Personel nakil bildirimi
ÖZEL GİDER İNDİRİMİ SİSTEMİ VE VERGİ İADESİ (ÜCRETLİLER)
Özel Gider İndirimi Sisteminin Özellikleri
Özel gider indirimi ile ilgili olarak kanunda beş önemli husus sayılmıştır. ( 1 )
1- Özel gider indirimi sadece ücretlilerin yararlanabileceği bir indirim olup, harcamaya göre hesaplanacak tutar matrahtan indirilecektir.
2- Harcama Türkiye'de yapılmış olacak ve vergiye tabi gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinden alınmış belgelerle tevsik edilecektir.
3- Özel gider indirimine sadece eğitim, sağlık, gıda, giyim ve kira harcamaları konu edilecektir.
4- İndirim tutarı kanunda belirtilen harcamalar toplamının 1/3'ü olarak hesaplanacaktır.
5- İndirim tutan; harcamanın yapıldığı yıla ait ücretin yıllık vergi matrahının %35'ini geçemeyecektir. Bakanlar kurulu %35 oranını sıfıra kadar indirmeye ayrıca, harcama konulan harcama ve ücret tutan itibariyle farklı oranlar tesbit etmeye yetkilidir. Bakanlar kurulu; %35 oranını, 1998 yılı için aynen uygulama karan almıştır.
Özel Giderler İndiriminden Kimler Yararlanacaktır
Özel gider indirimi sadece gerçek usulde tesbit edilen ücretlilere uygulanacaktır.
Aşağıda yazılı ödemelerde ücret sayılır. (2)
1-Türkiye Büyük Millet Meclisi, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri ile özel kanunlarına veya idari kararlara göre kurulan daimi veya geçici bütün komisyonların üyeleri,
2- Yönetim ve denetim kurulları başkanı ve üyeleriyle tasfiye memurları,
3- Bilirkişiler, resmi arabulucular, eksperler,spor hakemleri ve her türlü yarışma jürisi üyeleri,
4- Sporcular,
Özel Gider İndirimine Konu Olan Harcamalar
Gelir Vergisi Kanunu'nun 63. maddesine eklenen 5 nolu bendine göre;
Ücretlilerin kendisi, eşi ve çocuğu için yaptığı Eğitim" Sağlık, Gıda, Giyim ve Kira harcamaları Özel Gider İndiriminin kapsama girer. Maliye Bakanlığının yayınladığı 176. seri nolu tebliğe göre (3), bu
" harcamaların neler olduğu ve harcamaların nitelikleri belirlenmiş durum- ; dadır Buna göre;
a) Eğitim Giderleri:
Eğitim ve öğretim kurumları ile anaokulu, kreş ve dershanelere eğitim y amacıyla yapılan ödemeler ile kurs ücretleri kitap ve kırtasiye alımları ' için yapılan harcamalar, özel gider indirimine esas alınacaktır. â
b)Sağlık Giderleri:
Ücretlilerin yaptığı ilaç masrafı, sağlık malzemesi ve hastane giderleri ile muayene, tahlil, fizik tedavi ve diş protez ücretleri, gözlük ve lens alımları gibi sağlık harcamaları özel gider indirimine konu teşkil edecek- tir.
Ücretlilerin yaptığı bu harcamaların bir kısmının işverence karşılanması halinde, ücretlinin kendisinin karşıladığı harcama tutarı özel gider indirimine konu olacaktır.
c)Gıda Giderleri:
Gıda giderlerinden, her türlü yiyecek ve içecek için yapılan harcamaların anlaşılması gerekir. Ancak, içecek giderlerinden; sigara, alkollü içkiler ve bira bu kapsamda değerlendirilemeyecektir.
Ama kaldırılmış gözüküyor.
Gerçek ücretler:
Madde 63 Ücretin gerçek safi değeri iş veren tarafından verilen para ve ayınlarla sağlanan menfaatler toplamından aşağıdaki indirimler yapıldıktan sonra kalan miktardır.
1. (Ek: 24/12/1980 - 2361/45 md.) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 190 ncı maddesi uyarınca yapılan kesintilerle, Ordu Yardımlaşma Kurumu ve benzeri kamu kurumları için yapılan kanuni kesintiler, (1)
2. (Değişik : 28/6/2001 - 4697/4 md.) Kanunla kurulan emekli sandıkları ile 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20 nci maddesinde belirtilen sandıklara ödenen aidat ve primler;
3. (Değişik: 13/6/2012-6327/5 md.) Sigortanın Türkiyede kâin ve merkezi Türkiyede bulunan bir emeklilik veya sigorta şirketi nezdinde akdedilmiş olması şartıyla; ücretlinin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat sigortası poliçeleri için hizmet erbabı tarafından ödenen primlerin %50si ile ölüm, kaza, sağlık, hastalık, engellilik, işsizlik, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta poliçeleri için hizmet erbabı tarafından ödenen primler (İndirim konusu yapılacak primler toplamı, ödendiği ayda elde edilen ücretin %15ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşamaz. Bakanlar Kurulu bu bentte yer alan oranları yarısına kadar indirmeye, iki katına kadar artırmaya ve belirtilen haddi, asgari ücretin yıllık tutarının iki katını geçmemek üzere yeniden belirlemeye yetkilidir.). (2)
4. (Ek: 4/12/1985 - 3239/54 md.) Çalışanlar tarafından ilgili kanunlarına göre, sendikalara ödenen aidatlar (Şu kadar ki, aidatın ödendiğinin tevsik edilmesi şarttır.),(3)
5. (Mülga: 9/4/2003 - 4842/37 md.)