Ana Sayfa
Dosyalar
Forum
Haberler
Giriş yap
Üye ol
Şifremi unuttum
Egitimhane.Com
»
Genel Konular
»
Müze
»
Öğretmenliğin Altın Kuralları
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Öğretmenliğin Altın Kuralları
erdemc28
Uzman Üye
1.985
443
1.985
443
25 Tem 2007 18:44:37
Öğretmenliğin Altın Kuralları
1-İlk başta öğretmen mesleğini sevmelidir. Bununla birlikte mesleğini çok iyi bilmeli ve alanında söz sahibi olmalıdır.
2-Derslerin iyi bir şekilde işlenmesi, öğretmenin kendisini öğrencilere sevdirmesi açısından çok önemlidir. Ders yılına nasıl başlarsak öyle gider. Bu bakımdan sınıf içindeki hal ve hareketlerimizi çok iyi ayarlamalı ve öğrencilerle olan ilişkilerimizde araya belli bir mesafe koymalıyız.
3-Öğretmen önce dersin amacını ve önemini kavratmakla işe başlamalıdır. Öğrenci dersi öğrenmesi gerektiğine inanmalı. Çünkü insanın tabiatında men edildikleri ve ikna oldukları şeylere karşı bir meyil ve istek vardır. Bu bakımdan öğretmen mevzuları akla mantığa uygun gerekçe ve ölçüleriyle anlatmalıdır.
4-Öğretmen konuşurken usandırmamalıdır. Öğrenciye vermek istediklerini, az konuşarak fakat öz ve kapsamlı bir şekilde vermelidir. Lafı çok uzatarak öğrenciyi sıkmamalıdır.
5-Öğretmen, konuları öğrencilerin kabiliyet, karakter ve anlayış seviyelerine göre anlatmalı ve ona göre ilgi göstermelidir. Aksi halde öğrenciler “dersi anlamıyoruz” diye hem öğretmene hem de derse karşı tavır alabilir. Ayrıca öğretmen, önemli konuların üzerinde hassasiyetle durmalı, gerekli yerlerde tekrarlar yapmalıdır.
6-Öğretmen, geçen dersin genel bir tekrarını yapıp dikkatleri topladıktan sonra diğer konulara geçmelidir. Aksi halde öğrenciler derse tam motive olamadıklarından dolayı ilgisiz ve isteksiz olabilirler.
7-Eğer öğrencilerin dikkatleri dağılmış başka şeylerle meşgul oluyorlarsa öğrencilerde derse karşı aşk ve şevk uyandırmak gerekir. Böyle durumlarda derse biraz ara verilmelidir. Sınıfın genel durumuna göre toplumda sevilen insanlardan örnekler verilerek veya kısa fıkralar anlatarak öğrencilerin dikkatleri toplandıktan sonra derse devam edilmelidir. Tabiki burada zaman ve ölçüyü iyi ayarlamak öğretmene düşüyor.
8-Öğretmen derste gerektiği yerde espri yapmasını da bilmelidir. Ancak espri yapılırken ölçü kaçırılmamalıdır. Burada esprinin yeri yemekteki tuz gibi olmalıdır.
9-Eğer mümkünse dersler öğrencilerin bizzat aktif katılımlarıyla işlenmeli ve uygulamaya yönelik konulara ağırlık verilmelidir. Çünkü bu tür konular öğrenciler tarafından istenerek yapılmakta ve daha kalıcı olmaktadır. (soru-cevap, münazara, deney v.b)
10-Öğrencilere sert davranmak çok sakıncalıdır. Öyleyse öğretmen öğrencilerle münasebetini çok iyi ayarlamalı, olur olmaz şekilde kızmamalıdır. Bilhassa herkesin ortasında öğrencilerin onur ve izzetlerini rencide etmemeye azami gayret göstermelidir.
11-Öğretmen öğrencilere son derece sevgi, şefkat ve merhamet dolu bir alaka göstermeli, hal ve hatırlarını sormalı, dersleriyle ilgilenmeli ve onların maddi, manevi dertleriyle meşgul olmalıdır ki öğrenciler hocalarını sevsinler, öğütlerini tutup ona itaat etsinler.
12-Öğrenciler genelde sevdikleri şahısları örnek alırlar ve onlar gibi olmak isterler. Bu bakımdan öğretmen başkalarının yanında kendini arkadaşlarıyla hafif düşürecek gayri ciddi söz ve davranışlardan kaçınmalıdır.
emilii
Bilge Üye
1.578
1.599
1. Sınıf Öğretmeni
1.578
1.599
1. Sınıf Öğretmeni
#
25 Tem 2007 21:04:46
çok güzel yazmışsınız erdem öğretmenim. ben öğretmenlikteki ilk yılımı geride bıraktım ve bu yazdıklarınınzın hemen hepsini uygulamaya çalıştım ama başarılı olamadığımı düşünüyorum. birleştirilmiş sınıf olunca bildiğim herşeyi unuttum. hatta çoğu zaman çırpındıkça battığımı hissettim. şimdiden okul açılınca neler yapmalıyım diye kara kara düşünüyorum inşallah bu sene geçen seneki kadar zor olmaz. yazınızı indirdim ve sık sık okuyacağım daha iyi bir sene geçirmek için... teşekkür ederim
ayşegülaslanlı
Bilge Üye
2.591
2.110
4. Sınıf Öğretmeni
2.591
2.110
4. Sınıf Öğretmeni
#
26 Tem 2007 11:33:44
Bir de şu olabilir ben geç alıştım ama:
Öğretmen sıkıntısını derdini sınıf kapısının arkasında bırakıp derse girmelidir.
gnralg
Aktif Üye
23
39
23
39
#
26 Tem 2007 12:11:33
ayşegülaslanlı öğretmenime katılıyorum.Evimizdeki sorunlarımızı bir gömlek gibi çıkarıp evde bırakmalıyız.
Ben kendi çocuğumun öğretmeninden ne bekliyorsam öyle davranmaya çalışıyorum.Hepsinin sorunlarını dinleyip,aileleriyle görüşerek çözmeye çalışıyorum.Ailedeki en küçük sorun onların aydınlık yüzlerini bulutlandırıyor.Eğitimde aileyle yardımlaşmak çok önemli.Bunu gözardı etmemeliyiz.
deli5416
Aktif Üye
50
6
50
6
#
26 Tem 2007 21:42:17
bi hocam vardı 'çocuğunuzu emanet etmek istediğiniz öğretmen gibi olunuz.'derdi gnralg öğretmenimde bunu kastetmiş.yaptığınız yorumlar benim gibi aday öğretmenlere ışık tutucak hepinize sonsuz teşekkür....
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
Egitimhane.Com
»
Genel Konular
»
Müze
»
Öğretmenliğin Altın Kuralları
Giriş yap
Üye ol
Her Şeyi Ara
Dosya Ara
Forum Son 100 Konu
Genel Sohbet Günlüğü
Eğitimhaneliler, Üzüntülerimizi Burada Paylaşalım
Yeşil Pasaporta Kavuşmak İsteyenler
Bırakın Kalsın
Uzman Ve Başögretmenlik Süreci
Anlamlı Yazılar
Son Eklenen Dosyalar
5Th Grade English Test
10 Kasım Atatürk Rozetleri
4. Sınıf Fen Bilimleri 2. Ünite Değerlendirme Etkinliği
Belge Defteri
Standart Dosya
Şu an
1.329
kişi ve
50
üye var.
Aktif üyeler için tıklayınız.
Egitimhane.Com
©2006-2023
KVKK