24 Haziran 2011 CUMAResmî GazeteSayı : 27974
YÖNETMELİK
Millî Eğitim Bakanlığından:
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM MÜFETTİŞLERİ
BAŞKANLIKLARI YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, eğitim müfettişleri başkanlığının görevleri, yetkileri ve sorumlulukları ile eğitim müfettişleri başkanı, eğitim müfettişleri başkan yardımcılarının görevlendirilmeleri, bunların görevleri, yetkileri ve sorumlulukları eğitim müfettişleri ve eğitim müfettiş yardımcılarının nitelikleri, sınavları ve yetişme şekilleri, atanmaları, yer değiştirmeleri ile bunların görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; eğitim müfettişleri başkanlıkları ile eğitim müfettişleri başkanı, başkan yardımcıları, eğitim müfettişleri ve eğitim müfettiş yardımcılarını kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 30/4/1992 tarihli ve 3797 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 53 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Bakan: Millî Eğitim Bakanını,
b) Bakanlık: Millî Eğitim Bakanlığını,
c) Başkan: Eğitim müfettişleri başkanlığı görevini yürütmek üzere görevlendirilen eğitim müfettişini,
ç) Başkanlık: İllerde millî eğitim müdürlüğü bünyesinde oluşturulan eğitim müfettişleri başkanlığını,
d) Başkan yardımcısı: Eğitim müfettişleri başkanına yardımcı olmak üzere görevlendirilen eğitim müfettişini,
e) Bölge hizmeti: Müfettiş ve müfettiş yardımcılarının her hizmet bölgesinde zorunlu olarak çalışmaları gereken süreyi,
f) Eğitim kampüsü: Bakanlığa bağlı değişik tür ve derecedeki birden fazla okul ve kurum ile bunlara bağlı pansiyon, yatakhane, yemekhane, kütüphane, spor alanları, rehberlik ve sağlık ünitesi, konferans salonu, çok amaçlı salon ve benzeri yerleri içerisinde bulunduran alanı,
g) Grup başkanı: Teftiş grubunun başkanını,
ğ) Hizmet bölgesi: Ekonomik ve sosyal yönden gelişmişlik düzeyi ile ulaşım şartları gibi yönlerden birbirine benzerlik gösteren bu Yönetmelikle belirlenen illerin içinde bulunduğu bölgeyi,
h) Hizmet puanı: Eğitim müfettişleri ile eğitim müfettiş yardımcılarının görev yaptıkları her hizmet bölgesinde yer alan illerde geçen hizmet sürelerinin bir yılı için, bu Yönetmelikle belirlenen puanın o hizmet bölgesinde yer alan illerdeki çalışma süreleri ile çarpımı sonucu elde edilen puanı,
ı) Hizmet süresi: Eğitim müfettişleri ile eğitim müfettiş yardımcılarının; bu Yönetmelik ekinde yer alan EK-4 Hizmet Bölgeleri, Bölgelere Dâhil İller ve Puan Değerleri Formundaki illerde müfettiş ve müfettiş yardımcısı unvanı ile çalıştıkları süreleri,
i) Kurum: Bakanlık taşra teşkilatına bağlı resmi kurumlar ile özel öğretim kurumlarını,
j) Müfettiş: Eğitim müfettişini,
k) Müfettiş yardımcısı: Eğitim müfettiş yardımcısını,
l) Müsteşar: Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşarını,
m) Özel öğretim kurumları: 8/2/2007 tarihli ve 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında faaliyet gösteren her türlü okul ve diğer kurumları,
n) Rehber müfettiş: Sorumlu olduğu müfettiş yardımcısına, müfettişlik mesleğinin gerektirdiği nitelikleri kazandırmak amacıyla yapılacak üç yıllık eğitim sürecinde eşlik edecek görevli müfettişi,
