HABERİN AYRINTILARI ŞÖYLE:
İşten atılan sözleşmeli öğretmene, kadrolu memur hakkı tanıyarak ´işe dönüş´ kararı veren yargı, bir ilke imza attı.
Van´da doğum iznine çıkan sözleşmeli anasınıfı öğretmeni, rahatsızlığı geçmeyip 30 günlük ekstra rapor alınca işinden atıldı. işten çıkarma haksız diyen öğretmen, mahkemeye başvurdu.
HÂKİM KURTARDI
Mahkeme de 3 milyon sözleşmeliyi ilgilendiren şu kararı aldı: Sözleşmeli-kadrolu ayrımı telafisi güç zararlar doğurur. Bu kararla öğretmen 10 aylık maaşını alıp işe geri döndü.
Kadrolu- Sözleşmeli Ayrımını Ayrımı Yargı Bozdu
Devletin kadrolu-sözleşmeli memur ayrımına yargı müdahale etti.
Örnek bir karara imza atan Van 2. İdare Mahkemesi, sözleşmeli öğretmenin doğum iznini uzatması nedeniyle sözleşmesinin feshedilmesini hukuka aykırı buldu. Karar, Danıştay tarafından da onanırsa, kamuda çalışan yaklaşık 3 milyon sözleşmeli memur, kadrolu meslektaşları gibi iş güvencesine kavuşmuş olacak.
ÜÇ yıllık öğretmen olan Emine Çiçekli, Van´ın Gürpınar İlçesi´ndeki Parmakkapı İlköğretim Okulu´nda sözleşmeli öğretmen olarak görev yapıyordu. Geçen yıl 23 Mart´ta doğum yaptı. Doğumdan 8 hafta önce ve 8 hafta sonra olmak üzere toplam 16 haftalık iznini kullandı. Doğumun vücudunda yarattığı fiziksel tahribattan kurtulamayarak farklı tarihlerde doktora gitme, kontrol ve tedavi gibi nedenlerle toplam 30 günlük doktor raporu aldı. Öğretmenin sık sık hastalanarak rapor alması üzerine Van Milli Eğitim Müdürlüğü, Bakanlığa başvurarak Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar ve Hizmet Sözleşmesine göre ne yapmaları gerektiğini sordu.
HUKUKA AYKIRI
Bakanlık, bu konuda herhangi bir düzenleme bulunmadığı için mevzuatı inceledi, Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı´nın tavsiyelerine başvurdu. Gelen cevaplar doğrultusunda da 30 günden fazla izin kullananlarla ilgili resmi bir düzenleme olmamasına rağmen, zımmen sözleşmenin sona erdirilebileceğini belirtti.
Bunun üzerine öğretmen Emine Çiçekli, Van 2. İdare Mahkemesi´ne yürütmenin durdurulması ve parasal kayıplarının ödenmesi talebiyle dava açtı. Çiçekli, kendisinin sözleşmeli olduğunu, kadrolu bir
Emine Çiçekli meslektaşının ise bu durumda işini koruyabileceğini belirtti.
Milli Eğitim Bakanlığı, mahkemeye işten çıkarmanın hukuka uygun olduğunu belirten bir savunma sundu.
Gürpınar Kaymakamlığı da 21 anasınıfı öğrencisinin öğretmenleri raporlu olduğu için öğretmensiz kaldığını belirtti ve Çiçekli´nin, sözleşmeli öğretmen kadrosunu işgal etmemesi için göreve iade talebinin reddedilmesini istedi.
Öğretmen Çiçekli´nin dosyasını inceleyen mahkeme, hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden teminat alınmaksızın yürütmenin durdurulması görüşüyle yürütmeyi durdurdu.
Mahkeme, 657 sayılı yasaya tabi ve 4B kapsamında sözleşmeli personel olarak çalışan öğretmenlerin 30 günden fazla rapor kullanarak izinli sayılanların görevine son verilmesiyle ilgili somut bir hüküm bulunmamasına rağmen, Çiçekli´nin sözleşmesinin feshedilmesinde hukuka aykırılık bulunduğuna karar verdi.
MAAŞI DA ÖDENECEK
Öğretmen Emine Çiçekli´ye geriye dönük 10 aylık maaşı ödenecek.
Emine Çiçekli´nin maaşından yoksun kaldığının da altını çizen mahkeme, almadığı maaşlarının da kendisine ödenmesi gerektiğine hükmetti. Karara göre Çiçekli´ye geriye dönük 10 aylık maaşı peşin ödenecek.