iyi günler akadaşlar bağımsız anaokulunda okul idarecisiyim,öğretmen arkadaşlarımızdan bir tanesi 3 saatlik süt iznini kullanmak istiyor. okulumuzda zaten yarım gün eğitim veriliyor yani toplamda öğretmen 5 saat derse giriyor.bu arkadaş 3 saat izin hakkını kullanabiliyor mu,kurumumuz küçük bi okull md yardımcısı, çalışan personel ve memur yok ,arkadaş izin kullanırsa bu üç saat boyunca sınıfı ve öğrencisi nolucak okulda onun sınıfına bakabilecek kimse yok böyle bir durumda ne yapılmalı
B) Süt İzni
657 sayılı Kanunun 104 üncü maddesinin (D) fıkrasında, “Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde birbuçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır.” hükmü yer almaktadır. Diğer taraftan, aynı maddenin (F) fıkrasında doğum yapan memura süt izni verilmeksizin belli şartlarla yarım gün izin hakkı tanınmıştır.
657 sayılı Kanunun 104 üncü maddesinin (D) fıkrası çerçevesinde doğum sebebiyle verilecek süt izninin uygulanmasına ilişkin açıklamalara aşağıda yer verilmiştir:
1) Süt izni talebi
a) Memur, doğum sonrası analık izni süresi bitiminden itibaren yarım gün izin hakkından mı yoksa süt izninden mi yararlanmak istediğini çalıştığı kurumuna dilekçe ile bildirecektir.
2) Süt izni süresi
a) Memura, doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir.
b) Çoğul doğumlarda da süt izni süresi aynıdır.
3) Süt izninin kullanımı
a) Süt izninden sadece kadın memur yararlanır.
b) Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı memur tarafından belirlenir.
c) Memur, süt izninden ve 657 sayılı Kanunun 104 üncü maddesinin (F) fıkrasında yer alan yarım gün izin hakkından aynı anda yararlanamaz.
ç) Süt izninin, memurun çocuğunu emzirmesi için günlük olarak kullanması gereken bir izin hakkı olması sebebiyle bu izin birleştirilerek sonraki günlerde kullanılamaz.
d) Süt iznini kullanmakta iken çocuğun ölümü halinde memur bu iznin kalan süresini kullanamaz.
4) Yarım gün izin hakkından süt iznine geçiş hali
a) Doğum sonrası analık izninin bitiminden itibaren yarım gün izin kullanmayı tercih eden memur, yarım gün izin hakkından faydalanmayı bırakıp süt izni kullanmayı talep etmesi halinde süt izni süresinin kalan kısmı kadar bu izinden yararlanacaktır.
b) Doğum sonrası analık izni süresi bitiminden itibaren yarım gün izin hakkını kullanmayı talep eden ve bu haktan yararlanma süresi biten memur, süt izni süresinin kalan kısmı kadar bu izinden yararlanacaktır.
Hoca hanım hangi izni kullanmayı tercih etti ? yarım gün mü yoksa belli saatlerde süt iznini mi ? yarım günse okulda tam kalmak zorunda süt izni istiyorsa. saatlerini belirler eğitim öğretimi aksatmayacak şekilde düzenleme yaparsınız. ( tamamen kendi fikrim) mevzuatın nasıl işlediği muamma...