Müfettişlere Sormak İstedikleriniz

Çevrimdışı Cemil Coşkun

  • Bilge Üye
  • *****
  • 2.487
  • 2.176
  • Eğitim Müfettişi
  • 2.487
  • 2.176
  • Eğitim Müfettişi
# 17 Şub 2012 20:17:42
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]

 
CEMİL BEY, Ben ilköğretim matematik öğretmeniyim. okulumda şimdilik alım satım işlemlerine okul müdür yardımcımızın baktığı bi kantin var ve kantin sorumluluğunu bana vermek için kooperatifçilik kulübü kurmam isteniyor. bu kulübü matematikçilerin kurması zorunlu mu? hangi yönetmeliğe dayanarak ben bu sorumluluğu almayabilirim?


   Öğretmenim, bahsettiğiniz şekilde bir zorunluluk yok. ancak kantin ayrı, kooperatifçelik kulübü ayrı. kantin için okul aile birliği yönetmeliği geçerlidir.
  Kooperatifçilik için ilgili mevzuatı ekliyorum.

SINIRLI SORUMLU OKUL KOOPERATİFLERİ ANA SÖZLEŞMESİ

 
 

Resmî Gazete  

: 10.10.1983/2149

 

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Kuruluş, Kapsam ve Amaç

Kuruluş ve Adı

Madde 1- Bu anasözleşmenin son sayfasında kimlikleri yazılı kişilerce ortaklarının eğitim, öğretim ve ekonomik ihtiyaçlarını karşılıklı yardım ve dayanışma ile karşılamak üzere................değişir sermayeli, sınırlı sorumlu bir okul kooperatifi kurulmuştur.

Madde 2- Kooperatifin adı,"..............Kooperatifi"dir.

Madde 3- Bu anasözleşmenin son sayfası en az yedi kişi tarafından imzalanıp yetkili kurucu ortaklarca, okul müdürlüğüne verildiğinde kooperatif kurulmuş sayılır.

Kapsamı

Madde 4- Okul kooperatifi; ekonomik, sosyal ve kültürel faaliyetlerde bulunmak üzere öğrenci, öğretmen, yönetici ve diğer personel tarafından kurulan ve yönetilen bir kuruluştur.

Amacı

Madde 5- Okul kooperatifinin amaçları şunlardır :

a) Öğrencilerin ve diğer ortakların eğitim, öğretim ve ekonomik ihtiyaçlarını karşılıklı yardım ve dayanışma ile sağlamak,

b) Okul içi ve okullar arası kooperatifçilikle ilgili açık oturum seminer ve yarışmalar düzenlemek, yayınlar yapmak, kooperatif üretimlerinden diğer okulları yararlandırmak gibi yollarla öğrencilerin karşılıklı güven, yardım ve dayanışma duygularını güçlendirmek,

c) Öğrencilere; ortak bir amaç etrafında, bir arada çalışmayı, iş birliği ve iş bölümü ilkelerini ve bunların uygulanmasını öğreterek, onları toplumsal yaşantıya hazırlamak,

ç) Öğrencilerin, kooperatiflerde görev almalarını, kendilerine verilen yetkileri, ortakların yararına kullanmalarını ve buna alışmalarını sağlamak, böylece sorumluluk alma ve taşıma bilincini geliştirmek,

d) Öğrencilerin, derslerde kazandıkları bilgi ve becerileri, iş hayatında uygulamalarını sağlamak,

e) Öğrencilerde kooperatifçiliğin sosyal ve ekonomik bir çalışma olduğu bilincini oluşturarak, toplumsal kalkınmadaki yer ve önemini kavratmak.

Çalışma Konuları

Madde 6- Okul kooperatiflerinin çalışma konuları şunlardır :

a) Öğrencilerin ve ortakların ihtiyaç duydukları her türlü eğitim ve öğretim, araç ve gereçleriyle giyecek, yiyecek ve içeceklerini sağlama, satışa sunmak,

b) Okul özelliğine ve imkânlarına bağlı olarak arıcılık, tavukçuluk, sebzecilik ve diğer ders konuları ile ilgili deneme ve uygulama yapabilecek nitelikte girişimlerde bulunmak, bu konularda çalışan çevre kooperatifleri ile iş birliği yapmak,

c) Eğitsel kolların, spor çalışmalarının, sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi ve yoksul öğrencilere ders araç ve gereçlerinin sağlanması gibi sosyal yardım çalışmalarında bulunmak,

 

İKİNCİ BÖLÜM

Ortaklar Görevleri ve Hakları

Ortak Sayısı

Madde 7-Kooperatifin ortak sayısı sınırsızdır. İlk kuruluşta en az yedi ortağın anasözleşmeyi imzalaması şarttır.

Madde 8- Okulun öğretime başlandığı tarihten itibaren bir ay içinde okulun kayıtlı öğrencileri, yöneticileri ve diğer personel kooperatife ortak olabilirler. Reşit olmayan öğrenciler beşten fazla pay senedi ile ortak olmak isterlerse, velilerinden izin belgesi getirmeleri zorunludur.

