***********************************
c) Alınan bütün önlemlere rağmen bir üst sınıfta güçlüklerle karşılaşabilecek öğrencilerin sınıf geçmesine veya sınıf tekrarına; 1, 2 ve 3 üncü sınıflarda okul müdürünün veya görevlendireceği müdür yardımcısının başkanlığında sınıf öğretmeni ile varsa okulun rehber öğretmeni, 4, 5, 6, 7 ve 8 inci sınıflarda ise şube öğretmenler kurulunda, 4 ve 5 inci sınıflarda şube öğretmenler kurulunun oluşamaması hâlinde okul müdürünün veya görevlendireceği müdür yardımcısının başkanlığında sınıf öğretmeni ile varsa okulun rehber öğretmeni tarafından karar verilir. Bu kararda, oyların eşit olması hâlinde başkanın bulunduğu tarafın görüşü kabul edilir.
ç) Alınan gerekçeli karar, tutanakla belirlenir ve sınıf geçme defterine işlenir. Tutanağın bir örneği öğrenci dosyasına konur, bir örneği de karar defterine yapıştırılır ayrıca veli de bilgilendirilir. (Ek- 9)
***********************************
Yukarıda belirtildiği üzre, eğer öğrenci sınıf geçmede yetersiz görülürse, oluşturulacak kurulla sınıf tekrarı kararı alınabileceği belirtilmiş.
Yalnız sınıf tekrarı kararı için çok iyi düşünmek gerekir.Çünkü, bu karar çocuğun tüm hayatını etkileyebilecek kritik bir karar.
Yanlış alınmış bir kararla çocuk, akranları tarafından alay konusu olabilir.Bir üst sınıfa geçememiş olmanın sebebi ne olursa olsun, bu karar onun gözünde çok haksız bir karar olacaktır.Bunun yarattığı "öğrenilmiş çaresizlik "ise çocuğun tüm hayatını etkileyebilir...
Peki başarısız öğrencileri, bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için, haketmedikleri ve bir üst sınıfın yetilerini gösteremeyecek olmalarına rağmen geçirmek mi gerekir?
Bu sorunun cevabı da bir eğitimci olarak "hayır " olacaktır.Çünkü, bulunduğu sınıfın bilişsel ve duyuşsal yeteneklerine sahip olmayan öğrenciden, bir üst sınıfın becerilerini gerçekleştirmesini beklemek hem haksızlık, hem de tutarsız bir beklenti olur.
Bu yüzden, özellikle çocukların öğrenim hayatına ilk adım attıkları anda, beden yaşına bakılmaksızın hazır bulunuşlukları, duyuşsal ve bilişsel gelişmişlikleri standart testlerle ölçülüp, okul hayatına başlama kararı bu şekilde verilmeli belki de...
Veya, başarısız öğrencilerin etiketlenmeden, ama beklenen yetileri geliştirebilecekleri ekstra önlemler alınmalı...
Eğitimde aslında el atılıp, bilimsel ve akılcı çözümler getirilmesi gereken o kadar çok konu var ki: Öncelikle çözüme kavuşturulması gereken konulardan biri de sizin açmış olduğunuz sınıf geçme ve tekrarı.
Söylenebilecek çok şey var aslında.
Eğitimde fırsat eşitliği ve öğrenci merkezliliğin gerçek anlamda hayata geçmesi dileğiyle sözlerime şimdilik son veriyorum...