Öğrenci Gözüyle Gıcık Öğretmen

Çevrimdışı divan1

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.418
  • 4.052
  • Sosyal Bilgiler
  • 1.418
  • 4.052
  • Sosyal Bilgiler
03 May 2016 20:52:44
  “Nazi subayı” gibi öğretmen

Öğrencilerin üzerinde baskı kurmaktan, her an onları takip ettiği hissi uyandırmaktan keyif alır ve bunu görevlerinden biri zanneder. Hakaretleriyle beyin hücrelerinin ölümüne sebep olur. Çok kuralı vardır ama kurallarının büyük bir çoğunluğu amaçsızdır. Koyduğu kurallar “Burnunla nefes alma!” ve “Ağzınla yemek yeme!” demek kadar anlamsızdır. Öğrencilerin sorgusuz sualsiz kendisine itaat etmelerini ister.

Otoriterliği abartan öğretmen

Öğrenci üzerinde otorite kurmak için canavarlaşır. Çocukların ve gençlerin içine kapanmalarında önemli rolleri vardır. Suratı devamlı asıktır. En komik olayda bile gülmemeye çalışır. Çünkü gülünce otoritesinin bozulduğunu düşünür. Her konuda kendini öğrencilerden üstün görür. Sürekli öğrencinin bir açığını ve eksiğini bulmaya çalışır. Sınıfın içinde kızgın ve korkutucu bir yüz ifadesi ile volta atar. Her daim öğrencinin ciddi olmasını ve konuşmamasını, sadece sorduğu soruya cevap vermesini ister. Bu davranışlarıyla öğrencilerin saygısını kazanacağını zanneder ama aslında öğrenciler tarafından en az önemsenen öğretmen olduğunun farkında değildir.

Kendileri hiç öğrenci olmamış gibi davranan öğrenci düşmanı öğretmen

Öğrencinin hatasını bulup yüzüne vurmak için fırsat kollar ve hemen aşağılar. Kendisi hiç öğrenci olmamış gibi davranır. Öğrenci sanki düşmanıymış gibi ona bakar ve ona acı çektirmekten hoşlanır. En ufak bir sorunda dersi böler, bağırıp çağırarak öğrenciye fırça atmaya çalışır. Öğrencilerden sürekli şikâyet eder. Derse girmeden önce öğretmenler odasında gayet neşeli olduğu halde derse girerken surat asar.

Sınıfa girdiğinde hakkında “Of, yine mi bu hoca!” denilen öğretmen

Sınıfı nasıl yöneteceğini bilmez, öğrenciler konuştukları için öğrencileri hayattan soğutan cırtlak bir ses tonuyla sürekli “Suuusss!” diye bağırır.

Alan bilgisi zayıf öğretmen

Dersi defter veya kitapsız anlatamaz. Hatta kimi zaman çaktırmadan kitaba bakmaya çalışırken şaşı olma tehlikesi atlatır. Öğrenciler konu ile ilgili bir soru sorduklarında 15 dakika soruyu inceleyip çözemeyince “Tamam, soru çözme vakti doldu.” deyip çözemediğini belli etmemeye çalışır. Soruyu çözemediklerinde en fazla sığındıkları mazeret sorunun yanlışlığıdır.





Zamandan şikâyet eden öğretmen

Sürekli konuları yetiştiremiyoruz, zamanımız yok diye yakınan, aynı zamanda bu konuşmayı yaparken bir sürü zaman kaybeden öğretmen. Ders konularını yetiştiremediğinden yakınır ama dersini planlı bir şekilde yapmayı pek akıl edemez.

Ders delisi öğretmen

Dönemin ilk haftasından son haftasına, derse ilk girdiği andan son dakikasına kadar konu işler. Okulun ilk gününden son gününe kadar dersten başka bir şey konuşmaz. Böylece öğrencilerin sıkılmasında, dersten ve öğretmenden uzaklaşmasında yüksek başarı sağlar.

