Öğretmen Nasıl Giyinmeli?
Giyim- kuşam ( kılık-kıyafet) bir kültürdür ve insanları diğer canlılardan ayıran önemli özelliklerden biridir. Giyim-kuşam ayrıca, toplumda kişiler arası statünün de bir göstergesidir.
“ Giyim- kuşam, bireyin sözleri ve bedeni kadar, beğenilerini, o anda içinde bulunduğu ruhsal durumu, karşısındakilere verdiği önemi ve değeri yansıtır.
İnsanın başka insanların karşısına mümkün olduğu kadar temiz, düzenli, bakımlı ve iyi giyimli olarak çıkması; yani insanın kendine bakması, kendisine ve çevresine olan saygısının bir göstergesi olarak düşünülmektedir. Kendi bakımına ve dış görünüşüne hangi nedenle olursa olsun özen göstermeyen bir kişiye, başkalarından da kendisine saygı beklemiyor anlamı verebilir.” (1)
Toplumumuzda bazı insanlar nasıl giyindiğinizin size özgü bir imaj olduğunu savunmaktadır. Giyim-kuşam, oluşturmak istediğiniz kişisel imajınızın önemli bir parçasıdır. Çünkü insanlar daha çok gördüklerine inanırlar. “Birbirleriyle ilk kez karşılaşan insanlar, daha hiç konuşmadan duruşları, kıyafetleri, aksesuarları vb. gibi dış özellikleriyle kendileri hakkında, karşısındakilere çok önemli mesajlar verirler. Konu üzerinde yapılan araştırmalara göre, insanlar birbirleriyle ilk kez karşılaştıklarında % 90’ı ilk birkaç dakika içinde daha çok görünüşe (fiziksel özelliklere, giydiği kıyafete, saç kesimine...) dayanan bir yargıya varırlar.”(2) Bu nedenle toplumda belirli bir statüye sahip olan öğretmenler – ki her zaman temsil makamındadırlar. Öğretmenin fert üzerindeki etkisi, anne-baba ve toplumun diğer fertlerinin etkisinden kat kat üstündür. Anneyi, babayı ve diğer meslek gruplarına mensup kişileri de yetiştiren, yoğuran ve şekillendiren öğretmendir. Öğretmen doğumundan ölümüne kadar hayatı şekillendiren kudsi bir üstaddır.- giyim kuşam konusunda da titiz davranmalı ve mesleklerine uygun giyinmelidirler. Kıyafetlerinin tarzları, renkleri ve kullandıkları aksesuarlar temsil ettikleri öğretmenlik mesleğine uygun olmalıdır. Dolayısıyla, uygun bir giyim tarzı, hem kendisine, hem mesleğine hem de ileride toplumu şekillendirecek olan öğrencilerine gösterilen özen demektir.
-İlk İzlenim-
İnsan beden ve ruhtan oluşan bir varlıktır. Onun fıtratında çeşitli duygular ve birtakım ruhi özellikler vardır. Gördüğüne göre hükmetme ve kendi bakış zaviyesinden gördüğünü şuuraltına yerleştirme özelliği vardır. İlk öğretmenlerimizi hayatımızın her döneminde iyi ya da kötü yönleriyle hatırlamışızdır. “ İşte, falan tarihteki , falan dersin öğretmeninin taktığı o ilginç kravat hala gözlerimin önünde.” gibi cümlelerle öğretmenlerimizin daha çok, davranış şekillerini ve kıyafet seçimlerini hatırlarız.
Öğretmen sınıfa girdiği zaman bıraktığı olumlu ya da olumsuz ilk izlenimlerin zihnimizden uzun süre silinmediğine şahit oluruz. “Genel kabul görmüş bir kurala göre ilk izlenimler, kişinin nasıl göründüğü ile ilgili bir mantık çerçevesinin oluşturulmasına ve daha sonra da elde edilen verilerle bu çerçevenin doldurulması ya da tümden değiştirilmesine dayanmaktadır.” (3)
Genel olarak, öğrencilerle aramızda ilk ilişkilerin kurulmasında öncelikle görünüş, ikinci olarak ses tonu ve üçüncü olarak da söylediğimiz sözler önem taşımaktadır. Unutmayın ki, çocukların karşısına çıkarken bıraktığımız ilk izlenimi oluşturmak için ikinci bir şansımız asla ve asla olmayacaktır.
-Öğrenci Dikkatli Bir Gözlemcidir-
Başarılı olmanın bir çok yolu vardır. Bunlardan bir tanesi de, giyim tarzınız ile sınıfta pozitif bir imaj oluşturmaktır. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Sungur Kılıç, öğretmenliğe başladığı ilk yılı şöyle değerlendiriyor: “ Öğretmenlikteki ilk maaşımla kendime kaliteli bir takım elbise almıştım. Yaklaşık beş ay sonra sınıfta dersimi anlatırken bir öğrencimin bana dikkatlice baktığını fark ettim. Yanına yaklaşıp yavaş bir ses tonuyla sordum,” Hayrola Ahmet, bir şey mi var?” Ahmet biraz mahcup; ama yüksek bir sesle, “ Hocam, kıyafet seçiminize hayranım, kravatınızın rengi ile gömleğinizin düğmesinin deseninin bile aynı olmasına dikkat ediyorsunuz.” dedi. Bu sözleri duyunca şok olmuştum. Çünkü üzerimdeki gömleği alalı beş ay olmuştu; ama Ahmet söyleyene kadar düğmesinin renkli olduğunu fark etmemiştim. Beş aydır giymeme rağmen, gömleğin düğmesini beyaz biliyordum.”
-Kıyafet Seçiminde Nelere Dikkat Etmeliyiz-
“Günümüzde giyim konusunda öğretmenlerimizin, temiz ve aşırıya kaçmayan biçimdeki giyim-kuşamları, çevresine ve özellikle öğrencilerine olan saygısının bir göstergesidir.”(4) Bir eğitimcinin kıyafet seçerken dikkat etmesi gereken birkaç ipucunu şöyle sıralayabiliriz:
ü İnsanlar, karşılarındakinin yeteneklerini öğrenmeye zaman harcamadan sadece giyimleriyle de onları değerlendirmektedir. Konumumuza uygun kıyafeti seçmek en önemlisidir. Bir öğretmen için ani bir kararla kıyafet almak iyi olmayabilir. Ucuzluktan ve rastgele alacağımız onlarca kıyafet yerine, kaliteli ve iyi seçilmiş bir kaç tane takım elbise daha iyi görünmemizi sağlayacaktır.
ü Bir öğretmen kıyafetinin bakımına da özen göstermelidir. Ütüsüz, buruşuk, yıpranmış bir kıyafetle öğrencinin karşısına çıkmak iyi olmayacaktır. Kıyafetimizin bakımını iyi yapmak zorundayız. Bakım için neler yapabiliriz:
· Kıyafetimizi, okulda öğretmenler odasında ya da evde mutlaka askıya asmalıyız.
· Geceleri ceplerimizi mutlaka boşaltmalıyız. Hele hele tebeşir ve benzeri eşyaları ceplerimizin yanına bile yaklaştırmamalıyız. Mümkünse derse girerken sınıfta ceket yerine önlük giymeliyiz.
· Kıyafetlerimizi düzenli olarak temizletmeliyiz.
· Kış aylarında şemsiye kullanmayı ihmal etmemeliyiz. Yağmurda ıslanan bir takım elbise bozulur ve hiç de iyi bir görüntü vermez.
· Ütüyü asla ve asla kıyafetimizle doğrudan temas ettirmemeliyiz. Parlayan bir pantolon ve ceketle öğrencinin karşısına çıkmak doğru olmaz.
· Birkaç tane değişik renk ve desende kravat almalıyız. Bir hafta boyunca aynı kravatı takmamalıyız.(Kırmızı kravat bir çok takımı açar)
· Öğretmenler, meslekleri gereği ayakta çok kaldıkları için ayakkabıları çabuk deforme olur. Mutlaka ayakkabı kalıbı kullanılmalıdır. Ayakkabıların koyu renk (Siyah her takıma uyar) ve boyalı olmasına dikkat etmelidir.(5)
ü Okulda ciddi bir giyim tarzı olan takımlar tercih edilmektedir. Modayı takip etmek gibi bir düşünceye kapılmayın. Bazı kıyafetleri öğretmenlerin giymesini hem öğrenciler, hem de veliler yadırgamaktadır. Koyu renk (Lacivert, siyah, gri , kahverengi ve tonları ) bir öğretmenin tercih edeceği renklerdir. Özellikle bayan öğretmenler çok cafcaflı renklerden kaçınmalı sadeliği tercih etmelidir. Modanın ömrü çok kısadır. Bir öğretmen aldığı iş kıyafetini birkaç yıl giyebilmelidir.
ü Kıyafetleri satın almadan önce mutlaka üzerinizde denemelisiniz. Yakışıp yakışmadığına, rengin doğru olup olmadığına ancak siz karar verebilirsiniz. Satıcılar her zaman mallarını satmak isterler. Onların sözlerini dinlemek ama güvenmemek gerekir.
ü Dar kıyafetler bir öğretmen için çok iticidir. Kıyafetlerin içinde rahat hareket edilmelidir. Vücudunuzu çok sıkan ve teninizi belli eden kıyafetlerden sakınmalısınız. Yoksa teneffüste sizin sınıftaki rahatsız hareketlerinizi taklit eden öğrencilerle karşılaşabilirsiniz. Özellikle bayan öğretmenler giydikleri pantolonların koyu renk olmasına ve dar olmamasına özen göstermelidir. Yüksek topuklu ayakkabıyı partilerde ve davetlerde giyebilirsiniz ama sınıfta giymenizin iyi olmayacağını bilmelisiniz.
ü Alacağınız kıyafetlerde renk uyumu olmasına özen gösterin. Eğer gömlek alacaksanız evdeki ceket ve pantolonlarınıza uygun olmasına dikkat edin.
ü Takı konusunda da duyarlı olun. Öğrencilerin karşısında sade olmak her zaman faydalıdır. Erkekler için, saat ve alyans takı olarak yeterlidir. Bayanlar da küpe , yüzük ve bilezik gibi takılarda olabildiğince sade olanları tercih etmelidir. Bayan öğretmenler sınıfa lolipop şekerleri gibi rengarenk girmemelidir.
ü Bir öğretmen mutlaka çanta kullanacaktır. Çantanızın siyah ya da koyu kahverengi deri olmasına ve içinin tıkabasa dolu olmamasına özen gösterin. Evinizden kitap getirmek zorundaysanız bunu aşama aşama yapın ve bazı dokümanlarınızı çift temin edin. Birini okuldaki dolapta birini de evde bulundurun. Çantanızın yük vagonu görevi görmesine izin vermeyin. Bayan öğretmenler, boncuklu, süslü püslü çantaları özel hayatınızda kullanabilirsiniz. Ancak okulda daha sade olmanız gerektiğini bilmelisiniz.
ü Bir öğretmen için saç görünümü çok önemlidir. Erkek öğretmenlerin saçları kısa, iyi kesilmiş ve bakımlı olmalıdır.(Kepekli olmamalı.) Bayan öğretmenler ise vahşi ve dağınık saç stilinden sakınmalıdır. Saçınızı bakımlı tutmaya ve eğer uzunsa arkadan bağlamaya çalışın. Her ay saçınızı boyayarak eşinize ait bir boyacı dükkanı olduğunu ortaya çıkarmayın.
Öğretmen için Orhan Hançerlioğlu,” okulda, öğrencilere ders vermeyi, öğretmeyi meslek edinmiş kişi.” tarifini yapıyor. Öğretmeyi, anlatmayı, hal ve hareketleriyle örnek olmayı meslek edinmiş bir kişi giyim- kuşamına da çok dikkat etmelidir. Unutmamalıdır ki, özensiz giyinen kadınların sorunu vardır; özensiz giyinen erkekler ise bakıma muhtaç kişilerdir. Bizim öğretmenlerimiz her zaman özenli giyinmek zorundadır