Hocam, öğretmen isteği ve mesaisi dışında kursa alınıyor. Buna ek ders ücreti ödenir mi diye sorulan sorunun neresi komik anlayamadım. Söyleyin, biz de gülelim.
(Ekders yazan müdürler var, bu yüzden resmi dayanağını soruyorum Suatin hocam)
Öğretmenim aslında mesai saatleri dışında bu kurs planlanamaz. Eğer planlanıyorsa ücret ödenmelidir. Bunlar hep olması gerekenler. Ancak bu ücretin ödenmesi için mahkemeye falan verip uğraşmanız lazım. Bu ek dersi okul olarak biz yazamayız. Kursu açan biz değiliz. Kursu kim açtıysa ödemeyi de orası yapması lazım. Şöyle düşünün yaz tatilinde bizim rehber öğretmen başka bir okulda teog danışmanı olarak 4 gün görev almış. Bize bir üst yazı ve ek ders çizelgesi getirdi. Biz buna binaen ödeme yaptık. Eğer kursa katılan öğretmen uğraşır bize böyle bir yazı ve çizelge getirirse ödeme yaparız. Aksi halde bu kurslara okullar kafasına göre ek ders yazamaz. Ancak öğretmen bir dilekçe vererek bu kursu mesai saatleri dışında almayı red edebilir. Şu şartlar altında bu biraz riskli ülkemizde hak aramanın da riskleri var. Biliyorsunu OHALdeyiz.
Alıntı bir yazı ekliyorum.
Yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar günleri ile mesai günleri saat 17.00'den sonra başlayan saatlerde, öğretmenlere eğitim öğretimi aksatmamak adına resen seminer verilmesi yürürlükteki mevzuatlara aykırılık oluşturmaktadır.
Şöyle ki;
657 Sayılı Devlet Memurları Kanun'un "Çalışma Saatleri" başlıklı 99. maddesindeki; "Memurların haftalık çalışma süresi genel olarak 40 saattir.
Bu süre Cumartesi ve Pazar günleri tatil olmak üzere düzenlenir. Ancak özel kanunlarla yahut bu kanuna veya özel kanunlara dayanılarak çıkarılacak tüzük ve yönetmeliklerle, kurumların ve hizmetlerin özellikleri dikkate alınmak suretiyle farklı çalışma süreleri tespit olunabilir.
Bakanlar Kurulu, yurt dışı kuruluşlarda hizmetin gerektirdiği hallerde, hafta tatilini Cumartesi ve Pazardan başka günler olarak tespit edebilir." hükümleri ile memurların çalışma saatleri tespit edilmiştir.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanun'un "Günlük Çalışma Saatlerinin Tespiti" başlıklı 100. maddesindeki; "Günlük çalışmanın başlama ve bitme saatleri ile öğle dinlenme süresi, bölgelerin ve hizmetin özelliklerine göre merkezde Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca, illerde valiler tarafından tespit olunur." hükümleri ile de Günlük Çalışma Saatlerinin illerde valiler tarafından tespit edileceği hüküm altına alınmıştır.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanun'un "Yıllık izinlerin kullanılışı" başlıklı 103. maddesindeki; "Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer.
Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez.
Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan personele, her yıl yıllık izinlerine ilaveten bir aylık sağlık izni verilir." hükümleri ile de öğretmenlerin yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayıldıkları hüküm altına alınmıştır.
Bu hükümlere göre öğretmenlerin tamamına eğitim öğretimi aksatmamak adına mesai saatleri sonrası resen seminer verilemez.
Kaldı ki yukarıda yer verdiğimiz mevzuat hükümlerine göre bu tür bir görevlendirilme yasal ve hukuki değildir ayrıca Anayasa'mızın 18.maddesinde yer alan "Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır." hükümlerine de aykırılık teşkil edecektir.
Ayrıca Benzer bir konuda Türk Eğitim-Sen Burdur Şubesi tarafından Burdur İl'inde görev yapan öğretmenlerin her gün saat 16.00'ya kadar görev yerlerinden ayrılmamalarına ilişkin işlemin kaldırılması istemiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin işlemin iptali için dava açılmıştır. Isparta İdare Mahkemesinin 2011/298 E., 2011/1270 K. Sayılı ve 21.12.2011 tarihli karar ile işlemin iptaline hükmedilmiş olup; kararın gerekçesinde, ilköğretim okulu öğretmenlerinin haftalık çalışma saatleri ile okullardaki günlük ders ve teneffüs sürelerinin mevzuatta ayrıntılı olarak düzenlendiği, bu süreler dışında görev yerinde kalmaya zorlanamayacakları belirtilmiştir.