Psikopat öğretmen

Durup dururken öğrencinin dersi dinlemediğini ve bir şeyler karıştırdığını düşünür ve suç isnat etmeye çalışır. Ona göre öğrenciler potansiyel olarak tehlikelidir; her an öğretmene bir zarar vermek için sınıfta bulunmaktadırlar. Öğrenciler kendi aralarında “Psikolojik tedavi masraflarını karşılasak da tedavi olsa” diye dedikodu yaparlar. Yönetmelikler onlar için o kadar önemlidir ki sanki okul bir hapishane, yönetmelikler hapishanenin kanunu, öğretmenler de gardiyanlarıdır.

Sağı solu belli olmaz; gülerken birden bire kızıp bağırmaya başlayabilir. Dersinde öğrencilerin her zaman ciddi olmasını ister. Öğrenciler sorduğu soruyu bilmiyorsa veya yanlış cevaplıyorsa onları azarlamaktan çekinmez.

Adı öğretmen ama kendi öğretmen olmayan öğretmen

Sınıfa gelir dersini anlatır ve gider. Sınıfta öğrencilerin varlığı veya yokluğu, konuşup konuşmadıkları, gürültü yapıp yapmadıkları, öğrenip öğrenmedikleri, bir dertlerinin olup olmadığı onu hiç ilgilendirmez. Bazıları ders işlemekten hiç hoşlanmaz. Öğrencilerden fazla dersi kaynatmak ister ve bunun için bahaneler üretir.

Fazla gevşek öğretmen

Dersini planlı bir şekilde işlemeyi beceremez. Dersin yarısını sınıfı susturmaya çalışmakla geçirir ama bunda başarılı olamaz. Ortak sınav zamanı geldiğinde öğrencilerin bir şey bilmediklerini fark eder. Sınavda çok şey öğretmiş gibi zor sorar, başarısız öğrenciler fazla olursa performans puanıyla durumu düzelterek kendini de başarılı zanneder.

Sıkıcı öğretmen

Dersini hep aynı moda, hiçbir yenilik katmadan işler. Öğrencide bir merak uyandırmaz ve düşünme fırsatı vermez. Soruları kendisi sorar ve kendisi cevap verir. Sorulara öğrencinin cevap vermesini bile istemez. Çünkü öğrencinin bir fikri olabileceğini düşünmek istemez.

Gıcık öğretmen

Öğrencilerin kendisini sevmesinden hoşlanmaz, korkmalarını ister ve bundan keyif alır. Öğrenciye eziyet etmekten zevk alır. Ödevleri sıkışık zamanlarda verir. Notları düşük vermek için özel bir çaba sarf eder. Sınıfta öğrencilere atar yapmak için kendine fırsat yaratır.

Teneffüs zili çaldığı halde öğrencileri geç çıkarır. Yazılıda en ufak bir hatadan puan kırar.Performans puanını öğrenciyi dersten 49.50 ile bırakacak şekilde ayarlar.

Öğrenci sınav kâğıdına bakmak istediğinde  “Kağıdını incelerim ama fazla verdiğim puanları da geri alırım.” diyerek gıcıklık yapar. Öğrenciler soru sorduğunda cevap vermemek için bin dereden su getirir. Öğrenciyi yerin dibine sokmak ve arkadaşlarının yanında rencide etmek için kusur arar. Kendilerini görmesin diye öğrenciler okulda yollarını değiştirirler.

Takık öğretmen

Kafayı taktığı öğrenciye yoğunlaşır. Deprem olsa taktığı öğrenciden bilir. Öğrenci ne yapsa da kendini kurtaramaz.

Egoist öğretmen

Öğrencilerden kendini her konuda üstün görür, öğrencinin açığını arar onu aşağılayarak egosunu tatmin eder. Öğrencinin düşüncelerine değer vermez ama öğrenciden saygı bekler. Saçma kurallar koyarak kendisine itaat edilmesini ister. Kibirlidir; öğrencileri işe yaramaz böcekler olarak görür. Oysa kendisinin belirgin bir özelliği yoktur. Hatta öğrencilerinden bazıları ondan daha bilgili ve yeteneklidir. Her şeyi kendisi biliyormuş, dünya kendisinin etrafında dönüyormuş gibi davranır. Asla yanlış yaptığını kabul etmez. Öğrencilerin en ufak eleştirilerine dahi tahammülleri yoktur. Anladınız mı diye sormaya bile gerek duymaz. “Anlamadım” diyen öğrenciye de “Bunun nesini anlamadın, aptal mısın sen!” diye karşılık verir.

