İncelediğim bir çok sınavda genellikle bilgi , kavrama en fazla uygulama basamağına ait sorular var. Üst basamaklara ait sorulara pek rastladım.Ayrıca bir çok soru direk bilgiyi yoklamaya yönelik. Oysa iyi bir sınavda soru, bilgiyi değil, bilginin nasıl kullanılacağını yoklamalıdır.
Yine bir çok soru; renksiz , resimsiz, küçük puntolu ve hızlı okuma kurallarına aykırı olarak tek sütün yazılmış ve sorular arasında hiç boşluk bırakılmadan sayfa düzeni verilmiş.
Ben bazen diyorum ki, bu sınavlara benim çocukları soksanız sırf sayfa düzeni yüzünden hepsi zayıf alır. Acaba baştan öyle alışınca çocuklar, yukardaki örneklerde sunulan sınavlarda başarılı mı oluyorlar? Bunu cidden merak ediyorum.
Ben şahsıma - kimseyi kırmak istemem- paylaşılan her dosyayı açar incelerim. Ama şimdiye kadar bu sınavlardan hiç birini sınıfımda uygulamadım.
Değerli Öğretmenim, tam da bu duruma dikkat çekmeyi istiyorum.
Geçen hafta Türkçe dersinden sınav yaptım. Zamanım olmadığı için kendim hazırlayamadım, dosyalar bölümünden gözüme çarpan ilk sınavı olduğu gibi aldım. Çocuklara dağıtırken söylenmeye başladılar: "Öğretmenim, bu sınavı siz hazırlamamışsınız."
Sorular arasında boşluk olmadığı için bir kaç öğrenci bazı soruları hiç işaretlememişler, bu nedele eksik puan aldılar.
Sınav kâğıdının biçimi, kompozisyonu nasıl olmalı konusunu bu nedenle tartışmaya açmak istiyorum, böylece öğrencilerimizin gözümüzden kaçan bir eksikliğini gidermiş oluruz kanaatindeyim.