Ortakların Görevleri

Madde 9- Ortaklar aşağıda gösterilen görevleri yerine getirirler :

a) Kooperatifçiliğin önemini ve yararlarını benimsemek ve benimsetmek,

b) Kullanacağı, tüketeceği her türlü araç, gereç ve diğer maddeleri kooperatiften almak, bulunmayanlardan uygun olacakların getirilmesi için çalışanlara ve yönetim kuruluna istekde bulunmak, arkadaşlarına da bunu aşılamak,

c) Kooperatifin çalışmalarında doğru görmediklerini, yönetim kurulu başkanlığına veya denetçilere yazılı olarak duyurmak.

Ortakların Hakları

Madde 10- Ortakların hakları aşağıda belirtilmiştir :

a) Kooperatifin sağladığı hizmetlerden yararlanmak,

b) Genel Kurul toplantılarına katılmak, oy kullanmak,

c) Yönetim ve denetleme kurulu üyeliklerine seçilmek ve seçmek,

d) Kooperatifin çalışmaları hakkında görüşlerini bildirmek,

Ortaklıktan Çıkma, Çıkarma ve Ortaklığa Yeniden Girme

Ortaklıktan Çıkma

Madde 11- Kooperatif ortakları aşağıda belirtilen usul ve hallere uymak suretiyle ortaklıktan çıkabilirler.

a) Yazılı olarak bir hafta önce yönetim kuruluna başvurmak suretiyle her ortak istediği zaman kooperatiften çıkabilir.Yalnız reşit olmayan ortakların beş pay senedinin üstünde paya sahip olanların velilerinden izin belgesi getirmeleri gereklidir.

b) Okulu bitirenler, herhangi bir nedenle okuldan ayrılanlar veya okuldan çıkarılanlar kooperatiften de çıkmış sayılırlar. Bu gibilerden çıkış için yazı ve izin belgesi istenmez.

Ortaklıktan Çıkarılma

Madde 12-

a) Ortaklık görevini yerine getirmedikleri ,

b) Kooperatifin amaçlarına aykırı davranışta bulundukları ve bu davranışlarında direndikleri,

c) Çalışanların işlerini zorlaştırdıkları ve asılsız ihbarda bulundukları, Soruşturma sonucunda anlaşılanlar, yönetim kurulu kararıyla ortaklıktan çıkarılırlar.

Madde 13- Ortaklıktan çıkarılanlar, genel kurula yazılı olarak itirazda bulunabilirler. İtirazda bulunan ortaklar, itirazlarının karara bağlandığı toplantıda bulunamazlar.

Ortaklıktan çıkarılmasına karar verilenler, kararı takip eden genel kurul toplantısının bitimine kadar itirazda bulunmazlarsa karar kesinleşmiş sayılır. Bu karar gerekçeleriyle birlikte yönetim kurulunca ortağa bildirilir.

Ortaklıktan Çıkan veya Çıkarılanların Hakları

Madde 14-Ortaklıktan çıkan veya çıkarılanların hakları, sorumlulukları ve bu konuda uygulanacak usuller aşağıda belirtilmiştir.

a) Ortaklıktan çıkan veya çıkarılanların ortaklık payları ve diğer malî hakları, ayrıldıkları yılın bilançosu kesinleştikten sonra, reşit olanların kendilerine olmayanları velilerine ödenir.

b) Ortaklıktan çıkan, çıkarılan ve çeşitli sebeplerle okuldan ayrılanlar, bir yıl içinde ortaklık paylarını ve diğer malî haklarını kooperatiften geri alamazlarsa, hakları zaman aşımına uğrar ve yönetim kurulu kararı ile kooperatifin sosyal ve kültürel hizmetler formuna aktarılır.

c) Ortaklıktan çıkan, çıkarılan veya herhangi bir sebeple ilişiği kesilenlerin sorumlulukları, ayrıldıkları yılın bilançosu ile biter.

Madde 15- Ortaklıkta çıkan veya çıkarılanlar aşağıda açıklandığı şekilde ortaklığa yeniden alınabilirler.

Ortaklıktan çıkarılanlar ortaklığa yeniden girmek istediklerini yazılı olarak bildirdiklerinde, yapılan inceleme sonunda, durumlarını düzelttikleri anlaşılırsa, genel kurul karariyle ortaklığa alınabilirler. Bu gibiler hakkında ortaklığa yeniden alınanlar gibi işlem yapılır.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Kooperatifin Organları

Madde 16- Kooperatifin organları aşağıda gösterilmiştir.

a) Genel Kurul,

b) Yönetim Kurulu,

c) Denetleme Kurulu.

Genel Kurul ve Oy Hakkı

Madde 17- Genel Kurul, kooperatifin ortaklarından meydana gelir. Yönetim ve denetim işlerinde kooperatifin en yetkili organıdır.

Madde 18- Sermaye payı ne olursa olsun, genel kurul toplantılarında alınan kararlarda her ortağın bir oyu vardır.

Ortaklar, genel kurul toplantılarında yalnız kendi oylarını kullanabilirler.