Kendini fikir enjektörü sanan öğretmen

Derste kendi fikirlerini ara ara öğrencilere aşılayan öğretmen. Siyasi görüşlerini, inançlarını ve benimsediği ilkeleri öğrencilerine enjekte etmeye ve onların da kendisi gibi düşünmeleri için beyinlerini yıkamaya çalışır.

Kindar öğretmen

Öğrencinin çocuk ve genç olarak hata yapabileceğini, önemli olanın hatasını düzeltmek olduğunu bilmeyen ve öğrenciye daha önceki hatalarından dolayı kin tutan, öğrenciyi de okuldan mezun oluncaya kadar bununla yargılayan öğretmen.

Mıy mıy öğretmen

Çok yavaş hareket eder, tekdüze ve alçak ses tonuyla konuşur. Derste kimse onu duyamaz. Soruları kendi sorar, kendi cevaplar. Sınıfta çok az hareket eder. Derste meditasyon yapar gibidir; uykusu olmayan öğrenciyi bile uyutur.

Sınavda zor soru sorduğunda maaşına zam geleceğini düşünen öğretmen

Sınav kolay olacak deyip bulabildiği en zor soruları sorar, performans puanı verirken cebinden para çıkacağını zanneder. Dönem başında “Bizde notlar bol” der ama dönem sonunda tam e-okulun kapanacağı zaman notları düşürür.

Ödevi işkence aracı olarak kullanan öğretmen

Öğrencilerin sadece kendi dersinden ödev yaptığını zanneder. Ödevleri yazılı haftalarına ve dönem sonundaki sıkışık zamana denk getirmeye gayret eder. Ağır ve zor ödev vermeyi marifet bilir. Proje ödevi gibi performans ödevi verir. Öğrencilerin zaman ve emek harcayarak yaptıkları ödevleri dönem puanına katmaz ve puanı yazılı sınavlara göre verir.

Çevrimdışı turgutkuzan

  • Uzman Üye
  • *****
  • 4.439
  • 3.070
  • Öğrenci Velisi
  • 4.439
  • 3.070
  • Öğrenci Velisi
# 04 May 2016 11:06:18
Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerinize olsun.

Kaynak belirtilerek paylaşım yapılsaydı daha güzel olurdu.
Aynı kaynakta

Öğrenci Gözüyle “Harika” Öğretmen Tipleri

başlıklı bir yazıda mevcuttur.
 

Çevrimdışı sebocan

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 32.896
  • 512.894
  • 32.896
  • 512.894
# 04 May 2016 11:25:26
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerinize olsun.

Kaynak belirtilerek paylaşım yapılsaydı daha güzel olurdu.
Aynı kaynakta

Öğrenci Gözüyle “Harika” Öğretmen Tipleri

başlıklı bir yazıda mevcuttur.
 


Yazıyı eklemekte fayda var :)

Öğrenci Gözüyle “Harika” Öğretmen Tipleri

            Öğrenciler çok iyi gözlemcidirler. Söz konusu gözlenen kişi öğretmen olunca öğrencilerin birer uzman gözlemci olduğunu söylemek ve haklarını teslim etmek gerekir. Öğrenciler, öğretmenlere lakap takmaktan ve onları arkalarından çekiştirmekten büyük keyif alırlar.

            Öğretmen tipleri ile ilgili farklı açılardan yazılmış yazılara ulaşmak mümkündür. Ancak bizzat öğrencilerle nitel bir araştırma yapılarak, samimi ve özgürce kendi ifadeleri ile öğretmen tiplerini anlattıkları bir yazıya biz ulaşamadık. Bu sebeple merak ettik ve öğrencilere öğretmen tiplerini sorduk.

