Kesilecek Gelir Vergisi = Toplam Ekders Ücreti X Gelir Vergisi Oranı
Kesilecek Gelir Vergisi = 481,80 TL x 0,15
Kesilecek Gelir Vergisi = 72,27 TL
Kesilecek Damga Vergisi = Toplam Ekders Ücreti X Damga Vergisi Oranı
Kesilecek Damga Vergisi = 481,80 X 0,0066
Kesilecek Damga Vergisi = 3,18
Ödenmesi Gereken Ekders Ücreti = Toplam Ekders Ücreti - Gelir Vergisi - Damga Vergisi
Ödenmesi Gereken Ekders Ücreti = 481,80 TL - 72,27 TL - 3,18 TL
Ödenmesi Gereken Ekders Ücreti = 406,35 TL
Burada şunu da bilmelerinde yarar var. İki farklı kişi, ikisininde ekders saatleri aynı olmasına rağmen alacakları ekders ücreti farklı olabilir. Bunun nedeni farklı gelir vergisi dilimlerine tabi olmaları, birinin bireysel emeklilik sigortası olup diğerinin olmaması ya da birinin gelir vergisi muafiyetinin olup diğerinin olmaması olabilir. Özellikle altıncı-yedinci aydan itibaren herkes farklı aylarda %15 lik dilimden %20 lik dilime girdiklerinde gelir vergisi kesintileri değişir. Bunu dikkate alarak olayı değerlendirmeleri gerekir.
Ek ders Ücretinin Tahakkuk ve Tediye Aşamaları
Şimdi biraz da ek ders ücretini tahakkukundan ve ödenmesinden bahsedelim.Tahakkuk Dairesi (Okullar) her ayın son günü ekders çizelgelerini hazırlayarak ilgili gerçekleştirme görevlisine imzalattıktan sonra takip eden ayın birinci gününden itibaren Harcama yetkilisi İlçe Milli Eğitim müdürlüğü olanlar ilçe milli eğitim müdürlüğüne düzenledikleri ekders çizelgelerini getirirler. İlçe Milli Eğitim müdürlüğü gelen tüm ekders çizelgelerini KBS sisteminden girip ekders ücretini hesaplatıyor. Her ilçedeki öğretmen sayısı ortalama 3.000 - 3.500 civarında. Elbetteki bu kadar öğretmenin ders saatlerinin girilip hatalardan arındırılması bir kaç gününü alıyor. Sonra Ödeme Emri ve Banka listeleri dökülerek imzaları tamamlanıp Muhasebe birimine gönderiliyor. Muhaseb biriminde bir gecikmeye neden olacağını sanmıyorum. Ancak muhasebe biriminde girişler tamamlandıktan sonra naylanarak otomatik olarak Hazine İç Ödemeler Saymanlığından Nakit talepleri yapılıyor. Hazinenin nakit talebini karşılama süreleri de şu şekilde. Eğer nakit talebi saat 12.00 a kadar yapılmışsa öğleden sonra 1.30 dan itibaren, eğer saat 16.00 a kadar yapılmışsa saat 18.00 den sonra karşılıyor. aksi halde ertesi güne kalıyor. Nakit Talebi karşılandıktan sonra Muhabir Bankaya ödeme talimatı veriliyor. Muhabir banka online olarak ilgili banka şubesine parayı havale ediyor. Sonrada ilgililerin hesabına aktarılıyor.
Görüldüğü gibi epeyce uzun bir süreç. Tabi bir de burada anlatıldığı gibi her şey yolunda giderse prosedür bu şekilde işliyor. Bir kaç okulun ekders çizelgelerinde hata çıktığını düşünürseniz, ya da muhasebe biriminde sistem çalışmıyor ya da ilçe M.E.Müdürlüğünde internet bağlantısı kesildi, KBS ye girilemiyor v.s. bu durumda tahminedilen sürenin çok daha fazlasına ihtiyaç duyuluyor.
Burada bunları yazmamdaki amacım ekders ücretlerinin ödenmesindeki geçikmeleri haklı gösterip mazeret aramak filan değil. Hiç bir arkadaşımızın böyle düşünmesini istemem. Sadece billgilendirmek için yazdım. Tüm öğretmenlerimizin aldığı ekders ücretini son kuruşuna kadar hakettiklerine inanıyor ve alın teri kurumadan ücretlerinin ödenmesi gerektiğine inanıyorum.
Tüm öğretmenlerimize saygılar sunuyorum....
YENİ EKDERS PROGRAMI
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] diğer dosyalarım için
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]