Öğretmen Nasıl Giyinmeli?

Çevrimdışı hakkı yenmiş

  • Uzman Üye
  • *****
  • 915
  • 669
  • 915
  • 669
# 23 Mar 2010 21:56:27
Öğretmen Nasıl Giyinmeli?

Giyim- kuşam ( kılık-kıyafet) bir kültürdür ve insanları diğer canlılardan ayıran önemli özelliklerden biridir. Giyim-kuşam ayrıca, toplumda kişiler arası statünün de bir göstergesidir.
“ Giyim- kuşam, bireyin sözleri ve bedeni kadar, beğenilerini, o anda içinde bulunduğu ruhsal durumu, karşısındakilere verdiği önemi ve değeri yansıtır.
İnsanın başka insanların karşısına mümkün olduğu kadar temiz, düzenli, bakımlı ve iyi giyimli olarak çıkması; yani insanın kendine bakması, kendisine ve çevresine olan saygısının bir göstergesi olarak düşünülmektedir. Kendi bakımına ve dış görünüşüne hangi nedenle olursa olsun özen göstermeyen bir kişiye, başkalarından da kendisine saygı beklemiyor anlamı verebilir.” (1)
Toplumumuzda bazı insanlar nasıl giyindiğinizin size özgü bir imaj olduğunu savunmaktadır. Giyim-kuşam, oluşturmak istediğiniz kişisel imajınızın önemli bir parçasıdır. Çünkü insanlar daha çok gördüklerine inanırlar. “Birbirleriyle ilk kez karşılaşan insanlar, daha hiç konuşmadan duruşları, kıyafetleri, aksesuarları vb. gibi dış özellikleriyle kendileri hakkında, karşısındakilere çok önemli mesajlar verirler. Konu üzerinde yapılan araştırmalara göre, insanlar birbirleriyle ilk kez karşılaştıklarında % 90’ı ilk birkaç dakika içinde daha çok görünüşe (fiziksel özelliklere, giydiği kıyafete, saç kesimine...) dayanan bir yargıya varırlar.”(2) Bu nedenle toplumda belirli bir statüye sahip olan öğretmenler – ki her zaman temsil makamındadırlar. Öğretmenin fert üzerindeki etkisi, anne-baba ve toplumun diğer fertlerinin etkisinden kat kat üstündür. Anneyi, babayı ve diğer meslek gruplarına mensup kişileri de yetiştiren, yoğuran ve şekillendiren öğretmendir. Öğretmen doğumundan ölümüne kadar hayatı şekillendiren kudsi bir üstaddır.- giyim kuşam konusunda da titiz davranmalı ve mesleklerine uygun giyinmelidirler. Kıyafetlerinin tarzları, renkleri ve kullandıkları aksesuarlar temsil ettikleri öğretmenlik mesleğine uygun olmalıdır. Dolayısıyla, uygun bir giyim tarzı, hem kendisine, hem mesleğine hem de ileride toplumu şekillendirecek olan öğrencilerine gösterilen özen demektir.

-İlk İzlenim-

İnsan beden ve ruhtan oluşan bir varlıktır. Onun fıtratında çeşitli duygular ve birtakım ruhi özellikler vardır. Gördüğüne göre hükmetme ve kendi bakış zaviyesinden gördüğünü şuuraltına yerleştirme özelliği vardır. İlk öğretmenlerimizi hayatımızın her döneminde iyi ya da kötü yönleriyle hatırlamışızdır. “ İşte, falan tarihteki , falan dersin öğretmeninin taktığı o ilginç kravat hala gözlerimin önünde.” gibi cümlelerle öğretmenlerimizin daha çok, davranış şekillerini ve kıyafet seçimlerini hatırlarız.
Öğretmen sınıfa girdiği zaman bıraktığı olumlu ya da olumsuz ilk izlenimlerin zihnimizden uzun süre silinmediğine şahit oluruz. “Genel kabul görmüş bir kurala göre ilk izlenimler, kişinin nasıl göründüğü ile ilgili bir mantık çerçevesinin oluşturulmasına ve daha sonra da elde edilen verilerle bu çerçevenin doldurulması ya da tümden değiştirilmesine dayanmaktadır.” (3)
Genel olarak, öğrencilerle aramızda ilk ilişkilerin kurulmasında öncelikle görünüş, ikinci olarak ses tonu ve üçüncü olarak da söylediğimiz sözler önem taşımaktadır. Unutmayın ki, çocukların karşısına çıkarken bıraktığımız ilk izlenimi oluşturmak için ikinci bir şansımız asla ve asla olmayacaktır.

