Haziran-Temmuz aylarında on-line olarak düzenlenen ankette öğretmenlere unvanı, branşı, meslek içi eğitim ihtiyacını belirlemeye yönelik mesleki gelişim konuları, dil eğitimleri, bilişim teknolojisi alanı konuları, kişisel gelişim konuları soruldu. Katılımcıların yüzde 45'ini kadın, yüzde 55'ini erkekler oluşturdu.
Görev yaptığı okul türü sorulan öğretmenlerin yüzde 74,15'i ilköğretim okulunda, geriye kalanlar ise diğer okullarda görev yaptığını belirtti.
Öğretmenlerin branşlarına bakıldığında sınıf öğretmenliği yüzde 42,58 ile başı çekerken, bu branşı yüzde 5,52 ile İngilizce, yüzde 4,46 ile Türkçe, yüzde 4,28 ile okul öncesi öğretmenliği takip etti.
Ankete katılanların yüzde 37,83'ü il merkezinde, yüzde 40,29'u ilçe merkezinde, yüzde 21,88'i ise köy-kasabada çalıştığını ifade etti.
Katılımcıların yarıya yakını (yüzde 43,94), mesleki gelişim için nelere ihtiyacı duyduklarına ilişkin soruya ''öğretim teknolojileri ve materyal geliştirmeyi'' yerleştirdi.
Öğretmenlerin yüzde 36'sı ise ''sınıfta ilk ders, sınıf içi davranışlar, öğrenci davranışlarını etkileyen etmenler'' konularında eğitim ihtiyacı duyduğu görüşünü bildirdi.
Öğretmenlerin yüzde 34'ü de ''rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri, yeni gelişmeler ve araştırmalar, sınav kaygısıyla baş etme yolları'' konularında hizmet içi eğitim ihtiyacını vurguladı. ''Özel öğretim yöntemleri'' eğitimi almak isteyen öğretmenlerin oranı ise yüzde 33 olarak belirlendi.
''Gelişim psikolojisi'' konusunda eğitime ihtiyaç duyan katılımcıların oranı yüzde 29'da kalırken, bu seçeneği işaretleyenler, gelişimi etkileyen faktörler, gelişim kuramları, gelişim psikolojisi alanındaki son gelişmeler ve araştırmalara ilişkin ayrıntılı bilgi sahibi olmak istediğini belirtti.
Öğretmenlerin yüzde 25'i de ''öğrenme öğretme kuram ve yaklaşımları'', yüzde 21'i ''ölçme ve değerlendirme'', yüzde 19,7'si ise ''program geliştirme ve öğretim'' konularında mesleki gelişime ihtiyaç duyduklarını ortaya koydu.
-En çok İngilizce öğrenmek ve Türkçeyi etkin kullanmak istiyorlar-
Ankette katılımcılara ihtiyaç duydukları dil eğitimine yönelik sorular da soruldu. Öğretmenlerin yarıdan fazlası (yüzde 66,6) en çok İngilizce öğrenmek, yüzde 33,2'si de Türkçeyi etkin kullanmak istiyor.
Öğretmenlerin öğrenmek istediği diğer diller ise yüzde 15,20 ile Arapça, yüzde 15,09 ile Almanca, yüzde 8,32 ile Fransızca, yüzde 6,15 ile Rusça, yüzde 5,06 ile Çince, yüzde 4,82 ile İspanyolca, yüzde 4,54 ile İtalyanca ve yüzde 3,29 ile Japonca olarak sıralandı.