cevabınız için tesekkür ederim hocam. evet forum var mı diye sormuştum. öğrencimin otistik olduğunu ailesi söyledi. özel eğitime gidiyor ama kaynaştırma raporu yok. sınıfta yüz yüzeyken de en fazla 5 dk ders dinliyordu sonrasında sürekli oynamak istiyordu ya da resim filan yapmak istiyordu. ben de şurayı yaptıktan sonra oynayacağız diyerek hep ödül vererek (oyun oynama resim yapma) ders yaptırıyordum. ama bu da doğru bir yaklaşım mı bilmiyorum. şimdi canlı derslere hiç katılmak istemiyor. benim de ilk kez otistik bir öğrencim oluyor. kendim bol resimli çalışma kağıtları hazırlamaya çalışıyorum.
Anladım hocam. Öncelikle işimiz sevdirmeye çalışarak öğretmek olmalı bunun için de şu an ancak mobil uygulamalar aklıma geliyor. Okuma yazma haricinde de "Tohum Otizm" ve "Dinle Konuş" uygulamaları eğlenceli ve öğretici olarak veliye tavsiye edebilirsiniz.
Aslında motivasyon sistemlerini kullanmak zorundayız özellikle de eğitimin başlangıcında. Çocuk derslere ve öğrenmeye alıştıkça azaltıyoruz. Örneğin başlarda 3 sembol kazanan çocuk istediği nesneye/etkinliğe ulaşırken daha sonra 5 ve 10 sembola çıkarabiliriz. Bunu yaparken de sembolleri yerleştireceğimiz kağıda vs yanına ulaşacağı şeyin resmini koyabiliriz. Ya da örneğin bir karton zemine 2 resim koyup birinci resimde ders resmi, ikincisinde istediği nesne/etkinliği koyarak "önce ders sonra tablet" ya da "önce okuma yapıyoruz sonra hamur oynuyoruz" gibi. Bu söylediklerimin yapılması için tabiki ailenin katılım isteği gerekiyor. Okullar yüzyüze açılınca sizin de motivasyon sistemlerini kullanmanız gerekecek. Açıkcası zorlu bir süreç sizin bireysel çabanızdan çok aileyi etkileyip onlara yol göstermeniz genel olarak en verimli yol olur diye düşünüyorum.