Sınıf Tekrarı Öğretmene Saygıyı Artırır

Bakan Tekin’in ‘sınıf tekrarı yapılacağını’ açıklaması eğitimcileri sevindirdi. Eğitim uzmanları, son 10 yıldır sınıfta kalmanın ‘efsane’ olarak algılandığına dikkat çekerek, sınıf tekrarının öncelikle öğretmenlere saygıyı arttıracağını ifade ettiler.

Hürriyet'ten Beyazıt Şenbük'ün jaberine göre; Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in geçtiğimiz günlerde yaptığı, “Yeni dönemde sınıf tekrarı mümkün olacak” açıklaması liselerde ‘sınıfta kalma’ geri geliyor şeklinde yorumlandı. Oysa Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre zaten lisede sınıfta kalma şartlarını gösteren maddeler mevcut. Ancak velilerin talepleri ve pandemiden kaynaklanan esneklik ile bu maddeler uygulamaya yansımıyordu.Uzmanlar lisede eskiye dönüşü yorumladı.

RAHATA ALIŞMIŞLARDI

- Memduh Sami Taner (Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi): “Bu karar bizi sevindiren bir gelişme oldu. Okul yılları salt bilgi aktarmanın dışında gençleri belli bir yaşam disiplinine sokma sürecidir. Bir yetişkin 3 gün mazeretsiz işe gitmezse istifa etmiş sayılır, işinde başarısız olursa kovulur. Bunlar sınıfta kalmanın yaşamdaki izdüşümüdür. Sınıfta kalmak yaşamla ilgili ‘kazanma ve kaybetme’ düşüncelerine alıştırmaktır. Üniversiteye kadar bu kaygıyı yaşamadan gelen biri, bunu iş hayatına, evlilik hayatına ve sosyal yaşantısına da taşır. Son 10 yıldır lisede sınıfta kalmanın bir efsaneden ibaret olduğu algısı yaygınlaştı. Öğretmenler biliyor ki sınıf geçme konusundaki rahat sistem; davranış, disiplin, akademik ciddiyet gibi kavramları ortadan kaldırdı. Sınıfta uyuyan, video çeken, disiplinsiz tavırlarla öğretmenle dalga geçenlerin bu davranışının altında bedel ödemeyeceğini bilmek yatıyordu. Bir şekilde sınıfı geçeceğini bilen Öğrenci kuralları suistimale daha açık hale gelir. Bu yeni kararın, sınıfta öğretmene gösterilen saygı, sınıf içi huzur ve öğrenme ortamı ile kaliteye çok faydası olacak.

DOĞRU BİR KARAR

- Prof. Dr. Cemil Öztürk (Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi): Eğitim camiasında, liseler için herhangi bir engelle karşılaşmadan geçilebilecek bir eğitim kademesi olduğu düşüncesi dillendiriliyor ve bu eleştiriliyordu. Bu karar, Bakanlığın öğretmenlerin arkasında durduğunu, gerektiğinde öğrencinin Sınıf Tekrarı yapabileceğini gösteriyor. Bir diğer eleştiri de sınıf geçeceğini bilen öğrencilerin dersler üzerindeki tutum ve motivasyonlarının olumsuz yönde etkileneceği yönündeydi. Hem öğrenciler hem de öğretmenler için doğru bir karar olduğunu düşünüyorum.

LİSE MÜDÜRLERİ MEMNUN

- Konuyla ilgili görüştüğümüz lise müdürleri, kararın eğitim dünyasına olumlu yansıyacağını belirterek şunları söylediler:” Yönetmelikte Sınıf tekrarına ilişkin maddeler yer alıyordu ancak ilgili müdürlüklerin, yetkililerin okul idarelerine tavsiyeleri ile öğrenciyi sınıfta bırakmama uygulaması zaman içinde teamüle dönüşmüş, lisede sınıfta kalma kaldırılmış gibi bir hava oluşmuştu. Sınıfta kalmanın zorlaşmasıyla birlikte öğretmenin otoritesinin zayıfladığına yönelik şikâyetler alıyorduk. Bakan Bey bu sorunlara hâkim biri olduğu için konuyu dikkate aldı ve harekete geçti. Devamsızlıkla ilgili de son sınıfta okula gelmeyen öğrencilerle ilgili okul idareleri sıkıntı yaşıyordu. Bunun önüne geçilmesi de faydalı bir uygulama.”