            Bulgularımızı derlediğimizde öğrencilerin öğretmen tiplerini ikiye ayırdıklarını, bazı öğretmenlerini kendi ifadeleriyle “Harika” olarak, bazılarını da “Gıcık” olarak nitelendirdiklerini gördük. Bundan dolayı iki farklı yazı hazırlamaya karar verdik. Bu yazı “Öğrenci Gözüyle ‘Harika’ Öğretmen Tipleri”ni anlatmaktadır. Öğretmen tiplerinin isim ve tanımlamaları tamamen öğrencilere aittir. Gelecek yazımızda “Öğrenci Gözüyle ‘Gıcık’ Öğretmen Tipleri”ni ele almaya çalışacağız. Şimdi söz öğrencilerde.

      “Adamın dibi” öğretmen

     Dersine her zaman hazırlıklı gelir. Dersini öğrencinin dikkatini çekecek hale getirir, yeri geldiğinde espri yaparak öğrenciyi eğlendirir ve öğrencileri bunaltmadan işler. Notları adaletle vermeye gayret eder ama her zaman öğrencinin iyiliğini düşünür. Öğrencileri rencide etmemek için çok dikkatli davranır, onlarla sohbet etmek için zaman ayırır. Öğrencileriyle hep farklı şeyler yapma ve bir şeyler üretme arayışı içindedir. Sınıfın durumuna göre öz eleştiri yaparak öğrencileri değil, kendini değiştirmeye gayret eder. Öğrencilerle iletişimi dersler ve notlar üzerinden kurmaz, onlarla ders dışında da ilgilenir ve sohbet eder. Ders anlatım becerisi harikadır. Neşeli ve güler yüzlüdür. Öğrenciyi gereksiz ve amaçsız ödevlerle meşgul etmez. Not onun için bir amaç değil sadece bir araçtır. Öğrenciyi asla notla tehdit etmez. Öğrencilerle tek tek ilgilenir, onları sabırla dinler, sorularına cevap vermeye çalışır. Öğrenciye değer verdiği her halinden bellidir.

      Anlayışlı ve esprili  öğretmen

     Bir sıkıntısı olduğunu öğrencinin gözünden anlar. Haklı olduğu durumlarda öğrencinin yanında durur, hepsinin farklı yetenekleri olduğunu bilir, ona göre not verir, düşük not alırsa sorunu çözmek için onunla konuşur. Öğrenci yanlış da yapsa onu arkadaşlarının yanında küçük düşürecek ve rencide edecek davranışlardan kaçınır. Öğrencilerin öz güvenini kırmak için değil öz güven sahibi olmaları için çaba gösterir. Öğrencilere eşit ve adaletli davranmaya dikkat eder.

      Bedeni yaşlı ama ruhu genç öğretmen

     Yeniliklere açıktır, nüfus cüzdanındaki yaşı ilerlemiş olmasına rağmen her zaman öğrencileri ile arkadaş gibi davranacak kadar gençtir. Onlarla kaynaşır. Ama bunu yaparken kimin öğretmen ve öğrenci olduğunu unutturmaz.

      Sırdaş öğretmen

     Öğrencilerin aile ve arkadaşlarına dahi anlatamadığı sırlarını paylaşabildiği, özel sorunlarını açabildiği öğretmendir. Yargılamadan, sabırla öğrencilerin dertlerini, sıkıntılarını dinler. Öğrencilere gerektiğinde bir anne veya bir baba gibi davranır. Sorunlarını çözmek için onlara destek olur. Bu öğretmen candır.

      Öğrenci dostu öğretmen    

     Öğrencilerle arkadaş gibidir, onlarla şakalaşır. Öğrencileri makine gibi görmez, altından kalkamayacakları görevlerden sorumlu tutmaz. Dersleri hem öğretici hem de eğlenceli geçer. Öğrenciler korktukları için değil sevdikleri için onu can kulağı ile dinlerler. Öğrenciler bir sıkıntıları olduğunda çekinmeden yanına giderler, onunla konuşmaktan mutlu olurlar. Öğrencilerini hayata hazırlar ve onlara hayattan dersler verir. Öğrenciler okul hayatlarından sonra da onunla görüşür ve onu hep hayırla anarlar. Öğrenciye hatasını şakayla karışık, onu kırmadan söyler, öyle bir güven verir ki öğrenci ona derdini hiç çekinmeden söyler.

      Model öğretmen

     Giyimi, konuşması, duruşu, davranışları, öğrenciye karşı tutumu, öğretmen arkadaşlarıyla olan ilişkileri, ders işleyiş biçimi her yönüyle örnek ve modeldir. Öğrenciler onu hayranlıkla izler ve örnek almaya çalışırlar. Örnekliği sözde değil özde ve davranışlarındadır.

     Titiz öğretmen

     Düzenli ve tertiplidir, zil çalar çalmaz derse girerler. Geç gelen öğrencileri hesaba çekmeden yerlerine oturtmazlar. Dersine iyi hazırlanırlar ve dersi planlı bir şekilde işler ve zamanında bitirirler. Teneffüs zili çalınca asla derse devam etmezler.

     Gelecek yazımızda “Öğrenci Gözüyle ‘Gıcık’ Öğretmen Tipleri”ni yazmaya çalışacağız. “Harika” olan ve “Harika” olmaya gayret eden öğretmen arkadaşlarımı saygıyla selamlarım.

Muhammet YILMAZ
Öğretmen/Eğitimci-Yazar

Çevrimdışı gokdeniz1966

  • Uzman Üye
  • *****
  • 5.731
  • 51.787
  • 4. Sınıf Öğretmeni
  • 5.731
  • 51.787
  • 4. Sınıf Öğretmeni
# 04 May 2016 11:34:49
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
  “Nazi subayı” gibi öğretmen

Öğrencilerin üzerinde baskı kurmaktan, her an onları takip ettiği hissi uyandırmaktan keyif alır ve bunu görevlerinden biri zanneder. Hakaretleriyle beyin hücrelerinin ölümüne sebep olur. Çok kuralı vardır ama kurallarının büyük bir çoğunluğu amaçsızdır. Koyduğu kurallar “Burnunla nefes alma!” ve “Ağzınla yemek yeme!” demek kadar anlamsızdır. Öğrencilerin sorgusuz sualsiz kendisine itaat etmelerini ister.

Otoriterliği abartan öğretmen

Öğrenci üzerinde otorite kurmak için canavarlaşır. Çocukların ve gençlerin içine kapanmalarında önemli rolleri vardır. Suratı devamlı asıktır. En komik olayda bile gülmemeye çalışır. Çünkü gülünce otoritesinin bozulduğunu düşünür. Her konuda kendini öğrencilerden üstün görür. Sürekli öğrencinin bir açığını ve eksiğini bulmaya çalışır. Sınıfın içinde kızgın ve korkutucu bir yüz ifadesi ile volta atar. Her daim öğrencinin ciddi olmasını ve konuşmamasını, sadece sorduğu soruya cevap vermesini ister. Bu davranışlarıyla öğrencilerin saygısını kazanacağını zanneder ama aslında öğrenciler tarafından en az önemsenen öğretmen olduğunun farkında değildir.

Kendileri hiç öğrenci olmamış gibi davranan öğrenci düşmanı öğretmen

Öğrencinin hatasını bulup yüzüne vurmak için fırsat kollar ve hemen aşağılar. Kendisi hiç öğrenci olmamış gibi davranır. Öğrenci sanki düşmanıymış gibi ona bakar ve ona acı çektirmekten hoşlanır. En ufak bir sorunda dersi böler, bağırıp çağırarak öğrenciye fırça atmaya çalışır. Öğrencilerden sürekli şikâyet eder. Derse girmeden önce öğretmenler odasında gayet neşeli olduğu halde derse girerken surat asar.

Sınıfa girdiğinde hakkında “Of, yine mi bu hoca!” denilen öğretmen

Sınıfı nasıl yöneteceğini bilmez, öğrenciler konuştukları için öğrencileri hayattan soğutan cırtlak bir ses tonuyla sürekli “Suuusss!” diye bağırır.

Alan bilgisi zayıf öğretmen

Dersi defter veya kitapsız anlatamaz. Hatta kimi zaman çaktırmadan kitaba bakmaya çalışırken şaşı olma tehlikesi atlatır. Öğrenciler konu ile ilgili bir soru sorduklarında 15 dakika soruyu inceleyip çözemeyince “Tamam, soru çözme vakti doldu.” deyip çözemediğini belli etmemeye çalışır. Soruyu çözemediklerinde en fazla sığındıkları mazeret sorunun yanlışlığıdır.





Zamandan şikâyet eden öğretmen

Sürekli konuları yetiştiremiyoruz, zamanımız yok diye yakınan, aynı zamanda bu konuşmayı yaparken bir sürü zaman kaybeden öğretmen. Ders konularını yetiştiremediğinden yakınır ama dersini planlı bir şekilde yapmayı pek akıl edemez.

Ders delisi öğretmen

Dönemin ilk haftasından son haftasına, derse ilk girdiği andan son dakikasına kadar konu işler. Okulun ilk gününden son gününe kadar dersten başka bir şey konuşmaz. Böylece öğrencilerin sıkılmasında, dersten ve öğretmenden uzaklaşmasında yüksek başarı sağlar.

Psikopat öğretmen

Durup dururken öğrencinin dersi dinlemediğini ve bir şeyler karıştırdığını düşünür ve suç isnat etmeye çalışır. Ona göre öğrenciler potansiyel olarak tehlikelidir; her an öğretmene bir zarar vermek için sınıfta bulunmaktadırlar. Öğrenciler kendi aralarında “Psikolojik tedavi masraflarını karşılasak da tedavi olsa” diye dedikodu yaparlar. Yönetmelikler onlar için o kadar önemlidir ki sanki okul bir hapishane, yönetmelikler hapishanenin kanunu, öğretmenler de gardiyanlarıdır.

Sağı solu belli olmaz; gülerken birden bire kızıp bağırmaya başlayabilir. Dersinde öğrencilerin her zaman ciddi olmasını ister. Öğrenciler sorduğu soruyu bilmiyorsa veya yanlış cevaplıyorsa onları azarlamaktan çekinmez.

Adı öğretmen ama kendi öğretmen olmayan öğretmen

Sınıfa gelir dersini anlatır ve gider. Sınıfta öğrencilerin varlığı veya yokluğu, konuşup konuşmadıkları, gürültü yapıp yapmadıkları, öğrenip öğrenmedikleri, bir dertlerinin olup olmadığı onu hiç ilgilendirmez. Bazıları ders işlemekten hiç hoşlanmaz. Öğrencilerden fazla dersi kaynatmak ister ve bunun için bahaneler üretir.

Fazla gevşek öğretmen

Dersini planlı bir şekilde işlemeyi beceremez. Dersin yarısını sınıfı susturmaya çalışmakla geçirir ama bunda başarılı olamaz. Ortak sınav zamanı geldiğinde öğrencilerin bir şey bilmediklerini fark eder. Sınavda çok şey öğretmiş gibi zor sorar, başarısız öğrenciler fazla olursa performans puanıyla durumu düzelterek kendini de başarılı zanneder.

Sıkıcı öğretmen

Dersini hep aynı moda, hiçbir yenilik katmadan işler. Öğrencide bir merak uyandırmaz ve düşünme fırsatı vermez. Soruları kendisi sorar ve kendisi cevap verir. Sorulara öğrencinin cevap vermesini bile istemez. Çünkü öğrencinin bir fikri olabileceğini düşünmek istemez.

Gıcık öğretmen

Öğrencilerin kendisini sevmesinden hoşlanmaz, korkmalarını ister ve bundan keyif alır. Öğrenciye eziyet etmekten zevk alır. Ödevleri sıkışık zamanlarda verir. Notları düşük vermek için özel bir çaba sarf eder. Sınıfta öğrencilere atar yapmak için kendine fırsat yaratır.

Teneffüs zili çaldığı halde öğrencileri geç çıkarır. Yazılıda en ufak bir hatadan puan kırar.Performans puanını öğrenciyi dersten 49.50 ile bırakacak şekilde ayarlar.

