Performans görevlerini velilerin yapıyor olması velinin değil öğretmenlerin yanlış tutumlarının sonucudur. Konu ile ilgili yönetmelikte açık açık performans görevinin sınıfta, öğretmen gözetiminde yaptırılması gerektiği belirtildiğ halde biz öğretmenler bunu eskinin dönem ödevleri şekline soktuk. Velinin yaptığını bile bile ödevlere geçer not verdik. İnternet kafeden reklamları bile silinmeden çıkarılmış yarım sayfalık yazıyı ödev diye kabul ettik. Şimdilerde bu kafelerin camlarında çok acı bir yazı asılı "ödev yapılır" diye. Bir süre sonra velinin ya da kafe çalışanının yapmadığı, çocuğun yaptığı ödevler beğenilmemeye başladı. Bu konu dizilere bile konu olmadı mı?
Performans görevi belki güzel bir düşünceydi ama biz öğretmenler halen 50 sene öncenin zihniyetini üstümüzden atamadığımız için bu hale geldi. Sistemde ne değişirse değişsin değişmeyen biz öğretmenleriz. Bu yüzden de arpa boyu yol alınamıyor bu memlekette. İlk üç sınıfta sınav kalktı da ne oldu? Biz yine de daha okuma yazma bilmeyen çocuklarımızı dikte sınavları yapıp acımasızca not vermiyor muyuz? Okumayı öğrenir öğrenmez deneme sınavı işkencesine başlamıyor muyuz? Kaç tane çocuk bizim bu sınav, not verme, sıralama sevdamız yüzünden evde dayak yiyor mesela hiç aklımıza bile gelmiyor. Güya ev ödevi de kalkmamış mıydı? Ana sınıfında bile ödev var ne kalkması. Türkiye'de verilen ev ödevlerinin başarıya hiçbir faydası olmadığı defalarca ispatlandığı halde çocukların çantası ev ödevleriyle dolu değil mi halen? Birinci ikinci sınıf çocukları gece yarılarına kadar ödev yapmak zorunda değil mi? Etkinlikle, öğreterek, öğrenerek, ders yaparak geçmesi gereken ders saatlerimizin en az biri hergün ödev kontrolüne, gereksiz sınavlara heba edilmiyor mu? Ben mi yanlış biliyorum?
Performans ödevi kalksın hatta Finlandiya sistemine geçelim tam anlamıyla biz öğretmenler yine çocuklarımıza, velilerimize ve kendimize eziyet etmenin farklı bir yolunu buluruz. Ucundan köşesinden bir ödev bir sınav sokuştururuz araya. Problem değil.
Değerli hocam katılmamak ne mümkün size.Çok haklısınız.
Geçen gün okuldan bir öğrt. arkadaşla 2. sınıf düzeyinde deneme sınavı yapılması üzerine atıştık. Öğretmen arkadaş 8. sınıftaki sınava 2'den hazırlanmaya başlanmasının çok iyi bir fikir olduğunun inancında.
Okuma yazmaya başladılar mı hemen sayalım kaç doğru, kaç yanlışı var. Sınıfta kaç full var?..
Öğrencilerimiz ancak sunulanın içinden birşeyler seçmeye alışıyorlar, yeni bir şey üret , hadi bir problem kur dendiğinde donup kalıyorlar, ya da bir konu verip yazmaları istendiğinde.
Üretken, kendine güvenli, topluma faydalı, kendini seven bireyler yetiştirmek çok özenli bir konu öyle değil mi..
Soruların hepsini doğru yapsa ne fayda!