 

  • 18 1
  • 20 Ağustos 2023 19:55 5.096
  • Aktif Haberler
  • hknsay54
    10 Aralık 2023 12:31
    0 1
    İlkokula gelmeli.3.sinifa kadar okuyamayan öğrenci tekrar etmeli.Bu da yanlış ama özellikle sağlıklı olduğu halde yaramaz sorunlu öğrenci tespit edilip sınıfta kalmali
  • adaletlazım
    10 Aralık 2023 09:46
    3 0
    Eğitimde ipin ucu kaçmış durumda ve düzelmesi yıllar alacak belli. Ilkokullar da dahil etkin bir disiplin yönetmeliği uygulamaya koyulmali. Maalesef ülkemizde rehberlik uygulaması hiç bir iş yaramıyor veya hakkıyla yapılamıyor. ( gerçekten uygulanabilen meslektaşlarım haric) cocuk sınıfın altini üstüne getiriyor her gün vukaati var ama sonuç sıfır.
    Disiplin olmadan başarı olması imkansız. Ogretmenler de bu çaresizlik içinde bıkmış durumdalar. Kimse taşın altına elini koymak istemiyor ve kısmen de haklı. Bizi yönetenler bu olanları göremeyecek kadar zayıf demek ki. Yazık günah bu millet bu hale getirilmemeliydi.
  • ErEs0425
    09 Aralık 2023 21:24
    1 0
    Saygı az saygı mesele de tam olarak bu
  • huseyinyesilot
    23 Ağustos 2023 22:53
    1 0
    Bende "Eğitim uzmanlarına diyorum ki", öğretmene saygı için öncelikle öğretmene yakışır bir ücretle olur.
    Kolay sınıf geçmeye alıştırılmış insanımızı da sınıf tekrarına alıştırmak bu saatten sonra zor olacak.
  • smyi
    23 Ağustos 2023 22:02
    1 0
    O gemi kalkalı çok oldu. Öğretmene saygı kalmadı. Sınıfta bırakma ile bir şeylerin düzelebileceğini zannetmiyorum.
    İleride çıkabilecek olası iki haber:
    * sınıfta bırakılan öğrencinin velisi tüfekle okul bastı (bu haber ana kanallarda çıkmaz)
    * sınıfta bırakılan öğrenci intihar etti. (bu gündemden düşmez ve en nihayetinde sınıfta kalma toptan kaldırılır. )
  • KDesigner
    22 Ağustos 2023 11:57
    2 0
    Sınıf tekrarı öğretmene saygıyı artırır ama idareci ve veli baskısı da ortadan kalkmalı, derslerle ilgili tüm yetki öğretmenlerde olmalı
  • niluferr
    22 Ağustos 2023 02:18
    4 3
    Sinif tekrarina ne gerek var? Önlük giysek yeter.
  • keskes2023
    21 Ağustos 2023 22:35
    1 3
    Sınıfta kalma bence doğru bir karar ancak sınıfta kalma saygıyı değil şiddeti artıracak.
  • artland
    21 Ağustos 2023 14:58
    1 0
    Temel alttan üste doğru gider,üstten alta değil.Mesela belediyeler daha demin yanımdam geçen onlarca "Saldim çayıra,mevlam kayıra." çocukları toplayıp aileleriyle iletisime geçerek ve gerekiyorsa 1 hafta ailelere teslim etmeyerek işe başlasınlar.Çarşı bunlarla dolu.İleride bu cocukların vatana ve milletin başına bela olacağının farkında değiller mi?(Türkçe konuşuyorlardı.)
  • hsynmmrt
    21 Ağustos 2023 13:32
    6 6
    Ortaokulda, lisede sınıf tekrarınin devlet, millet,öğretmen, aile emeğine yük olmaktan başka anlamı yok.