Öğrenci sınav kâğıdına bakmak istediğinde  “Kağıdını incelerim ama fazla verdiğim puanları da geri alırım.” diyerek gıcıklık yapar. Öğrenciler soru sorduğunda cevap vermemek için bin dereden su getirir. Öğrenciyi yerin dibine sokmak ve arkadaşlarının yanında rencide etmek için kusur arar. Kendilerini görmesin diye öğrenciler okulda yollarını değiştirirler.

Takık öğretmen

Kafayı taktığı öğrenciye yoğunlaşır. Deprem olsa taktığı öğrenciden bilir. Öğrenci ne yapsa da kendini kurtaramaz.

Egoist öğretmen

Öğrencilerden kendini her konuda üstün görür, öğrencinin açığını arar onu aşağılayarak egosunu tatmin eder. Öğrencinin düşüncelerine değer vermez ama öğrenciden saygı bekler. Saçma kurallar koyarak kendisine itaat edilmesini ister. Kibirlidir; öğrencileri işe yaramaz böcekler olarak görür. Oysa kendisinin belirgin bir özelliği yoktur. Hatta öğrencilerinden bazıları ondan daha bilgili ve yeteneklidir. Her şeyi kendisi biliyormuş, dünya kendisinin etrafında dönüyormuş gibi davranır. Asla yanlış yaptığını kabul etmez. Öğrencilerin en ufak eleştirilerine dahi tahammülleri yoktur. Anladınız mı diye sormaya bile gerek duymaz. “Anlamadım” diyen öğrenciye de “Bunun nesini anlamadın, aptal mısın sen!” diye karşılık verir.

Kendini fikir enjektörü sanan öğretmen

Derste kendi fikirlerini ara ara öğrencilere aşılayan öğretmen. Siyasi görüşlerini, inançlarını ve benimsediği ilkeleri öğrencilerine enjekte etmeye ve onların da kendisi gibi düşünmeleri için beyinlerini yıkamaya çalışır.

Kindar öğretmen

Öğrencinin çocuk ve genç olarak hata yapabileceğini, önemli olanın hatasını düzeltmek olduğunu bilmeyen ve öğrenciye daha önceki hatalarından dolayı kin tutan, öğrenciyi de okuldan mezun oluncaya kadar bununla yargılayan öğretmen.

Mıy mıy öğretmen

Çok yavaş hareket eder, tekdüze ve alçak ses tonuyla konuşur. Derste kimse onu duyamaz. Soruları kendi sorar, kendi cevaplar. Sınıfta çok az hareket eder. Derste meditasyon yapar gibidir; uykusu olmayan öğrenciyi bile uyutur.

Sınavda zor soru sorduğunda maaşına zam geleceğini düşünen öğretmen

Sınav kolay olacak deyip bulabildiği en zor soruları sorar, performans puanı verirken cebinden para çıkacağını zanneder. Dönem başında “Bizde notlar bol” der ama dönem sonunda tam e-okulun kapanacağı zaman notları düşürür.

Ödevi işkence aracı olarak kullanan öğretmen

Öğrencilerin sadece kendi dersinden ödev yaptığını zanneder. Ödevleri yazılı haftalarına ve dönem sonundaki sıkışık zamana denk getirmeye gayret eder. Ağır ve zor ödev vermeyi marifet bilir. Proje ödevi gibi performans ödevi verir. Öğrencilerin zaman ve emek harcayarak yaptıkları ödevleri dönem puanına katmaz ve puanı yazılı sınavlara göre verir.

Ne kadar olumsuz öğretmen tipi varsa yazmışsınız.gerçek öğretmen nasıl olmalı? onlardan da araya sıkıştırsan sevinirdim.

Çevrimdışı divan1

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.418
  • 4.052
  • Sosyal Bilgiler
  • 1.418
  • 4.052
  • Sosyal Bilgiler
# 04 May 2016 13:52:43
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
Ne kadar olumsuz öğretmen tipi varsa yazmışsınız.gerçek öğretmen nasıl olmalı? onlardan da araya sıkıştırsan sevinirdim.

onuda siz yazın  diye ben yazmadım

 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK