PLANA İHTİYACINIZ YOK Kİ....
Arkadaşlar, ilk okuma yazma planı diye bir plana ihtiyaç duyduğunuzu gördüğüm için bu açıklamaları yapma ihtiyacı hissettim.
Şayet ilk okuma yazma planına yasal zorunluluklar nedeni ile ihtiyacınızın olduğunu düşünüyorsanız. Klavuz kitaplarınız olduğu için yasal açıdan böyle bir plan yapmak zorunda değilsiniz.
İlk okuma yazma planına, planlı çalışmanın faydalarından yararlanmak için ihtiyaç duyuyorsanız. Her sınıfın seviyesi, imkan ve şartları kendisine özgü olduğu için, böyle ısmarlama bir planın sizlere fazla yararının olacağını zannetmiyorum.
OKUMA YAZMA ÖĞRETİMİ İÇİN SİZLERE BAZI ÖNERİLERİM OLACAK.
1-Her bir öğretmen çalışmalarının hızını kendi öğrencilerinin durumuna bakarak ayarlamalıdır.
2-Okuma yazmayı öğretmek için 29 harfi de göstermek gerekmez.
3-Okuma yazma öğrencilerin okuma-yazma mekanizmasını keşfettikleri zaman gerçekleşir.
4-Hızlı ve rahat bir şekilde okuma yazmayı öğretmek istiyorsanız çok fazla sesi çabuk verme gibi bir hataya düşmemelisiniz.
5-Mümkün olduğu kadar az sesle okuma yazmayı öğretmek, hem sizin hem de öğrencilerinizin işini kolaylaştıracak. Stres ortadan kalktığı için dersler zevkli işlenilecektir.
6-10-15 arası ses öğrencilerin okuma yazma mekanizmasını kavraması için yeterli olacaktır.
7-ANCAK ŞU ÇOK ÖNEMLİDİR: İşlenilen seslerle ilgili çıkan kelime ve heceleri, öğrencilerin tümüne, ezbere yazma ve okuma düzeyinde kavratmadan yeni hece ve ses öğretme yoluna gitmemeniz gerekir.
8-Şunu unutmayalım. Öğrenciler tarafından kavranılmadan geçilen, yada öğrenciler tarafından unutulan her ses ve kelime, zamanımızı çalan, okuma yazma mekanizmasının kazanılmasını zorlaştıran bir etkinliktir. Onun için okuma mekanizmasını kavratıncaya kadar mümkün olduğu kadar az kelime ve sesle bol bol dikte ve okuma etkinliklerini içeren metin çalışması yapalım. BAŞARILAR.....