.............................................. 2004-2005 eğitim-öğretim yılında ilköğretimprogramlarında büyük bir devrim gerçekleştirilerek "öğretmen merkezli" anlayıştan vazgeçilip "öğrenci merkezli" anlayışa geçilmiştir. Bu değişim dünyada bir trend olmuştur. Çünkü çağımz bilgi çağı olarak adlandırılmakta ve bilgiye erişim oldukça kolay olmaktadır. Bu da öğrenci merkezli anlayışı zorunlu hale getirmekteydi. ......................
S-aslan hocam buradaki büyük devrim gerçekleştirilerek sözüne katılmıyorum .Yapılandırmacılık ,çoklu zeka gibi kavramlar üzerine tartışmak lazım öncelike .
Yapılandırmacı öğrenme meydana gelebilmesi için öncelikle ve öncelikle "ön bilgilerin " olması gerekiyor . Bilgiye erişim konusu da böyle .Bizler hala program uygulayıcıları olarak bilgi nedir ile uğraşmak durumunda kalıyoruz. Bilgiye ihtiyaç olduğunda nasıl ulaşırız sorusuyla değil .Günümüz bilgi anlayışında artık hepimiz ihtiyaç duyduğumuz bilgilere erişmek isteriz.
Örneğin paralarımızda en yüksek 200 tl var .Ama içerikte milyonlar basamağına kadar öğretmek durumunda kalırız.Neden acaba ? Tamam ön bilgi olarak öğrensin ama bu bilgiyi 5 basamaklı bir sayı 7 basamaklı bir sayıyı nerede kullanıyoruz . Sadece derste öğretme amacıyla kullanılıyor .
Ya da yönler konusunda karınca yuvasından yön bulma . Tamam ön bilgi olarak bilsin ama bilmezse olmaz gibi yaklaşılıyor .
Bu örnekler çoğaltılabilir .Bir öğrencim sormuştu örneğin öğretmenim desteyi ve düzineyi nerede kullanıyoruz.
Okullar çocukları hayata hazırlayan yerler olmalı .
Şu anda değiştimi bilmiyorum ama ben üniversitede iken kimya dersi vardı . Periyodik cetvel kovalent bağlar v.b Şimdi anlıyorumki bu bilgiler hayatımın herhangi bir alanında işe yaramıyor .Sadece bulmacalarda çıkan sorularda işime yarıyor .
Bizler güzel konuşmasını bilen ,ihtiyaç duyduğu bilgiye nasıl ulaşı onun eğitim ortamını hazırlayan , güzel şiir okuyan ,genel kültürü iyi olan , sosyal aktiviteleri iyi olan sosyalleşmiş insanlar yetiştirmeliyiz, ama . Ama sınav işte .Başarı nedir ?
1 dakikada soruyu en doğru çözebilen mi ? Yoksa farklı alanlardada başarılı olabilceği alanlara yönlendirmek mi ? Ya da her insanın yapabileceklerini farketmelerini sağlamak ,farkındalık bilincini geliştirmek mi ?
Başarı nedir ? Bir öğrencinin dakikada okuduğu kelime sayısı mı ? yoksa okuduğunu anlaması ve yorumlaması mı ?
Öncelikler belirlenerek yetiştirme programları buna göre belilenmeli ve o doğrultuda projelendirilmiş eğitim anlayışına geçilmelidir.
Saygılarımla