Amerika da 32 milyon fakir diye kabul edilen insan var.Nüfusun yüzde 11'i.Soruyorum sizin bahsettiğiniz ülkeler de Almanya da ,Amerika da emisyona giren para miktarını bir araştırın.Karşılıksız para basarak ayakta duran ekonomiler bunlar.Avrupa Birliği denilen yapılanma Amerikanın karşılıksız para basma hegemonyasını baltalamak için kurulmuştur.Aynen Amerika gibi AB ülkeleri de karşılısız basılan euro üzerinden fonlanıyor.Yoksa şu pandemi döneminde o enflasyon oranlarını tutturamazlar.Okumaksa azıcık siz okuyun ve size dikte edileni değil gerçek doğruyu okuyun bir zahmet....
“Türk-İş'in araştırmasına göre, Ağustos’ta dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 927, yoksulluk sınırı ise 9 bin 533 lira oldu.”
“Türkiye'de ücretle çalışanların yüzde 17'si yaklaşık 3,3 milyon çalışan asgari ücretin altında bir ücretle çalışıyor. Asgari ücretin yarısından daha az ücretle çalışanlar ise 1 milyona yakın.”
Üstteki 2 veriye dikkatle bakın, Türkiye’de hala açlık sınırının da altında yaşayan milyonlar var, yoksulluk sınırına daha gelememişler bile…
ABD nin toplam nufusu 380 milyon ve 11 milyonu yoksul var diyorsunuz. Üstelik ABD sosyolojisi burada her daim ıskalanır, ABD işsizlik sorunu değil, işçi bulma sorunu vardır, dolayısıyla oradaki yoksulluk bir zorunluluk değil, coğunluğu bir tercihtir. Çalışmak istemeyen muazzam bir kitle mevcut orada.
Türkiye nin nufusu 80 milyon ve bu nufusun cok büyük bir bölümü açlık sınırının altında ve de yoksuldur! Ben bir öğretmen olarak yoksul sınıfındayım, varın gerisini siz düşünün.
“Tüketici Hakları Derneği'nin hesaplamalarına göre Türkiye'de 16 milyon kişi açlık, 50 milyon kişi yoksulluk yaşıyor. Aç ve yoksul sayısı 66 milyon kişiyi buluyor”
Pandemi öncesinde böyle değil miydi tablo? Elbette ki buna benzerdi sonuçlar…
Ülkeler kriz anlarında kendi toplumlarının krizden minimum etkilenmesi için ellerinden geleni yaptı, para basıp halklarını pandemi sürecinden en az şekilde etkilenmelerini sağladır, ABD de neredeyse her aileye her ay 1000 dolar yardım yapıldı, karantinada kapanan her dükkana pandemi öncesi gelirlerinin %70 i devlet tarafından ödendi hem Avrupa’da hem ABD de! Peki ülkemizde İBAN verilmek dışında ne yapıldı?
Nesnel bir analiz istiyorsanız pandemi öncesi koşulları da kıyaslayabilirsiniz, sonuç değişmeyecektir. Zira sanki pandemi öncesinde ABD-AB ile yarışıyorduk da, pandemi kaynaklı bu problemleri yaşıyoruz algısı gerçekçi değil, bu ülkedeki yoksullaşma çok daha öncesinden derinleşerek süreduruyor.
2019 a göre ülkelerin kişi başına düşen milli gelirine göre, ABD: 65 bin dolar, Almanya: 57 bin dolar, Türkiye: 9 bin dolar
Yine 2019 verilerine dünyada enflasyon oranı en yüksek 9. ülkeyiz, bizden daha fazla enflasyonu olan ülkeler Venezuella,Sudan,Ürdün, Libya gibi ülkeler var
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] 2020 yılında dolar karşısında para birimi en cok değer kaybettiği ülke Türkiye!
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] Ülkemin koşullarını nesnel analiz edip, dev aynasında görmekten imtina ederek, sorunları yanlışları tek tek tespit edip, bunlarla da yüzleşerek, hem insanca yaşam hakkımıza ulaşmak istiyor hem de yarına evlatlarımıza daha güzel daha müreffeh bir Türkiye bırakmak istiyorum. Fakat ilk şart, ideolojik saiklerle değil, dünyada kabul edilmiş nesnel-bilimsel veriler üzerinden analiz etmek!