ŞANLIURFA
1. HALİLİYE: Urfa’nın merkez ilçesidir. Hz. İbrahim’ e Kuran-ı Kerim’ de HALİL dendiği için büyükşehir olunca bu isim verilmiştir. Bu yüzden İbrahim, Halil, İbrahim Halil, Halil İbrahim adlarında çok fazla öğrenci vardır. Öğretmenlerin yüzde 90 ‘ ı Haliliye ve Karaköprü merkez ilçelerinde oturur. Eyyübiye veya merkez köylere servis veya özel araçlarla gidiş geliş yaparlar. Nüfus, öğrenci ve öğretmen çok fazla olduğundan çoğu okulun öğretmen servisi vardır. Çoğunlukla öğretmenler Yenişehir , Bahçelievler Mahallelerinde ve Karaköprü merkez ilçesinde ikamet ederler.Nüfus artışı ve öğretmen sirkülasyonu o kadar yoğundur ki hemen hemen hergün bir okul açılır desem yalan olmaz. Ulaşım ucuzdur. Alışveriş normal sayılır. Tek pahalı olan EV KİRALARIDIR. Evleri emlakçıdan kiralamak zorundasınız. İlk yıl yasal olarak bir kira komisyon , ikinci yıl ise yasal olmayacak şekilde bir kiranın yarısını alırlar. Kira kontratına 1 yıl yazarak bu yaptıklarına yasal çerçeve bulurlar. Abartmıyorum bırak caddeyi her sokakta 2- 3 tane emlakçı görürsünüz. Kombili evlerde 1000 – 1700 TL değişir kiralar. Balıklıgöl her mevsim dolup taşar. 63 nolu otobüsler 5 dk bir hareket eder Balıklıgöl’ e. Urfakart kullanılır. Öğretmenevi Haliliye’ dedir. Otogar Karaköprü' dedir. Çok fazla otel ,konuk evi, lokanta, ciğerci, kebapçı vardır. Bütün yemekler et ağırlıklıdır. Urfa’ ya özgü yemekler ile Terbiyesiz Tavuk yemeği de ünlüdür. Yemekten sonra mırra gelir. Mırrayı içip bitirmezsen fincana para , altın atma veya garsonu evlendirme cezası vardır. Çok fazla biber ve patlıcan fırına verilir, öyleki fırıncılar artık usandıkları için pişirme ücreti istemeye başlamıştır. Çok fazla biber patlıcan tepsisi fırına verilip yendiği için bazı hastalıkların görülmediği, bu fırın tepsisi yemeklerine çok fazla tuz serptikleri için de böbrek hastalıkları görüldüğü söylenmektedir. Eti , sebze ve meyveyi doğal olarak bulabilirsiniz. Fakat özellikle deterjan, yağ, çay vb. ulusal marketleri tercih etmenizde yarar vardır.
Çünkü bu diğer ürünler karışım yapılarak tanınmış markaların paketleriyle seri numaraları Gaziantep' te kopyalanarak bazen hazırlanabiliyor. Bilgisayar gibi tamir ihtiyacı doğan elektronik cihazları yalnızca yetkili servislere götürmenizi tavsiye ederim. İçerisinde parça değişimi yapılabiliyor. En büyük sıkıntılardan biri sınıflarda Suriyeli öğrencilerin olabilmesidir. Bu şehirde en büyük problem olan HIRSIZLIK çok yaygındır. Hemen hemen kendileri veya bir yakınları hırsızlarla ve hırsızlık olaylarıyla karşılaşmıştır.
PROFESYONEL HIRSIZLIK vardır. Çoğu yakalanamaz. Hele hele Urfa’ da yakalanması çok zor bir ihtimal. Bunu polisler ve Urfalı öğretmenler de söylemektedir. İsminiz şu örgüte karışmış diyerek para ve altın istiyenlerin çoğu Şanlıurfalı. Ayrıca Migros ve Carefour gibi marketlerde alkolün satılmadığı tek ildir. Sağlık olarak Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi ( Viranşehir yolu 20 nci km) ve özel hastaneler bulunur. Özel hastanelerin katkı ücretleri çarşı merkezden Karaköprü’ ye doğru artar. En pahalı yerler Karaköprü’ de bulunur. Hava alanı bulunur ve servisi vardır. Hava çok sıcak olduğu için mutlaka ve mutlaka klimalı ev tutmalısınız. Zaten evlerin çoğunda klima vardır. Haliliye'deki veliler o kadar fazla bilinçli değillerdir. Dünyanın en eski tapınağı Göbeklitepe Haliliye' de bulunur. ( Artık giriş ücretli)
2. EYYÜBİYE: Urfa’nın bir diğer merkez ilçesidir. İsmi EYYÜP PEYGAMBER’ den gelir. Eyyüp Peygamber’ in imtihan olarak çile çektiği mağara ve yıkanarak şifa bulduğu şifalı su burada yani Eyyübiye merkezdedir.Bu mağara Eyyüp Peygamber Camisinin bahçesindedir. Ziyarete gelenler çok yoğundur.( Turizm mevsiminde bu mağarayı ziyaret etmek için kuyruğa girip bayağı sıra beklemek gerekir.) Bahçesinde de Eyyüp Peygamber Camii vardır. Balıklıgöl’ de bu ilçe sınırları içerisinde kalır. Öğretmenler burada kalmazlar. Haliliye ve Karaköprü'de ikamet ederler. Eyyübiye' de sadece Urfalı yerli ve orada evi bulunan en çok 1 - 2 öğretmen ikamet eder. Çoğunlukla her okulun öğretmen servisleri vardır. En fazla öğretmen sürkülasyonunun olduğu ilçedir. Eyyübiye ile Haliliye Merkez arası 3 - 5 km değişir. Çoğunluğu Arap ailelerin oturduğu bir ilçedir. En yoksul bölümdür. Öyleki okul aidatlarının çoğunu öğretmenler kendi ceplerinden öder. Aileler çok kalabalıktır. 8 - 9 kardeş. 3 aile bir sınıfı doldurabilir. Bazıları iki eşli , üç eşli olup 12- 14 kardeş görünen bile var. Öğrenci ailelerinin çoğunluğu tarım işçisidir. Mart- Nisan aylarında çoğu öğrenciler çalışmak için aileleri ile birlikte gider. Aralıkta tekrar gelirler. Hele Aralık – Ocak ayında 1. sınıfa nakil öğrenci gelir. İstediğiniz kadar idareyle yüz göz olun değişmez. O bölgenin özelliğidir.
En büyük sıkıntılardan biri Suriyeli öğrencilerin olabilmesidir. Köylerini tercih etmek yerine Eyyübiye' yi tercih etmek daha doğrudur. Çünkü köyler hem imkanları kısıtlı hem de günlerce elektriksiz kalınmakta. Ama Eyyübiye merkeze 3-5 km dir. Balıklgöl çevresinde Türkiye’ nin en büyük müzelerinden biri olan Şanlıurfa Müzesi, Hz. İbrahim’ in doğduğu mağara , Piazza Alışveriş Merkezi, çeşitli tarihi hanlar, tarihi camiler, Urfa Kalesi, Kızılkoyun Mağaraları ( İbrahim Tatlıses’ in doğduğu ve annem beni mağarada doğurabilir ben bundan utanacak değilim , annem o benim annem, dediği mağara....Fakat şimdi yıkılıp yok olan bu mağara buralara çok yakınmış.)
Şerefesinde Fransızlardan Kurtuluş mücadelesinde kurşun izleri bulunan Pazar Camii, Haşimiye Meydanı , 58 Meydanı, tarihi sokakların bir kısmında yer alan ve altından yol geçen Kabaltı denen yapılar, Reji Kilisesi ( Reji , Fransızca tekel demektir, yani Osmanlı’ nın dış borçlarından bazıları Harran Ovası’ nda ekilen tütün ve pamuk ile tahsil edilmeye çalışılmıştır. Bu dış borçlar galiba şu an dünyanın da başına bela olan Rotschild ve Rockefeller ailelerine ödenmek zorunda kalınmıştır. ), ayrıca Haleplibahçe Mozaik Müzesi, Bey Kapısı Müzesi , ( Urfa’ nın eski şehir kapılarından sadece Bey Kapısı, Harran Kapı ve Samsat Kapı ayakta kalmış, diğerleri yıkılmıştır.) yine duvarlarında kurşun izleri bulunan ve Urfa’ nın kurtuluşunda rol alan 12 kişinin heykelleri ve o dönemde kullanılan silahların sergilendiği Kurtuluş Müzesi, İbrahim Tatlıses Müzik Müzesi, Müslüm Gürses Müzesi, Mutfak Müzesi, Hz. İsa’ nın mendilinin düştüğü rivayet edilen içerisinde bulunan kuyu ile bahçesinde çok eski Güneş Saati ve tarihi mezarlıkların yer aldığı Ulu Camii , kiliseden camiye çevrilen ve altında papazın gizlice eve gitmesi için geçit bulunan Selahaddini Eyyübi Camii ( Bu caminin iki kapısı ve iki tane de mihrabı vardır, sebebi ise kilise iken kiliselerin kapısının batı yönünde olması, ayinlerin yapıldığı batı tarafındaki bölüm olması ve camiye çevrilince de güney kapısı ve güney ( kıble) yönündeki mihrabın eklenmesi) Fırfırlı Camii, Gümrük Hanı (en kalabalık olan turistik han), Millet Hanı, sıra gecelerinin yapıldığı konuk evleri ( bu konuk evlerinin her birinin ayrı bir özelliği vardır, haremlik - selamlık bölümleri, kiler bölümü, develikler, avlular, su kuyusu vb.) , ismini yazamadığım bir çok tarihi cami ve yapılar Balıklıgöl Platosu çevresindedir. Çok fazla tarihi cami ve yapı vardır. Bir iki günde gezerek bitiremezsiniz. Her bir caminin de ayrı bir mimari özelliği vardır, minber şeklinde minaresi olanlar, tonozlu ve mukarnas yapıları, taş işlemeciliği vb. camiden camiye özellikleri değişir. Balıklıgöl’ deki balıklara ekmek, pasta, bisküvi gibi Maya içeren yiyecekler atılmamalıdır çünkü bu yiyecekler içerisindeki Maya bu balıkları zehirlemektedir. Balıklıgöl bitişiğinde de Ayn Zeliha Gölü vardır. (Ayn Zeliha ,Zeliha’ nın gözyaşlarıyla oluşmuş demektir, rivayete göre Hz. İbrahim’ i ateşte yakmaması için sürekli ağlayan Nemrut’ un kızı Zeliha’ nın gözyaşlarıyla oluşmuş bir gölmüş.) Burada da HIRSIZLIK çok yaygındır. PROFESYONEL HIRSIZLIK vardır. Çoğu yakalanamaz. Hele hele Urfa’ da yakalanması çok zor bir ihtimal. Bunu polisler ve Urfalı öğretmenler de söylemektedir. İsminiz şu örgüte karışmış diyerek para ve altın istiyenlerin çoğu Şanlıurfalı. Eyyübiye’ de sınıf dolaplarına istediğiniz kilidi vurun açılır. Dolap içerisinde yararlı yararsız her şey çalınır.
Eyyübiye’ deki okullar öyle kalabalıktır ki öğretmenler odasında sandalye bulmakta bile güçlük çekersiniz.
HARRAN İLÇESİ: Tamamına yakını Araplardan oluşmaktadır. ( 35 -40 km) Ayrıca Harran İlçesi’ nde Harran Kalesi ve onu çevreleyen 4 km’ lik surlar (Evliya Çelebi bu kaleyi Seyahatnamesinde birebir anlatmıştır, Harran , bir dönem Emevilere de başkentlik yapmış ve Moğol İstilasında tamamen yıkılmıştır.) ayrıca ençok ziyaret edilen Kümbet Evler ( Kümbet evler; yıkık durumdaki Harran Şehri’ nden kopartılıp getirilen tuğlalarla yapılmaktadır. Yazın serin kışın sıcaktır, içlerini örerken kilit taşı bırakılır, eskiden vergilerini düzenli ödemeyenlerin evleri ceza olarak bu kümbet evlerin kilit taşları hükümdarın askerleri tarafından çekilerek ev tamamen yıkılırmış, “Evini başına yıkmak” deyiminin de buradan geldiği söylenmektedir. Dünya’ da Halep, Özbekistan ve İtalya’ nın Arbolebello Kasabasında bu tip evlerin olduğu söylenmektedir, İtalyan Mimar ve Ressam bu evleri kopyalayarak İtalya’ da benzerini yapmıştır.) , ayrıca mekanında edilen duaların kabul olduğuna inanılan Hayati Harrani Türbesi ( Hayati Harrani tasarrufu devam eden yani öldükten sonra halen yaşıyormuş izlenimi veren 4 mübarek zattan birisidir,ayrıca Urfa fatihleri Nureddin Zengi ve Selahaddini Eyyubi sık sık kendisini ziyaret eder, görüş alışverişi yapar, hayır dualarını alır, sefere çıkmadan önce izin ve icazet isterlermiş.) 12 İmam’dan olan İmam Bakır’ın bir süre konakladığı ve parmağının kopup gömüldüğüne inanılan İmam Bakır Cami, Hz. Yakub Peygamber’ in koyunlarına su verdiği kuyu, ( Yahudi turistler Hz. Yakup Peygamber’ in Kuyusu’ nu ziyarete geldiklerinde çevredeki çocuklardan ismi İsrail Oğullarına gönderilen peygamber adları olan Yahya, Yakup, Zekeriyya olan çocukları duyunca mutlu oldukları ve onları daha çok sevdikleri söylenmektedir.) İlk İslam Üniversitesinin camisi ve minaresi ( Sabiiler bu minareyi gözlem amacıyla kullanmışlar.) , Züğürt Ağa filminin çekildiği Haraptar Köyü vb. Harran’ da yer alır. Züğürt Ağa filmindeki marketin adı da zaten Haraptar Market' tir. Ayrıca dünyanın ilk İslam Üniversitesi Harran' da bulunmaktadır. ( İlk üniversite değil, buradaki ilk İslam Üniversitesidir, galiba ilk üniversite Fas’ ta bulunmaktadır. ) Buradaki öğretmenlerin de yine çoğunluğu Urfa'da kalıp gidiş geliş yaparlar.
3. KARAKÖPRÜ: En gelişmiş ilçesidir. Nüfusu neredeyse Haliliye' ye ulaşmıştır. Lüks daire , rezidans ve sitelerin bolca yer aldığı en çok tercih edilen yeni yerleşim yeridir.
( Urfa yaşlılarına çocukken anlatırlarmış, derlermiş ki öyle bir zaman gelecek urfa nüfusu çok fazla artacak ,Urfa ile Karaköprü birleşecek, işte o zaman Kıyamet kopacak...Ama şimdi değil birleşmesi şehir Karaköprü’ yü bile aşmıştır.Şehir buraya doğru geliştiği için çok değerli olan arsa sıkıntısından dolayı arazi mafyası yeni çözümler aramaktadır.) Bir çok öğretmen Karaköprü’ de kalıp, gidiş geliş yapabilmektedir. Otogar Karaköprü' dedir. Öğrenci nakilleri genelde Eyyübiye' den Haliliye' ye, Haliliye' den de Karaköprü' ye doğrudur. Ayrıca Özel Okulların çoğunluğu Karaköprü’ de yer alır.