-Öğrenci Dikkatli Bir Gözlemcidir-

Başarılı olmanın bir çok yolu vardır. Bunlardan bir tanesi de, giyim tarzınız ile sınıfta pozitif bir imaj oluşturmaktır. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Sungur Kılıç, öğretmenliğe başladığı ilk yılı şöyle değerlendiriyor: “ Öğretmenlikteki ilk maaşımla kendime kaliteli bir takım elbise almıştım. Yaklaşık beş ay sonra sınıfta dersimi anlatırken bir öğrencimin bana dikkatlice baktığını fark ettim. Yanına yaklaşıp yavaş bir ses tonuyla sordum,” Hayrola Ahmet, bir şey mi var?” Ahmet biraz mahcup; ama yüksek bir sesle, “ Hocam, kıyafet seçiminize hayranım, kravatınızın rengi ile gömleğinizin düğmesinin deseninin bile aynı olmasına dikkat ediyorsunuz.” dedi. Bu sözleri duyunca şok olmuştum. Çünkü üzerimdeki gömleği alalı beş ay olmuştu; ama Ahmet söyleyene kadar düğmesinin renkli olduğunu fark etmemiştim. Beş aydır giymeme rağmen, gömleğin düğmesini beyaz biliyordum.”

-Kıyafet Seçiminde Nelere Dikkat Etmeliyiz-

“Günümüzde giyim konusunda öğretmenlerimizin, temiz ve aşırıya kaçmayan biçimdeki giyim-kuşamları, çevresine ve özellikle öğrencilerine olan saygısının bir göstergesidir.”(4) Bir eğitimcinin kıyafet seçerken dikkat etmesi gereken birkaç ipucunu şöyle sıralayabiliriz:

ü İnsanlar, karşılarındakinin yeteneklerini öğrenmeye zaman harcamadan sadece giyimleriyle de onları değerlendirmektedir. Konumumuza uygun kıyafeti seçmek en önemlisidir. Bir öğretmen için ani bir kararla kıyafet almak iyi olmayabilir. Ucuzluktan ve rastgele alacağımız onlarca kıyafet yerine, kaliteli ve iyi seçilmiş bir kaç tane takım elbise daha iyi görünmemizi sağlayacaktır.
ü Bir öğretmen kıyafetinin bakımına da özen göstermelidir. Ütüsüz, buruşuk, yıpranmış bir kıyafetle öğrencinin karşısına çıkmak iyi olmayacaktır. Kıyafetimizin bakımını iyi yapmak zorundayız. Bakım için neler yapabiliriz:
· Kıyafetimizi, okulda öğretmenler odasında ya da evde mutlaka askıya asmalıyız.
· Geceleri ceplerimizi mutlaka boşaltmalıyız. Hele hele tebeşir ve benzeri eşyaları ceplerimizin yanına bile yaklaştırmamalıyız. Mümkünse derse girerken sınıfta ceket yerine önlük giymeliyiz.
· Kıyafetlerimizi düzenli olarak temizletmeliyiz.
· Kış aylarında şemsiye kullanmayı ihmal etmemeliyiz. Yağmurda ıslanan bir takım elbise bozulur ve hiç de iyi bir görüntü vermez.
· Ütüyü asla ve asla kıyafetimizle doğrudan temas ettirmemeliyiz. Parlayan bir pantolon ve ceketle öğrencinin karşısına çıkmak doğru olmaz.
· Birkaç tane değişik renk ve desende kravat almalıyız. Bir hafta boyunca aynı kravatı takmamalıyız.(Kırmızı kravat bir çok takımı açar)
· Öğretmenler, meslekleri gereği ayakta çok kaldıkları için ayakkabıları çabuk deforme olur. Mutlaka ayakkabı kalıbı kullanılmalıdır. Ayakkabıların koyu renk (Siyah her takıma uyar) ve boyalı olmasına dikkat etmelidir.(5)

ü Okulda ciddi bir giyim tarzı olan takımlar tercih edilmektedir. Modayı takip etmek gibi bir düşünceye kapılmayın. Bazı kıyafetleri öğretmenlerin giymesini hem öğrenciler, hem de veliler yadırgamaktadır. Koyu renk (Lacivert, siyah, gri , kahverengi ve tonları ) bir öğretmenin tercih edeceği renklerdir. Özellikle bayan öğretmenler çok cafcaflı renklerden kaçınmalı sadeliği tercih etmelidir. Modanın ömrü çok kısadır. Bir öğretmen aldığı iş kıyafetini birkaç yıl giyebilmelidir.
ü Kıyafetleri satın almadan önce mutlaka üzerinizde denemelisiniz. Yakışıp yakışmadığına, rengin doğru olup olmadığına ancak siz karar verebilirsiniz. Satıcılar her zaman mallarını satmak isterler. Onların sözlerini dinlemek ama güvenmemek gerekir.
ü Dar kıyafetler bir öğretmen için çok iticidir. Kıyafetlerin içinde rahat hareket edilmelidir. Vücudunuzu çok sıkan ve teninizi belli eden kıyafetlerden sakınmalısınız. Yoksa teneffüste sizin sınıftaki rahatsız hareketlerinizi taklit eden öğrencilerle karşılaşabilirsiniz. Özellikle bayan öğretmenler giydikleri pantolonların koyu renk olmasına ve dar olmamasına özen göstermelidir. Yüksek topuklu ayakkabıyı partilerde ve davetlerde giyebilirsiniz ama sınıfta giymenizin iyi olmayacağını bilmelisiniz.
ü Alacağınız kıyafetlerde renk uyumu olmasına özen gösterin. Eğer gömlek alacaksanız evdeki ceket ve pantolonlarınıza uygun olmasına dikkat edin.
ü Takı konusunda da duyarlı olun. Öğrencilerin karşısında sade olmak her zaman faydalıdır. Erkekler için, saat ve alyans takı olarak yeterlidir. Bayanlar da küpe , yüzük ve bilezik gibi takılarda olabildiğince sade olanları tercih etmelidir. Bayan öğretmenler sınıfa lolipop şekerleri gibi rengarenk girmemelidir.
ü Bir öğretmen mutlaka çanta kullanacaktır. Çantanızın siyah ya da koyu kahverengi deri olmasına ve içinin tıkabasa dolu olmamasına özen gösterin. Evinizden kitap getirmek zorundaysanız bunu aşama aşama yapın ve bazı dokümanlarınızı çift temin edin. Birini okuldaki dolapta birini de evde bulundurun. Çantanızın yük vagonu görevi görmesine izin vermeyin. Bayan öğretmenler, boncuklu, süslü püslü çantaları özel hayatınızda kullanabilirsiniz. Ancak okulda daha sade olmanız gerektiğini bilmelisiniz.
ü Bir öğretmen için saç görünümü çok önemlidir. Erkek öğretmenlerin saçları kısa, iyi kesilmiş ve bakımlı olmalıdır.(Kepekli olmamalı.) Bayan öğretmenler ise vahşi ve dağınık saç stilinden sakınmalıdır. Saçınızı bakımlı tutmaya ve eğer uzunsa arkadan bağlamaya çalışın. Her ay saçınızı boyayarak eşinize ait bir boyacı dükkanı olduğunu ortaya çıkarmayın.
Öğretmen için Orhan Hançerlioğlu,” okulda, öğrencilere ders vermeyi, öğretmeyi meslek edinmiş kişi.” tarifini yapıyor. Öğretmeyi, anlatmayı, hal ve hareketleriyle örnek olmayı meslek edinmiş bir kişi giyim- kuşamına da çok dikkat etmelidir. Unutmamalıdır ki, özensiz giyinen kadınların sorunu vardır; özensiz giyinen erkekler ise bakıma muhtaç kişilerdir. Bizim öğretmenlerimiz her zaman özenli giyinmek zorundadır

Çevrimdışı elif_

  • Çalışkan Üye
  • ***
  • 67
  • 35
  • 67
  • 35
# 23 Mar 2010 21:57:26
Evet bayanlar giyim kuşamlarına biraz daha dikkat ediyor sizce bu kötü birşey mi??Bence bir bayan her zaman temiz ve şık olmalı..Tabiki bulunduğu çevrenin ortamına ayak uydurmalı ve kendi küçük düşürecek kıyafetlerden kaçınmalı...Şu bir gerçekki kişinin dış görünüşü onun kişiliği hakkında fikir verir...
Bizim maaşlarımızda temiz ve şık giyinmemize yetecek kadar bunuda unutmayalım...

Çevrimdışı Nurs

  • Çalışkan Üye
  • ***
  • 76
  • 64
  • 76
  • 64
# 23 Mar 2010 22:02:03
EdepLi olsun Kafi...

Çevrimdışı sevde5

  • Uzman Üye
  • *****
  • 2.377
  • 6.716
  • 2.377
  • 6.716
# 23 Mar 2010 22:04:52
bulunduğu ortama uygun çok dikkat çekmeyen aykırı olmayan her kıyafet uygundur...

Çevrimdışı 33kalemdar

  • Bilge Üye
  • *****
  • 2.450
  • 5.166
  • 2.450
  • 5.166
# 23 Mar 2010 22:07:13
öğrencilerine ve yaşadığı çevreye örnek olacak tertipli ibr giyim tarzına sahip olmalı bence öğretmen

Çevrimdışı hakkı yenmiş

  • Uzman Üye
  • *****
  • 915
  • 669
  • 915
  • 669
# 23 Mar 2010 22:07:57
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
bulunduğu ortama uygun çok dikkat çekmeyen aykırı olmayan her kıyafet uygundur...
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
EdepLi olsun Kafi...
hocalarım sizler çok iyi ifade etmişsiniz.teşekkürler

Çevrimdışı elif_

  • Çalışkan Üye
  • ***
  • 67
  • 35
  • 67
  • 35
# 23 Mar 2010 22:09:04
Tabikide edepli olsun..Edepli ve şık olsun:)

Çevrimdışı tarıköğretmen

  • Uzman Üye
  • *****
  • 930
  • 1.354
  • Biyoloji Öğretmeni
  • 930
  • 1.354
  • Biyoloji Öğretmeni
# 23 Mar 2010 22:13:21
kılık kıyafet yönetmeliğine uygun, örnek ve saygı uyandıracak bir çok bay ve bayan öğretmenimiz var ve bu yorumumda onları tenzih ediyorum.

bir kere erkek öğretmenlerimiz takım elbise giyecek ki ben sevmiyorum ama devlet memuru olduğum için giymek zorundayım. önlük giyiyorum rahat ediyorum.

öyle giyinen erkek öğretmenlerimiz var ki uyumsuz gömlek, kravat, takım vs. bir bankaya gidiyorum ve ya bir başka kuruma, kötü giyinmiş meslektaşlarımdan utanıyorum.  yada bir takımı iyice eskitene kadar başka takımla göremiyoruz.

gelelim bayan öğretmenlerimize, onların giyim yelpazesi daha geniş olduğu muhakkak. onlar dan bu genişliği istismar ederek istediği gibi bayaa var. ben burada baltayı biraz rahat giyinen orası, burası görünen yada iyice belli olan öğretmenler olduğunu gördüm ve bu durumdan çok rahatsızım. bu tip giyinen öğretmenler erkek öğrencilerin ve öğretmenlerin gözünde bir cinsel obje olabileceklerini hiç düşünmezler mi? eteğini katlayarak kısaltan kız öğrencilere çıkışırken, bayan öğretmenlerin biraz daha dikkatli giyinmelerini tavsiye ederim.

Çevrimdışı mehraba

  • Çalışkan Üye
  • ***
  • 140
  • 40
  • 140
  • 40
# 23 Mar 2010 22:18:40
Birleştirilmiş sınıflı köy okulundayım, yollar yağmurda vs hep çamur oluyor, yazın ise tozdan bir. Boyanan ayakkabı aynı gün bembeyaz oluyor, elbiselerde toz ve çamur içinde kalıyor.

Bu büyük bir sorun bizim için.  Ayakkabı boyamaktan ve pantol silmekten yorulduk.

Çevrimdışı bayramdundar21

  • Çalışkan Üye
  • ***
  • 33
  • 83
  • 3. Sınıf Öğretmeni
  • 33
  • 83
  • 3. Sınıf Öğretmeni
# 23 Mar 2010 22:23:48
arkadaşlar erkek öğretmenlere ceket şart mı?Acaba gömlek ve kravat yetiyormu?Bilgisi olan arkadaşlara...

Çevrimdışı baba_can

  • Uzman Üye
  • *****
  • 2.492
  • 4.784
  • 2.492
  • 4.784
# 23 Mar 2010 22:25:41
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
arkadaşlar erkek öğretmenlere ceket şart mı?Acaba gömlek ve kravat yetiyormu?Bilgisi olan arkadaşlara...

Yazlık uygulama ile ilgili resmi yazı gelmedi.Cekete devam.

Çevrimdışı yenibetşe

  • Uzman Üye
  • *****
  • 3.338
  • 3.551
  • 3.338
  • 3.551
# 23 Mar 2010 22:29:39
Yazlık uygulama 15 mayıs gibi başlıyor.Bu sene havalar daha erken ısınacak gibi sanki.

Çevrimdışı mustafasaglam

  • Uzman Üye
  • *****
  • 522
  • 4.099
  • 3. Sınıf Öğretmeni
  • 522
  • 4.099
  • 3. Sınıf Öğretmeni
# 23 Mar 2010 22:34:32
Öğretmenler de dahil kamuda çalışanların, çalışma saatlerinde, çalıştıkları yerlerde nasıl giyinecekleri, 12 Eylül ürünü bir yönetmelik olan (Yasa değil) Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik ile belirlenmiştir. Yürürlükte olduğu sürece bu yönetmelik hükümlerine -istemesek de- uymak durumundayız. Ama bu demek değil ki, bu yönetmelik gereklilik yönünden tartışılmayacak, veya maddelerinde çalışanlardan istenenler yönünden tartışılmayacak, veya uygulamalar sırasında çifte standart olup olmadığı yönünden tartışılmayacak... Veyaları daha da çoğaltabiliriz.
İlk yıllarında daha katı olan bu yönetmeliğin bazı maddeleri bu tartışmaların ve tepkilerin sonucunda biraz daha yumuşatıldı. Gönül istiyor ki zamanla tamamen kaldırılır, Türkiye bu yönetmeliğe ihtiyaç duymayacak sosyal ve kültürel gelişmeleri yakalar.
Ancak, yönetmelik kaldırıldığında ne olur? Valla neler olur neler... Tıpkı şimdiye kadar yazılmış olan yorumlardaki farklılıklar gibi tam bir kılık kıyafet farklılıkları (cümbüşü) olur. Olmasın mı? Olsun tabi... Farklılıklarımız zenginliğimiz değil mi.
Ancak, bir tarafta Nasreddin Hoca'ya "Ye kürküm ye." dedirten anlayış; diğer tarafta Mevlana'ya "Ne insanlar gördüm üzerinde elbise yok, ne elbiseler gördüm içinde insan yok." dedirten gözlemler...
Birbirine yakın tarihlerde ve yakın yerlerde yaşamış iki değerli tarihi kişiliğin bu tesbitleri... Ve, toplumumuzda, taa o günlerden gelen şekilcilik anlayışı... Bana katılır mısınız bilmiyorum ama duygularımız ve kişisel tercihimiz serbest kıyafetten yanayken, mantığımız yönetmelikten yana.
Almanya'da yurt dışı görev yapan bir arkadaşım anlatmıştı. İlk bir hafta takım elbise ve kravatla okula gitmiş. Okuldaki Alman öğretmenler, Türk öğretmenlere "Ahmet Beyin bir yakını falan mı ölmüş?" diye sormuşlar. Malum, onlar ya çok özel günlerde ya da yas günlerinde bizim yönetmeliğe uyuyorlar.
***
Öğretmen konuşmaları, tavır ve davranışları, duruşu, hele hele ilk etapta göze görünmesi dolayısıyla kıyafeti ile sürekli olarak öğrencilerin merceği altındadır. Öğrencilerimiz çok iyi gözlemcilerdir ve bizi model alırlar. Hareketlerimizle, konuşmalarımızla, duruşumuzla onların gözünde uluşturduğumuz olumlu kişiliği kıyafetimizle de pekiştirmeliyiz. Kıyafet tercihi yaparken bir misyonumuz olduğunu unutmamalıyız.

Çevrimdışı zeynepöğretmen2

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 232
  • 113
  • 232
  • 113
# 23 Mar 2010 22:36:43
ilk yılımın başında köyde oldugum için yönetmelikte de kadife pantolan yasak mı diil mi bilmiorum ki hala bilmiyorum. Yeşil kadıfe pantolon üstünde de mor body vardı :) ilçeden ziyarete gelidler ani oldu .. Sonra toplantıda yeşil eşofman giyen hocalar var köyde demişti bana dedı galiba :))

Çevrimdışı hakkı yenmiş

  • Uzman Üye
  • *****
  • 915
  • 669
  • 915
  • 669
# 23 Mar 2010 22:40:15
sıcaklardan dolayı ceket giymesek kıyamet mi kopar?

 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK