kısa bir şey söyliyeyim size siz anlayın
yukardaki yazıyı iyi okumadığınız ya da anlamadığınız belli Almanyadaki çaycının çaydan başka bişey bilmem demesini nasıl çıkardınız ordaki mecazı teşbihi anlamadıysanız bişey diyemiyeceğim
Tabiki ağzı var siyaset yapacak söz dil var ama bana düşmez siz bana bu parayı siyaset yapasım diye değil çay yapayım diye veriyosunuz zaten başbakanın danışmanları bürokratları var .Biz de diyorum ki bu parayı siyaset yapalım diye değil çocuklara eğitim öğretim verelim diye devlet veriyor bize ...
Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerinize olsun.
Yazıyı dikkatle okudum ve anladım. Verdiğiniz örneğin anlatmak istediğiniz husus için zayıf bir örnek olduğunu VURGULADIM.
Alman İŞ DİSİPLİNİNİN, iş ROBOTU şeklinde tanımlanabilecek özellikte olduğunu bir kaç kaynaktan teyidli olarak biliyorum.
Benim karşı olduğum husus Almanların veya başka bir milletin
her alanda bizden üstün olduğunun ifade edilmesidir.
Almanların birer ROBOT anlayışıyla çalışmasını hiç tartışmasız güzel bir şey olduğu görüşünü savunuyorsunuz.
Bu durum Alman kültürünün bir özelliğidir. Almanlar bu tür bir çalışmadan memnun olabilirler, aynı durum Türkler için geçerli değildir.
Türk insanı bu tür bir çalışmaya tahammül edemez ve bu tür bir çalışmadan VERİM alınamaz.Şu örnekler sözlerimin anlaşılmasını sağlayacaktır :
1) Semtimizin PTT şubesindeki bir memure özellikle havale işlemi yaptıktan sonra şöyle bir espri yapmaktadır :
- Paranız Sinop PTT'sinde ulaştı, ....... parayı çekebilir. (Aslında havale müşterinin isteğine uygun olarak Sivas'a yapılmıştır.)
Müşteri Sinop ismini duyunca yanlış işlem yapıldığını zannedip telaşlı söz ve davranışlar gösterir. Bu söz ve davranışlar oradaki herkesin gülüşmelerine sebep olur.
Müşteri yapılan şakayı anlayınca kendisi de gülmeye başlar.
Memure hanım bu şaka konusunda adeta uzmanlaştı. Bu şakayı hemen her gün bir kaç kişiye yapmasına rağmen tebessümler hiç eksik olmuyor.
Bu tür bir şakayı Almanya'da yapamazsınız.
2) Memurların müşterilere evrak imzalatması sık yapılan bir uygulamadır. Bazı memurlar yanlış yere imza atılmaması için imza atılacak yere genel olarak V harfine benzer bir işaret çizerler.
Bir memur bu işaretin yerine, gülen adam yüzü, dil çıkartan adam yüzü, el sallayan adam resmi vs. çiziyor. Müşteri imzalayacağı yere bakınca şaşırıyor ve gülümsüyor.
Almanya'da böyle bir şey yapılabilir mi?
3) Yıllar önce üst üste bir kaç gün belediyeye gitmek zorunda kalmıştım. Gişelerden birinde (benim işlem yaptırmam gereken gişede) 15-20 kişi kuyruk oluyordu ve işlemler uzun sürüyordu.
Hemen yanındaki gişede başka bir işlem yapılıyordu ve bu gişede çalışan memurenin nadiren müşterisi oluyordu.
Nadir müşterisi olan gişedeki memure kuyrukta bekleyen kişilere çeşitli konularda (yaşlarına, cinsiyetlerine, tahmini kültürlerine uygun) laf atıyor verilen cevaplarla sohbeti alevlendiriyordu.
Bu durumdan kuyrukta bekleyenler çok memnun oluyor ve beklemekten sıkılmıyorlardı.
Almanya'da böyle bir şey yapılabilir mi?
Bu Türk insanına özgü çalışma kültürüdür. Başka milletlerin çalışma kültürleri ile bir kıyaslama yapılamaz. Yapılırsa hatalı sonuç üretilir.