Genel Kurulun Görevleri, Toplanması ve Çalışması

Genel Kurulun Görevleri

Madde 19- Genel kurulun görevleri şunlardır:

a) Başkanlık divanını seçmek,

b) Kooperatifin iş programını, bütçesini, bilanço veya işletme hesap özetini, yönetim ve denetleme kurulu raporlarını görüşmek ve karara bağlamak.

c) Çalışanların ve yönetim kurulu üyelerinin yetki ve sorumluluklarını, yönetim kurulunca hazırlanan ve kooperatifin çalışma şeklini belirten çalışma raporunu incelemek ve onaylamak,

ç) Kooperatiften çıkarılmalar ve çıkarılmaya itirazlar hakkında karar vermek,

d) Görev süresi biten yönetim ve denetleme kurulu üyelerini temize çıkarmak,

e) Yönetim ve Denetleme kurulu asil ve yedek üyelerini seçmek,

f) Okul kooperatifleri birliklerinin kuruluşu ve çalışmaları için delege seçmek,

g) Kooperatifin dağılmasına karar vermek ve tasfiye kurulunu seçmek,

Genel Kurulun Toplanma Şekilleri

Madde 20- Genel Kurul, olağan ve olağanüstü olmak üzere iki şekilde toplanır.

a) Olağan toplantı :

Her yıl Nisan ayının üçüncü haftası içerisinde genel kurul, yönetim kurulunca olağan toplantıya çağrılır.

b) Olağanüstü toplantı :

1. Yönetim kurulunca gerekli görülmesi,

2. Denetleme kurulunca gerekli görülmesi,

3. Kayıtlı ortak sayısının en az onda birinin, toplantı yapacaklarının yönetim veya denetleme kuruluna yazılı olarak bildirmesi hallerinde genel kurul, yönetim kurulu tarafından yedi gün içinde toplantıya çağrılır.

Kuruluşu takip eden ilk genel kurul toplantısı, kooperatifin ortak sayısı yirmiye ulaştığında yapılır.
Olağan ve olağanüstü toplantılara ait çağrı yönetim kurulunca bu anasözleşmede belirtilen esaslara göre yapıldığı takdirde, denetleme kurulu, süre bitimini izleyen beş gün içinde genel kurulu toplantıya çağırmaya yetkilidir.

Toplantılar ; hiçbir halde, ders kesiminin sonuna bırakılmaz.

Genel Kurulun Toplantıya Çağrılması Usulü ve Gündem

Madde 21- Genel Kurul için olağan ve olağanüstü toplantı çağrısı, toplantı tarihinden bir hafta önce, gündem ve hesap cetvelleri ile birlikte okul ilân tahtasına asılarak yapılır.

Gündem, genel kurulu toplantıya çağıran kurulca yapılır. Olağan toplantılarda, ortakların en az onda birinin isteği ile toplantıdan önce toplantı süresince gündeme madde eklenebilir.

Olağanüstü toplantılarda gündeme madde eklenemez.

Toplantıda, yalnız gündemdeki konular görüşülür.

Olağanüstü toplantıların gerekçesi genel kurulu toplantıya çağıran kurulca hazırlanır. Toplantı o kurulun yetkililerince açılır, yönetilir.

Genel Kurul Toplantısı ve Oy Çoğunluğu

Madde 22- Olağan ve olağanüstü genel kurul toplantıları ortak tam sayısının üçte bir çoğunluğu ile açılır ve çalışmaya başlar.

İlk toplantıda çoğunluk sağlanamazsa, üç günden önce olmamak şartıyla yedi gün içinde genel kurul ikinci defa toplantıya çağrılır. Bu toplantıda çoğunluk aranmaz. Genel kurul toplantılarında, kararlar, toplantıda bulunanların çoğunluğu ile alınır.

Kooperatifin tasfiyesine karar alınmasına ilişkin konuların görüşüldüğü toplantıda genel kurul ortak tam sayısının üçte iki çoğunluğu ile toplanır ve kararlar eşit çoğunluk ile alınır.

Genel Kurul toplantılarında oyların açık veya gizli olup olmayacağına açık oylama sureti ile karar verilir.

Genel Kurulun Çalışması

Madde 23- İlk toplantıya başlanırken çoğunluğun olup olmadığı belirlenir, Toplantılar yönetim kurulu başkanı veya başka bir görevli tarafından açılır. Bir başkan, başkan yardımcısı ve iki sayman ile başkanlık divanı seçilir.

Genel kurul başkanı; toplantıyı gündemdeki sıraya uyarak, raporlar, bilanço veya işletme hesap özeti, iş programı, bütçe vb. konularda ortakların görüş ve eleştirilerini göz önünde bulundurarak, bu anasözleşme hükümlerine göre yönetilir.

Yazmanlar, konuşma ve kararları toplantı süresince tutanağa geçirirler. Seçim sonuçları da tutanağa yazıldıktan sonra tutanak divan başkanı ve üyelerince imzalanır.

Gerektiği hallerde oy ayırma komisyonu kurulur.

Yönetim Kurulu

Yönetim Kurulunun Oluşumu

Madde 24- Yönetim kurulu aşağıdaki şekilde oluşturulur.

a) Yönetim kurulu, ortak öğrenciler arasından genel kurulca seçilen en az beş asıl, beş yedek üyeden oluşur. Yönetim kuruluna seçilen reşit olmayan öğrecilerin velilerinden izin belgesi alınır. Okul öğretmenler kurulunca kooperatifçilik koluna seçilen öğretmen, yönetim kurulunun bütün çalışmalarını gözetir ve kurula rehberlik eder,

b) Yönetim kurulu üyelerinden biri gizli oyla başkan seçilir,

c) Okulla ilişiği kesilen yönetim kurulu üyeleri çekilmiş sayılırlar,

d) Yönetim kurulunun süresi bir yıldır,

d) Görevi sona eren üye tekrar seçilebilir,

e) Yönetim kurulu asıl üyeleri, başkan yardımcılığı, saymanlık görevleri ile haberleşme ve alım-satım işlerini yürütmek üzere iş bölümü yaparlar,

İş bölümü cetveli okulun ilân tahtasında ilgililere duyurulur.

f) Yönetim kurulunda boşalan üyelerin yerine başkanlıkça oy sırasına göre yedek üyelerden biri çağrılır.

Yönetim Kurulunun Toplanması ve Karar Alması

Madde 25-Yönetim kurulunun toplanması ve karar alması aşağıdaki usule göre yapılır :

a) Yönetim kurulu, kooperatif işlerini ve kendilerine iletilen konuları görüşmek üzere gerektiğinde salt çoğunlukla toplanır,

b) Yönetim kurulu, toplantılara, başkan ve başkan yardımcısınca çağrılır. Gerektiğinde, iki yönetim kurulu üyesinin yazılı isteği üzerine yönetim kurulu toplantıya çağırılabilir.

c) Başkanın bulunmadığı hallerde, başkan yardımcısı, toplantıları bu anasözleşme hükümleri ile genel kurul kararları uyarınca yönetir.

Görüşülecek konular fazla olduğu hallerde, önemine göre sıraya konarak görüşülür.

ç) Yönetim kurulu toplantıları için de gündem yapılabilir.

d) Kararlar, toplantıda bulunanların salt çoğunluğu ile alınır. Oylar eşit olduğunda başkanın tarafı üstün sayılır.

e) Toplantılarda alınan kararlar, yönetim kurulu karar defterine yazılır, altları toplantıda bulunanlarca imzalanır.

Madde 26- Yönetim kurulunun görevleri aşağıda belirtilmiştir :

a) Kooperatifi, anasözleşme ve genel kurul kararına göre yönetmek,

b) Kooperatife bağlı kuruluşları, sosyal ve eğitsel yarar sağlamak amacıyla çalıştırmak,

c) Kooperatifin hesaplarını doğru olarak zamanında tutmak, hesapları kapatmak ve sonuçlarını raporunda açıkça belirtmek,

ç) Kooperatif işlerinin düzenli yürütülmesini sağlamak,

d) Olağan ve olağanüstü toplantıların zamanında yapılmasını sağlamak,

e) Toplantı gündemi hazırlamak ve bir hafta önceden toplantı çağırısı ve hesaplar ile birlikte okul ilan tahtasına asmak,

f) Gündemle ilgili değişiklik tekliflerini dikkate almak,

g) Bilanço veya işletme hesabı özetini, çalışma raporunu, gider bütçesini, zamanında denetleme kurulunun kontrolünden geçirerek genel kurula sunmak ve onaylatmak,

h) Bu anasözleşmenin altıncı maddesindeki çalışmaları plânlamak ve bu konularda eğitsel kollarla da iş birliği yaparak, kooperatifin sosyal, kültürel ve ekonomik amaçlarını gerçekleştirmek,

ı) Kooperatif hizmetlerinden ortakların eşit şekilde yararlanmasını sağlamak,

i) Denetleme kurulunun ve müfettişlerin kontrollerini kolaylaştırmak,

j) Çalışmalarını okul disiplinine uygun olarak yürütmek,

k) Gerektiğinde, okul müdür ve öğretmenlerinin görüşlerinden yararlanmak.

Yönetim Kurulunun Sorumluluğu

 
Tutulacak Defterler

Madde 45- Okul kooperatifleri aşağıda belirtilen defterleri tutarlar.

a) Ortak kayıt defteri,

b) Yönetim kurulu karar defteri,

c) Kasa defteri,

ç) Muhasebe defteri (İlkokularda işletme ve diğer okullarda yevmiyeli büyük defter tutulur),

d) Envanter ve bilanço defteri,

e) Ortak alış-veriş defteri,

f) Demirbaş ve amortisman defteri,

g) Gerekli görülen yardımcı defterler,

Madde 46- Defterler, kullanılmadan önce şekline göre her sayfa tek veya karşılıklı aynı numara verilerek numaralanır, sayfalar okul mühürü ile mühürlenir ve ayrıca defterin sonuna kaç sayfa olduğu yazılıp onaylanır.

 

BEŞİNCİ BÖLÜM

Kooperatif Birlikleri

Birlik

Madde 47- Her ilde veya ilçede ilkokul kooperatifleri birliği kurulabilir. Okul kooperatifleri, "Okul Kooperatifleri Birlikleri"ne girebilirler.

Madde 48- En az yedi okul kooperatifince imzalanan birlik anasözleşmesi Millî Eğitim Müdürlüğüne verilerek, birlik kuruluş işlemi tamamlanır.

 

   Devamı için metnin tamamına bakınız.

  Sağlıcakla...

Çevrimdışı Cemil Coşkun

  • Bilge Üye
  • *****
  • 2.487
  • 2.176
  • Eğitim Müfettişi
  • 2.487
  • 2.176
  • Eğitim Müfettişi
# 17 Şub 2012 20:20:01
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
iyi akşamlar hocam benimde sorumuda cevaplarsanız çok sevinirim. ben birleştirilmiş sınıflı köy okulunda çalışmaktaydım bazı sebeplerden dolayı görevlendirme istedim yine bir köy okuluna görevlendirme gittim fakat 8 yıllık bir köy okulu..görevlendirmelerin 8 haziranda bitmesiyle ben yaz dönemi seminerimi memleketimde alabilir miyim bununla ilgili yönetmelik var mı?


