Yeni Düzenleme Okul Kurslarına Darbe mi? Veliye Kolaylık mı?
Milli Eğitim Bakanlığı Öğrencileri Yetiştirme Kursları Yönergesinde değişiklik yaptı. Basında da yer aldığı gibi kurslarda yapılan değişiklikle öğrencilerin ödeyecekleri ücretler ders saati başına
Daha önce Sınavlara hazırlık kurslarında; 2,64 TL- 7,96TL aralığında
Yetiştirme Kurslarında ise ; 1,60 TL-2,64 TL aralığında iken
Yeni çıkan mevzuata göre tüm kurslarda ders saati ücreti: 1,32TL’ye düşmüştür.
Peki bu ücretin ne kadarı öğretmenin eline geçmektedir? Kursla ilgili tüm yasal kesintiler (vergi dahil) yapıldıktan sonra öğretmenin eline öğrencinin ödediği bu ücretlerin %67,4 ü öğretmenin eline geçmektedir.
Bu düzenlemeye bakıldığında öğrencinin lehine bir düzenleme yapıldığı düşünülmekte ise de bunun böyle olmadığı görülmektedir.
Şöyle ki;
Bir kursa katılan öğrenci sayısı 24’ten fazla olamamaktadır. %10 maddi imkandan yoksun öğrencilerin ücretsiz kursa katıldıkları düşünüldüğünde bu rakam 22 ye düşer.
100 saatlik bir kurs için öğrencinin ödeyeceği tutar 132,00TL’dir. 22 öğrencinin ödeyeceği tutar ise 2904,00TL’dir. Bu ücretin %67 si hesaplandığında 1945,68TL öğretmenin eline bir yılda geçecek olan net tutardır. 8 ay kurs yapılacağına göre aylık 243,21TL öğretmenin eline geçecektir. Branş öğretmenlerinin bu ücreti alabilmeleri için haftada 4 saat ders yapmaları haftada 4 saat ders yapabilmeleri için ise aynı sınıfa hem cumartesi hem de Pazar günü girmeleri gerekecektir. Çünkü aynı dersin bir günde 2 saatten fazla okutulması mevzuat gereği mümkün değildir.
Temennim o yönde olmaması yönünde olmakla beraber gelecekte okullarda açılan birçok kursun öğretmenlerin katılmaması nedeniyle kapatılması ile karşı karşıya kalınabilecektir. Kursların kapatılması öğrencilerin dershanelere yönelmelerine yol açacak ve dershanelerin okullardaki kursların kendilerini baltaladığı yönündeki serzenişlerinin de önüne geçilmiş olacaktır.
Başka bir husus ise bir yılda açabileceğiniz kurs saati sayısı en fazla birinci dönem 80 ikinci dönem ise 80 saattir. Yani 160 saatten fazla kurs açılması mümkün değildir. Yani siz örneğin SBS’ye hazırlık (sınavlara hazırlık) kursu açtığınızda toplam ders saatiniz 160 saat olacaktır. Dershaneleri en çok etkileyen SBS kurslarında SBS de soru sorulan Türkçe, Matematik,Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler ve İngilizce derslerinden ders vermek zorundasınız. Bu kadar dersin 160 saate dağılımını ve yeterli gelip gelmeyeceğini siz düşünün.
Denetimle Görevli İl-İlçe Yöneticilerine Gelince;
Önceki bakan Sayın Hüseyin ÇELİK’in ilk göreve geldiği dönemlerde Denetlemekle görevli olan İl-İlçe Milli Eğitim Müdürlerine ayrılan pay 2004 yılında yönergeden kaldırılmıştı.
Daha sonra (2005 yılında) yapılan düzenleme ile bu pay yeniden getirildi.
Bakan ÇUBUKÇU’da yaptığı düzenleme ile bu payı kaldırmıştır. Yani Merkez ilçelerde İl Milli Eğitim Müdürü, diğer ilçelerde ise İlçe Milli Eğitim Müdürleri ya da görevlendirecekleri müdür yardımcıları/şube müdürleri hafta sonları açılan kursları denetleyecekler fakat bu denetimden en küçük bir ücret almayacaklardır.
Aynı şekilde okul müdürlerinin ve müdür yardımcılarının eline geçen ücretler de indirime gidilmiş %5 olan okul müdürü payı %3’e, %6 olan müdür yardımcılarının payı da %5 e düşürülmüştür.
Bu paylar öğrenci sayısı kaç olursa olsun bu tutarlarla ilgili düzenleme “ kurs dönemleriyle sınırlı kalmak kaydıyla ayda; ek gösterge dahil en yüksek devlet memuru brüt aylığının kurs merkezi müdürü için %100’ünü, kurs merkezi yönetim kurulu üyelerinin her biri için %75’ini, memur ve hizmetlilerin her biri için %50’sini geçemez.”
Şeklinde idi.
Yeni getirilen düzenleme de aynı hüküm; “kurs dönemleriyle sınırlı kalmak kaydıyla ayda; ek gösterge dahil en yüksek devlet memuru brüt aylığının öğretmenler için %100’ünü, kurs merkezi müdürü için %75’ini, kurs merkezi yönetim kurulu üyelerinin her biri için %50’sini memur ve hizmetlilerin her biri için %40’ını geçemez.”
Şeklinde değiştirilmiştir.
Yani okul müdürü maksimum 480,00TL almakta iken, 360 civarında alabilecek. Öğretmenler ise sınırsız ücret alabilmekte iken maksimum 480,00 TL civarında ücret alacaklardır.
Tüm bu açıklamalar da göz önüne alındığında yönergede yapılan değişikliklerin özel dershanelere yarayıp yaramayacağı, okullardaki kursların kapanma aşamasına gelip gelmeyeceğini zaman gösterecektir. Ümit ederim ki bu düzenleme tamamen iyi niyetle düzenlenmiş ve amacına ulaşmış olsun. Öğretmenin mağdur olmamasının yanı sıra öğrenci ve velileri de daha büyük sıkıntılara sokacak uygulamalarla karşı karşıya bırakmasın.