Soma'daki Maden Kazasını Araştırma Komisyonu, Tutukluları Dinledi
Soma'daki Maden Kazasını Araştırma Komisyonu, Tutukluları Dinledi
Manisa'nın Soma İlçesi'nde, 301 madencinin yaşamını yitirdiği maden faciasını araştırmak üzere oluşturulan meclis araştırma komisyonu üyeleri, 3.5 Aydan sonra tekrar somaya geldi.
MANİSA'nın Soma İlçesi'nde, 301 madencinin yaşamını yitirdiği maden faciasını araştırmak üzere oluşturulan meclis araştırma komisyonu üyeleri, incelemelerinin son gününde, kazayla ilgili başlatılan adli soruşturmada tutuklanan aralarında şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de bulunduğu 8 kişiyi cezaevinde dinledi.
Komisyon Başkanı Ali Rıza Alaboyun, çok ayrıntılı rahor hazırlayacaklarını, bilirkişinin olayın nasıl olduğunu açıklamaktan kaçındığını, yeni bir bilirkişi heyetinin de inceleme yapma olasılığı bulunduğunu söyledi.
Geçen 13 Mayıs'ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait ocakta medyana gelen yangın ardından 301 işçi hayatını kaybetti. Türkiye'yi yasa boğan olay sonrasında da TBMM'de grubu bulunan partilerin teklifiyle meclis araştırma komisyonu kuruldu. Ankara'daki hazırlık çalışmalarını tamamlayan komisyon üyeleri, ilk olarak geçen 9 Haziran'da ilçeye gelip inceleme yaptı. Maden sahasındaki incelemelerin yanı sıra milletvekilleri, hayatını kaybeden işçilerin ailelerinin yanı sıra, yaralı kurtulan işçilerle de görüşme yaptı.
3.5. AY SONRA TEKRAR SOMA'DALAR
Araştırma komisyonu üyeleri, yaklaşık 3.5 ay sonra araştırma yapmak üzere bir kez daha Soma'ya geldi. Ak parti Aksaray milletvekili Ali Rıza Alaboyun başkanlığındaki komisyon üyeleri, ilk olarak kazanın yaşandığı maden ocağını inceledi. Ardından da yine aynı şirkete ait Işıklar Maden Ocağı'na gidip son yapılan yenilikleri yerinde gözlemledi. İkinci gün, şirketin yöneticilerinin yanı sıra kazaya tanıklık eden işçileri de dinleyen milletvekilleri, son günlerini ise, kazadan sonra başlatılan adli soruşturmada tutuklanan 8 kişiye ayırdı.
GÖRÜŞMELER CEZAEVİNDE YAPILDI
Tutuklularla görüşmek için komisyon üyeleri sabah saatlerinde, Aliağa Şakran'daki cezaevi kampüsüne geldi. Tutuklularla ayrı görüşen Milletvekilleri burada ilk olarak Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik ve Mühendisi Ertan Ersoy'u dinledi. Üç tutukluyu dinledikten sonra ara veren komisyon adına başkan Ali Rıza Alaboyun açıklama yaptı. Verimli bir görüşme yaptıklarını ve kafalarındaki 3 senaryodan birisinin netleştiğini dile getiren Alaboyun, şöyle dedi:
"3 kişiyi dinledikten sonra olayın nasıl olduğu aydınlatmak için detaylı bilgi aldık. Hem yönetici olmaları hem de ocağın dizaynından beri orada olmaları, kazanın nasıl olduğuyla ilgili bizlere önemli bilgeler verdiler. Sorularımızı açıkca yönelttik. Büyük ölçüde olay kafamızda netleşti. Ama bazı şeylerin daha netleşmesi lazım. 3 senaryo üzerinden en güçlü senaryo netleşti. Bu arada onların yaşadıkları travma da önemli. Süreç, büyük bir süreç, acı bir süreç, 301 işçinin can verdiği bir süreç. İnsanlara karşı sorumluluk var. Meclise sorumluluğumuz var dolayısıyla seçmene karşı ailelere karşı sorumluluğumuz var. Bunun bilinciyle uyum içinde, iktidar muhalefet olarak çalışıyoruz. Onlar da sorularımıza açık cevap verdiler. Onları da değerlendireceğiz. O değerlendirmelerden sonra resmin büyüğünü ortaya koyacağız. Bu önemli kazanın nasıl olduğunu ortaya koyamazsak bunları küçük tedbirlerle geçiştiririz. Burada daha 600 milyon ton kömür var. Kömürün işletilmesi lazım. Bunların işletilmesi aşamasında bu riskle karşılaşırız. Cevaplarla kafamızda resim netleşti. Ramazan Beye ev Akın beye, teşekkür ediyorum. Özellikle Akın Bey ki hayatını tam kaybedecekken gelen ekiplerce kurtarılmış. Çok çaba göstermişler. Onların cezaevinde olmaları yaptıklarını dinlendirmememiz anlamına gelmez. Onlar tutuklular ama mahkum değiller, hükümlü değiller. 301 can kaybı var. Ve bir daha 301 can kaybı olmasın diye buradayız."
"YENİ BİLİRKİŞİ İSTENEBİLİR"
Soruları da yanıtlayan Ali Rıza Alaboyun, bilirkişinin olayı aydınlatmaktan kaçındığını ifade etti. Alaboyun, şöyle devam etti:
"Senaryolarla ilgili şu an net bir söylemem yanlış olur. Ancak bilirkişinin ortaya koyduğu resimden farklı olacak. Bilirkişi, 'havalandırma, sensör değerleri' dedi. Bu sensör değerlendirmelerinde de soru işaretleri var. Bilirkişi bu olaydan kaçınmış. Oluş nedeni net değil. Muhtemelen itirazlar olacak kanaatindeyim. Belki yeni bir bilirkişi olacak. Bizim raporumuz çok önemli olacak. Resmi açıklarsam süpekilasyona neden oluruz. Önümüzdeki 50 gün içerisinde raporu tamamlayıp meclise sunacağız."
PATRONLA ÖĞREDEN SONRA GÖRÜŞÜLECEK
Meclis araştırma komisyonu üyeleri öğleden sonra ise, ilk olarak Soma Kömür İşletmeleri Yönetim kurul başkanı Can Günkan ile görüşecek ardından da vardiya amirleri İsmail Adalı, Hilmi Kazık, Yasin Kurnaz ile emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay'ı dinleyecekleri açıklandı. Cezaevindeki görüşmelerini de tamamladıktan sonra, milletvekillerinin Ankara'ya dönecekleri öğrenildi.
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]