  Öğretmenim, her yaz döneminde seminerlerle ilgili bakanlık bir yazı yayınlar. Genelde köy öğretmenlerine kendi illerin de bu çalışmayı yapma yönünde karar çıkar. Bu yazıyı beklemek gerekiyor.


  Sağlıcakla...

Çevrimdışı Cemil Coşkun

  • Bilge Üye
  • *****
  • 2.487
  • 2.176
  • Eğitim Müfettişi
  • 2.487
  • 2.176
  • Eğitim Müfettişi
# 17 Şub 2012 20:22:00
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
iyi akşamlar. benim de bir sorum olacak:bir arkadaşımız randevulu olarak il dışında özellikle pazartesi günleri muayene oluyor.bu olay bir hafta yapılıyor bir hafta atlanıyor.bu arkadaşımız direk gidip özel üniversite hastanesinde muayenesini oluyor.bu arkadaşımız hamile, kadın doğum doktoruna gidiyor.Bu durum da arkadaşımızın ve okul idaresinin izlemesi gereken yolları açıklayabilir misiniz? teşekkürler

   Öğretmenim, arkadaşınızın art niyetli olduğunu düşünüyorsanız, müdürünüz yazı ile uyarsın. Devanm ederse belgeleriyle birlikte milli eğitime yazı yazsın.


  Sağlıcakla...

Çevrimdışı can gül66

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 722
  • 245
  • 1. Sınıf Öğretmeni
  • 722
  • 245
  • 1. Sınıf Öğretmeni
# 17 Şub 2012 20:28:08
sayın hocam ben birleştirilmiş sınıf öğretmeniyim yüksek lisans yapıyorum derslerim cuma günleri sabah8 akşam 4 bunun için milli eğitimden izin alabilirmiyim ya da böyle bir hakkım var mı çünkü milli eğitime bildirmekten korkuyorum 1 gün okulu kapatamayız derler diye ama şöyle bir durumda var aynı servisteki arkadaşlarım büyük bir okulda fakat onlar ayda 4 gün sevk alabılıyorlar ne yapmam gerekir? teşekkürler

Çevrimdışı çinardiç

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 757
  • 1.298
  • 757
  • 1.298
# 17 Şub 2012 20:47:51
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
   Öğretmenim, arkadaşınızın art niyetli olduğunu düşünüyorsanız, müdürünüz yazı ile uyarsın. Devanm ederse belgeleriyle birlikte milli eğitime yazı yazsın.


  Sağlıcakla...
öncelikle ilginize teşekkür ederim ama bu il dışı muayenelerde takip edilmesi gereken bir sevk işlemi var mı acaba.arkadaşımızın da art niyetli olmadığını düşünüyoruz.Sadece merakımız pazartesi bu işlemlerin yapılıyor olması.yani görev mahalinde bulunması gerekip gerekmediği.teşekkürler

Çevrimdışı ilknur_22

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 200
  • 1.105
  • 200
  • 1.105
# 17 Şub 2012 21:58:36
Müfettişim,
Ben il merkezinde bir okulda sınıf öğretmeni olarak görev yapmaktayım bir öğrencimin resmi kayıtlarda velisi babası görünüyor ancak emekli bir öğretmen olan dedesi beni geçen yıl sınav yapmıyorum kaynak kitap aldırmıyorum ve test yapmıyorum diye şikayet etmişti bu arada geçen yıl 2. sınıfları okutuyordum yani bu yıl 3 olduk.Bu gün yine okula müfettiş gelmiş. Dedeyi okul müdürünün odasına çağırmışlar duyduğuma göre yine beni şikayet etmiş. Benim size sormak istediğim soru şu ben bu durumda bu kişiye karşı nasıl bir dava açabilirim bu kişi benim huzurumu bozuyor söyledikleri tutarsız ve uydurma şeyler mesleki anlamda işimle ilgili yaptığım bir hata olduğuna inanmıyorum her türlü araştırmaya açığım ancak bu kişilerle doğru bir biçimde bilinçli mücadele etmek istiyorum bu konularla ilgili bilgi alabileceğim kaynakları ve kitapları da önerirseniz çok sevinirim ilginize şimdiden teşekkür ediyorum.

Çevrimdışı dsindomae

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.542
  • 2.085
  • Teknoloji ve Tasarım
  • 1.542
  • 2.085
  • Teknoloji ve Tasarım
# 18 Şub 2012 14:40:09
Cemil hocam size 2 soru soracağım
1) Ben ardahanda gorev yapıyorum.Babam şizofreni hastası evde yanlızca annem var.Ben sağlık raporu alıp sağlık özründen yararlanabilirmiyim.ayrıca bir mahkeme kararına gerek var mı? Raporun başkası tarafından bakmakla yükümlüdür gibi olması yeterli mi?

2)eş durumu ve sağlık özrüne aynı anda başvurulabiliyoru mu? Açayım .Benim eşimin bulunduğu ille ailem aynı ilde.Ben hem eş durumuna hemde sağlık özrüne başvurabiliyor muyum?