    Sınıf tekrarı sadece ilkokul 1. sınıfta olmalı. Okuma-yazma ogrenemeyen geçmemeli.
    Diğer sınıflarda 10 kere tekrar yapsa bir anlamı yok.

    İşin dogrusu ilkokul zorunlu olmalı. Diğer kademeler isteğe bağlı olup, okumakta gözü olmayanlar sınıfları boşa işgal edip her yönüyle eğitimin kalitesini düşünelim
  • tm
    21 Ağustos 2023 12:21
    14 0
    İlkokuldan beri ite kaka gecirdigimiz ogrenciyi lisede biraksak ne olur...
  • Stargate_73
    21 Ağustos 2023 11:23
    10 0

    Saygıymış. Özlük haklarımız düzelmedi . Maaşlar bölük pörçük . Temizlik işçisi öğretmenden fazla alıyor. Ne ikramiyemiz var ne de yemek-yol- giyim ücreti . Bakın 2 yıl önce benimle aynı maaş alan işçi , ikramiye ve ek ücretler ile benim 2 katımı alıyor. Nedir bu çilemiz anlamadım. Hep bizden mi çıkacak bu giderler .

    Sınıfta kalmamayı getirenler , sınıfta kalmayı getirmiş. Yani yap boz işler . Atamasından , eğitim öğretimine kadar doru bir iş göremedim 25 yıllık öğretmenlik hayatımda.
  • vayvay
    21 Ağustos 2023 10:25
    11 3
    Maaşlar düzelmeden saygı olmaz. Bir plaja gidin zengin öğrenci sezlongta yatarke siz kumun üstünde havluda yatarsınız.
  • Harmoni
    21 Ağustos 2023 08:15
    7 0
    Saygı biteli çok oldu.Cimere bir şikayete bakıyor herşey artık.
  • blue38127
    21 Ağustos 2023 07:10
    12 0
    İlkokuldan itibaren olmalı ki hem öğrencinin hem velinin öğretmene olan saygısı artsın...
  • poyraz01
    21 Ağustos 2023 06:48
    9 0
    yönetmelikte sınıf tekrarı var.. uygulamayan kim.. devamsızlık affını çıkaran kim... açık liseye öğrenci naklini kim kolaylaştırdı.. kısacası eşeği kaybedip ... sonra buldurarak sevindirmek..
  • çayşinas
    21 Ağustos 2023 05:07
    1 6
    Sınıf tekrarı yapıp da başarılı olan bir öğrenci gördünüz mü? Ben görmedim. Anca yaşı küçük olmasına rağmen 1.sınıfta okuyan ve başarılı olamayan öğrencide başarı olabilir. Diğer türlü sınıfta kalan öğrenci bir sonraki yıl bulunduğu sınıfta daha fazla sorunlara neden oluyor ve başarılı da olamıyor.
  • cmustafaengin
    21 Ağustos 2023 01:57
    16 0
    Her kademede olmalı! Her kademede!

    Özellikle ilkokulda...
    Gerekirse çocuk 2 defa dahi tekrar yapacak ki hem aileler çocukları ile ilgilensin hem de öğretmene saygı artsın!
  • mersinli33
    21 Ağustos 2023 01:27
    14 0
    Sınıf tekrarı ilkokuldan başlamalı.
  • saim07
    21 Ağustos 2023 00:10
    16 0
    Sadece lisede değil, diğer kademelerde de uygulanması lâzım.
  • naciekinci
    20 Ağustos 2023 23:15
    15 0
    Sınıf tekrarı ilkokulda dahi olmalı, öğretmenin kanaati baz alınmalıdır. Aile iknasi ile uğraşıyoruz çoğu zaman da edemiyoruz. Eksik şekilde üst sınıfa geçen öğrenci daha çok eziliyor, eziliyor ve hayatı da problemli oluyor. Ya her şeyi bosvermis hale donusuyor ya da gelenden gecenden şamar yiyor. Yazık.
  • hknsay54
    20 Ağustos 2023 20:55
    28 0
    Tersten başlamış.Egitimin düzelir, öğretmenin saygı kazanması liseden değil; ilkokuldan başlamalı idi.
    JAPONLARI ORNEK ALIN
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK