8 yıl kesintisiz eğitim 8 yıl düşünülerek uygulandı değil mi? Savunmuyorum ama bakış açınız sanki bişeyleri planlayarak yapan bir milletmişiz gibi geldi bana. 8 yıllık aptalca idi, bu da plansızca, mağdurum, ama ALLAH büyük
Maalesef gerçeği değil bize defalarca söylenip ezberletileni kabulleniyoruz. 8 yıllık eğitimi asker dayattı diyenlerin aşağıdaki yazıyı okumaları lazım:8 yıllık zorunlu eğitim önce 5 Ocak 1961 günlü, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Yasasında, sonra 14 Haziran 1973 günlü, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Yasasında, daha sonra da 16 Haziran 1983 günlü, 2842 sayılı Yasada yer almıştır. Ancak uygulaması hep ertelenmiştir.
1974 yılında CHP-MSP koalisyon hükümeti döneminde toplanan 9. Milli Eğitim Şurasında, zorunlu kesintisiz eğitimin 8 yıla çıkarılması gerektiği, neredeyse oybirliğiyle kabul edilmiştir.
Bu karar ile birlikte 8 yıllık ilköğretim okulları açılmaya başlanmış, 80'li yıllarda hız kazanarak birçok ilde pilot uygulamalar başlamıştır. Yani bazı çevreler ve sendikaların kasıtlı yalanlarında olduğu gibi kesintisiz 8 yıllık eğitim darbe ürünü değil, 20 yıldan fazla süre uygulaması yapılan, eksikleri, olumsuzlukları gözlemlenen ve buna göre şekillenen bir sistemdir.
1996 yılında, ANAP-DYP koalisyon hükümeti döneminde toplanan 15. Milli Eğitim Şurasında, 8 yıllık zorunlu kesintisiz eğitime geçilmesi, büyük oy farkıyla kabul edilmiş; 28 Şubat sonrası kurulan hükümet tarafından Ağustos 1997de çıkarılan bir yasayla 8 yıl süreli kesintisiz, zorunlu temel eğitim uygulaması yürürlüğe konulmuştur.
Peki 4+4+4 sisteminin geliş şekline bakalım:
Kasım 2010da, 18. Milli Eğitim Şûrasında, Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet GÜNDOĞDUnun eğitim sisteminin 1+4+4+4 şeklinde kesintili hale getirilmesi önerisi kabul ediliyor. Öneri raflardaki yerini alıyor. Çünkü uygulamaya dönük içerik yok teklifte.
Yaklaşık 1,5 yıl sonra İmam Hatip Liseleri Mezunlar ve Mensupları Derneği (ÖNDER), 1+4+4+4 sisteminde, "Zorunlu temel eğitime dördüncü sınıftan sonra 'açık öğretim' olarak da devam edilebilmesini önermiştir. Ak Parti Grup Başkanvekillerinin imzalarıyla TBMMne sunulan yasa teklifi, bu öneriyi de kapsamaktadır. Teklifte üniversite, eğitim fakülteleri, eğitim konusunda yapılmış çalışmalar, uluslar arası uygulamalar dikkate alınmamış, kimin hazırladığı belli olmayan gayri meşru bir sistem ortaya çıkarılmıştır.
Teklif, TBMM Milli Eğitim Komisyonunun 11 Mart 2012 günlü, jet hızlı, kavga-dövüşlü toplantısında kabul edilmiştir.
İçeriği ve nasıl uygulanacağı hala net olmamakla birlikte ileriye dönük sakıncaların dillendirilmesi eğitim-öğretimle alakası olmayan kişilerce bertaraf edilmeye çalışılmaktadır.
Acaba hangi sistem dayatma ürünü: 35 sene gündemde tutulan, 20 sene pilot uygulaması yapılan mı, 1,5 sene önce dillendirilip, alelacele kabul edilen mi?