Çevrimdışı sergenxsaglam

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.619
  • 2.355
  • 1.619
  • 2.355
# 18 Şub 2012 15:44:39
hocam size bir ey sormak istiyorumm ben il merkezine bağlı bir köydeyim bir görevlendirme arkadaş geldi bizi bu arkadaş  başka bir ile görevlendirme isteyecekmiş dilekçe yazmış üst yazı istiyor bu üst yazı ben mi yazmalıyım yoksa kadrosunun olduğu okul mu yamalı (arkadaş olağan üstü bir sebeple benim okula görevlendirilmişti)

Çevrimdışı dorman38

  • Çalışkan Üye
  • ***
  • 39
  • 72
  • 39
  • 72
# 18 Şub 2012 21:29:27
Cemil bey benim sorumu da cevaplarsanız sevinirim.Ben sınıf öğretmeniyim,geçenlerde bizim ilde kar tatili oldu.bu tatilin olduğu güne de önceden il genelinde zümre toplantısı konulmuştu.Ben de o gün kar tatili oldu diye toplantıya katılmadım.Bu yüzden bana bir yaptırım uygulanır mı?
 

Çevrimdışı Cemil Coşkun

  • Bilge Üye
  • *****
  • 2.487
  • 2.176
  • Eğitim Müfettişi
  • 2.487
  • 2.176
  • Eğitim Müfettişi
# 18 Şub 2012 21:33:53
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
sayın hocam ben birleştirilmiş sınıf öğretmeniyim yüksek lisans yapıyorum derslerim cuma günleri sabah8 akşam 4 bunun için milli eğitimden izin alabilirmiyim ya da böyle bir hakkım var mı çünkü milli eğitime bildirmekten korkuyorum 1 gün okulu kapatamayız derler diye ama şöyle bir durumda var aynı servisteki arkadaşlarım büyük bir okulda fakat onlar ayda 4 gün sevk alabılıyorlar ne yapmam gerekir? teşekkürler

  Öğretmenim, izin yönergesinde böyle bir izin var. Dilekçe ile başvurunuz.  İzin yönergesinin ilgili kısmını ekliyorum.

Öğrenim İzni

Madde 41- Bakanlık personelinden; Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsüne devam edenlere 7163 sayılı Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Teşkilât Kanunu, Devlet Memurları Yabancı Diller Eğitim Merkezine devam edenlere ise Devlet Memurları Yabancı Diller Eğitim Merkezi Yönetmeliği ve Eğitim İç Yönetmeliği hükümleri gereğince eğitim süresince aylıklı izin verilir. Bu izinler, 15 inci maddenin (a) bendinde belirtilen görevlerde bulunanlar ile il milli eğitim müdürlerine aynı bentte belirtilen izin vermekle yetkili amirler, merkez teşkilatında görevli diğer memurlara dairesi amirinin uygun görüşü üzerine Personel Genel Müdürü, taşra teşkilâtında görevli olanlara ise il millî eğitim müdürünün önerisi üzerine vali tarafından verilir.


Yüksek lisans öğrenimine devam edenlere, görevlerini aksatmamak kaydıyla haftada iki yarım gün izin verilebilir. Öğretmenlerin ders saatleri, bu öğrenimlerine devam edebilmelerine olanak verecek şekilde düzenlenir. Bu izin merkez teşkilatında görevli olanlara birim amiri, taşra teşkilatında görevli olanlara il/ilçe milli eğitim müdürü tarafından verilir. İzin verme yetkisi alt kademelere devredilebilir.

  Sağlıcakla...

Çevrimdışı Cemil Coşkun

  • Bilge Üye
  • *****
  • 2.487
  • 2.176
  • Eğitim Müfettişi
  • 2.487
  • 2.176
  • Eğitim Müfettişi
# 18 Şub 2012 21:36:06
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
Müfettişim,
Ben il merkezinde bir okulda sınıf öğretmeni olarak görev yapmaktayım bir öğrencimin resmi kayıtlarda velisi babası görünüyor ancak emekli bir öğretmen olan dedesi beni geçen yıl sınav yapmıyorum kaynak kitap aldırmıyorum ve test yapmıyorum diye şikayet etmişti bu arada geçen yıl 2. sınıfları okutuyordum yani bu yıl 3 olduk.Bu gün yine okula müfettiş gelmiş. Dedeyi okul müdürünün odasına çağırmışlar duyduğuma göre yine beni şikayet etmiş. Benim size sormak istediğim soru şu ben bu durumda bu kişiye karşı nasıl bir dava açabilirim bu kişi benim huzurumu bozuyor söyledikleri tutarsız ve uydurma şeyler mesleki anlamda işimle ilgili yaptığım bir hata olduğuna inanmıyorum her türlü araştırmaya açığım ancak bu kişilerle doğru bir biçimde bilinçli mücadele etmek istiyorum bu konularla ilgili bilgi alabileceğim kaynakları ve kitapları da önerirseniz çok sevinirim ilginize şimdiden teşekkür ediyorum.


  Öğretmenim, Cumhuriyet Savcılığı'na başvurunuz. Şikayetçi olunuz.

   Sağlıcakla...

Çevrimdışı Cemil Coşkun

  • Bilge Üye
  • *****
  • 2.487
  • 2.176
  • Eğitim Müfettişi
  • 2.487
  • 2.176
  • Eğitim Müfettişi
# 18 Şub 2012 21:40:10
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
Cemil hocam size 2 soru soracağım
1) Ben ardahanda gorev yapıyorum.Babam şizofreni hastası evde yanlızca annem var.Ben sağlık raporu alıp sağlık özründen yararlanabilirmiyim.ayrıca bir mahkeme kararına gerek var mı? Raporun başkası tarafından bakmakla yükümlüdür gibi olması yeterli mi?

