Okul Yemeği Başarıyı Etkiliyor

Çocukların iyi olma halinin göstergeleri arasında yer alan okul yemeği ile yeni bir raporda, yetersiz beslenmenin başarı ve okula devamı etkilediği belirtilerek, bu sorunun çözümü için dezavantajlı okullara öncelik verilmesi önerildi.

Milliyet'ten Mine Özdemir Güneli'nin haberine göre; Eğitimdeki küresel kriz, çocukları etkilemeye devam ediyor. Bu krizlerden biri de dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gündemde olan okul yemeği çocuğun iyi olma halinin göstergeleri arasında yer alıyor. Çocuğun yetersiz beslenmesi ise hem akademik performansını hem de okula devamını olumsuz etkiliyor. Eğitim Reformu Girişimi (ERG) salgın, gıda fiyatlarındaki artış ve iklim değişikliği gibi sorunlar nedeniyle yetersiz beslenme riski altında olan çocukların durumuyla ilgili “Etraflıca: Okul Yemeği” başlıklı bir rapor hazırladı. Türkiye’den de iyi örneklere yer verilen ERG’nin raporunda öne çıkan tespitler şöyle:

Ekonomik getirisi yüksek

*2020’de Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından, Türkiye’deki çocukların yüzde 33.7’sinin “ciddi maddi yoksun” olduğu paylaşıldı. TÜİK’in hesapladığı ve Türkiye’de de gıda fiyatlarındaki değişimi izlemede kullanılan gıda fiyat endeksine göre ise 2022’in ilk 8 ayında gıda enflasyonu önceki yılın ortalamasına göre yüzde 73.2 arttı. Bu durum, özellikle dar ve orta gelirli hanelerdeki çocuklar için yeterli, sağlıklı, güvenilir ve besleyici gıdaya erişimin zorlaştığının bir göstergesi.

*Dünya Gıda Programı’nın (WFP) ekonomik fayda-maliyet analizi, okul yemeği programlarının beşeri sermaye, sosyal koruma ve yerel tarım ekonomisi gibi birçok alanda ekonomik getiriler sağladığını gösteriyor. Buna göre, okul yemeği programlarına yapılacak her 1 dolarlık yatırımın 9 dolar ekonomik getirisi var.

*2020’de WFP, dünya genelinde her iki çocuktan birinin okul yemeği programlarından yararlandığını paylaştı.

Sağlıkları bozuluyor

*Üç öğün düzenli yemek yiyebilme durumu, çocuğun iyi olma hâlinin göstergeleri arasında yer alıyor.

*Çocuklar yeterli, sağlıklı, güvenilir ve besleyici gıdaya ulaşamama riski yüksek olan gruplardan biri. Gıda güvencesinin olmadığı hanelerdeki çocuklarda, sağlık problemleri ve gelişimsel sorunlar görülme olasılığı diğer çocuklara göre daha yüksek.

*Çocuğun yetersiz beslenmesi okul için hazır bulunuşluğunu, akademik performansını ve okula devamını etkiliyor.

Dezavantajlı okullar...

Okul yemeği programlarını oluşturma konusunda yol haritasını yayınlayan ERG raporunda şu tespit ve öneride bulunuldu: “Okul yemeği programları tasarlanırken, bireysel hedefleme yapılarak sadece belirli özelliklere sahip çocuklara okul yemeği verilmesi yararlanan çocukları olumsuz etkiliyor. Okul yemeği programlarına sosyoekonomik olarak dezavantajlı okullardan başlanması bu sorunun önüne geçebilmek için maliyet açısından da en etkili çözüm.” 

 

  • 2 4
  • 14 Kasım 2022 15:28 4.979
  • Aktif Haberler
  • xucel
    17 Kasım 2022 11:12
    1 0
    Aile bakanlığı öğlen yemeği konusunda Milli Eğitimle çalışma kararı aldı. En kısa zamanda toplantılar başlayacak. Bütçe ve dağtım konuları netlik kazanınca kamuoyuna açıklanacak. Şu an 10000 okul kapsamında Ankara!da 30 civarı anasınıfındaki tüm öğrencileri yemek desteği veriliyor. Yemekler ilçelerdeki meslek liselerinde hazırlanıp okullara teslim ediliyor.
  • KDesigner
    16 Kasım 2022 23:41
    6 0
    Tamam ikili eğitime geçilmesin. Ama öğle arası kaldırılsın. Yemek sorunu, düşüp yaralanmalar, öğle sonrası derslerin verimsiz geçmesi.. kısacası hiçbir yararı yok gibi bir şey bu öğle arasının. Seri olarak dersler yapılsın
  • göbekligeneral
    16 Kasım 2022 13:04
    4 0
    Yemekler yemek değil.zaten lezzeti gectim hiçbir besleyiciligi yok.sadece yemek veriliyor dedirtmek için.hicbiri evdekinin yerini tutmaz.ikili eğitime geçilmeli.
  • sessizhoca
    16 Kasım 2022 09:11
    6 0
    İkili öğretime dönülmeli..
  • Petrucci
    16 Kasım 2022 08:48
    10 1
    Taşımalı köy okulundayım. Öğrenci beğenip yemiyor dahi çoğu zaman. Yenilecek gibi de değil. Öğretmen zaten yemese de olur. Kantinler ateş pahası. Yazık günah sabahtan aksama yari ac yari tok bekleyen öğrenciye de öğretmene de. Tam gün öğretimden vazgeçilmeli, ikili öğretime donulmelidir. Bu ulke şartları tam güne hazır değil, yakin zamanda olması da cok zor.
  • Kuzey38.
    16 Kasım 2022 07:46
    6 1
    Bizim okula yemek geliyor taşımalılar için.Nohut yemeği içinde nohut yok.Ekmekle karın doyuruyorlar.Yalnız ve güzel ülkem.
  • teknoport
    15 Kasım 2022 19:17
    4 0
    Önce herşey ulaşımı zorlaştır. Alım gücünü düşür. Sonra yardım ediyormuş gibi yap.
  • bir adam
    15 Kasım 2022 17:57
    0 3
    Öğretmeni kast etti sandım. Öğretmene de yemek verilmeli.
  • smyi
    15 Kasım 2022 13:27
    5 1
    aman, sakın. öğretmene bir ton iş çıkarırlar şimdi. yeter ben bebek bakıcısı değilim.
  • BASTIRIK
    15 Kasım 2022 13:13
    2 1
    Yeni mi öğrenmişler? Benim kıza sorsanız o da aynı şeyi söylerdi. Bu arada kızım 4 yaşında .
  • hazanın dünyası
    15 Kasım 2022 00:22
    4 1
    Geçen gün mecliste her öğrenciye yemek önerisi reddedildi. (!)
    Ben de kahvaltı önerisi getirmek isterdim. Yumurta gb protein destekli beslenme ele alınmalıdır. Zira alım gücü düşüyor ve dezavantajlı kesim git gide artıyor. Kuru üzüm ve süt de birden yalan oldu. Bu gibi kararlarda İstikrarlı olunmalıdır. Bir nesil yedi diğeri aç biilaç!
  • mehmetalibozlu
    14 Kasım 2022 22:49
    7 2
    O yüzden meb ısrarla inatla öğle arası saçmalığına devam ediyor
  • ogretmen1089
    14 Kasım 2022 16:18
    10 1
    son zamanlarda basında ve sosyal medyada iyice dillendirilmeye başlandı bu "okulda yemek" mevzusu. önümüzdeki birkaç yıl içinde okullara geleceğini düşünüyorum. Lakin Zaten halihazırda taşıma olan okullarda verilen yemekleri görünce tüm ülkeye yayılınca ne olacağını kestirmek güç değil.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK