*MERHABÂ YÂ ŞEHR-İ RAMAZÂN – 8*
*Hoşgeldin Huzur Ayı*
*Gülbahçesinden...*
Hadis-i şerifte buyuruldu ki, *(Oruçlu eğer yalan sözü ve onunla ameli bırakmazsa, Allahü teâlânın, onun yemesini ve içmesini bırakmasına ihtiyacı yoktur.)* [Buharî, Ebu Davud, Tirmizî]
--------
*Fıkıh Bilgileri...*
*ORUCU BOZMAYAN ŞEYLER*
Bazıları şunlardır:
- dünden devam -
26- Yaraya imsak vaktinden önce konan sıvı ilacın, imsak vaktinden sonra emilmesi,
27- Yaradan çıkan kan, irin ve benzerlerinin tekrar içeri girmesi,
28- Arı sokması,
29- Dudaktaki yaşlığı yutmak,
30- Banyoda oluşan su buharını teneffüs etmek,
31- Kuru parmağı, ön veya arka tarafa sokmak, [Şafii'de bozar.]
32- Ele iğne batıp, kırığının içinde kalması,
33- Kulağa pamuklu çubuk sokmak, [Şafii'de bozar.]
34- Kanayan yere, kanın durması için kan taşı sürmek,
35- Ağza gelen yemeği, balgamı, kusmuğu veya baştan burna gelen akıntıyı yutmak.
*Türkiye Gazetesi*
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
--------
*Huzur Damlaları...*
Muhammed bin Kutbüddîn-i İznîkî "rahime-hullahü teâlâ" hazretleri buyurdu ki, (Oruc tutanların bayramı, üç nev'dir: Câhiller bayramı, âlimler bayramı, Enbiyâ ve Evliyâ bayramı. Câhiller bayramı, akşam olunca, iftâr ederler. Ve istediklerini yerler ve içerler ve bizim bayramımız budur derler. Âlimler bayramı, akşam olunca, iftâr ederler. Eğer, Allahü azîm-üş-şân tutduğumuz orucdan râzı olduysa, bizim bayramımız budur derler. Eğer râzı olmadı ise, bizim hâlimiz nice olur, diye tefekkür ederler. Ammâ Enbiyâ ve Evliyâ bayramı, rü'yetullahdır. Onlar Allahü azîm-üşşânın rızâsına müştakdırlar.)
*İslam Ahlakı*
Büyükler buyuruyorlar ki: "En büyük haram, en büyük günah, Cenab-ı Hakkı unutmaktır. Allahü tealayı unutarak yapılan her iş, iş değildir. Allahü tealayı unutarak yapılan her şey hiçtir. Ancak her amel ihlâsla, Allah için yapılırsa makbul olur. Oruç tutmak çok büyük ibadetdir. Ama rejim yapmak için oruç tutarsa on para etmez..."
Abdullah ibni Abbas hazretleri buyuruyor ki, (Günlerin en kıymetlisi Cum'a günüdür, ayların en kıymetlisi Ramazân-ı şerîf ayıdır. İşlerin en kıymetlisi ihlâs ile kılınan namâzdır).
--------
*Fıkıh Bilgileri...*
*İMSAK VAKTİ*
*(Rıyâd-un-nâsıhîn)* de diyor ki: (Bekara sûresindeki bir âyet-i kerîmede meâlen, *(Beyâz iplik siyâhdan ayırd edilinceye kadar yiyiniz, içiniz!)* buyurulmuşdur. Bu ipliklerin, gündüzün beyâzlığı ile gecenin siyâhlığı olduklarını anlatmak için, dahâ sonra *(Fecrin)* kelimesi nâzil oldu. Gündüzün beyâzlığı ile gecenin siyâhlığı, iplik gibi birbirinden ayrılınca, oruca başlanacağı anlaşıldı). *(Mecma'ul-enhür)* de ve *(Hindiyye)* de diyor ki, (Hanefî mezhebi âlimlerinin çoğuna göre, üfkun bir yerinde beyâzlık başlayınca, *(İmsâk vakti)* olup, oruca başlanır. Bundan *[15]* dakîka sonra beyâzlık üfk üzerine ip gibi yayılınca, sabâh namâzı vakti başlar. Böyle yapmak ihtiyâtlı olur. [Ya'nî, tedbirli, iyi olur]). Namâzı da, orucu da, bütün âlimlere göre sahîh olur. Oruca ikinci vaktden sonra başlamışsa, şübheli olur. Astronomik hesâblar ile birinci vakt bulunmakda ve takvîmlere birinci vakt yazılmakdadır. Şimdi, ba'zı takvîmlere ikinci vaktin hattâ bundan sonra başlıyan kızıllığın yayıldığı zamânın yazıldığı görülüyor. Bu yeni takvîmlere uyanların orucları sahîh olmaz. İmsâkin iki vakti arasındaki *[On dakîka kadar]* zamâna *(İhtiyât zemânı)* denir. Bu zamâna temkîn demek doğru değildir. İmsâki şübheli zemâna gecikdirmenin mekrûh olduğunu, *(Bahr-ür-râık)* sâhibi de bildirmekdedir. Hele kızıllığın sonunda başlanılan oruclar hiç sahîh olmaz.
--------
*İstanbul için İmsak ve İftar vakitleri...*
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
(8 Ramazân 1445 - 18 Mart Pazartesi)
İmsak: 05.22 İftar: 19.23
*Not:*
İmsak vakti, oruca başlama zamanıdır. Sabah namazı imsaktan 20 dakika sonra kılınabilir.