2)eş durumu ve sağlık özrüne aynı anda başvurulabiliyoru mu? Açayım .Benim eşimin bulunduğu ille ailem aynı ilde.Ben hem eş durumuna hemde sağlık özrüne başvurabiliyor muyum?


   Öğretmenim, iki özrünüzden de tayin isteyebilirisiniz. Yönetmeliğin ilgili kısmını ekliyorum.

Sağlık durumu özrü

MADDE 36 – (1) Öğretmenler, sağlık kurulu raporunda; kendisi,  eşi ve çocuklarının öğretmenin görev yaptığı yerde kalmasının sağlık durumunu tehlikeye koyacağının belirtilmiş olması, anne ve babası ile yargı kararıyla vasi tayin edilmesi kaydıyla kardeşlerinden birisi için ise “başkasının güç ve yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremez” ibaresi bulunması durumlarında il sağlık müdürlüğünden görüş alınmadan hastalığın tedavi edilebileceği bir yere yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.

(2) Özel eğitim gerektiren çocuğu bulunan öğretmenler, rehberlik ve araştırma merkezlerince çocukları için verilen Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu ve görev yaptığı ilde çocuklarının özrüne ilişkin özel eğitim alabileceği resmî eğitim kurumu bulunmadığına dair belge ile yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.

(3) Bu madde kapsamında özür durumundan yer değiştirecek öğretmenlerden, zorunlu çalışma yükümlüsü olanların atamaları, istemeleri durumunda atanacakları ildeki zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarına yapılabilir.

(4) Öğretmenin kendisinin hastalığı nedeniyle yer değiştirme isteğinde bulunması durumunda; ibraz ettiği sağlık kurulu raporunda hastalığının öğretmenlik yapmasına engel teşkil etmeyeceğinin belirtilmesi gerekir.

(5) Bu madde kapsamında özür durumuna bağlı olarak yapılacak yer değiştirmeler, zamana bağlı olmaksızın yapılır.

(6) Bu madde kapsamında yer değiştirme isteğinde bulunacaklardan;

a) Elektronik Başvuru Formu,

b) Başvuru tarihi itibarıyla son altı ay içinde resmî ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarından alınmış sağlık kurulu raporu,

c) Sağlık kurulu raporunun eşine, anne, baba ve çocuklarından birine veya kardeşine ait olması hâlinde aile kütüğüne işlenmiş kişisel bilgilerin özetlerini gösterir nüfus kayıt örneği,

ç) Kardeşine vasi tayin edilenlerden mahkeme kararı

istenir.

Eş durumu özrü

MADDE 37 – (1) Eş durumu özründen yer değiştirmelere ilişkin duyuru Personel Genel Müdürlüğünce her yıl en geç 15 Aralık ve 15 Temmuz tarihine kadar Bakanlık internet sayfasında yapılır. Duyuruda; kimlerin başvuruda bulunabileceği, başvuru tarihi, başvuru yeri, şekli ile diğer hususlara yer verilir. Başvuru tarihi duyuru tarihinden en geç on gün sonra başlatılır. Başvuru süresi beş iş gününden az on iş gününden fazla olamaz. Eş durumu özrüne bağlı yer değiştirmeler,  ocak ve ağustos aylarında yapılır.

(2) Öğretmenlerin bu özür durumundan yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için eşinin, atanmak istediği yerde sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak çalışması ve bu durumu belgelendirmeleri gerekmektedir.

(3) Her ikisi de Bakanlık kadrolarında öğretmen olarak görev yapan eşlerden;

a) Birinin zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlamış olması ya da muaf olması durumunda eşlerden biri diğer eşin görev yaptığı yere,

b) Her ikisi de zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlayan ya da bu yükümlülükten muaf olan eşlerden biri diğer eşin görev yaptığı yere,

c) Her ikisinin de zorunlu çalışma yükümlüsü olması ve her ikisinin de zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarında görev yapıyor olması durumunda eşlerden biri diğer eşin görev yaptığı yere,

ç) Her ikisi de zorunlu çalışma yükümlüsü olan eşlerden zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanı dışında görev yapan eş zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanında görev yapan eşin görev yaptığı yere, 

d) Her ikisinin de zorunlu çalışma yükümlüsü olması ve her ikisinin de zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarının dışında görev yapıyor olması durumunda eşlerden biri diğer eşin görev yaptığı yere

yer değiştirme isteğinde bulunabilir.

(4) Eşi emekli olan öğretmenler, eşlerinin emeklilik tarihinden sonraki altı ay ile sınırlı olmak ve bir defaya mahsus olmak üzere ilk yer değiştirme döneminde eşinin ikamet ettiği yere yer değiştirme isteğinde bulunabilir.

(5) Eş durumu özrüne bağlı olarak yapılacak yer değiştirmelerde aranan son iki yıl içinde en az 360 gün sigortalılık süresinin hesabında, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesi kapsamında geçen hizmet süreleri birlikte değerlendirilir.

(6) Eşleri sigortalı olarak çalışmakta iken muvazzaf askerlik hizmetini yerine getirmek üzere askere alınanların asker dönüşü sigortalı olarak çalışmaya başlamaları hâlinde özür durumundan yer değişikliği istediklerinde sigortalılık süresinin yeterli olmaması durumunda borçlanılması kaydıyla askerlikte geçen süreleri sigortalı olarak geçirilen süreler kapsamında değerlendirilir.

(7) Eşi isteğe bağlı sigortalı olan öğretmenlerin eş durumu nedenleriyle yer değişikliği istekleri bu kapsamda değerlendirilmez.

(8) Öğretmenlerin, eşlerinin geçici olarak görevlendirildikleri il ya da ilçelere yer değiştirmeleri yapılmaz.

(9) Bu madde kapsamında yer değişikliği isteyenlerden aşağıdaki belgeler istenir;

a) Eşi; yasama organı üyeliği, belediye başkanlığı, 23/4/1981 tarihli ve 2451 sayılı Bakanlıklar ve Bağlı Kuruluşlarda Atama Usulüne İlişkin Kanuna ekli I ve II sayılı cetvellerde belirtilen görevlerde bulunanlar, 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu, 24/2/1983 tarihli ve 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu, kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında memur veya bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (B) ve (C) bentleri kapsamında sözleşmeli personel statüsünde çalışanlar, bunların dışında özel kanunlarla kurulan kamu kurum ve kuruluşlarında  çalışanlar ile kamu kurum ve kuruluşlarında  sürekli işçi olarak çalışanlardan;

1) Eşinin çalışmakta olduğu kurumdan/kuruluştan alınacak görev yeri belgesi,

2) Aile kütüğüne işlenmiş kişisel bilgilerin özetlerini gösterir nüfus kayıt örneği ya da 25/4/2006 tarihli ve 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 23 üncü maddesinde belirtilen süre içerisinde Uluslararası Aile Cüzdanı örneği.

b) Eşi; kamu kurum ve kuruluşları dışında 31/5/2006  tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin (a) ve (b) bentleri kapsamında sigortalı olarak çalışanlardan;

1) Eşinin çalışmakta olduğu iş yerinden alınacak görev yeri belgesi,

2)  Eşinin çalışmakta olduğu iş yerinin çalışır durumda olduğunu gösterir bağlı bulunduğu vergi dairesinden veya ilgili meslek teşekkülünden alınacak belge,

3) Başvuru tarihinden itibaren geriye dönük son iki yıllık süre içinde en az 360 gün sigortalı hizmeti olduğunu ve sigortalılığının halen devam ettiğini gösterir belge,

4) Aile kütüğüne işlenmiş kişisel bilgilerin özetlerini gösterir nüfus kayıt örneği ya da Nüfus Hizmetleri Kanununun 23 üncü maddesinde belirtilen süre içerisinde Uluslararası Aile Cüzdanı örneği.

(10) Öğretmenlerden eşleri ülke genelinde faaliyet gösteren ancak merkezi bir ilde yerleşik olan şirketlerde çalışanların, iş merkezinin dışında bir iş yerlerinde çalışıyor olması hâlinde bu maddenin dokuzuncu fıkrasının (b) bendinde istenilen belgelere ilave olarak; atanmak istediği yerde iş yerinin faaliyette olduğuna dair belgeyi anonim  şirketlerde çalışanların işyerinden, diğer şirketlerde çalışanların da vergi dairesinden, belediyeden veya ilgili meslek kuruluşlarından alacağı belge ile belgelendirmeleri gerekir.

  Sağlıcakla...

Çevrimdışı Cemil Coşkun

  • Bilge Üye
  • *****
  • 2.487
  • 2.176
  • Eğitim Müfettişi
  • 2.487
  • 2.176
  • Eğitim Müfettişi
# 18 Şub 2012 21:42:05
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
hocam size bir ey sormak istiyorumm ben il merkezine bağlı bir köydeyim bir görevlendirme arkadaş geldi bizi bu arkadaş  başka bir ile görevlendirme isteyecekmiş dilekçe yazmış üst yazı istiyor bu üst yazı ben mi yazmalıyım yoksa kadrosunun olduğu okul mu yamalı (arkadaş olağan üstü bir sebeple benim okula görevlendirilmişti)


 Öğretmenim, dilekçeyi size verdiyse üst yazıyla milli eğitime verirsiniz, milli eğitime verdiyse zaten sizlik bir durum olmaz.

  Sağlıcakla...

Çevrimdışı Cemil Coşkun

  • Bilge Üye
  • *****
  • 2.487
  • 2.176
  • Eğitim Müfettişi
  • 2.487
  • 2.176
  • Eğitim Müfettişi
# 18 Şub 2012 21:43:22
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
Cemil bey benim sorumu da cevaplarsanız sevinirim.Ben sınıf öğretmeniyim,geçenlerde bizim ilde kar tatili oldu.bu tatilin olduğu güne de önceden il genelinde zümre toplantısı konulmuştu.Ben de o gün kar tatili oldu diye toplantıya katılmadım.Bu yüzden bana bir yaptırım uygulanır mı?
 


   Öğretmenim, kar tatili olunca zümre toplantıları da ertelenmesi gerekir.

  Sağlıcakla...

Çevrimdışı s.ö

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 432
  • 36
  • 432
  • 36
# 18 Şub 2012 22:04:59
cemil hocam öğretmen devam-devamsızlık defterinde kadrolu öğretmen ve idarecilerin maaş ve ücret kısımları nasıl dolduruluyo acaba.BU ARADA YARDIMLARINIZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİZ HOCAM.GERÇEKTEN ÇOK FAYDALI OLUYOSUNUZ BİZLERE.

 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK