Huzur Pınarı
EVLİYALAR ANSİKLOPEDİSİ
RAMAZAN-I ŞERİF SAYFASI
İNTERNET RADYOSU
FOTOĞRAF GALERİSİ
Âb-ı HayatMakaleler
Âb-ı Hayat – 4054
Büyükler buyurdular ki;
Mübârek Hocamız, börek gibi ekmek nev’inden şeyleri el ile yerlerdi. Mübârekler, akşam iftarlarını açar açmaz “Neveytü savme gaden” diyerek ertesi günkü oruca niyyet ederlerdi. İftar sofrasında dâimâ şu şeklde duâ ederlerdi; Yâ Rabbî, Ramezân-ı şerifde afv ve mağfiret eylediğin kulların meyanına dâhil eyle. Ramezân-ı şerîfin şefâ’atine nâil eyle.
Şaban-ı şerifin son günü Peygamber efendimizin bir hutbesi var, buyurdular ki; Ey müslümanlar, ey eshabım, yarın bir ay doğacak, bir ay üzerinize gölge verecek, o ay çok kıymetli bir ay. O ayın içinde bir gün var, bin aya bedel. Bir ömür boyu ibadet sevabı var. hem de, günahsız olarak. Bu ayda oruç tutmayı Allahü teala emretti, teravih kılmak sünnet oldu. O ay Ramezan…
30 Mart 2024 0 yorum
MakalelerRamazan-ı Şerif
Elvedâ Yâ Şehr-i Ramazân – 20
Hoşgeldin Huzur Ayı
Gülbahçesinden…
Hadis-i şerifte (Ey ümmetim! Beni Peygamber olarak gönderen Allahü teâlâya yemîn ederim ki, fakîr akrabâsı varken, başkalarına verilen zekâtı, Allahü teâlâ kabûl etmez) buyuruldu. Kabûl olmaz demek; sahih olur, ya’nî zekat borcu ödenmiş olur ise de, sevâbı olmaz demektir.
Faideli Bilgiler
Fıkıh Bilgileri…
ZEKAT NİSABI 96 GRAM ALTINDIR…İhtiyaç eşyası, insanı ölümden koruyan şeylerdir. Bunların birincisi nafakadır. Nafaka da üçdür: Yiyecek, giyecek ve evdir. Yiyecek deyince, mutfak eşyâsı da anlaşılır. Ev demek, ev eşyâsı da demekdir. Binek hayvanı veyâ arabası, silâhları, hizmetcisi ve san’at âletleri ve lüzûmlu kitâbları da ihtiyâç eşyâsı sayılır.
İhtiyaç eşyasının ve borçlarının dışında nisâb miktârı malı, parası olan kimse dînen zengin sayılır. Altının nisâbı yirmi miskaldir. Miskal, ağırlık ölçü birimidir. Ağırlık, uzunluk, hacm, zamân ve kıymet [para] ölçü birimleri, şer’î birimler ve urfî [örfî] birimler olarak, ikiye ayrılır: Şer’î birimler, Peygamberimiz “sallallahü teâlâ aleyhi ve sellem” zamânında kullanılan ve hadîs-i şerîflerde ismleri geçen birimlerdir. Bunlardan ba’zılarının mikdârları ne kadar olduğunu dört mezheb imâmları farklı bildirmişlerdir. Urfî birimler, kullanılması âdet olan veyâ hükûmetlerin kabûl etdikleri birimlerdir. Meselâ, hanefîdeki miskal ile şâfi’îdeki ve mâlikîdeki miskal birbirinden farklı olduğu gibi, çeşidli urfî miskaller mevcûddur. Hanefî mezhebinde, bir miskal, yirmi kırâtdır. Bir kırât-ı şer’î, kabuksuz, uçları kesilmiş, kuru beş arpadır. [Eczâhânedeki hassâs terâzî ile yapılan tecribelerle] böyle beş arpanın yirmidört santigram [0,24 gr.] ağırlığında olduğu görüldü. Böylece, bir şer’î miskal, yüz arpa, mâlikîde bir miskalin yetmiş iki arpa olduğu (Zahîre)de yazılıdır. Bir miskal, mâlikîde üçbuçuk [3,456] gram ve hanefîde, dört gram ve seksen santigram [4,80 gr.] ağırlığında olmakdadır. O hâlde, altının nisâbı, [96] gramdır. Osmânlı devletinde son kabûl edilen urfî miskal 24 kırât ve bir kırât da [20] santigram idi. Buna göre, urfî miskal 4,80 gram olmakdadır. Şer’î miskal ile urfî miskal aynı ağırlıkda olmakdadır.
Tam İlmihal Seadet-i Ebediyye
Huzur Damlaları
Alî Râmitenî hazretleri “kuddise sirruh” buyurdu ki, (İnsan oruç tutmak sûretiyle meleklere benzemiş ve nefsini kahretmiş olur. Bununla ilgili hadîs-i kudsîde; “Oruç bana âittir. Orucun ecrini ben veririm. Sevâbı nihâyetsizdir. Muhakkak, sabrederek ölenlerin ecirleri hesapsızdır” buyrulmaktadır. Yine hadîs-i şerîfte; “Oruç, Cehennem’e kalkandır”buyuruldu. Oruç tutarak gönlü huzûra kavuşturmalı ve şeytanın yolunu kapatıp, siper hâsıl etmelidir.)
Evliyalar Ansiklopedisi
İstanbul için İmsak ve İftar vakitleri…
(20 Ramazân 1445 – 30 Mart 2024 Cumartesi)
İmsak: 04.59 İftar: 19.36
Not:
İmsak vakti, oruca başlama zamanıdır. Sabah namazı imsaktan 20 dakika sonra kılınabilir.
Diğer şehirler ve ülkeler için:
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]