2) Web sitemde yayınladığım Kesirlerle Dört işlem ve Sorumatik - 1 başlıklı çalışmalarımı tmurat öğretmenimizin yönlendirmeleri ile yaptım.
Bu çalışmalarımı yaparken şu hususun farkına vardım.
tmurat öğretmenim çalışmalarında, konuyu nasıl daha iyi öğretebilirİM düşüncesi ile hareket ediyor.
Ben ise çalışmalarımı yaparken öğrenci bu konuyu nasıl daha iyi anlar düşüncesinden hareket ile yapıyorum.
Öğretmenlerin genelinin tmurat öğretmenim ile aynı düşünce sistemini benimsediği kanaatindeyim.
Diğer bir deyişle öğretmenlerin geneli KONUYU NASIL DAHA İYİ ÖĞRETEBİLİRİM düşüncesi ile hareket etmektedir.
Bu düşünce sisteminin çok BENCİL bir düşünce olduğuna inanıyorum.
Bu şekilde hareket eden öğretmenler (+ anne ve babalar) öğrenciyi kendine bağIMlı hale getirmektedir.
Öncelikle eğitime olan katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim. Öğretmenlerin genelinin, konuyu nasıl öğretebilirim düşüncesinde olduğunu ve bunun da yanlış olduğunu ifede etmişsiniz.
Uygulanmakta olan eğitim yaklaşımına (yapılandırmacı yaklaşım) göre öğretmenini asıl işelvi öğretmek değil, öğrenme sürecinde öğrenciye yardımcı olmaktır. Kısaca öğretmen değil öğrenci merkezli bir yaklaım bu. Ben eğitim fakultesinde okurken henüz bu sistem gelmemişti. Eski ezberci sistem vardı. Hiç unutmam, dersin birinde öğretmenimiz mevcut eğitim sistemini eleştirmemizi istemizşi. Ben de ezberci bir sistem olduğunu ve öğrencinin pasif kaldığını ifade etmiştim. Nihayet hepimizin arzu ettiği sistem geldi. Ama sorunlar bitmedi. Sistemi uygulayacak kişiler öğretmenler olduğuna göre, onların eğitim felsefesi büyük önem arzediyor. Bu konuda ben sizin kadar karamsar düşünmüyorum. Öğretmenlerimizin büyük çoğunluğu sistemi benimsemiştir. Hatta eski sistemde bile öğrenciyi merkeze alan öğretmenler hep vardı. Yeni mezun olacaklar zaten yeni sisteme göre yetişiyor.
Öğrencierin kullandıkları çalışma kitapları da öğrenciyi merkeze alıyor. Yani öğretmenlerimizi bu şekilde bencillikle suçlamanın doğru değildir. Böyle söylemek haksızlık olur.
Yalnız yeni sistemi de iyi anlamak gerekiyor. Öğretmen öğrenciye hiç bir şey öğretmeyecek mi? Herşeyi öğrenci kendisi mi keşfedecek? Bu imkansızdır. Tabiki öğretmenlerin öğretmeleri gerekenler vardır. Mesala çocuğa keşfettirerek okuma yazma öğretebilir misiniz? Ya da çarpma işleminin kurallarını nasıl keşfettireceksiniz? Önemli olan, öğrenciyi öğrenme sürecinde aktif hale getirmektir. Buluş yoluyla öğrenme yönetiyle öğretilecek konular olduğu gibi öğretilemeyecek konular da vardır. Öğrenciye bilgiyi biz verirken bile onları düşünmeye sevketmeli, eleştirel bakış açısını kazandırmalı, yani bilgilerin doğruluklarını sorgulamasını ve mümkün mertebe bilgiyi kendilerinin keşfetmelerini sağlamalıyız o ayrı bir konu.