Çalışma ve Başarı Görüntüsünden Öğrenci Tipleri
Cinsiyet, vücut yapısı, zeka, davranış, ilgi, alışkanlık, kabiliyet ve sorumluluk duygusu gibi öğrenci, kendisine daha yararlı tip özelliklere sahip olmaya gayret gösterecektir.
1-HAYLAZ TİP:
Okul, okuma, ders çalışma, öğrencilik gibi konulara ilgisi yoktur.Bu sözleri işitmek istemez.Okullara yakınlarının zoru ile gelir.Oyuna ve eğlenceye daha çok yakınlık duyar.Derslerine çalışmama pahasına her türlü kötü söze, cezaya katlanır.
Rahatına, keyfine düşkündür.Kendisi gibi haylaz öğrenciler arkadaşıdır.Başarılı not almayı,sınıf geçmeyi değil, yıl sonunda annesini, babasını, nasıl atlatacağını; hangi yolları uyduracağını düşünür.Öğretmenleri kötüler.Derslerin çokluğuna zorluğuna bahane uydurur.Kusurlarının düzelmesi için söylenenleri dinler, söz verir.Gene de kendisinde bir değişiklik olmaz.Başarısız öğrencidir.
2-KOPYACI TİP:
Sınavlarda kopya çekerek soruları cevaplamanın tekniğine meraklıdır.Ders yılının kopya çeşitlerini hemen öğrenir.Derslere hazırlanmaz.Herkes ders çalışırken o, başka işlerle uğraşır.Derste öğretmenini, konunun işlenişini dinlemez.Kopya tekniklerini iyi bilenler arkadaşıdır.
Sınavlar yaklaşırken telaşı artar.Boş saatlerinde durmadan kopyalık hazırlar.Bunları sınavların özelliklerine, öğretmenlerin durumlarına uygun biçimlere sokar.Kopya çekmekle övünür.Çalışanları, çalışarak not alanları enayilikle isimlendirir.Kopyayı zeki ve becerikli insanların yapabileceğini söyler.Böylece kusurlarını örtmeye çalışır.Sınavlarda hiç acele etmez.Soruları cevaplıyor görünür.Bir taraftan da öğretmeni kollar.Kopya çekerken yakalandığı zaman profesyonel hırsızlar gibi sessiz, heyecansız karşılar.Saf ve ahmak görünür.Kendisine acındıracak tavırlar takınır.Özürler, af dilemeler birbirini takip eder.Fakat niyeti yoksa gene devam eder.
Böyle çocuklar öğrenciliği ile toto oynuyor demektir.Yavaş yavaş çalışkanlık, dürüstlük, utanma, edepli olma, hak etmediği şeye sahip olmama gibi iyi özellikleri kaybeder.Okul hayatını başarı ile sürdüremez.
3-TAKLİTÇİ TİP:
Diğer öğrenciler gibi okula gider.Öğrenciliğin kendisinde istediği iyi özelliklerle ilgisi yoktur.Başkasının kıyafetini, yürüyüşünü benimser.İlgileri dağınıktır.Hiçbir şeyinde kararlı değildir.Başkaları çalışırken o da çalışıyor görünür.Derste konuşanları gördükçe sık sık söz ister.Fakat konuşmalarında bir fikir yoktur.Dakikalarca konuşsa bir incir çekirdeğini doldurmaz.Sınavlarda bakar ki herkes yazıyor, o da yazar.
Soruların cevapları ile yazdıkları arasında bir ilişki yoktur.Adeta rüzgar önünde
yaprak gibi her gördüğüne hemen uymaya çalışır.Yavaş yavaş öğrencilik sorumluluğundan bir şey kalmaz.Başkalarının kuklası olur.Neticede daima boştur, başarısızdır.
