Haber ve yorumlarda, sık sık Türkiye’nin kayıt dışı ekonomi cenneti olduğu vurgulanırdı da, inanmazdım. Şimdi bu forumda yazılanlar bu haber ve yorumların bir çeşit teyit ediyor gibi adeta.
Peki, kayıt dışı ekonomi ne demektir? Kayıt dışı ekonomi, belgeye hiç bağlanmamış ya da içeriği gerçeği yansıtmayan belgelerle gerçekleştirilen ekonomik faaliyetlerin devletin bilgisi dışına taşınmasıdır.
Kayıt dışı ekonomi, kamunun denetimi dışındaki ekonomik faaliyetler olarak da tanımlanabilir. Bireylerin veya işletmelerin ekonomik faaliyet ve işlemlerini kamunun denetimi dışında tutmasının en önemli nedeni ise vergi kaçırma arzusudur. Bu bağlamda tanım olarak belirtecek olursak; Geniş anlamda vergi kaçakçılığı, vergiye karşı koyma olarak nitelendirilmektedir. Dar anlamıyla vergi kaçakçılığı ise, vergi kanunlarına aykırı davranmak ve kanunları uygulamakla görevli bulunan idarenin aldığı önlemlere karşı gelmek suretiyle, ya da az vergi ödemek şeklinde olabilmektedir.
Düşünsenize bir, Türkiye’nin ciddi bir eğitim sitesinde özel ders verme konusu gerekçeleri veya özel ders fiyatları konuşuluyor. Ve herkes de bu yasadışı olaya şu veya bu şekilde alet olduğunu açık ve samimi bir şekilde itiraf ediyor. Bu kayıt dışı değil de nedir?
Ne zaman, kendi koyduğu yasalara uyan bir hukuk devleti olacağız, ve ne zaman kayıtlı bir ekonomiye geçeceğiz, çok merak ediyorum.
Yapılan her faaliyet için vergi verilmemeli. Yeteri kadar vergi bizden zorla alınıyor zaten. Harcadığımız her kuruştan vergi alınıyor.. Artık özel dersin vergisi de olmasın.. Ayrıca öğretmen yasadışı bir olay yapmıyor, özel ders vererek insan yetiştirmeye çalışıyor. Bu arada ben kendim özel dersten bir şeyler kazanan biri değilim. Özel ders veren öğretmenlerin kesinlikle kayıtdışı ile ilgisi yoktur.