BİR ANI
Ben yedi yaşında okula başladım.
İlk gün öğretmen bir oğlanı cetvelle dövdü; kıpır kıpır yerinde duramayan, bugünkü bilgiler çerçevesinde olsa, büyük bir olasılıkla hiperaktif tanısı konacak olan, Şükrü adında ufak bir oğlan çocuğu.
Çok korktum. Ertesi gün hastalandım. Sıtma oldum.
Sarhoş iğnecinin iğnesi sinire geldiği için sol bacağım kurudu, zayıfladı ve topal oldum. O yıl okula gidemedim.
Rahmetlik annem bacağıma aylarca sıcak kepek lapası sardı, geceler boyunca kan yürüsün diye o bacağımı ovdu. Ve ayağıma kan yürüdü, can geldi, dokuz ay sonra topal aksak, yine yürümeye başladım.
Ertesi yıl sekiz yaşında, korkarak okula gittim. Okulun ilk günü, güler yüzlü, sıcacık bakışlı bir öğretmen bizimle beraber çocuk şarkıları söyledi, "Aferin çocuklar, ne güzel söylediniz," dedi. Ve benim saçımı okşadı. Gözümün içine baktı, gülümsedi.
Son dersten sonra eve koşarak gittim, yolda coşkuyla şöyle bağırdığımı hatırlıyorum:"Ben okulumu seviyorum! Ben okulumu seviyorum!"
İki yıl sonra annem öldü. Okula gittiğimde yine aynı öğretmenim başımı okşadı, gözleri nemliydi.
Şimdi ben altmış bir yaşındayım. Ve bu satırları yazarken gözlerim nemli. Öğretmenimi özledim
Ne mutlu bana ki öğretmenimin sağlığında ona bu kitabımı armağan etme fırsatını buldum.
Öğretmenim Muazzez AKTOLGA, bu kitabı size sunabildiğim için mutluyum.
Sevgili öğretmenim, benim başımı yine okşayın. Yine gülerek bakın yüzüme. Yine beraber şarkı söyletin bize.
Sizin sevgi dolu sözlerinize ve takdir dolu bakışlarınıza hep ihtiyacım oldu; onların yeri başka.
Kimse öğretmen gibi bakamıyor, kimse öğretmen gibi sevemiyor, sizin sevginiz bir başka öğretmenim.
Doğan CÜCELOĞLU
Savaşçı adlı kitabından
Miami Üniversitesi Dokunma Araştırmaları Enstitüsü direktörü Tiffany Field'in anlattıkları dokunmanın beşikten mezara kadar hayatımızın her evresinde onarıcı etkilerinin olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Sokaklarda görmeye alıştığımız saldırganlığın çoğunun temelinde yeterince dokunulmamak var diyor Field. Öğrenciler ve öğretmenler arasındaki sırtını sıvazlamak başını okşamak gibi temaslar azaldıkça ,okullarda saldırgan davranışların arttığına dikkat çekiyor .Bu araştırmalar İsa a.s. ve Peygamber Efendimiz'in(asm)hastaları dokunmak suretiyle tedavi ettiğini hatırlatıyor.Dokunmanın ve baş sıvazlamanın olumlu etkileri ...(İnsan Güzeldir Senai Demirci)kitabından alıntıdır. O zaman arkadaşlar öğrencilerimizin başını okşamaya ve onları bir anne baba şefkatiyle sevmeye ...