Öğrenciler, üniversiteleri tanıdıktan sonra seçmeli
Uzmanlar, öğrencilere tercih yaparken gitmek istedikleri üniversiteleri; eğitimi, öğretim üyesi sayısı, öğrenim sonunda iş bulma imkanı ve barınma gibi bütün yönleriyle dikkate almalarını öneriyor.
Öğrenci Seçme Sınavı’nın açıklanmasının ardından öğrenciler tercihlerini yapmaya başladı. FEM Dersaneleri Rehberlik Sorumlusu Ülkü Kardıç, öğrencilere tercih yapmadan önce üniversiteleri bütün yönleri ile tanımalarını önerdi. Kardıç, bir üniversitedeki eğitim sistemi, öğretim üyesi sayısını, sınıf mevcutlarını, mezunların iş bulma durumu gibi konuların ayrıntılı bir şekilde öğrenilmesi gerektiğini kaydetti. Kardıç, öğrencinin kendi istediği mesleği seçmesinin önemli olduğunu ifade ederek, “Öğrenci kendi sevebileceği mesleği seçmeli” dedi. Kardıç, ailenin ve çevrenin baskısı ile öğrencinin istemediği bölümleri tercih edebileceğinin altını çizerek, “Anne–babalar geçmiş özlemlerine göre davranabiliyorlar veya çocuklarında olmasını istedikleri meslekleri onlara empoze ediyorlar.” şeklinde konuştu. Örnek olarak bir baba kendisi doktor olmayı isteyip de olamamışsa “oğlum doktor olacak” ifadeleriyle psikolojik baskı oluşturuyor. Mühendis olmak isteyen öğrenci, tıp fakültesine gitmek zorunda kalıyor.
Psikolog Prof. Dr. Özcan Köknel de meslek seçiminin sağlıklı yapılabilmesi için aile ve diğer çevrenin etkilerinden uzak bir ortam oluşturulmasına dikkat çekiyor. Prof. Dr. Köknel, “Böylece seçilen iş ya da öğrenim hayatı çeşitli tedirginlik ve çatışmalara neden olmaz. İnsanların bir bölümü başka bir meslekte olmamanın üzüntüsü içinde ömür boyu yakınıp durur.” diyor. Prof. Dr. Köknel, yanlış yapılan bir meslek seçiminin kişinin tüm iş hayatını etkilediğini belirterek, bu durumda iş, aile ve mesleğin olumsuz etkileneceğini vurguladı. Köknel dolayısıyla, “Toplumun çalışma düzenini, bireyin günlük yaşamını, geleceğini olumsuz etkiler.” şeklinde konuşuyor.
Kardıç’ın dikkat çektiği bir diğer nokta, adayın aldığı puana göre, girebileceği yeri ‘popüler bölüm’ diye seçmemesi. Bir dönem kimya mühendisliği, uçak mühendisliği çok yazıldı. Şimdi ise işletme ve iktisat bölümlerini tercih edenler çoğunlukta. Bu tür yığılmalar, mezuniyet sonrasında iş bulma imkanlarını kısıtlıyor. Kardıç bu noktada, “Tercih, geleceğinize yön veren hayati bir karardır. Herhangi bir yeri kazanmış olmak değil. İleriki hayat süresidir ve mezun olduğunuz meslekten iş bulmanızdır.” uyarısında bulunuyor.
Özel bir Tv kanalında yayınlanan ‘Deli Yürek’ dizisinin baş kahramanı ‘Miroğlu’nu canlandıran, Kenan İmirzalıoğlu Yıldız Teknik Üniversitesi’nde okuyor. Sayısal bir bölümde okumak isteyen İmirzalıoğlu, bu üniversiteyi 7’nci tercihle kazanmış. İmirzalıoğlu, üniversite adayı öğrencilere mutlaka sevecekleri ve yeteneklerini ortaya dökebilecekleri bir meslek seçmelerini öneriyor. Eğitim Servisi