Değerli arkadaşlar sorun bu.
Bakın bizler ilçede norm fazlasıydık. Köy, ilçe merkezi diye ayrım olmadı. 2 aşamalı tercihlerle ilk aşamada herkes kendi ilçesinde atandı. Sonraki aşamada il geneli olacak.
Burada hocalarımın durumu farklı: Atıyorum Konya ılgın merkez Atatürk ilkokulunda norm fazlası olan öğretmenle Konya Ilgın Küçükyayla köyündeki norm fazlası öğretmeni iki ayrı bölge uydurup(bence bu uydurmaktır) ayırmışlar. Puanı ne olursa olsun o merkez okula yine merkez öğretmenini atayacağım diyor mem.
Bizimki geçen açıklandığında listeye baktım merkezden 50 km uzak köye re'sen atanan öğretmenler var.
Birilerinin yerini korumak dışında böyle bir örneğine rastlamadım ben.
Yakınlarda bir mevzuat değişkiliği olmuş olsa da buna istinaden il müdürlükleri norm fazlası atama uygulamasını değiştirseler tamam diyeceğiz ama ne atama ve yer değiştirme yönetmeliğinde bir değişiklik var, ne buna yönelik bakanlığın yayınladığı bir genelge/tamim var ne de ilin bir yazısına istinaden gönderilmiş bir özelge var. Bunların hiçbiri yokken bu yapılan uygulama... İlginç. Varsa da göstersinler, haberdar etsinler, ilan edip bildirsinler ki biz bu dönemki norm atamalarında olanları burada anlamlandırmaya çalışmayalım.
Yoksa eğer, tam da yerel seçimler öncesi ülkede ekonomi, vb tüm olumsuzluklar rayına girmeye başlamışken; ildeki bürokratlar adalet duygusunu zedeleyen, insanları mutsuz eden bu ve benzeri uygulamaları yapmaktan azami sakınmalıdır. İl/ilçe merkezinde görev yapan merkezdedir onu merkezde başka bir yere getirmek 1,5 iskender yemiş birine üstüne tatlı ısmarlamak gibi birşey. Oysaki köyde görev yapan birinin merkeze gelebilmesi yoldan gelmiş ve karnı acıkmış birine yemek ısmarlamak gibidir. Hangisi daha memnun olur, daha mutlu olur?..
Bu mutluluğu yıllarca köylerde çalışmış yüksek puanlı öğretmenlerin elinden haksız yere almak, onları umutsuzluğa sevk etmek Ankara'daki seçtiklerimizin yaptığı diğer tüm iyi şeylerin altının illlerdeki atanmışlarca kazılması ve alt üst edilmesi gibi birşey olur. Ve eğer illerde bürokratlar tarafından böyle şeyler yapılıyorsa ve sendikalar da buna ses çıkarmıyorsa, ses çıkarmayan sendikaların duruşu da duruş değil maalesef.
Kimin sözü bilmiyorum ama demişler ki; siyasette ve bürokraside on dost az bir düşman çoktur. İllerdeki bürokratlar yaptıkları uygulamalarla insanları dostluktan uzaklaştırmamalı ve adaletli uygulamalar yaparak gönüller kazanmalıdır.
Mazaretinden, özel durumundan dolayı bu atamalardan bağımsız yer değiştirmeler zaten sene boyunca il idaresi kanununa göre yapılıyordur ona kimse birşey demez, diyemez özel durumdur, gereklidir yapılıyordur. Ama böyle senede bir veya iki defa yapılan atamalar şaibesiz olmalı.