Hocam polatlı da muhtemelen açılacak köylerin 70ila 60 km uzaklıkta olacağını duydum.Dolayısıyla sincan merkez yada temelli merkez okulları yazmaya karar verdim.Polatlı merkezde de okullar açılır diye umut ediyorum,inşallah öyle olur.Bakalım hayırlısı ALLAH herkesin yardımcısı olsun.
70-60 km mi hocam? O kadar uzak demek, sahiden şaşırdım. 20 ağustos da bir çok sürprize açık gibi Ankara.
Polatlı Ankara yolluk için belirlenen terminalden terminale 76km dir.
Şehir merkezinde, okul sıkıntısı olduğundan sınıflar kalabalıktır. Örneğin sevim aras ilkokulunda 54kişilik sınıf olduğunu biliyorum. Merkezdeki okullar öğretmene de öğrenciye de doymuş. İlçenin güneyinde Urfalı işçilerin yoğunlukta olduğu esentepe şentepe gibi kenar mahallelerde 120-150 puan arası il içi atamalar oldu. Bir de kuzey tarafta mehmet akif mahallesi var. Orada da "teber" diye tabir edilen çingenelerin de olduğu mahalle var. Bu iki mahalle hariç merkez okullar Çankaya ilçesi ile yarışır. Örneğin İnklap ilkokulu 327 puanla il içini kapadı; ki gecekondudan apartmanlaşmaya yeni geçmiş bir okul. Ama merkezde sayılır. Köylere gelince en uzak köyleri Yüzükbaşı ve Uzunbey gibi konya yolu üzerindeki polatlıya 45-50dk yolu olan ama yıllardır öğretmenlerin servisle gidip geldiği köylerdir. Ayaş tarafında Basri, Şabanözü gibi nisbeten daha yakın ve ulaşımı daha yakın köyler vardır. Ve nisbeten daha çok tercih edilir. En çok tercih edilen köyleri ise Ankara (Temelli yolu) üzerindeki köyleridir ki; bunların birkaçının müdürleri bile Ankarada oturur ve genellikle çayyolunda oturan öğretmenleri kendi arabalarıyla servis yaparak götürür. Dolayısıyla bu son güzergahtaki köyler sincan merkezden bile daha caziptir. O yüzden tercih yapmadan önce Köy köy arayıp müdürlerine muhtarına sormanızda fayda var... 100bin nüfusuyla Polatlı Ankara'ya giriş yapmak için öğretmenlerin can simididir. Ayaş, Haymana, Bala km olarak daha yakın gözükse de hem öğretmen ihtiyacı azdır, hem de ulaşımları polatlıya göre zordur.
Ankara merkezde ise il içi atamalarda normu ihtiyacından fazla olan Keçiören gibi ilçelerin çok kenar beldeleri vardır. Mamak Kıbrıscık köyü, yakubabdal gibi elmadağ sınırı yerler Çayyolu tarafında oturacaklara ters olsa da mamak altındağ ve çankaya ya kendi aracınızla ulaşmak kolaydır. Bir diğer ilçe pursakların da düşük puanlılara tutunacak dal olacağını belirtmekte fayda var. Biraz daha ileri gidip Akyurt bile yazılabilir.
Tabii bu yukarıdaki merkezin kenarları bile puan olarak Polatlı'nın -Ankara yolu üzeri birkaç köy hariç- köylerinden yüksektir. Gölbaşı tarafında oturmuyorsanız Şereflikoçhisar (+evren) yazmaktansa Polatlı tercih edilir. İlla Ankara sınırlarına gireyimde ne olursa olsun diyenler Nallıhan'ın köylerinin Ankara ile alakasız olduğunu bilmeleri gerekir. Dağların arasında geçiş iklimi ve bitki örtüsüne sahip bu saklı ilçe inanılmaz sakin inanılmaz güzeldir. El değmemiş ormanlarda domuz avı yapabilirsiniz. Dokuzun bayır'a çıkıp ilçeyi seyredersiniz. Her 5-10 km de bir su başı orman altında bagajınızda taşıdığınız mangalınızı tüttürebilir, Eskişehir Sarıcakayaya 55km de Bolu Seben ve Mudurnuya 1-1.5 saatte ulaşıp organik elma ve tavuk kızartma yiyebilir Selçuklu camilerini ziyaret edebilirsiniz. AMA akşam belli bir saatten sonra Ankara'ya gidecek araba bulamazsınız. Kendi aracınızla da 170 km olmasına rağmen 2,5 - 3 saat sürer ve Nallıhan Beypazarı arası gece tek başına gidilemeyecek kadar ıssızdır. (Ör : Nallıhandaki bir müdür arabasıyla gece domuza çarpmıştı).
Bu şartlarda
-şahsi görüşüm- doğayla arası iyi olan 10-50 puanla Nallıhan, 50-100 puanla Ş.koçhisar ve Polatlının köyleri, 100-150puanla Ankara'nın merkezdeki kenar mahalleleri, 150 puan ve üstü için ise merkez ilçeler yazılabilir..
Yukarıdaki tahminler şahsi görüşüm olup mesuliyet kabul edilmez... Allah hepimizin gönlüne göre versin... Saygılar..