o) Teftiş bölgesi: Kurumların; il içinde bulundukları yerleşim yerlerinin ulaşım şartları, fiziki yakınlıkları, özellikleri, yönetici, öğretmen ve diğer personel sayıları gibi kriterler göz önünde bulundurularak oluşturulan bölgeyi,
ö) Teftiş grubu: Teftiş bölgelerindeki kurumlarda rehberlik, teftiş ve denetim, araştırma, inceleme, soruşturma gibi görevleri yürütmek üzere, yeterli sayıda eğitim müfettişi ve eğitim müfettiş yardımcısından oluşturulan grubu,
p) Yarışma sınavı: Müfettiş yardımcılığına alınacakların seçimi amacıyla yapılan yazılı ve sözlü sınavı,
r) Yarışma ve yeterlik sınav komisyonu: Yarışma ve yeterlik sınavları için kurulan komisyonu,
s) Yeterlik sınavı: Müfettişliğe atanacaklar için yapılacak sınavı,
ş) Yönetici: Bakanlık taşra teşkilatına bağlı kurumlarda görev yapan il millî eğitim müdürü, il millî eğitim müdür yardımcısı, ilçe millî eğitim müdürü, il ve ilçe millî eğitim şube müdürü, tesis müdürü, şef gibi yönetim kademeleri ile her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarındaki yönetim görevini ikinci görev kapsamında yürüten müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarını,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Yarışma ve Yeterlik Sınav Komisyonu ve Görevleri
Yarışma ve yeterlik sınav komisyonu
MADDE 5 – (1) Müsteşarın veya görevlendireceği müsteşar yardımcısının başkanlığında; Teftiş Kurulu Başkanı veya görevlendireceği başkan yardımcısı, İlköğretim Genel Müdürü veya görevlendireceği genel müdür yardımcısı, Personel Genel Müdürü veya görevlendireceği genel müdür yardımcısı ile Müsteşar tarafından belirlenen bir ilin eğitim müfettişleri başkanından oluşacak Yarışma ve Yeterlik Sınav Komisyonu kurulur.
(2) Komisyonun sekretaryası Personel Genel Müdürlüğünce yürütülür.
Yarışma ve yeterlik sınav komisyonunun görevleri
MADDE 6 – (1) Yarışma ve Yeterlik Sınav Komisyonunun görevleri şunlardır:
a) Sınavlarla ilgili esas ve usulleri belirlemek ve bu çerçevede sınavların gerçekleştirilmesini sağlamak.
b) 19 uncu maddenin birinci fıkrasının (c) ve (ç) bentlerindeki sınav konularından sınavda sorulacak sorulara esas olacak konu başlıklarını belirlemek.
c) Yarışma ve yeterlik sınav konularını esas alarak sınav sorularının hazırlanmasını sağlamak.
ç) Müfettiş yardımcılığına atanacaklar için yapılacak olan sözlü sınavda, yazılı sınav konularından adaylara sorulmak üzere hazırlanacak soru sayısını belirlemek, soruları hazırlamak/hazırlattırmak ve sınavı yapmak.
d) Sınav sonuçlarına göre başarı listesi oluşturmak/oluşturulmasını sağlamak.
e) Sınav sonuçlarının ilanını ve ilgililere tebliğini sağlamak.
f) İtirazların incelenerek karara bağlanmasını ve ilgiliye duyurulmasını sağlamak.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Yarışma Sınavına İlişkin Hükümler
Müfettiş yardımcılığına atanacaklarda aranacak şartlar
MADDE 7 – (1) Müfettiş yardımcılığına atanacaklarda aranacak şartlar şunlardır:
a) En az dört yıl süreli yüksek öğrenim mezunu olmak.
b) Başvuru tarihinde Bakanlık kadrolarında çalışıyor olmak.
c) Müfettiş yardımcılığı yarışma sınavının açıldığı yılın aralık ayının son gününde 40 yaşını doldurmamış olmak.
ç) En az üç yılı Bakanlığa bağlı resmi eğitim kurumlarında olmak üzere toplam en az sekiz yıl öğretmenlik hizmeti bulunmak.
d) Yarışma sınavına ikiden fazla katılmamış olmak.