4-MÜSRİF TİP:
Para harcama hastasıdır.Elinde beş kuruş bulunsa onu harcamadan uyuyamaz.Çeşitli yalanlarla başkalarından borç alır, harcar.Borçlarını zamanı gelince atlatmaya çalışır.Ailesinden sık sık para ister.Her isteyişinde okul ihtiyaçlarını ön planda gösterir.Etrafında yiyici arkadaşları vardır.Kendisini, ailesini zengin göstermek için onlara bol para harcar.İstekleri, ihtiyaçları sınırsızdır.Kötü alışkanlıkları fazladır.Parayı daha çok onlara harcar.İhtiyaçlarını azaltmayı, sıraya koymayı düşünmez.Tutumla ilgisi yoktur.Utanmak, başkalarına acımak, kendisine para gönderenlere merhamet etmek onun konusu değildir.
Bunlar tutumlarını değiştiremezlerse öğrencilik haklarını çabuk kaybederler.Hayatta da bir baltaya sap olamazlar.Başkaları yanında kredilerini yitirmiş, aldığını vermez görüntüde insan olurlar.
5-KURNAZ TİP:
Öğrenciliği kurnazlık ile yürütmek ister.Çalışmak zor gelir.Oyun, eğlence başka konular onun için daha ilginçtir.Dersi dinlemez.Hayal kurar, başka şeyler düşünür.Derse hazır gelmez.Genellikle sınıfın arka veya yan sıralarına oturur.
Sınavlar yaklaşınca bir iki hafta içinde çalışarak bütün konuları öğreneceğine, başarılı not alacağına kendi kendini inandırır.Sınavlar yaklaşırken çalışmaya başlar.Artık gece gündüz devamlı çalışır.Sınavda çıkacağını tahmin ettiği konulara çalışır.Onları ezberler.Fakat az zamanda çok şey öğrenmek için çaba harcamanın zararını görür.Süresi kısa olan böylesi öğrenmeler hazımsızlık sebebi önceki bilgiler yeni öğrenmekte olanları bozar.(İleri ket vurma).Aşırı çalışma,, uykusuz ve istirahatsız kalma, zihin yorgunluğu doğurur.Önlenmediği takdirde tedavisi güç olan akıl hastalıklarına öğrenciyi sürükler.
6-BAHANECİ TİP:
Başarısız oluşunun bütün sebeplerini başkalarının üzerinde görür.Kanaati şudur:Öğretmen iyi ders anlatamıyor, kötü ve serttir.Sınıfta arkadaşları, evde kardeşleri veya başkaları ders çalışırken rahatsız etmektedir.Eve sık sık gelen misafirler engel olmaktadırlar.Çok ödev verilmektedir.Sorular kasten zor sorulmaktadır.Öğretmen kendisisni sevmediği için not vermemiştir.Haksızlık yapılmaktadır.v.b….Bunlar olmasa idi başarılı olurdu.Kendisinden gelen hiçbir sebep yoktur.Her başarısızlığına kendi dışında sebep uyandıran bahaneci tipler, yavaş yavaş bütün düşüncelerinin olumlu ve olumsuz taraflarını kontrol etme gücünü kaybeder.
7-EZBERCİ TİP:
Gerçek öğrenmenin, okumanın anlamını kavramamış öğrenciler arasında sık görülür.Her dersin konusunu ezberler.Onun için öğrenmek, öğrendiğinden etkilenmek söz konusu değildir.Sadece sorulduğunda papağan gibi bilsin, not alsın.Bilinçli ve planlı çalışması görülmez.Ezberlediklerine sık sık bakmazsa unutur.Çok iş çıkartacağı için derste yeni konu işlenmesini sevmez.hızlı ilerleyen derslere kızar.Sınavlar yaklaşırken az konu işlenmiş dersler onun için sevimlidir,
tontondur.Davranışlarında öğrendiklerinin etkisinden gelen bir değişme görülmez.Ezbercilik duygu ve düşüncelerini etkilemediği için daima isteksiz, haz duymadan çalışır.İşlenmiş konu çoğaldıkça telaş, kaygısı artar.Verimli çalışamaya yönlendirilmezse öğrenciliğini sürdüremez.
8-SÜSLÜ TİP:
Derslerle ilgisi yoktur.En büyük işi süslenmektir.Aynaların devamlı müşterisidir.Bunları daha çok karşı cinsten olanların beğenisini, dikkatini toplamak için yapar.Boş zamanlarında aşk üstüne şiirler yazar, romanlar okur.Bunları büyüklerinden gizlemeye çalışır.Okula onu görmek için gelir.Kısa zamanda çalışmak, başarılı olmak,sınıf geçmek gibi sorumluluklarını kaybeder.Sadece şeklen öğrencidir.
9-DAİMA ÇALIŞAN TİP:
Öğrencilik denilince akla ilk gelen belki çalışkanlık olduğu için, bilen bilmeyen konuşma sırasında, öğrenciye "çalış, daha çok çalış öğüdü verilir."
Devamlı derse çalışır, genellikle iyi not alır.Fakat sınıfta parlak başka hiçbir yönü yoktur.O Sınıf bütünlüğü içinde sadece robot gibi çalışan birisi olarak düşünülür.Gezmek, eğlenmek, arkadaş edinmek, okulun sosyal etkinliklerine katılmak ondan pek çok uzaklardadır.Daima yalnız çalışır, başkalarını yanında sıkılır.Çalışmak için kenar köşe, izbe yerler arar.Bir tatil günü dinlenmeden akşama kadar çalıştığı halde, gece 12' lere 1'lere varasıya çalışmasını sürdürür.Okula geldiğinde hiç çalışmadığını, yeterince zaman bulamadığını başkalarına söyler.
Derse çalışmanın dışında bütün günler kendisini rahatsız, huzursuz eder.Sınavlarda soruların cevaplarını hemen seçemez.Kağıdını en son verenlerarasında görünür.Soranlara hiç yazmadığını zayıf geleceğini söyler.Sınavda kıskandığı yarıştığı kimseler vardır fakat belli etmez.Onlar kendisinden fazla not aldığı zaman kıskançlıktan çatlayacak gibi olur.Çalışmasını daha çoğaltır, metodlu, planlı ve kontrollü çalışması yoktur.Aşırı çalışmanın sonucu şiddetli ve devamlı baş ağrısı.Okuduğunu anlamama gibi arazlara tutulur.Vakitsiz okulu terk edenler genellikle bu tipten öğrencilerdir.
10-DENGELİ TİP:
Öğretmenler öğrencilerini bu tipte görmek ister.İdeal öğrenci tipidir.Daha önce gördüğümüz tiplerin beğenilmeyen özellikleri bunda yoktur.Çalışması, dinlenmesi, uykusu, beslenmesi ve bütün hayatı ölçülüdür, planlıdır.
Zamanı çok tutumlu kullanır.Çünkü onun bir su gibi aktığını, her geçen anı bir sefer kullanma şansına sahip olduğunu bilir.
Yaptığı işler, davranışlar önceden düşünülerek verdiği kararları birer uygulamasıdır.Morali, kendisine güveni yüksektir.Yapmak veye yapmamak için verdiği kararlara aynen uyar.Düşünce ve hislerine daima hakimdir.Bu güçlerini kendisine faydalı yerlerde kullanır.Onların eseri olmaz.Kusurlarını başarılarını objektif olarak görür.Gerekiyorsa düzeltici tedbirlere hemen yönelir.Adeta kendisinin iyi bir yönetmenidir.
Derslere günün belli saatlerinde çalışır.Yarının derslerini hazırlamadan okula gitmek onun yaşantısında yoktur.Çalışma sırasında vücudu gibi dikkati ve düşüncesi de konunun yanında, üstündedir.Haftanın günlerinde gün saatlerinde yapacaklarını önceden tesbit eder.Böylece ne zaman ne yapacağını bilir.
Çalışmak kadar beslenme, temizlik, spor, dinlenme, eğlence, uyku, çevresine faydalı olmaya ve sosyal faaliyetlere değer verir. Bunlar vücuda sağlık getireceğine
başarı yollarının sağlıklı vücütta toplanacağına inanır.
Giyimi, kılık kıyafeti, yaşına uygun olduğunun görüntüsüdür. Toplumda olumsuz yönde dikkati cekmez. Sac-sakal tıraşını hiç ihmal etmez. Diş, tırnak, vücüd ve giyecek temizliği, devamlıdır. Hafta başında banyo yapar, çamaşırlarını değiştirir. Mendilini çorabını sık sık yıkar, gerekirse çamaşırını yıkamayı ütüsünü yapmayı zevkle yürütür. Ayakkabılarını sağladığı basit bir takımla kendisi boyar. Sökük giysilerini düşen düğmelerini diker. Yatağını, diğer kişisel eşyalarını temiz ve tertipli tutar. Okulun, çevrenin sosyal faaliyetlerine katılık, arkadaşları vardır. Onları arar, onlar tarafından aranır. Parasını her zaman ölçülü harcar, daima yarına birazını saklar
bu konuda ne müsrif ne de cimridir.
Okulu okumayı, öğretmenleri öğrencileri, derslerin tümünü sever. Her dersten faydalanmaya çalışır, konuları ezberlemez. Öğrendiklerini zihinde bütünleştirmeye, yaşamına uygulamaya gayret eder. Öğrendiği bilgi beceri ve alışkanlıklarla kendisinde yeni yeni olumlu davranışlar, tavırlar geliştirir.
Milli ve Dini duygularını fırsatlardan faydalanarak her gün biraz daha kuvvetlendirir. Milletin örf ve adetine inançlarına saygılıdır.
Kendisi milleti ve insanlık için yapıcı idealleri vardır. Çalışmalarını bunlara ulaşacak biçimde sürdürür. Kötü alışkanlıklara, küçük düşürücü davranışlara değer vermez onlardan her zaman uzak durur. Daima iyimser ve ümitlidir.
Milli, manevi değerlerine bağlı Müslüman Türk çocuğu olmanın icaplarını yerine getiren, Allah'a kulluğu, Peygamber efendimize ümmet olma, Allah dostlarına evlat olma şuuru içinde hareket eder. Mübarek ecdadının emaneti olan vatanına, mukaddesatına sahip çıkmayı vazife bilir.
4- ÖĞRENCİLER BAŞARIYI NASIL TANIYOR. ?
Başarının Tanımı
Arzu edilen amaca giderken ona ulaşmadır.
Yapılan işin sonuçla bitmesidir.
Çalışmanın verdiği üründür.
Bir dalda çalışma ve beğenilir netice almadır.
Semereli çalışmadır.
Çalışmanın mükafatıdır.
Bize verilen ödevi istenen biçimde yapmaktır.
Karşılaşılan sorulara cevap verme güçlükleri yenmedir.
Bir olay karşısında muvaffak olmadır.
Engelleri aşarak motifleri doyurmaktır.
Bir çaba sonunda elde edilen üstünlüktür.
Çalışma sonunda beğenilme, takdir görme, iyi not almadır.
Üstünlük kazanmadır.
Okuduğunu anlamadır.
Öğrenilenleri uygulamaktır.
Çalışmakla yapılan hamledir.
Önümüze çıkan engelleri yenmek için gösterilen olumlu tepkilerdir.
Aldığımıza karşı verdiğimiz oranın yüksekliğidir.
İstikbale hazırlanmaktır.
Arzu edilen şeye sahip olmaktır.
Zeka kabiliyetinin ürünüdür.
Öğrenmektir.
Planlı ezberlemedir.
Üstünlüğe mutluluğa götüren motivdir.
Planlı dürüst ve istekli çalışmadır.
Çalışmanın yetenekle ilgili sonucudur.
Bilmediğim şeyi inceledikten sonra ona ait bilgim olmasıdır.
BAŞARILI ÖĞRENCİ NASIL BELLİ OLUR.
Başarılı öğrenci geveze değildir. Az ve öz konuşur yerinde konuşur. Planlı çalışır. Görev sorumluluğu vardır. Derslere daima hazır girer sınavlarda olumlu not alır. Kimseyi kıskanmaz.