Evet okulun ihtiyaçları var bu konuda sizde haklısınız fakat o parayı toplarken velilerden neler duyduğumuzu nasıl davranışlarla karşı karşıya kaldıgımızı bilemezsınız herşeyin bir yolu resmiyeti var zorla güzellik olmuyor öğretmenim ama idare adeta sınırlarını zorluyor öğretmenine gıcık gidip işi ileri boyutlara tasıyor bu olacak iş değil hepimizin haklarıı var saygı duyulması gerekir .Madem ihtiyac var aidatta olması gerektıgı gıbı toplanır öğretmen sadece yatırmayan velilere yatırması gerektiğini rica eder ama bızı rıcaya değil herkesten tek tek almaya zorlayamaz bu sefer de veli ile arada saygı ne mesafe kalıyor kalmadıgı gıbı dersımı yapamıyorum .Sizinle aynı okulda görev yapıyor olsadık eminim ki sizde aynı ısrarı yapardınız toplamadıgım da da herhangi bir işim düştüğün de tepkiyle yaklasıp farklı şekilde sindirme yoluna giderdiniz bizimkiler böyle en azından🙂
hocamın serzenişlerini yıllardır idarecilik yapmış birisi olarak anlıyor ve hak veriyorum. (tanımadığı bir kişi hakkında "Sizinle aynı okulda görev yapıyor olsadık eminim ki sizde aynı ısrarı yapardınız toplamadıgım da da herhangi bir işim düştüğün de tepkiyle yaklasıp farklı şekilde sindirme yoluna giderdiniz." ithamı hariç)
Okulların finansmanı meselesi milli eğitimin bence en büyük problemlerinden biri. Konu adeta görmezden gelindiği ve merkezî bir çözüm yolu sunulmadığından her birimde farklı problemler yaratabiliyor. Halbuki o binayı oraya okul diye kuran devletin, o binada verilen hizmetlerin yerine getirilmesi için gereken finansman desteğini eksiksiz sunması gerekir. ne yazık ki bu yapılmadığından ortaya çıkan tablo şu: devlet diyor ki: "ben para vermem, sen de toplayamazsın." ee? ortalama 500 öğrencili 50 personelli bir okulun sadece günlük sıvı sabun ihtiyacını düşünürsek bunu kimi karşılayacak? devlet, fikrinde ısrarcı. "ben vermem, sen de toplayamazsın." üstelik bu sefer dozajı artırıp "bu işi çözemiyorsan o koltukta oturma." da diyor. iyi de kardeşim, sorun bende değil ki. ben koltuğu bıraktığımda okulun finansman ihtiyacı karşılanacaksa, tamam bırakayım. ama o da yok...
neyse bunlar sistem eleştirileri... biz bu bozuk düzende ne yaptığımızı anlatalım. okul aile birliği toplantısında muhtaç öğrenciler hariç her öğrenciden aidat toplayacağımızı söylüyoruz. tabi toplantıya katılım %30 olduğundan bunu duymayan %70'lik kesimin itiraz edebileceğini, öğretmeni zorlayabileceğini biliyoruz. bu itirazın önünü kesmek için de kimsenin itiraz edemeyeceği bir meblağ olan aylık 3 tl belirliyoruz. 500 öğrencili bir okulda fireleri de hesaplarsak ayda 1000 - 1200 tl gibi bir miktar toplanıyor.
süper çözüm mü? değil... ama az hasarlı çıkıyoruz. meblağı duymadan aidat topladığımız için bizi şikayet edeceğini söyleyen veliye idare olarak durumu anlatıyoruz. "aylık 3 tl" diyince itirazlar %95 yok oluyor.
öğretmenlerimize de "ekonomik durumu zayıf olanları hiç hesaba katmayın" diyoruz. "itiraz gelirse de muhatap olmayıp bize yönlendirin" diyoruz. bu şekilde geçinip gidiyoruz.