ben bir kaç gündür yardım istiyorum . lütfen bir cevap yazar mısınız? ilköğretim öğretmenlerime sesleniyorum. sunumum var sıfatlar konusunu nasıl anlatabilirim ? 3. sınıf ya da 4. siz ne yöntem kullanıyorsunuz. çok acil
Öğretmenim ben konuyu yeni işledim.Size özel mesajla anlatmıştım kullandığım yöntemi ama galiba özel mesajları yeni üye olduğunuz için açamıyormuşsunuz. Bu nedenle yönetimin affına sığınarak burada tekrar yazıyorum.
Biz A6 boyutunda kağıtları kitapçık gibi ikiye katladık. İç tarafında sol yaprağına "elma" yazdırdım. Altına büyük bir elma çizdiler ama hiç boyamadan özelliksiz. Sağ yaprağına "kırmızı elma"yazdırdım. Altına bir kırmızı elma çizdirdim. İkinci kağıdı aynı şekilde katladık. Sol tarafa yine sadece "elma"yazıp çizdik sağ tarafa bu kez "iki elma" yazıp iki elma çizdiler. Bu şekilde 5-6 kağıda önce sadece elma yazıp ardından her seferinde farklı sıfat çeşidi kullanarak (bu elma, büyük elma gibi) yazıp çizdik. Ardından oluşan kitapçıklarımızı tek tek deftere yapıştırdık. "Elmanın özelliğini hangi sözcükler belirliyor?" Diye sorarak sıfatları kendilerine buldurdum. Ardından her kitapçığın kapağına "rengini belirtiyor" "sayısını belirtiyor" gibi sıfatın ismi hangi yönden belirttiğini yazdık. Önemli bir nokta; kesinlikle sıfat çeşitleri "sayı sıfatı, niteleme sıfatı" şeklinde verilmeyecek. Sadece ismi hangi yönden belirttiği söylenecek.
Ardından bolca örnek yazıp sıfatları bulduk cümle içinde. Burada her cümlede bir tuzak bulundurmaya dikkat ettim. "Kırmızı yanakları soğukta kıpkırmızı olmuştu" gibi. Bu tuzaklarla birlikte bir sözcüğün sıfat olması için mutlaka bir varlığın önüne gelip onun bir özelliğini belirtmesi gerektiğini vurguladık. Tuzak sözü çocukların hoşuna gider. Hata yaptıklarında "tuzağa düştün" diyerek uyardım. Bu da dersi dikkatli izlemelerini sağlar. Çünkü arkadaşının tuzağa düşüp düşmeyeceğini merak eder ve onu izler.
Üniversitede genellikle çok fazla ve zahmetli materyal hazırlanır. Ancak okulda böyle bir şansınız her zaman olmaz. Bu nedenle size tavsiyem yaratıcılığınızı kullanın. Kendinizi farklı düşünmeye zorlayın her zaman. Yukarıda anlattığım türden çiz-boya-kes-yapıştır etkinlikleri hem sınıf yönetiminiz için size kolaylık sağlar hem de derse katılımı en üst düzeyde tutar. Benim en keyifli ve verimli derslerim anında uydurduğum etkinliklerle geçmiştir. Ayrıca bize öyle gelmese de hazır materyallerle işleyeceğiniz derslerde düz anlatım yöntemi kullanmış olursunuz. Sadece düz anlatımı görsellerle desteklemiş olursunuz. Materyali de o anda her çocuğun kendinin oluşturacağı şekilde tasarlayarak çocukları eğitim ortamının aktif üyeleri kılabilirsiniz. Bu şekilde kalıcı öğrenmeyi de sağlarsınız. 8 yıllık tecrübemin sonucudur. Çocuklar yukarıda anlattığım türden etkinlikleri verilen örneklere kadar unutmadan bir sene sonra bile size anlatabilir. Ancak istediğiniz kadar renkli materyal kullanın sizin anlatıp onların izlediği dersler kısa sürede unutulacaktır. Geriye en fazla göstereceğiniz materyal kalacaktır.
Umarım faydalı olabilmişimdir. Kolaylıklar dilerim.