Ana Sayfa
Dosyalar
Forum
Haberler
Giriş yap
Üye ol
Şifremi unuttum
Egitimhane.Com
»
Eğitim-Öğretim
»
Eğitim-Öğretim
»
Öğretmenlik - Bir Mesleğin Anatomisi
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Öğretmenlik - Bir Mesleğin Anatomisi
007jamesbond
Tecrübeli Üye
293
453
293
453
12 Mar 2012 21:33:32
Öğretmen ya da hoca bir bilim dalını, bir sanatı, bir tekniği veya belli bilgileri öğretmeyi kendisine meslek edinmiş kimsedir, bu mesleğede öğretmenlik denir.
Genel anlamda öğretmenlik öğretmenin görevi, meslek ise bir kimsenin geçimini sağlamak için yaptığı sürekli iş, sürekli uğraş demektir. Buna göre öğretmenlik mesleği denilince öğretmenin geçimini sağlamak için yaptığı sürekli öğretme işi veya sürekli öğretme görevi anlaşılır.
Bir yaşamsal etkinlik olgusu olan meslek, toplumsal, kültürel ve ekonomik yapının ve teknolojinin gerektirdiği bir iş bölümü sonucu ortaya çıkar. Meslekler, genellikle gelişmemiş toplumlarda görenekle babadan oğula veya anadan kıza geçer, az gelişkin toplumlarda usta çırak ilişkisiyle öğrenilir, gelişkin toplumlarda örgün eğitimle edinilir. Çağdaş toplumlarda ise belirli diploma gerektiren profesyonel bir uğraş niteliği kazanır. Bu olgu diğer çoğu meslekler gibi öğretmenlik mesleği için de geçerlidir.
Günümüzde öğretmenlik mesleği öğretmen olan kimseler tarafından yürütülür. Öğretmen, mesleği öğretmek olan kimsedir. Günümüzde öğretmen, öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği yeterlikleri kazandıran yüksek öğrenimi bitirerek aldığı diplomayla öğretmenlik yapma yetkisini elde etmiş olan kimsedir.
Dar anlamıyla öğretmenlik öncelikle öğretimcilik demektir. Ancak öğretmenlikte "öğretme' "göreviyle sınırlı kalınmaz, yetinilmez. Çünkü "öğretme" "eğitme" ile iç içe işler, gerçekleşir. Böylece öğretmenlik daha geniş bir anlam kazanır. Bu anlamda öğretmenlik eğitmenliği de kapsar, içerir. Öyleyse, geniş anlamıyla öğretmenlik öğretme odaklı eğitimciliktir. Buna göre öğretmenlik mesleği öğretme odaklı bir eğitimcilik mesleğidir.
İnsanlık tarihinde olduğu gibi Türk tarihinde de öğretmenlik çok eski bir uğraşı alanıdır. Bir uğraşı alanı olarak öğretmenliğin başlangıcı çok eskidir, öğretme çabalarının ilk başlangıcına dayanır. Öğretme çabalarının kökleri tarihin derinliklerine uzanır. Bu çabaların bir uğraşı alanı niteliği kazanması, bu uğraşı alanının öğretmenliğe dönüşmesi ve öğretmenliğin meslekleşmesi ise epey yenidir. Öğretmenliğin tamamen kendine özgü bir uzmanlık mesleği olması ise çok daha yenidir.
Günümüzde öğretmenlik kendine özgü bir profesyonel uğraş alanıdır. Genel anlamda profesyonel, bir işi kazanç sağlamak amacıyla ve ustalıkla yapan kimse demektir. Böyle bir kimse işin tüm gerekleriyle tüm inceliklerini öğrenmiş olmak durumundadır. Günümüzde öğretmenlik mesleği profesyonel bir meslek olarak kabul edilir. Öğretmenlik artık (özel) alanda uzmanlık, akademik çalışma, mesleksel formasyon ve üniversite diploması gerektiren kendine özgü bir profesyonel meslek statüsü kazanmış bulunmaktadır.
Prof. Dr. Ali UÇAN
Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fak. Öğretim Üyesi
Öğretmenlik buysa bizim yaptığımız nedir?
delimit35
Bilge Üye
7.474
4.984
Müdür Yardımcısı
7.474
4.984
Müdür Yardımcısı
#
31 Mar 2012 11:47:47
Eğitim sistemimiz çökmüş ve öğretmenlik ölmüştür başımız sağolsun.
serkan41
Tecrübeli Üye
314
809
314
809
#
31 Mar 2012 12:03:26
eğitim özrü kaldırıldı mı il dışı atamalar için
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
Egitimhane.Com
»
Eğitim-Öğretim
»
Eğitim-Öğretim
»
Öğretmenlik - Bir Mesleğin Anatomisi
Giriş yap
Üye ol
Her Şeyi Ara
Dosya Ara
Forum Son 100 Konu
Genel Sohbet Günlüğü
Okul Yöneticileri Odası
Mtsk Direksiyon Uygulama Sınavı Ve Sınav Ücretleri
Teftiş Olan Var Mı?
2025 Yılı Alan Değişikliği
Şehitlerimiz Adına...
Son Eklenen Dosyalar
Rakamları Ve 20'ye Kadar Olan Sayıları, Niceliklerin Büyüklüğünü Temsil Etme-3
Rakamları Ve 20'ye Kadar Olan Sayıları, Niceliklerin Büyüklüğünü Temsil Etme-2
Rakamları Ve 20'ye Kadar Olan Sayıları, Niceliklerin Büyüklüğünü Temsil Etme
Ögeleri Dağınık Veya Düzenli Bir Şekilde Bulunan Bir Nesne Grubunu Sayma
Standart Olmayan Uygun Ölçme Araçları İle Nesnelerin Uzunluğunu Tahmin Etme
Şu an
2.474
kişi ve
70
üye var.
Aktif üyeler için tıklayınız.
Egitimhane.Com
©2006-2023
KVKK