(2) Bu maddenin birinci fıkrasının (ç) bendinde belirtilen sekiz yıllık sürenin hesabında resmi eğitim kurumları ve özel okullarda yönetici ve öğretmen olarak geçirilen süreler ile askerlik hizmetini temel askerlik eğitiminden sonra Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarında öğretmen olarak yerine getirenlerin bu süreleri birlikte değerlendirilir.
Yarışma sınavı konuları ve puan ağırlıkları
MADDE 8 – (1) Müfettiş yardımcılığı için yapılacak yazılı sınav konuları ve puan ağırlıkları şunlardır:
a) Türkiye Cumhuriyeti Anayasası; %10
1) Genel esaslar (%4)
2) Temel hak ve ödevler (%3)
3) Devletin temel organları (%3)
b) Genel kültür; %10
c) Öğretmenlik meslek bilgisi; %25
ç) Özel alan bilgisi; %25
d) Millî Eğitim Mevzuatı; %15
e) 9/10/2003 tarihli ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu, 1/11/1984 tarihli ve 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun, 10/6/1949 tarihli ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu, 2/12/1999 tarihli ve 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun, 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 19/4/1990 tarihli ve 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu; %15.
(2) Müfettiş yardımcılığı için yapılacak sözlü sınav konuları ve puan ağırlıklarının; %50’sini birinci fıkrada yer alan yazılı sınav konuları, %30’unu anlatım ve yorumlama yeteneği, %10’unu temsil yeteneği, %10’unu tutum ve davranış oluşturur.
Yarışma sınavı
MADDE 9 – (1) Müfettiş yardımcılığına atanacakların belirlenmesi amacıyla yarışma sınavı yapılır. Yarışma sınavı yazılı ve sözlü sınav olmak üzere iki aşamadan oluşur.
(2) Yazılı sınav, Yarışma ve Yeterlik Sınav Komisyonunca belirlenecek merkezlerde Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce merkezî sistemle yazılı olarak veya elektronik ortamda yapılır.
(3) Yazılı sınav, 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Bu sınavda 70 ve daha yukarı puan alanlar başarılı sayılır.
(4) Yazılı sınavda başarılı olan adaylardan alanları itibarıyla en yüksek puan alandan başlamak üzere, ilan edilen kadronun iki katı aday sözlü sınavına çağırılır. Yazılı sınavda 70 ve daha yukarı puan alan adayların sayısı, alanlar itibarıyla duyurusu yapılan kadro sayısının iki katından az olması hâlinde, yazılı sınavda başarılı olan adayların tamamı sözlü sınava çağırılır.
(5) Sözlü sınav, Yarışma ve Yeterlik Sınav Komisyonu tarafından yapılır. Adaylar sözlü sınavda bu Yönetmelik eki EK-2 Eğitim Müfettiş Yardımcılığı Yarışma Sınavı Değerlendirme Formundaki Bölüm-B üzerinden değerlendirilir. Bu sınavda 70 ve daha yukarı puan alanlar başarılı sayılır.
(6) Sözlü sınav soruları Yarışma ve Yeterlik Sınav Komisyonu tarafından hazırlatılır. Sözlü sınavda adaylar kura çekmek suretiyle cevaplandıracağı soruları seçer. Her adayın sözlü sınavının başlamasından bitimine kadar geçen zamandaki süreç, sesli ve görüntülü olarak kayıt altına alınır.
Yarışma sınavı için duyuru ve başvuru
MADDE 10 – (1) Müfettiş yardımcılığı için yarışma sınavının yazılı bölümünün yapılacağı tarihten en az otuz gün önce Personel Genel Müdürlüğü tarafından ülke genelinde adayların bilgi sahibi olabileceği şekilde duyuru yapılır.
(2) Duyuruda; yazılı sınavın yapılacağı yer, zaman, sorulacak soru sayısı ve puan değerleri, başvuru yöntemi ve süresi ile Yarışma ve Yeterlik Sınav Komisyonunca belirlenecek sınava ilişkin diğer hususlara yer verilir.
(3) Yarışma sınavına 7 nci maddede yer alan şartları taşıyan adaylar başvurabilirler.
(4) Yazılı sınavı başvuruları, duyuru tarihinden itibaren en geç yirmi gün içerisinde başlatılır. Başvuru süresi beş iş gününden az olamaz. Başvurular bu Yönetmelik eki EK-1 Eğitim Müfettiş Yardımcılığı İçin Başvuru Formu üzerinden yapılabileceği gibi elektronik ortamda da yapılabilir.
(5) 7 nci maddeye göre yarışma sınavına katılma şartlarını taşıyan ve sınava müracaat etmek isteyen adayların başvuruları, Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce hazırlanan başvuru ekranından elektronik ortamda alınır ve sırasıyla görevli bulundukları eğitim kurumları ile ilçe ve il müdürlüklerince onaylanır.
(6) Adaylar, sınavın yerini, zamanını ve sınavla ilgili diğer hususları içeren sınav giriş belgesinin çıktısını alarak kurumlarına onaylatır ve bu belgeyle sınava katılırlar.
(7) Sözlü sınava çağırılmaya hak kazanan adaylara, sınavın yapılacağı tarih, yer ve zaman gibi hususlar yazılı olarak bildirilir.
(
Yarışma sınavına katılanlardan, başvuru koşullarından herhangi birini taşımadığı sonradan anlaşılanlar, sınav ve atama işlemleri geçersiz sayılarak durumlarına uygun görevlere döndürülürler.
Yarışma sınavının değerlendirilmesi
MADDE 11 – (1) Yazılı ve sözlü sınavların her birinden 70 ve üzerinde puan alanların başarı puanı, bu Yönetmelik eki EK-2 Müfettiş Yardımcılığı Yarışma Sınavı Değerlendirme Formundaki Bölüm-C üzerinden, bu sınavlarda aldıkları puanların aritmetik ortalaması alınarak belirlenir. Yarışma sınavı başarı sıralaması, alanlar itibarıyla başarı puanı en yüksek olandan başlamak suretiyle oluşturulur.
(2) Yarışma sınavı sonucuna göre puanların eşit olması durumunda; sırasıyla; eğitim yönetimi, teftişi, planlaması ve ekonomisi alanında doktora, kendi alanında doktora, eğitim yönetimi, teftişi, planlaması ve ekonomisi alanında yüksek lisans, kendi alanında yüksek lisans, kurum müdürlüğü, yurt dışı teşkilatında görev yapanlara, hizmeti fazla olanlara öncelik verilir.
Yarışma sınavı sonuçlarının duyurulması
MADDE 12 – (1) Yazılı sınav sonuçları, Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce sınavın yapıldığı tarihten itibaren en geç on beş gün içinde adaylara yazılı olarak bildirilir, aynı zamanda Bakanlık internet sitesinde yayınlanır. Başarılı olan adayların sınav sonuçlarını gösterir liste Personel Genel Müdürlüğüne gönderilir.
(2) Sözlü sınav sonuçları, sınavın yapıldığı tarihten itibaren en geç beş gün içinde Personel Genel Müdürlüğünce, Genel Müdürlüğün internet sitesinde yayınlanır.
(3) Yarışma sınavı sonuçları, sözlü sınavın yapıldığı tarihten itibaren en geç yirmi gün içinde Personel Genel Müdürlüğünce, Genel Müdürlüğün internet sitesinde yayınlanır.
Yarışma sınavı sonuçlarına itiraz
MADDE 13 – (1) Yazılı sınav sonuçlarına elektronik ortamda ilanı tarihinden itibaren on gün içinde bir dilekçe ile doğrudan Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğüne itiraz edilebilir. Bu itirazlar, dilekçenin adı geçen Genel Müdürlük evrakına giriş tarihinden itibaren on gün içinde incelenerek sonucu adaya ve Personel Genel Müdürlüğüne bildirilir.
(2) Sözlü sınav sonuçlarına, elektronik ortamda ilanı tarihinden itibaren beş gün içinde bir dilekçe ile Personel Genel Müdürlüğüne itiraz edilebilir. Bu itirazlar beş gün içinde incelenerek sonucu adaya bildirilir.
(3) Yarışma sınav sonuçlarına elektronik ortamda ilanı tarihinden itibaren on gün içinde bir dilekçe ile Personel Genel Müdürlüğüne itiraz edilebilir. Bu itirazlar on gün içinde incelenerek sonucu adaya bildirilir.
Yarışma sınavının geçerlik süresi
MADDE 14 – (1) Yarışma sınavının geçerlik süresi, duyurulan kadrolara yapılan atamaların tamamlanmasıyla sona erer.
(2) Yarışma sınavı sonuçlarına ilişkin belgeler, 16/5/1988 tarihli ve 19816 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Devlet Arşiv Hizmetleri Hakkında Yönetmelik çerçevesinde Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü ile Personel Genel Müdürlüğünce saklanır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Müfettiş Yardımcılığına Atama ve Yetiştirilme
Müfettiş yardımcılığına atamaya ilişkin duyuru ve başvuru
MADDE 15 – (1) Müfettiş yardımcılığına atamaya ilişkin duyuru; yarışma sınavı sonuçlarına yapılan itirazların sonuçlandırıldığı tarihten itibaren en geç on gün içinde Personel Genel Müdürlüğünce, Genel Müdürlüğün internet sitesinde yapılır. Duyuruda, atama yapılacak iller, alanlar itibarıyla atama yapılacak kadro sayıları, başvuru tarihi, başvuru şekli, başvuruda istenecek belgeler ile diğer hususlara yer verilir.
(2) Başvurular; duyuru tarihinden itibaren en geç on gün içinde başlatılır. Başvuru süresi beş iş gününden az olamaz.
(3) Yarışma sınavında başarılı olan adaylar, duyurusu yapılan illerden en fazla on il tercih etmek suretiyle elektronik ortamda başvuruda bulunabilirler. Adaylar başvurularında tercihlerine atanamadıkları takdirde Bakanlıkça uygun görülen bir il’e de atanmak istediklerini belirtirler.
Müfettiş yardımcılığına atama ve göreve başlama
MADDE 16 – (1) Müfettiş yardımcılığına atamalar Bakanlıkça yapılır.
(2) Başvuruda bulunanların atamaları tercihleri de dikkate alınarak puan üstünlüğüne göre yapılır. Puan yetersizliği nedeniyle tercihlerine atanamayanlar, Bakanlıkça uygun görülen bir il’e atanmak istediklerini belirtmiş olmaları kaydıyla atamaları bilgisayar kurası ile yapılır. Bakanlıkça uygun görülen bir il’e atanmak istediklerini belirtmeyenlerin atamaları yapılmaz ve atama haklarından feragat etmiş sayılırlar.
(3) Ataması yapılan adayların, tebligat tarihinden itibaren yasal süre içerisinde yeni görevlerine başlamaları gerekir. Yasal süre içerisinde görevine başlamayan adayların atamaları iptal edilir ve bu sınav sonucuna dayalı atamaları yapılmaz.
(4) Yasal süre içerisinde görevine başlamayıp ataması iptal edilen adayların yerine, yarışma sınavında o alanda başarılı olan adaylar arasından puan üstünlüğüne göre atama yapılır.
Müfettiş yardımcılarının yetiştirilmesi
MADDE 17 – (1) Müfettiş yardımcılarının yetiştirilme süresi üç yıldır. Üç yıllık yetiştirilme programı; hazırlayıcı eğitim, görev başında yetiştirme eğitimi ve teorik eğitim olmak üzere üç bölümden oluşur.
(2) Hazırlayıcı eğitim; müfettiş yardımcılarının göreve başlamalarını takip eden bir ay içinde esasları Personel Genel Müdürlüğünce belirlenen bir program dâhilinde kırk saatten az olmamak üzere valiliklerce veya Bakanlıkça yapılır.
(3) Görev başında yetiştirme eğitimi; müfettiş yardımcılarına rehberlik, iş başında yetiştirme, teftiş, denetim, değerlendirme, inceleme, soruşturma, araştırma yapma, tutum, davranış ve temsil gibi müfettişlik mesleğinin gerektirdiği nitelikleri kazandırmak amacıyla yapılır.
(4) Görev başında yetiştirme eğitimi programı; eğitim müfettişleri başkanının önerisi, il millî eğitim müdürünün uygun görüşü ve valinin onayıyla uygulamaya konulur.
(5) Teorik eğitim bölümü, Personel Genel Müdürlüğü ve İlköğretim Genel Müdürlüğü ile Hizmetiçi Eğitim Dairesi Başkanlığınca koordineli olarak hazırlanır ve yürütülür. Teorik eğitim; üç yıllık yetiştirme döneminde uygun görülen tarihlerde ve yerlerde hizmet içi eğitim programları düzenlemek suretiyle gerçekleştirilir. Teorik eğitimin süresi 120 saatten az olamaz. Teorik eğitimin bölünerek verilmesi hâlinde her bir eğitimin süresi on iş gününden az olamaz.
(6) Teorik eğitim program konuları; yeterlik sınav konuları ile Yarışma ve Yeterlik Sınav Komisyonu tarafından uygun görülen diğer konulardan oluşur.
(7) Müfettiş yardımcılarının, bu maddenin üçüncü fıkrasındaki nitelikleri kazanabilmeleri için üç yıllık yetiştirilme döneminde o ilin eğitim müfettişleri başkanlığınca belirlenen bir rehber müfettişin sorumluluğunda çalışmaları esastır. Yeterli sayıda müfettişin olmadığı durumlarda bir rehber müfettişin sorumluluğuna birden fazla müfettiş yardımcısı verilebilir. Gerekli görülmesi durumunda, görev başında yetiştirme sürecinin herhangi bir döneminde eğitim müfettişleri başkanının önerisi, il millî eğitim müdürünün uygun görüşü ve valinin onayı ile rehber müfettişler değiştirilebilir.
(
Eğitim müfettişleri başkanlığı, grup başkanları ve rehber müfettişler, müfettiş yardımcılarının görev başında yetiştirilmelerine yönelik gerekli tedbirleri almak ve yürütmekle sorumludurlar.
(9) Müfettiş yardımcıları, teftiş, denetim, araştırma, inceleme ve soruşturma gibi konularda rehber müfettişler ile birlikte çalışırlar. Müfettiş yardımcıları, münhasıran çalışma yetkisi verilmediği sürece bu konularda tek başlarına çalışamazlar.
(10) Rehber müfettiş ile grup başkanı, müfettiş yardımcıları hakkında altı aylık dönemler hâlinde görev başında yetiştirme eğitimine göre bu Yönetmelik eki EK-3 Eğitim Müfettiş Yardımcısının Görev Başında Yetiştirme Eğitimi Değerlendirme Formunu düzenleyerek başkana sunar. Başkan formun kendisiyle ilgili bölümünü doldurur. Söz konusu forma dayalı olarak yeterli oldukları belirlenen müfettiş yardımcıları başkanın önerisi, millî eğitim müdürünün uygun görüşü ve valinin onayı ile rehberlik ve iş başında yetiştirme, teftiş ve değerlendirme, araştırma, inceleme ve soruşturma hizmetlerini bağımsız olarak yürütmekle yetkili kılınabilirler.
Müfettiş yardımcılığından çıkarılma
MADDE 18 – (1) Müfettiş yardımcılarından, yetiştirme dönemi içinde haklarında yapılan soruşturma sonucunda müfettiş yardımcılığından çıkarılmaları yönünde teklif getirilenlerin durumu Bakanlık makamına sunulur. Bakanlık makamınca müfettiş yardımcılığından çıkarılmaları uygun görülenler durumlarına uygun başka görevlere atanırlar.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Yeterlik Sınavı ve Müfettişliğe Atamaya İlişkin Hükümler
Yeterlik sınav konuları ve puan ağırlıkları
MADDE 19 – (1) Yeterlik sınav konuları ve puan ağırlıkları şunlardır:
a) Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza